cafe_justysia 28.08.09, 16:16 Jak lepiej wymienić waluty-w kraju czy już na miejscu??Będę wymieniać funty bo trochę lepszy kurs.Chodzi mi też o dostępność kantorów,będę w Słonecznym Brzegu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: QkamCoSieDzieje Re: Wymiana walut IP: *.elgrom.laz.digi.pl 28.08.09, 17:09 Lepiej wymieniac juz na miejscu (w Polsce jest bardzo niekorzystny przelicznik). Kantorow w SB jest prawie tyle samo co restauracji, wiec nie ma sie co martwic :) Ja ze swojej strony zalecam jednak wymiane w bankach (kilka placowek jest na glownym deptaku przy hotelu Kuban), albo w kantorach sieci "Crown". Niektore kantory sa nieuczciwe, wiec proponuje zachowac szczegolna uwage podczas zawierania transakcji :) PS. Przed podpisaniem kwitka (zawsze sie taki dostaje przy wymianie) prosze bardzo szczegolowo sprawdzic kwote jaka otrzymamy, a dopiero pozniej podpisywac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stefan Re: Wymiana walut IP: *.azylnet.com 30.08.09, 22:21 Zdecydowanie nie wymieniaj waluty w kraju. Kilka przydatnych wskazówek na temat waluty i wymiany znajdziesz tu: www.naszabulgaria.pl/waluta-bulgarii-lewa-bgn/ W innym tekście na tej stronie piszą też o cenach w Bułgarii. Też ciekawa lektura. Mam nadzieję, że pomoże. Udanych wczasów życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: callgirl Re: Wymiana walut IP: 217.17.32.* 31.08.09, 14:57 I raczej omijaj kantory szerokim łukiem. Pieniądze najlepiej wymieniać na miejscu w banku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinia Re: Wymiana walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 15:01 W Bułgarii jest zakaw zywozu walut, najlepiej wymiana na miejscu w kantorach Korona, po kursie który ustala Państwo. Na lotnisku kurs 1.60 a w hotelach 1.80 czasami do 1.90 Euro 1.93-1.91 reszty nie pamietam. Nasza rezydentka nas ostrzegała przed Konikami którzy mają walute starą wycofaną z obiegu i miała racje w SB zaczepiło mnie 2 takich ale już wiedziałąm o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malinia Re: Wymiana walut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 15:07 Crown = Korona Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wymiana walut 31.08.09, 15:42 nie ma zakazu ani wwozu ani wywozu. Jest parytet od lat wielu 1€=1,95583 leva Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedo Re: Wymiana walut IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.08.09, 22:21 Bylem w tym roku w SB wymieniaj tylko w : raiffeisen bank najlepszy kurs lepszy niz w crown mialem dolce i euro, jest w centrum , a pozniej do condora na obiadek, niedaleko banku po tej samej stronie,smacznie i nie drogo,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: Wymiana walut 01.09.09, 22:07 trypel napisał: > nie ma zakazu ani wwozu ani wywozu. Rezydentka Neckermanna w Słonecznym Brzegu poinformowała nas (turystów) ze jest zakaz wywozu lewów z Bułgarii. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wymiana walut 02.09.09, 09:01 na lotnisku przylatuje z reguły z 500-600 i wylatuje z 200-300. Zawsze oficjalnie - lece służbowo. Nigdy żaden celinik nie powiedział złego słowa. Rezydentka zna przepisy sprzed wejscia do Unii :) Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: Wymiana walut 04.09.09, 16:34 trypel napisał: > na lotnisku przylatuje z reguły z 500-600 i wylatuje z 200-300. > Zawsze oficjalnie - lece służbowo. > Nigdy żaden celinik nie powiedział złego słowa. > Rezydentka zna przepisy sprzed wejscia do Unii :) Też mi się to wydało dziwne. Nie spotkalem sie jeszcze z takim tekstem a conajmniej raz w roku jestem w Bułgarii. Może jej chodziło o transfer wysokich sum w gotówce, poza ewidencja bankowa? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Wymiana walut 04.09.09, 17:06 wiesz :) patrząc na informacje udzielane nieraz przez rezydentów wydaje mi sie że posługują sie wciaż jakimś informatorem dla biur podróży wydanym w 1995 roku :) Pytam sie własnie siedzacego naprzeciw Bułgara i mówi że pierwsze słyszy o takiej głupocie i te ograniczenia skończyły sie odkąd są w UE. Tak jak obowiazkowy meldunek czy pozwolenie na poruszanie sie cudzym autem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sedo Re: Wymiana walut IP: *.ssp.dialog.net.pl 31.08.09, 22:23 Bylem w tym roku w SB wymieniaj tylko w : raiffeisen bank najlepszy kurs lepszy niz w crown mialem dolce i euro, jest w centrum , a pozniej do condora na obiadek, niedaleko banku po tej samej stronie,smacznie i nie drogo,pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: simon Re: Wymiana walut IP: 212.122.214.* 01.09.09, 21:43 Przetestujemy niebawem i reiffeisen i condora :)) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
koniczynka777 Re: Wymiana walut 14.12.17, 12:57 Njalepiej wymienic na miejscu w banku lub w kantorze ktorych tu cale mnostwo Odpowiedz Link Zgłoś
starybulgar Re: Wymiana walut 04.01.18, 21:36 WItam. z tym jest spory problem w kantorach. polecam ten filmik www.youtube.com/watch?v=cn1G3TZ_afw Odpowiedz Link Zgłoś