Dodaj do ulubionych

sozopol po nawalnicy?

IP: *.interpc.pl 04.07.06, 09:02
prosze o info na temat wygladu sozopola po ulewach, jak wyglada plaza itp? czy
warto tam wogole jechac?
Obserwuj wątek
    • Gość: ktos Re: sozopol po nawalnicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 15:37
      Nie ma go na mapie
    • Gość: aldona niech odpowie ktoś, kto niedawno wrócił stamtąd IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.06, 15:24
      ja również jestem ciekawa jak ma się sytuacja w Sozopolu - czy wszystko wróciło
      do normy ?
      zamierzam jechać tam 30 lipca :-)
      • Gość: Helmut Re: niech odpowie ktoś, kto niedawno wrócił stamt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.06, 15:26
        Wlasnie jak jest w Sozopolu? Czy nawalnica zniszczyla go calkowicie? A co z
        hotelami i plaza? Czy ulegla duzemu unicestwieniu? Niech odpowie ktos kto
        przezyl ten koszmar nawalnicy....
        • Gość: andi Re: niech odpowie ktoś, kto niedawno wrócił stamt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.06, 19:35
          Byłem następnego dnia po nawałnicy w Sozopolu.Były zniszczenia przybrzeżnych
          knajpek na jednej z plaż,powywracane parasole i ogólnie brudne plaże.Mieszkałem
          w Primorsku, tam było podobnie,ale po trzech dniach wszystko wrócilo do
          normy.Pogoda super,a Bułgarzy szybko przywracali plaże do porządku.Po tygodniu
          zostaly niewielkie ślady po nawałnicy i myślę,że w Sozopolu podobnie.Hotele
          stały na swoim miejscu i miały się dobrze.
          • Gość: aldona do andi-ego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.06, 00:02
            > Byłem następnego dnia po nawałnicy w Sozopolu.Były zniszczenia przybrzeżnych
            > knajpek na jednej z plaż,powywracane parasole i ogólnie brudne
            plaże.Mieszkałem
            > w Primorsku, tam było podobnie,ale po trzech dniach wszystko wrócilo do
            > normy.Pogoda super,a Bułgarzy szybko przywracali plaże do porządku.Po tygodni
            > u
            > zostaly niewielkie ślady po nawałnicy i myślę,że w Sozopolu podobnie.Hotele
            > stały na swoim miejscu i miały się dobrze.

Uff - to mnie uspokoiłeś:-) Oby nie powtórzyła się już więcej ta "paskudna"
            nawałnica!
            A możesz mi powiedzieć jak wyglądają ceny w Sozopolu - produkty spożywcze w
            sklepach i jedzenie w knajpach ?
            z góry dzięki za odpowiedź
            pozdro;-)
            • Gość: andi Re: do andi-ego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.06, 22:12
              Podam Ci do przykładu klilka cen:piwo w sklepie-0,7lewa,piwo w
              restauracji-ok.1,5lewa,naleśniki francuskie na deptaku z banenem i
              czekoladą-1,60,pizza(trójkąt)-1,7 ,owoce-trochę droższe niż w
              Polsce(dziwne),chleb-o,7 ,obiad w restauracji(kotlet,frytki)-ok.5lewa,były też
              droższe zestawy obiadowe,alkohole tanie,art.spożywcze w sklepach w podobnych
              cenach jak w Polsce.W sumie jest niedrogo,ale sezon dopiero sie zaczyna i ceny
              mogą trochę pójść w górę.W restauracjach jest dużo taniej niż u nas!A nawałnica
              nie była taka straszna,trochę wiatru i jeden dzień deszczu?Nad Bałtykiem
              czasami leje dłużej i trzeba wytrzymać.Tam chodziłem w tym czasie w krótkich
              spodenkach,a nad Bałtykiem trzeba by było ubierać kurtki i golfy.Można jechać
              bez strachu,pozdrawiam.
              • baska_89 Re: do andi-ego 15.07.06, 12:10
                Jak wygląda teraz sozopol? jade tam 4 sierpnia i mam zamiar spędzic tam dwa
                tygodnie. Wyruszam z Polski jade przez Słowacje Węgry Rumunię a potem chcę sie
                zatrzymać w Bułgaii w Sozopolu.Mógłbym mi ktos napisac jakie śa mniej więcej
                ceny gazu w tych krajach i mniej wiecej co ile kilometrów jest jakas stacja z
                gazem gdzie mogłbym sie zatrzymac i uzupełnić gaz w aucie?ile mniej więcej
                jedzie sie do bułgari godzin?oczywiście jedziemy samochodem. Jakie bedą
                mniejwiecej ceny w tym czasie kiedy bedziemy spedzać tam wakacje?Chcielibyśmy
                tez zwiedzić Istambuł w Turcji czy jest tam niebezpiecznie albo jakie tam są
                ceny?ile kosztuje rozłożenie namiotu na polu namiotowym "kawaczi"(nie wiem jak
                sie to pisze)płaci sie tam od osoby czy od doby?z góry dziękuje za odpowiedz.
      • Gość: Alojzy Re: niech odpowie ktoś, kto niedawno wrócił stamt IP: *.czajen.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.06, 19:19
        witam, sozopol miewa się chyba dobrze. wrócilismy z Bulgarii niespelna tydzień
        temu.Nawalnica, sztorm, potaop czy jak to nazwać przezyliśmy. Przypadł akuran
        na pólmetek naszego tam pobytu. faktycznie szkód narobil sporych. Pomijam to co
        działo się na miasteczku bo to chyba naj mniej istotne, ale potoki na ulicach i
        tryskajace studzieki kanalizacyjne to nie jest chyba codzienny widok. Najgorzej
        ucierpiały plaże i to co przy nich. Np. knajpka "Casablanka" (albo coś tak)przy
        dużej plazy BYŁA. Kilka innych tez ucierpiało dosć poważnie ale prawie
        wszystkie funkcjonują. Po tragicznej nocy z soboty na niedzielę 1/2 lipca, i
        pracowitej niedzieli gdzie prawie wszyscy sprzątali, lapali sie za głowy i
        oceniali straty, powoli wracała normalność. W poniedziaek prawie wszystko
        funkcjonowało juz normalnie, deptaki, knajpki, tylko plaża byla koszmarna.
        Morze "wdarło się" zabierajac ze soba piasek, parasole, knajpy i to co było na
        plaży. Słowem sajgon. Nie przeszkadzało to turystom którzy albo dopiero
        przyjechali albo byli spragnieni plażowania. Omijając szkielety parasoli
        (platnych 4 lub 5 l zalezy od plazy), rozgarnując sterty małzy i innego
        pakudztwa wylegiwali się na piasku. I tak zaczynała się normalność. Do wody aby
        pływać mozna było chyba wejsc dopiero w piątek. Wczesniej zabraniałi tego
        biegajacy w czerwonych kostiumikach "beach boys-i". jeszcze w trakcie naszego
        pobytu zaczeli renowacje plaży. Najpierw zaczeli stawiać parasole - bo to kasa.
        Wjechał nawet jakis spychacz żeby to podepchnąc, glonami i innym pasudztwem nie
        bardzo sie jeszcze przejmowano. W sobotę zaczeły smierdzieć mocno małże.No ale
        to tej pory to chyba posprzatali. Ogolnie Sozopol to tosć przyjemne miasteczko.
        Stare miasto urolkiwe.Nowe to hotele, pensjonaty stare i nowe. Miejsc na
        wydawanie kasy jest dośc dużo. Nie wypowiadam się o "Sozopol by night" bo nasz
        wyjazd był rodzinny i wypady wieczorowe rzczej odpadały. Ale z obserwacji
        widziałem ze nocne życie towarzyskie tam tez kwitło. Podobno jedziesz w trochę
        nieodpowiednim momencie miesiąc sierpień jest podobno "najtłoczniejszym "
        miesiącem. Podobno to szczyt bułgarskich wakacji i urolpów. Nie wiem tak mnie
        informowała włascicielka pensjonatu w którym mieszkalismy. Ta sama osoba nie
        zachecała do podrózy do Bulgarii wlasnym samochodem. Przejazd autokarem lub, to
        oczywiste, samolotem jest znacznie bezpieczniejszy. Bułgarska granica to
        sajgon, zastanawiam sie kiedy tam dotrze cywilizacja.Chodzi mi tu o dojazdy do
        granicy, obsługe itp. My syaliśmy na tylko na granicy w jedna dwie a w druga
        niewiele ponad dwie godziny i to podobno było b. szybko (acha jechaliśmy
        atokarem z biurem). Wiemy że były przejscia gdzie stali 5 i 8 godzin. Koszmar.
        Ceny w Bulgarii wcale nie sa takie małe, może na wsi. W turystycznych
        kombinatach winduja ceny bo muszą w ciągu sezonu zarobić. Dość drogie są owoce.
        Wybór raczej nie powala na kolana. arbuz 1-1,5 l/kg, melon 2-2,5 l/kg pomidory
        srednio ok 1l og ogórki nieco mniej, morele, brzoskwinie drozsze nawet niz u
        nas. Ale wszystko zależy od tego gdzie kupujesz. W przydomowym sklepiku, czy
        staganie możesz nawet kupic o prawie połowę taniej niz przy jakims deptaku czy
        rzy starym miescie , gdzie jest dosc dużo róznych owoców ale drogo. Na
        wieczory "w domu" rakija (przerózne rodzaje)od ok.4.5 l za 0,7 do kilku leva
        ale to juz wyzsza półka. Wino tanie , dobre już od 2,5 - 3 l/but. Dosc
        popularne są "małpki" małe butelki 200 ml z alkoholami w cenie od 1.80 - 2.10
        l/but. Dobre na testowanie jakosci lub dla "małolitrażowych". Woda mineralna od
        0,5 l do 0.8 l za 1,5l butelke. W sumie nie jest droga, ogólnie dostępna i
        przeważnie chłodzona. Piwo 1,5l butelka Zagorki kosztowała ok 2,20leva. Nie ma
        normalnych wędlin tzn takich jak u nas. Jest salami lub coś co go przypomina a
        nazywa sie szpek, pisany cyrlicą, w cenie od 7 l/kg do ok.15 l/kg. Mają dobry
        biały ser słony używany do sałatek np szopskiej w cenie ok.3.5l/kg. Knajpki
        serwują przerózne dania i przerózne ceny. My tj. 2+2 zjedlismy posiłek juz za
        14l ale i 24 l. Obsługa raczej podobna.Zanim cię złowia wychodza ze skóry, jak
        juz zamówisz to "przyjdzie czas i na Ciebie". Przy płaceniu uważaj na rachunek.
        moze okazać się ze potrawaktórą wybierałaś z meni nie kosztuje 3.6 a np rowne
        4l. Niby to niewiele ale jednak. Zby mało żeby się wykłocać i chyba to
        wykorzystuja. Robia tak w wiekszości knajp, tych które odwiedzilismy.
        Oczywiscie stare miasto i knajpki nad brzegiem tzw. "aleja figowa" to eldorado
        ceny 2x za podobne dania w porównaniu z "miastem". Szukaj swojego miejsca -
        powodzenia. Wrażeń wiele. Ogólnie ludzie przyjazni, troche kantują, mogłoby byc
        troche czysciej. Ale ciepłe może i plaza (jesli czysta) wynagrodzą wszystko.
        Zyczę udanego pobytu, samych słonecznych lecz nie upalnych dni, i radosci z
        wydawania pieniedzy. 1 euro=od 1,90 do nawet 1,9462. Polecam banki nie kantory.
        Bez problemu, pewnie i czasem zabawnie gdy muszą polskie nazwisko wpisać
        do "kwitu". Acha zawsze uprzejmie, w banku. Pozdrawiam.
    • gonia7714 Re: sozopol po nawalnicy? 24.07.06, 11:26
      byłam w sozopolu w dniach tzw. nawałnicy: trwało to całą dobę tj. noc z
      soboty/niedziele i niedziele. W poniedziałek zaczęło się wypogadzać. Reszta
      pobytu - pogoda najpierw dobra potem świetna. Niektóre lokale przy deptaku
      zniszczone / casablanka całkowicie/ inne mniej, niektóre nietknięte. Na plaży
      potworzyły się olbrzymie leje, ale prace nad przywróceniem trwały cały czas i
      jak wyjeżdżałam /14.07/ to plaża była juz ok, parasole stały, wszystkie bary
      pracowały. Co do pytania czy warto - oczywiście że tak - było świetnie !!!
      • Gość: markux Re: sozopol po nawalnicy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.06, 12:50
        byłem w Sozopolu tydzień po tzw. nawałnicy i szczerze mówiąc oprócz kilku
        połamanych parasoli leżących z boku plaży nie zauważyłem żadnych śladów jakich
        kolwiek zniszczeń. Miasto tętni życiem i turystów przybywa z dnia na dzień. Co
        do cen to tak jak mówili przedmówcy wszystko się zgadza. A co do wymiany Euro
        na Lewy to polecam Raiffaizen Bank przy postoju taksówek pomiędzy nowym a
        starym Sozopolem(najlepszy kurs 1,94 Lew za 1 Euro) bez prowizji. Nie wymieniaj
        pieniedzy w kantorach pod żadnym pozorem(napewno zostaniesz oszukana). Nawet
        miejscowi odradzają takie rozwiązania. Co do jedzenia w knajpkach to oczywiście
        dużo przyjemniej sie jada przy deptakach i w centrum ale to kwestja cen. Jeśli
        chce się zjeść dobrze i nie drogo polecam pochodzić po Nowym Sozopolu, ale nie
        przy plaży tylko troszkę sie zapuścić w blokowisko. Tam jada sporo mieszkańców
        i ceny są niskie. Nie ma obaw nic złego się wam tam nie przytrafi.
        miłego pobytu i dużo słońca
        A i jako ciekawostkę polecam wybranie się na jeden dzień Do Sinemorca na dziką
        plażę u ujścia rzeki Weleki(oczywiście robiąc niezbędne zakupy wcześniej).
        Naprawdę warto, okolica piękna.
        pozdrawiam
        • Gość: jtm Re: sozopol po nawalnicy? IP: *.c29.msk.pl 22.08.06, 16:13
          a jakie dyskoteki? puby polecacie w Sozpolou??
        • Gość: jtm Re: sozopol po nawalnicy? IP: *.c29.msk.pl 22.08.06, 16:14
          a jakie dyskoteki? puby? polecacie w Sozpolu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka