Dodaj do ulubionych

Potrawy regionalne!

06.11.05, 08:00
W innej dyskusji zeszło na potrawy regionalne. Ciekawe jakie potrawy Wasi
rodzice przywieźli z terenów z których pochodzą i czy są one przez Was
lubiane. Na terenie Dolnego Śląska powstawały małżeństwa mieszane Zabużan z
Wielkopolanami, czy Wilniuków z Kielczanami i we wszelkich innych
konfiguracjach.
Znam rodziny gdzie jedzą na wigilię kutię, obok klusek z makiem itp.
Jak to jest u Was?
Obserwuj wątek
    • Gość: zenon5. Re: Potrawy regionalne! IP: *.ppp.tiscali.fr 06.11.05, 09:33
      nikt jeszcze nie pisal tutaj o baraninie,a bylo duzo Grekow w JG.Z tym ze
      slyszalem ze jest trudna w przygotowaniu.Wiecie cos na ten temat?
      • kazimierzp Baranina 06.11.05, 10:36
        Na tej stronie jest duzy wybór potraw z baraniny i jagnięciny:
        www.polonina.pl/index.htm
        W Jeleniej Górze jedynym sklepem w którym można kupić mieso baranie to miesny
        pod arkadami, tuż przy Fortecznej (chyba, że ktoś zna jeszcze inne?:-)
        KPiotrowski
    • Gość: heniek Re: Potrawy regionalne! IP: 5.1.* / 212.113.164.* 06.11.05, 12:55
      Moi rodzice z centralnej Polski, tzw. centrali. A jak centrala no to kugiel.
      Ktoś zna?
    • kazimierzup Re: Potrawy regionalne! 06.11.05, 16:50
      u nas zawsze byl barszcz wlasnej roboty z uszkami, byly pierogi z grzybami i
      karp (przez tydzien albo dluzej meczony w wannnie :) po zydowsku

a tak naprawde to ja lubie pierogi ruskie i leniwe.
      • kazimierzp Karp po żydowsku! 06.11.05, 17:49
        Są rózne szkoły przygotowania karpia po zydowsku. Jak byłem w Izraelu i pytałem
        się Żydów z Polski jak to jest z tym karpiem to okazało się, że co rodzina to
        inny przepis:
        jest w galarecie na słodko z rodzynkami, jest gotowany w sosie cebulowym, są
        smazone (tak jak u nas), są też kulki z karpia gotowanego i mielonego z sosem
        cebulowym!
        Ja uznaję karpia smażonego na wigilię (tylko tego dnia mi smakuje!)
        • kazimierzup Re: Karp po żydowsku! 06.11.05, 18:56
          a to ciekawe, u nas byl gotowany w cebuli ktora zaminiala sie w galarete i z
          rodzynkami.

Oryginalny przepis ktory slyszalem od zyda byl nastepujacy: kilo cukru kilo
          ryby kilo cebuli, ale to chyba byl jakis zart bop przeciez taka ryba bylaby
          niejadalna.
          • odin-2 Re: Karp po żydowsku! 06.11.05, 19:35
            kazimierzup 06.11.05, 16:50

u nas zawsze byl barszcz wlasnej roboty z uszkami, byly pierogi z grzybami i
            karp (przez tydzien albo dluzej meczony w wannnie :) po zydowsku
            a tak naprawde to ja lubie pierogi ruskie i leniwe.

.. podobnie ze mna,lubie pierogi RUSKIE ale jestem zbyt LENIWY by je przyzadzac
            • inferno_m Re: Karp po żydowsku! 06.11.05, 22:32
              Z ryb to polecam kargulene wyśmienita ryba praktycznie zero ości ( to mnie
              najbardziej denerwuje przy jedzeniu kiedy musze ich wyszukiwać) tylko droga a
              niezawsze świerza np. w hipermarkecie. Odkąd zniknął rybny z Konopnickiej z
              rybami nie zaciekawie w JG, został tylko punkt rybny w budynku gdzie jest
              Biedronka na Poznańskiej.
              Można tam dostać podobną w smaku rybę do karguleny ale dużo tańszą
              • kazimierzup Re: Karp po żydowsku! 07.11.05, 00:20
                a czy Tesco ma jakies ryby?
              • kazimierzp Sklepy rybne 07.11.05, 07:24
                W Jeleniej Górze oprócz stoisk rybnych w marketach, są jeszcze miejsca gdzie
                mozna kupić ryby w dużym wyborze: na Sudeckiej pomiedzy Piłsudskiego, a Wojska
                Polskiego - sklep Karpik, oraz na początku Klonowica koło 1 Maja.
                • jamx Re: Sklepy rybne 07.11.05, 08:20
                  Witam. Co do rybek to sklep w którym nie kupowałem ale jest... na Zabobrzu idąc
                  od strony centrum przechodzimy biedronkę i na rogu budynku skręcamy w lewo i w
                  jednym ze sklepików są rybki. Co do odmian ryb polecam bardzo białą kruchutką i
                  bezostną rybkę maślaną lub pangę. Można je dostać w Tesco. Rybki są przepyszne:)
                  Pozdrawiam
                  • inferno_m Re: Sklepy rybne 07.11.05, 11:05
                    Ale nie ma to jak tuńczyk plus oliwki z pastą paprykową lub anchua. Cieszy to,
                    że wśród oliwek teraz jest spory wybór. Z czosnkiem np. polecam do wędlin.
                    Jak można nie lubić oliwek:)
                    • Gość: zenon5 Re: Sklepy rybne IP: *.ppp.tiscali.fr 07.11.05, 18:47
                      sa pyszne oliwki z czosnkiem we Francji,pare gatunkow.Co do ryb to we francji
                      jest caly swiat i troche wiecej ale sledzia po polsku i karpia nie
                      uswiadczysz,trzeba szukac w niemczech.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka