Dodaj do ulubionych

Zabobrze STRUP(ic)em?

29.09.04, 22:26
Do zapuszczenia tego wątki sprowokował mnie Maurycy, pisząc: >>> a Strupice, pardon - Zabobrze, przygniatają miasto. Ten tasiemiec powstał, kiedy z Jeleniej Góry robili na siłe miasto wojewódzkie. Jelenia już nim nie jest, a moloch został.<<< I jeszcze: >>> Za pare lat, sypialnia Strupice -
Zabobrze stanie się "strupem - slumsem" na ciele miasta, nadającym sie
jedynie do rozbiórki.<<<
Mieszkam na Zaboberku od... 2 lat??? No, jakos tak. Dostrzegam jego mankamentów sto, ciesze się jego setką zalet.
Czy Maurycy ma rację? Czy stojące na miejscu wioski (pól raczej i łak) Strupice (Straupitz) blokowisko jest takie całkiem beznadziejne? Ciekawy jestem, czy temat taki ruszy Zabobrzan (brzmi prawie, jak Zabużan...)?
Obserwuj wątek
    • inferno_m Re: Zabobrze STRUP(ic)em? 29.09.04, 23:49
      POmijam fakt obleśności tych budynkow, ale najgorsze jest to że są one w chyba
      najgorszym miejscu postawione jakie można było sobie wybrać w Kotlinie. Jak
      wiemy PRL_owcy sie tym za bardzo nieprzejmowali.
      • thory Re: Zabobrze STRUP(ic)em? 30.09.04, 01:24
        Wojtek, mnie nie chodzi o gierki polityczno_historyczne, ja wole patrzyć w przyszłość... PRL mógł postawić (a więc generacja Twojego Ojca), ale żyją ludzie koło 30-tki, z dziećmi i całym dobytkiem post-peerelowskim (również z kredytami mieszkaniowymi). Czy ich tez smiesz wyrzucać na śmietnik, w imię PiS - "Podpierdol i Spierdalaj"???
        • inferno_m Re: Zabobrze STRUP(ic)em? 30.09.04, 17:11
          Kogo ja wyrzucam na śmietnik i to jeszcze imię partii? O czym ty mówisz? Chodzi
          mi o te tereny gdzie jest Zabobrze, miały być one przeznaczone na tzw. płuca
          miasta. I o co Ci chodzi z moim ojcem? Ja też mam rodzine na utrzymaniu i
          niestety kredytu to mi nikt nie chce dać na własne "M".
          Porozmawiamy jak będziesz trzeżwy.
          • Gość: raszyc1 Re: Zabobrze STRUP(ic)em? IP: *.dial.pl 27.10.04, 13:56
            czesc dorzuce swoje 5gr do dyskusji... Strupice (piszac po anszemu) kiedys
            jeszcze nazywaly sie raszycami Nazwa pochodzi jak to czesto bywalo od nazwiska
            posiadacza ziemskiego ktory byl wlascicielem tych terenow a rozciagaly sie tak
            mniej wiecej od terenow poczatku Maciejowej az do terenow gdzie jest jubilat
            tzn wtedy jeszcze go nie bylo:-)oraz od lotniska po dzisiejszego noskowskiego i
            tereny kolo obwodnicy Tak na marginesi jest tam obelisk na ktorym pisze tzn
            ejst napisane Osada kultury luzyckiej 4 w .p.n.e A ziemlonymi plucmai to raczej
            byc nie mogly gdyz zabudowa ulicy wiejskiej np to jest srednio lata 1900-1941 i
            nie bylo tu kompleksow lesnych ale raczej pola, laki itd swego czasu nawet byl
            projekt aby zrobic zalew na rzece Bobr i mialy tam byc tereny rekraacyjne itd
            Mam nawet gdzeis nagrany film z 1973 roku gdzie sa pokazani ludzie idacy drózką
            polna miedzy polami z zbozem (szli terenem dzisiejszego szpitala oraz pozcatkow
            moniuszki:-0))
            • Gość: andrew Re: Zabobrze STRUP(ic)em? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 21:30
              Raszyc, dasz ten film, jesli mozesz oczywiscie, zainteresowany jestem bardzo.
              Pozdrawiam. angelo70@go2.pl
              • Gość: gosc Re: Zabobrze STRUP(ic)em? IP: *.dami.pl 06.11.04, 02:36
                ZTCW zabobrze są na terenie zalewowym wiec nie ma sie co dziwić że przy
                większej powodzi może woda ze studzienek wybijać. Jelenia miała się rozwijać na
                obszarze między zajezdnią MZK a Osiedlem Widok - miała tam powsztać tzw.
                dzielnica centralna ale nic z tego nie wyszło zapewne dlatego, że taniej było
                budować na płaskim choć zagrożonym powodzią terenie. Dlatego teraz Jelenia to
                takie śmieszne miasto z gruntami rolnymi w środku (między Śródmieściem a
                Cieplicami).
                • Gość: kazimierzp Osiedle centralne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 00:31
                  Teren za zajezdnią MZK, a osiedlem Widok był wyłączony z zabudowy z kilku powodów. Po pierwsze jakiś idiota zlokalizował w latach sześćdziesiątych zbiornik osadów czynnych na końcu Granicznej plus emisja zanieczyszczeń wiskozowych spowodowała odejście na wiele lat od zabudowy tego terenu. Wiskozy już nie ma, zbiornik osadów jest w koncowej fazie rekultywacji.
                  Obecnie jedynym hamulcem aby tu budować jest brak możliwości dostaw wystarczających ilości wody pitnej. W niedługim czasie zaczyna się budowa rurociągów przesyłowych z Sosnówki i budowa stacji uzdatniania wody i ten problem też zaniknie.
                  Planowana jest też w przyszłości budowa drogi równoległej do Wolności po wschodnich granicach Jeleniej Góry (to jest odległa przyszłość, ale nie tak bardzo:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka