Dodaj do ulubionych

Bankomaty i platności Primorsko

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.07, 21:47
czy ktoś wie czy w Primorsku dokonam z bankomatu wyplaty w levach na kartę
VISA electra, czy właścicielowi wynajmowanej kwatery płaci się w levach czy
wolą w Euro, nie chce brać gotówki i chciałbym wypłacać na miejscu z
bankomatu, czy ktoś wie jak wygląda przelicznik i czy nie bardziej opłaca się
wziąć Euro i wymienić na miejscu? dzięki za odpowiedź. W.

Obserwuj wątek
    • Gość: marek Re: Bankomaty i platności Primorsko IP: 213.77.24.* 31.07.07, 08:04
      Niedawno wróciłem z Primorska. Świetne miejsce na wypoczynek. Wypłacałem gotówkę
      z bankomatu - jest ich kilka - można pobrać od 5 do 200 lev jednorazowo. Po
      przeanalizowaniu wydruków bankowych już na miejscu okazało się, że różnica
      pomiędzy wypłatą z bankomatu a wymianą euro w banku w Primorsku jest niewielka -
      5 groszy na korzyść wymiany euro/leva ( euro kupowałem po 3,85 zł )Za kwaterę
      płaciliśmy w levach - gospodyni nie chciała w euro.
      Pozdrawiam
      • Gość: wojciech Re do Marka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 10:11
        dzięki za info, mógłbyś powiedzieć Marku ile mniej więcej płaciłes za kwatery i
        jaki to był standart, ewentualnie coś o samym Primorsku, chodzi mi o plaże,
        jadę z małym dzieckiem i jest to dla mnie ważne, dzięki.W.
        • Gość: marek Re: Re do Marka IP: 213.77.24.* 31.07.07, 11:56
          Byliśmy w 2 rodziny w sumie 8 osób, kwatera kosztowała 40 lev/doba za rodzinę,
          mieliśmy do dyspozycji 3 pokoje,w sumie 9 łóżek, 2 łazienki i WC. Jak sie
          później okazało można było znaleźć taniej. Standard nie najwyższy, ale do
          zaakceptowania, blisko plaży. Są dwie plaże południowa i północna. Obie są
          zatłoczone i sporą ich część zajmują płatne parasole i leżaki, na bezpłatnych
          miejscach często przybijały glony tworząc gęste kożuchy. Na północnej spore
          fale. Obie bezpieczne dla dzieci - płytkie zejście do morza. Trzeba zrobić
          rekonesans i wybrać lepszą dla siebie. Można jeździć samochodem trochę za miasto
          na południe - czyste plaże i mniej ludzi. W mieście dla dzieci jest wesołe
          miasteczko i aquapark,poza tym wypożyczalnie rowerów, skuterów, skoki na linie
          itp. Od godz. 17 zamykają główną ulicę i tworzy się olbrzymi deptak - mnóstwo
          sklepów, restauracji, kawiarni, różnych budek z ciuchami, srebrem, zegarkami,
          perfumami itp. To samo można kupić w bocznych uliczkach za połowę ceny, ale
          atmosfera super. Generalnie ceny są niższe niż w znanych kurortach i można
          zaszaleć w restauracjach zamawiając różne dania bułgarskie. Poza sezonem
          Primorsko liczy ok. 2 tys. mieszkańców, w sezonie 20 tys. Polecam M.
          • Gość: wojciech Re: Re do Marka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 20:32
            dzięki za info, jeszcze jedno pytanko, jeśli znajdziesz czas, czy w knajpkach
            można bezpiecznie jeść, chodzi mi o problem ewentualnych zatruć pokarmowych, bo
            jadę z czteroletnią córką, z którą kiedyś miałem już ten problem na Węgrzech,
            mialem straszną traumę i dlatego teraz dmucham na zimne. Pytam czy ewentualne
            obiady, pizze, naleśniki, lody i inne tamtejsze smakołyki w knajpkach są
            świeże, a może znasz jakąś pewną pod tym względem knapkę, którą można polecić,
            ceny nie są takie ważne, wolę więcej zapłacić ale nie martwić się o dziecko?,
            dzięki za odpowiedź. Czy moze lepiej wziąć kwaterę z kuchnią i dla maluchów
            gotować samemu? W.
            • Gość: marek Re: Re do Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.07, 21:13
              Dzieci moje i moich przyjaciół są w wieku od 6 do 12 lat. Jadły wszystkie
              potrawy które wymieniłeś i jeszcze więcej i nic im się nie stało. Jedliśmy
              zarówno w restauracjach jak i dania z budek przy ulicy i plaży. Należy tylko
              zachować podstawowe zasady higieny - przede wszystkim często myć ręce. Tylko raz
              w knajpce dostaliśmy jakieś stare, odgrzewane frytki, poza tym wszystko było
              świeże i bez zarzutu. Oczywiście poza tym, ze najpierw podają sałatki i nie
              przyniosą podstawowego dania zanim jej nie zjesz. Dzieciom najbardziej smakowały
              kebapcze a z zup to pileszka - coś w rodzaju rosołu. Staraliśmy sie jeść w
              różnych knajpkach, dlatego nie pamiętam w której było najsmaczniej, ale patrz
              gdzie jest dużo ludzi bo to może znaczyć że tam jest dobre jedzenie. Oczywiście
              stosują tam inne przyprawy i mogą być przejściowe perturbacje, ale one nas
              ominęły. Dużo informacji znajdziesz na forum
              www.bulgaricus.com/forum/index.php
              Pozdro M
              • Gość: wojtek Re: Re do Marka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.07, 22:30
                dzięki wielkie Stary, te informacje są naprawdę bardzo rzeczowe, obiektywne i
                praktyczne. Podtrzymałeś mnie na duchu, bo wyjeżdżam samochodem pod koniec
                tygodnia z Lublina. Przez Słowację, Węgry, Rumunię i Ruse w Bułgarii mam 1500
                km. do Primorska. Obawiam się tej drogi, bo jadę z czterolatką i boję się
                zwłaszcza Rumunii, bo bylem tam z rodzicami ok. 20 lat temu i pamietam że nie
                było zbyt cywilizowanie, ale teraz chyba troszkę się zmieniło z tego co piszą
                ludzie. Z żoną jeździliśmy na południe Chorwacji (wyspa Korcula) ale to było
                jeszcze bez dziecka, więc bez problemów z jazdą samochodem, bo oboje lubimy
                jeździć i dystans ok. 2000 km nas nie przeraża. Mam nadzieję że wszystko się
                uda i będę miał podobne wrażenia jak Ty. Gdyby Ci przyszszły do głowy jakieś
                inne spostrzeżenia dot. pobytu tam lub drogi (chyba też jechałeś samochodem),
                to jak znajdziesz chwilę to napisz o tym. Słyszałem tez, że niezłą
                miejscowością - cichą i spokojną jest Carevo (dawny Miczurin)ok 15 km od
                Primorska na południe, choć z tego co piszą ludzie moze jest zbyt ciche i bez
                atrakcji dla dzieci. Zaciekawił mnie Twój watek o plażach w stronę południa,
                jak pisałeś pustych i z czystą wodą. Jak znajdziesz chwilę to napisz o tym.
                Dzięki jeszcze raz za rzeczową pomoc. W.
                • Gość: Marek Re: Re do Marka IP: 213.77.24.* 01.08.07, 08:45
                  Jechałem samochodem z Białegostoku, tylko że najpierw byłem w Grecji a potem
                  przejechałem do Bułgarii. W Bułgarii trzeba uważać na policję, co chwila
                  ograniczenia prędkości do 40, a w miasteczkach kontrole radarowe. Na szczęście
                  kierowcy ostrzegają światłami, ale nie zawsze się udaje. Mnie namierzyli na
                  obwodnicy jakiegoś miasteczka jak jechałem 117, a należało jechać 90. No i
                  zaczęli od 60 euro mandatu, ale puścili wolno na szczęście. Wracałem dokładnie
                  tak jak piszesz przez Rumunię ( no i Lublin ). Droga bardzo ciekawa, ale kręta i
                  dużo tirów. Zależy jaki masz silnik, jak duży to komfort podróżowania O.K. Nie
                  obawiaj się Rumunii bardzo przyjaźni ludzie, co drugi rozmawia po angielsku. Nam
                  pomogli gdy złapaliśmy gumę, bezinteresownie w nocy pewien rumun poszukał
                  wulkanizatora,zawiózł i odwiózł naprawione koło. Co prawda jeżdżą trochę po
                  turecku, w Bukareszcie na 3 pasach naliczyłem 6 samochodów obok siebie. Drogi
                  dobre. W Chorwacji byłem trzy razy i tez tam są mili ludzie, na pewno tam wrócę-
                  Korcula jest piękna. Oczywiście Grecja też. Pieniądze wymieniaj w bankach, kurs
                  jest dobry i bezpiecznie. W Carewie nie byłem więc nie odpowiem. Paliwo
                  najtańsze w Rumunii. Aha, jeśli masz niemiecki samochód to w Primorsku
                  obowiązkowo na parking strzeżony - ok.6 leva za dobę.
                  Pozdrowienia, życzę udanych wakacji, wracajcie szczęśliwie
                  • Gość: wojciech Re: Re do Marka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 22:12
                    dzięki za te wszystkie rzeczowe informacje, wyjeżdżam jutro, tj. 03.08.2007r.,
                    jadę przez Rumunię, mam nadzieję, że będzie ok, jak wrócę to napiszę jak było.
                    W.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka