Dodaj do ulubionych

Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady...

IP: 213.17.171.* 25.01.06, 11:25
Nie mam zielonego pojęcia o Bułgarii...dopiero zaczynam czytać fora i na
różnych stronach.
Gdzie się wybrać po raz pierwszy - miasteczko nie za duże, niekoniecznie
imprezowe, ale żeby było co robić wieczorem- promenada, knajpki, no i dobre
miejsce wypadowe - zwiedznie.
Kiedy najlepiej jechać - czerwiec, lipiec, sierień czy wrzesień ? ( Choć
planuję przełom czerwca i lipca )
Prosze o rady. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • tomaszek193 Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. 25.01.06, 17:09
      dobrze, że już w styczniu o to pytasz, do wakacji jest szansa, że się sporo
      dowiesz. To forum jest niezłym miejscem, choć jako doświadczony już podróżnik
      do BG, bardziej polecam portal:
      www.bulgaricus.com
      Tam też jest forum, które żyje cały rok i mnóstwo informacji nie tylko
      turystycznych.

A to moje rady generalne, choć na pewno sybiektywne:
      najlepiej jechać w II połowie lipca i w sierpniu, morze jest już wystarczająco
      ciepłe.
      Kurorty:
      Złote Piaski i Słoneczny Brzeg/Neseber, - molochy ale jest tam wszystko czego
      dusza zapragnie i oczywiście tłok i wyższe niż wszędzie ceny. turyści, cała
      Europa, ale głównie GB, NL, D, DK, S, RUS, UA, ale też PL, CZ i HU
      Albena - kurort, same hotele, brak kwater i małych hotelików i pensjonatów,
      piękna plaża, luźniej niż w ZP i SB, turyści to w 90% D. Drogo, chyba najdrożej
      na wybrzeżu BG. Dobre miejsce w opcji hotel z allinclusiv i z małymi dziećmi.
      Sozopol, mnóstwo kwater, knajpek, plaże takie sobie, straszny tłum, ale ciekawe
      stare miasto do zwiedzenia.
      Primorsko, Obzor, Kiten - podobne do siebie, kwatery i knajpy jak w Sozopol,
      ale luźniej i chyba taniej. Turyści głównie BG, CZ, SK, PL, HU, MK, RO
      Balczik, jako kurort, nieporozumienie, plaża żadna.
      Achtopol, Pomorie, Kranevo, to taka III liga, jeśli za II-gą przyjąć Primorsko,
      a za I-szą ZP i SB.
      Rawda, Sv.Wlas, trudno ocenić, dzisiaj wielkie place budowy.
      Sv Konstantyn, fajny kurort w II lidze, ale mała i b.ciasna plaża.
      Sinemorec, poza kwalifikacją, dla jednych dramat dla innych raj na ziemi,
      bajkowa plaża i zatoczki, "mieścina" zakurzona (dosłownie) ale
      bardzo "klimatyczna", brak promenad, dyskotek i wesołych miasteczek, za to luz
      i mnóstwo dzikiej przyrody.
      Do BG można jechać autem, autobusem lub samolotem, osobiście wybieram auto,
      choć raz leciałem. Trasy dojazdu do BG, różne, dłuższe i krótsze, każda jest
      jakimś przeżyciem i przygodą. Ważne jedno, nie masz się absolutnie czego
      obawiać jadąc przez RO.
      pozdrawiam
    • Gość: nemiroffka Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 20:51
      ja polecam zwiedzanie nie tylko nadmorskich miejscowości. Naprawde warto poznać
      Bułgarie środkową - na czele z moim kochanym miastem - Vieliko Tyrnowo:) nie
      wspominając o jego okolicach:) (Triawna, Drianowski Monastyr) 8 km od miasta(
      busy co pół godziny) znajduje sie duża stacja kolejowa Górna Oriachowica - z
      tamtą pociągi odjeżdżają prawie w każdy zakątek Bułgarii(szybkie ekspresy nad
      morze i do Sofii).
      • tomaszek193 Vieliko Tyrnowo 25.01.06, 23:25
        Vieliko Tyrnowo, rewelacja! Po stromych, krętych i wąziutkich uliczkach Starego
        Miasta chodziłem kilka godzin, do późnej nocy. Niesamowite wrażenia, czegoś
        podobnego nie ma chyba nigdzie Europie. A kilka km na północ, urocze Arbanasi i
        sporo świetnych hoteli i pensjonatów.
    • Gość: Monia Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: 213.17.171.* 26.01.06, 09:00
      Dziękuję bardzo za informacje. Szukam dalej ... ; )

• Gość: kipman Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: 80.48.245.* 29.01.06, 08:50
        nesseber rzadzi!!!!!!!! polecam ta wysebke polaczona asfaltowka z ladem - jest
        swietna;P
        • Gość: Monia Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: 213.17.171.* 30.01.06, 10:11
          Biorę pod uwagę Nesseber : ) A mozna jechać w ciemno? Lepiej rezerwować? Jaki
          jest standart kwater pryw. - apartamentów?
          • tomaszek193 moje rady 30.01.06, 12:19
            standard jest bardzo różny, od bardzo skromnego ze wspólnymi łazienkami na
            piętrze do luksusowych apartamentów z restauracjami i basenami. Ceny
            odpowiednie do standardu. Można je na miejscu negocjować, szczególnie gdy
            bierze się pokój na dłużej niż tydzień. Neseber (czytaj Nowy Neseber, bo Stary
            to zabytkowe miasteczko bez ruchu samochodowego i bez plaży,)to jakby
            przedłużenie Słonecznego Brzegu, z którym tworzy praktycznie jeden kompleks. A
            teraz rada dotycząca wszystkich kurortów: Jeśli jedziesz indywidualnie i sama
            szukasz kwatery, a nie masz sprawdzonego przez kogoś miejsca, tylko widziałaś
            zdjęcia w internecie lub jakimś katalogu, nie płać nic z góry, żadnych
            przelewów. Tak planuj wyjazd, by przyjechać na miejsce w niedzielę koło
            południa, nigdy w piątek czy sobotę, bo na 100% będziesz spać w aucie lub na
            plaży. W niedzielę możesz sobie wybierać kwatery do woli, bo mnóstwo z nich
            jest zajmowanych na weekendy, szczególnie w kurortach położonych bliżej Burgas
            czy Warny. Nie obawiaj się pytać o pokoje nawet w bardzo luksusowych
            pensjonatach, bo bywa, że dostaniesz super ofertę, mnie się tak udało dwa razy,
            w Primorsku i ostatnio w Sinemorcu. Raczej nie licz na wielkie kompleksy
            hotelowe, bo mają wykupione pokoje przez koncerny turystyczne i im nie zależy,
            czy jakiś pokój stoi pusty czy nie, bo i tak mają zapłacone, ale i tu może Ci
            się coś trafić ekstra.
            Pomyśl też o miejscowości Rawda (3-4 km od Neseberu na płd), jest tam sporo
            nowoczesnych pensjonatów i niezła plaża, a i ceny powinny być niższe.
            • Gość: KataRynka Radwa IP: *.um.gliwice.pl 21.02.06, 12:56
              Rawda to miejscowość mała, o 1/2 tańsza od Słonecznego Brzegu i sąsiadującego
              z nią Nessebaru. Niemniej nie można porównywać w nich plaż. W Rawdzie plaża
              jest mała i ... bywa śmierdząca, a S.B i N. to kurorty- plaże długie i
              szerokie. Można jechać do Rawdy a autobusami dojeżdzać na plażę do S.B.- Tak
              robiliśmy. Komunikacja jest ok. Bilet płacisz u kontrolerki w autobusie -
              wydatek rzędu 2zł/os. W Bułgarii trzeba bardzo uważać w kantorach, oszukują.
              Rawdę polecam jako miejsce do mieszkania i żywienia ze względu na ceny,
              natomiast plaży polecić nie mogę.
    • annakrystyna Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. 02.02.06, 08:50
      W lipcu wyjeżdżam do Bułgarii pierwszy raz. Mam pytanie - czy powszechne jest
      wręczanie napiwków, czy tylko w restauracji? Czy samotne kobiety mogą czuć się
      bezpiecznie, czy są zaczepiane?
      • tomaszek193 Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. 02.02.06, 14:59
        napiwki w restauracjach w większości krajów są dobrze widziane, tak w PL jak i
        w BG. Nikt jednak na Ciebie nie będzie krzyczał jeśli odliczysz w restauracji
        dokładną sumę jaka jest na rachunku. Ale co o Tobie pomyślą, to chyba wiadomo,
        szczególnie, że 1-2 lewa Cię nie zrujnuje, prawda?
        Kurorty w BG to miejsca bardzo kosmopolityczne, jest tam cała Europa, większośc
        kobiet na plaży opala się w toplesie, zabawa w dyskotekach też jest bardzo
        swobodna. Jesli się w to dobrze wkomponujesz i w niczym nie będziesz
        przesadzać, nic Ci nie grozi.
    • Gość: Vladimir Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: 83.228.51.* 04.03.06, 20:50
      Dobry dzień!
      Mogu proponowac odpoczynek w moim hotelu na morskim wybrzezu w malym bulgarski
      miasto Obzor. Fotografie mojego hotelu I miasta moze jest tutaj:
      foto.mail.ru/mail/obzorhotel/
      Moge odpowiadac wasze pytania jezeli pizza do adresu:
      obzorhotel@mail.ru
      To jest mozliwe pisac jezyk polski.
      Vladimir.
    • ewa9961 Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. 04.04.06, 12:49
      Byłam we wrześniu(druga połowa) w Sozopolu.Do obejrzenia troche moich zdjęć:
      www.album.astral.pl/album/
      Trzeba wybrać zakładkę PODROZE I WAKACJE dalej EUROPA .A potem juz tylko album
      pt"BULGARIA"
    • Gość: mona Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: *.gov.pl 06.06.06, 12:19
      Podłaczam się bowiem też chciałabym pierwszy raz zwiedzić Bułgarię. Interesuje
      mnie jednak jakaś miła klimatyczna miejscowość bez mega hoteli czy nawet mega
      dyskotek - chciałabym poczuć klimat BULGARII jeśli wiecie o co mi chodzi :)
      oczywiście byłoby fajnie jakby i plaża była ładna:) Ktoś może mi jakąś
      miejscowość polecić?
      • Gość: Mańka Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: *.citynet.pl 06.06.06, 23:26
        w zeszłym roku byłam w czernomorcu. wioska (no moze male miasteczko) gdzie
        mozna popczuc klimat bulgarskich babc siedzacych za kazdym rokiem i
        obserwujacych swait;) a tak na powaznie....sama miejscowosc cudna...plaza
        srednia ale niedaleko jest gradina no i 7 km do sozopola za smieszne pieniadze.
        i szczerze mowiac tam jezdzilismy czasem na plaze. ogolnie polecam strasznie
        bulgarie piekna jest! a ja w tym roku na hvar!!!:)
    • Gość: JJ Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: *.streamcn.pl 06.06.06, 16:46
      przelom czerwca i lipca to najgorszy termin oczywiscie ze wrzesien
      • Gość: pawel Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: 212.160.172.* 07.06.06, 08:59
        Od 20 lat jeżdżę na przełomie czerwca i lipca do różnych krajów.Dzień bardzo
        długi, ceny niskie, nie ma tłoku, zieleń jeszcze nie spalona słońcem, wczesne
        owoce, infrastruktura odnowiona na nowy sezon itd.
        Ciekawe skąd ten kanon, że na wakacje to dopiero w sierpniu, lub dla
        oszczędnośi we wrześniu?
      • agakb Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. 08.06.06, 10:45
        Dlaczego krytykujesz wyjazd na przelomie czerwca i lipca? Byleś wtedy w
        Bulgarii? Pogoda nie dopisala, czy woda byla zimna? Mam nadzieję, że nic z tych
        rzeczy, bo wlaśnie wtedy tam będę!
        AGA
    • Gość: Łukasz Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.06, 21:24
      polecam rawde miasteczko niezaduże ale całkiem rozrywkowe byłem w zeszłym roku
      było naprawde super
      • leon1406 Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. 08.06.06, 21:17
        Najlepszym okresem do urlopu w Bulgarii jest wlasnie przelom czerwca i lipca. Z
        kilku powodow; dlugi dzien, plaze niezatloczone,bardziej o klientow sie
        restauracje troszcza,nizsze ceny,tubylcy nie sa jeszcze turystami zmeczeni.
    • Gość: Wiesia Re: Bułgaria pierwszy raz...gdzie? prosze o rady. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.06, 11:08
      Dzień dobry,
      Polecam małe miasteczko Shabla - 25 km od granicy rumuńsko - bułgarskiej
      (Mangalia-Durankułak).Miasteczko lezy na trasie Konstanca, Mangalia (w Rumunii)
      i Warna w Bułgarii. Do kurortów takich jak Albena i Złote Piaski jest około 50
      km, a jeszcze bliżej(około 20 -30 km) do historycznego i uroczego Bałcziku i
      półwyspu Kaliakra (ciekawa legenda o dziewczynach rzucających sie do morza bo
      nie chcą do niewoli tureckiej,wysoki urwisty i bardzo malowniczy brzeg ,ruiny
      rzymskiego osiedla, jaskinie zamieszkiwane w paleolicie(?) i pluskające delfiny
      w zatoce) , Jajła (10 km)również ruiny rzymskiego osiedla oraz do paru innych
      naprawdę pieknych miejsc. Plaża piaszczysta i niemal pusta (niektórzy traktują
      ją jak plażę dla nudystów)od centrum miasteczka jest oddalona o 4 km (doskonała
      okazja do wycieczek rowerowych i na plażę i do latarni morskiej i licznych
      malowniczych zakątków wybrzeza - miejscami skalistego z b. ciekawą linią
      brzegową)
      Miesteczko oferuje bogatą ofertę gastronomiczną i .... dużo niższe ceny niż w
      pobliskich kurortach. Polecam Pensjonat "Marysia" prowadzony przez bułgarsko-
      polskie małżeństwo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka