Dodaj do ulubionych

Maciejowa - nowa droga

IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 29.06.04, 08:35
Jeszcze coś o drogowcach.
Obserwuję przebudowę drogi wylotowej z miasta na Wrocław przez Maciejową i
dziwi mnie niezmiernie, że tak kosztowna inwestycja jest znowu jak wiele
innych nieprzemyślana do końca.Ktoś zrobił projekt, ktoś inny go
zweryfikował,przyjął, wydał stosowne pozwolenia na budowę , ktoś wygrał
przetarg i wykonuje roboty a jeszcze ktos inny nadzoruje. Oczywiście za
wszystko zapłaci Miasto. I byłoby na pewno wszystko dobrze, tylko czy ktoś na
którymś z etapów tej inwestycji nie zastanowił sie nad pewną prozaiczną z
goła sprawą :
SZEROKOŚĆ JEZDNI - buduje się bowiem bardzo szerokie chodniki z obu stron tej
drogi nie wiadamo naprawdę po co. Przy niewielkim miejscowym ruchu pieszym w
tej dzielnicy miasta wystarczyłyby dwa chodniki o szer po 1,50 m lub jeden o
szer. 2m - do 2,50 m. Tym samym można by tę bardzo ruchliwa drogę poszerzyć
conajmniej o 0,50 m a nawet o 1,0 m. Poprawiłoby to zapewne przepustowość tej
arterii. A tak postawią potem znak ograniczenia do 40 km/godz i będzie
totalny korek.
Podobny błąd już zrobiono na ul. Morcinka w Jeleniej Górze. Ulica jest tak
wąska żę nie mogą się wyminąć swobodnie dwa autobusy.
Panie dyrektorze Wanzel i jego ekipo !!! - MYŚLCIE TROCHĘ NA BOGA !!!!!
Pozdr. Furman
Obserwuj wątek
    • Gość: budowlaniec + auto Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.jgora.dialog.net.pl 29.06.04, 10:23
      Droga w Maciejowej za chwilę będzie drogą osiedlową obsługującą jedynie ruch
      pieszy, autobusów miejskich, auta mieszkanców i furmanek. Właściwa droga do
      Jeleniej Góry będzie przebiegała po południowej stronie parku maciejowskiego.
      Maciejowa zostanie sprowadzona do sennej i spokojnej osady. Jak się domyślam,
      szerszej nawierzchni jezdni nie robi się z w/w powodów, oraz dlatego, że jeżeli
      chciałoby się poszerzyć pasy jezdni to należałoby wymienić podbudowę, a to już
      są ogromne koszty. Koszty niepotrzebne - dlaczego, patrz wyżej.
      Taki podział obowiązków na projektantów (drogowców, branżystów,
      sprawdzających), wykonawcę z kierownikami robót w poszczególnych branżach,
      inspektora nadzoru itd. wynika z uwarunkowań prawa budowlanego (obowiązującego
      w całym kraju). Ono określa co kto może i powinien.
      Za chwilę (może to być za rok, albo i trzy) cały ruch wyjdzie z Maciejowej i
      wszyscy którzy rozwijają tu handel będą z nostalgią wspominać dobre czasy. Będą
      mieli ciszę i nic więcej!
      • Gość: Wojtek Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 15:52
        Taaak juz widze poludniowa obwodnice, ciekawe za ile dziesiecioleci ona
        powstanie i w jaki sposob ma byc ona polaczona z konczaca sie kolo Orlenu
        dwopasmowka, wyburza domy a moze stacje? Bo przeciez nie poto remontowano te
        dwopasmowke aby ja w przyszlosci zostawic Maciejowej. No niech mi to ktos
        powie, nie jest to sarkazm tylko pytanie bo jezdze bardzo czesto do wroclawia i
        mnie to osobiscie dotyczy.
        • Gość: Jeleniogórzanin Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.04, 19:51
          Obwodnica północna to ta która łączy Maciejową przez Zabobrze z wyjazdem na
          Szklarską Porębę i Zgorzelec. Miała powstać za Gierka i miała być skończona
          przed Olimpiadą w Moskwie w 1980 roku. Wykonano jedynie odcinek od Grabarowa do
          Grunwaldzkiej i to z przejazdem płaskim po torach kolejowych i bez kilku
          obiektów inżynierskich (mostów) Dopiero po 1990 roku wznowiono prace i
          wybudowano estakadę nad torami, most nad Bobrem, oraz wiadukty kolejowe koło
          Dolfamexu i na wylocie na Zgorzelec. Do tego wybudowano przejście podziemne
          koło PKS. Przebudowano mosty nad Kamienną w ciągu Sobieskiego i drugi w ciagu
          Powstańca Wielkopolskiego. Prace te wykonano za czasów prezydentury w mieście:
          Zawiły, Czernow i Kusiaka. Przypominam, to bo ostatnio usłaszałem wypowiedź:
          dobrze, że ten Gierek wybudował estakady nad torami. Jak to pamięć ludzka jest
          zawodna.
          Ta droga która ma omijać Maciejową jest częścią Obwodnicy Południowej i
          Północnej. Ma ominąć całą Maciejową od południa. Wpięcie ma nastąpić za
          Kozińcem w Grabarowie i od tamtego miejsca ma być prowadzona już jako Obwodnica
          Południowa. Będzie to droga która będzie przenosiła cały ruch w kierunku do
          Karpacza i Kowar poza obszar Jeleniej Góry. Będzie przebiegała od Wincentego
          Pola nad torami kolejowymi koło ul. Krakowskiej w kierunku ul. Sudeckiej
          pomiędzy Paulinum, a terenami wojskowymi i poprzez tereny wojskowe. Wpięcie do
          Sudeckiej ma nastąpić za halą sportową d. jednostki wojskowej. Jest w tym
          miejscu kawałek asfaltu. Ta obwodnica południowa ma obiegać w przyszłości od
          południowego wschodu całą Jelenią Górę i Cieplice. Ten drugi odcinek nie ma
          jeszcze ustalonych szczegółowych przebiegów.
          Obejście Maciejowej i przebicie do Sudeckiej powstanie w ciągu najbliższych
          trzech lat, a dalsze odcinki to już śpiewka przyszłości - chyba nie za bardzo
          odległej. Obwodnica Południowa została tak zaplanowana żeby nie przeszkadzać w
          rozwoju lotniska (pas startowy betonowy).
          Jak więc widzisz Wojciechu "ostatnimi czasy nic w komunikacji miejskiej się nie
          dzieje":) Jeżeli chciałbyś zobaczyć jak przebiegają proponowane trasy, można
          chyba obejrzeć je w Wydziale Architektury. Jest zrobione studium komunikacyjne
          miasta i w nim to wszystko powinno być.
          Trochę dużo mi się napisało, ale chyba mi wybaczysz (podobno nie lubisz długich
          postów).
          Wojtek! Nareszcie przestałeś się szarpać na nieżyczliwe, czy też złośliwe
          posty. Spokojem i rzetelną dyskusją więcej można osiagnąć. Tak trzymaj! PiS -u
          dalej nie lubię i nie polubię.
          • Gość: Wojtek Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 18:27
            Jakby wszyscy lubieli to samo to by nie bylo Coca Coli Light:))
            A co obwodnicy to jakos watpie co do blyskawicznego rozpoczecia tej inwestycji,
            ludzi nie pamietaj ze obwodnica byla budowana od zawsze i Gierek , nalezy o
            tym pamietac, zostawil nam spory "bagaz".
            Dalej: jak ma ona byz tak spartaczona (rondo na zgorzelec,i min. stan
            nawierzchni na skrzyzowaniu Jana Pawla z Gunwaldzka, hopa etc.) to lepiej zeby
            jej nie bylo, a co wielkosci ruchu na Karpacz to, z calym szacunkiem dla
            karpaczan, jest on bladym cieniem z tym do Jakuszyc. A byli wlodarze miasta
            raczej byli zmuszeni do tego typu inwestycji bo mieszkacy np: Podwala i
            Sobieskiego by ich zlinczowali.(dochodza pewnie jeszcze umowy o transporcie itp)
            A kto jest odpowiedzialny za rycie Wojska Polskiego w raptem w kilka lat po
            utworzeniu nowej nawierzchni??? A Oginskiego? Przeciez jest to droga dojazdowa
            do szpitala, karetki pokonujac ta trase wpadaja na dziury i zapadle i wystajace
            studzienki...
            Jest jeszcze kilka innych "drobiazgow" ale nie mam nerwow:)
            • Gość: jeleniogórzanin Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:37
              Mieszkańcy Sobieskiego i Podwala nie mieli nic do powiedzenia, te decyzje
              zapadały poza Jelenią Górą i Wrocławiem - w Warszawie. Pamiętaj że w tamtych
              czasach komuny "głos ludu" nic nie znaczył. Ruch do Karpacza i Kowar jest dużo
              większy niż ci się zdaje. Prace przy Obwodnicy Południowej już się zaczęły. W
              Jeleniej Górze, tak jak w każdym mieście w którym krzyżują się różne szlaki są
              różni gospodarze (czytaj odpowiedzialni) za ulice. Np. Wojska Polskiego,
              Ogińskiego, Obwodnice i kilka innych to drogi wojewódzkie i krajowe. Inne,
              podlegają samorządowi miasta.
              • Gość: Wojtek Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 19:51
                No tak. 15 kierownikow i dyrektorow a nikt za nic nie odpowiada, gdyby to
                wszystko nie bylo tak bezdennie tragiczne to nawet bym sie posmial:))
                • Gość: Furman Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 05.07.04, 09:48
                  Czytając to co piszecie powyżej to powszechnie wiadome rzeczy. Ja sobie
                  myślę,po co władowuje się taką kupę pieniędzy w drogę w Maciejowej, która ma
                  być już niedługo jakąś podrzędną ulica wewnętrzną ?
                  Wg mnie odwlecze to znacznie w czasie budowę planowanej obodnicy. I dlatego to
                  właśnie budując coś nawet tymczasowo róbmy to po prostu z głową. Dalej uważam,
                  że nic by się nie stało gdyby poszerzyć jezdnię po pół metra z każdej strony
                  kosztem tak szerokich i nikomu tam niepotrzebnych chodników.
                  A zobaczycie wszyscy przez ile jeszcze lat będziemy tą drogą dojeżdżać i
                  wyjeżdżać z miasta.
                  • Gość: jeleniogórzanin Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 18:20
                    Tylko dlatego, że Maciejowa wreszcie uzyskuje wodociagi i kanalizację jest robiona ta ulica. Ta była przelotowa droga przez wieś powoli staje się miejską ulicą z chodnikami. Gdy obwodnica obiegnie tę osadę za rok, lub dwa wtedy przekonamy się że zakres robót jest wystarczający. Szkoda, że nie robi się tego z wymianą całej podbudowy, ale wtedy przejazd przez Maciejową trzeba byłoby całkiem zamknąć, a ruch puścić przez Wojanów i Łomnicę.
                    • Gość: Wojtek Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.04, 20:47
                      Chodniki koncza sie na Grabarowie dalej sa dopiero na Wincentego Pola:))
                      Ciekawe kto sie wybierze na piechote np. na "Flore":))
                      • Gość: jeleniogórzanin Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 00:57
                        Wojteczku! Starasz się być błyskotliwy, tylko nie masz czym błyszczeć, zwłaszcza wiedzą i wyobraźnią. Chodniki nie są po to dziecino aby iść na spacer na zakupy na Florę (mam nadzieję, że szybko zniknie), ale po to np. żeby rodzice z małym dzieckiem w wózku bezpiecznie przemieścili się w pobliżu swego domu, żeby niedołeżna staruszka mogła spokojnie podreptać do kościoła. Nie wszyscy mają samochody. Dorośniesz, będziesz miał rodzinę, zrozumiesz że są jeszcze inne potrzeby i inne zagrożenia. Widać jednak po innych twoich wypowiedziach, że szybko się uczysz i zaczynasz coraz rozsądniej się wypowiadać.
                        • Gość: max Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.07.04, 09:17
                          Jeleniogorzanina stara sie moderowac mlodego chlopaka - studenta KK...
                          niedobrze zamiast moderowac i strofowac lepiej tlumaczyc ui uczyc panie
                          jeleniogorzanin - a pan jestes chyba z oswiaty co??
                          • Gość: Wojtek Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 17:36
                            Jestem z PWr jestem Żonaty i mam rodzinę jeleniogórzaninie, jeśli ty dajesz się
                            łapać w moje pułapki to świadczy o tym żeś nie jest błyskotliwy, to już nie te
                            czasy gdzie nie wpuszcza się konkurenta w maliny a ja wiem, że lubisz pouczać
                            ludzi, więc stąd moja cała poducha na negus, hexena i ciebie i nie ucz mnie
                            więcej jak mam się wypowiadać i żyć myśleć itp. może w swoim kurniku jesteś
                            najlepszym kogutem, tutaj daj już sobie spokój, wasz czas minął trzeba to
                            przyjąć do wiadomości. Max ja myśle, że przez tego człowieka przemawiają jakieś
                            niespełnione ambicje, którym daje upust na forum publicznym nie przedstawiając
                            się i próbując anonimowo połechtać swoją próżność ten sposób zachowania jest
                            dokładanie opisany w podręcznikach od psychologii.
                            A swoją droga jestem ciekawy czy zorientowałeś się, które z wypowiedzi na forum
                            są również moimi wypowiedziami, lecz napisanymi w inny "sposób"? hehe :))
    • Gość: Przerzutka Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.07.04, 21:16
      Jak napisałem juz na poście : ŚCIEŻKI ROWEROWE - te szerokie chodniki wzdłuz ul. Wrocławskiej są zamierzone bowiem wydzielona tam będzie podobno ścieżka rowerowa.
      Ale zauważyłem jak to zwykle u nas,że robiąc jedno psuje sie drugie. Ulica Wrocławska w trakcie remontu posiada pewne ograniczenia tj. prędkość, światła, zwężenia. A część naszych domorosłych " KIEROWCÓW" zawsze śpieszących się nie wiadomo dokąd nie będzie jak to się mówi "z fizycznymi stać w kolejkach". Zaczęli objeżdżać zakazy (przy aprobacie policji która stała nieopodal) kierując swoje maszyny na ul. WITOSA - równoległą do Wtrocławskiej. I tym sposobem ta wąska droga dojazdowa do domostw zaczyna być dewastowana - pęka bowiem niezagruby asfalt i towrzą sie koleiny i dziury.
      Czy po zakończeniu inwestycji ktoś to naprawi ??? Pytanie kieruje do Pana dyrektora Wanzla z MZDiM oraz do Pani Naczelnik R.STEFANOWSKIEJ z UM Jel. Góra.
      • Gość: Złomiarz Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.jgora.dialog.net.pl 10.08.04, 22:24
        Wiadomość dla wszyskich złomiarzy w mieście.
        Od dwóch chyba miesięcy chodniki wzd?ż ul. Wrocławskiej (przy stacji paliw) są okrawężnikowane i zatłuczniowane. Czekają jedynie na asfalt. Wystają z ziemi niezabezpieczone włazy kanałowe. Panowie złomiarze -okazja czyni złodzieja. A wystarczy przywieźć nieco asfalu i wszystko zalać a nikt tego nie ruszy.
        • Gość: Wojtek- zlomiarz Re: Maciejowa - nowa droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.04, 17:30
          Dobra majster - robi sie - idziemy dzis na kanaly
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka