Dodaj do ulubionych

turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej!

11.04.06, 19:04
Każdy z nas gdy chce pokazać cos ciekawego w naszej kotlinie jeleniogórskiej
to wymienia: kościółek Wang, pałac Schaftgotschów w Cieplicach, zamek
Chojnik, zakręt śmierci w Szklarskiej, wodospady Kamieńczyka w Szklarskiej i
Szklarki w Piechowicach (tak, tak w Piechowicach)...
Są jeszcze inne miejsca i inne zabytki do których warto zaprowadzić gości.
Każdy z nas ma swoje ulubione miejsca. Może spróbujmy cos o nich napisać. Ja
uwielbiam szwendać się po Czerwonym Dworku w Mysłakowicach. Jest tu
nagromadzenie wielu dobrze zachowanych domów tkaczy tyrolskich. Warto też
pójść do samych Mysłakowic i tam obejrzeć kolejne domki. Potem posiedzieć w
parku przejść się koło pałacu cesarskiego (dzisiaj jest tam szkoła i raczej
zwiedzić nie można), przycupnąć w ławce kościoła. Potem zjeść coś w Domu
tyrolskim, lub w Chacie za wsią, albo w którejś ze smażalni ryb. Ale aby ta
wycieczka była ciekawa to dobrze byłoby cos poczytać o tych wszystkich
miejscach.
Obserwuj wątek
    • Gość: poiu A ja, wredny,.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 21:15
      ... nie powiem, jakie jest moje ulubione miejsce. Nie znoszę miejsc gwarnych. Uwielbiam miejsca ciche i wręcz bezludne.
      Mam takie i właśnie dlatego - z czysto egoistycznych pobudek - nie powiem. Zaraz pojawią się tłumy, grające radia a może nawet grille. No i niedłączne śmieci.
      Póki co, jest tam fajnie.
      Co innego zwiedzanie. Tutaj jestem już mniej oryginalny. Nie mam specjalnych typów. Uważam, że wszędzie można zobaczyć coś ciekawego. Trzeba tylko chcieć.
      • Gość: zenon5 Re: A ja, wredny,.. IP: *.ppp.tiscali.fr 12.04.06, 21:39
        Gdybys to powiedzial przed paru laty to bym Ci uwierzyl,ale jak wrocilem w swoje
        stare miejsca,gdzie bylo tak jak piszesz,to jest niemozliwe.Wszystko zdominowane
        przez budowy,rozbudowy,nowe drogi.Nie krytykuje akurat tego,bo to jest jakas
        ewolucja,swiat sie zmienia,czasy sie zmieniaja,potrzeby tez.Dzisiaj trudno
        znalezc takie miejsce,dlatego jestes szczesciarzem,pozdrawiam
    • Gość: dreist Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.04.06, 12:45
      Te miejsca które wyszczególnił kazimierzp jak najbardziej.
      Mnie fascynuje tez przedgórze i góry izerskie. Polecam
      zwiedzanie pieknych ,pełnych starej architektury Gryfowa,
      Mirska, Lubomierza, także Swieradów ,cała trasa Orłowice
      Rębiszów.Wiosek bliżej naszej JG np Kopaniec,Chromiec.
      Miejsca wspaniałe do wędrówek pieszych a także wprost
      idealnych do turystyki rowerowej. Zwłaszcza jesień jest
      wspaniała,zawsze cisza niesamowity aromat ziół,tego się
      nie da opisać. Polecam rejon Koziej Szyji z wspaniała
      panoramą.Także chyba zapomniane Bobrowe Skały.
      Itd itd .Trasa Gryfów do Leśnej i setki innych pięknych
      miejsc.Nie widzę konkurencji dla naszej małej ojczyzny.
      A Staniszów , Zachełmie ,Przesieka,Jagniatków.
      Gdzie pójdziesz tam znajdziesz coś dla oczu i ducha.
    • Gość: zenon5 Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.ppp.tiscali.fr 12.04.06, 21:52
      Juz kiedys dawno dyskutowalismy z Hexl na temat tych anomalii w Karpaczu/chodzi
      o to jezdzenie pod gore wbrew prawom natury/.I nasunal mi sie taki wniosek:jesli
      nie ma legend to je tworzmy,zawsze ktos w to uwierzy.Bo to jest podstawa
      turystyki.Bo turystyka to nie tylko mozny inwestor,to przedewszystkim dobra
      promocja regionu,mysle tu o bogatej w wszelakie formy promocji/chociaz nie lubie
      tego slowa bo kojarzy mi sie akurat z supermarketem/Jak opowiadalem o jeleniej
      Gorze francuzom to naprawde nie interesowalo ich kto jest wlascicielem
      hotelu,bardziej to co jest ciekawe i fascynujace.I taka jest turystyka!!!
      • Gość: onik warto odwiedzic Piechowice IP: *.clk.net / 83.14.23.* 27.05.06, 12:30
        Warto odwiedzic Piechowice np:pojść żółtym szlakiem z centrum przez
        sztolnie<groty>-Cicha doline gdzie była kiedys huta szkła kryształowego , jest
        tam miejsce na ognisko i schronienie przed deszczem , nastepnie mijamy
        skarbczyk , dochodzimy do grzybowca i dalej schodzimy do Michałowic -piękne
        górskie osiedle Piechowic i niebieskim szlakiem mijając mich.dolne mzk iidziemy
        przez uroczysko-silesia spowrotem do Piechowic.Trasa wycieczki ok.3h.Polecam
        równiez najstarszy w polsce ,,CIS,,w Piech.Dln obok
        przyst.MZK,wdsp.szklarke,bobrowe sały w górzyncu,rezat krokusów,i wiele innych
        ciekawych miejsc w Pieknych Piechowicach
    • Gość: Kasia Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.04.06, 16:36
      Bardzo duzo turystow przyjechało na te swieta w karkonosze tylko jedna wada
      dziurawe ulice i bałagan moga zniechecic do odwiedzania i zwiedzania Jeleniej Góry
      • Gość: achtoja Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.jgora.dialog.net.pl 17.04.06, 17:12
        Dalączam sie do spostrzeżeń Kasi. W pierwszy dzień Swiąt pojechalismy do Czech
        przez Czerniawę. Zaraz po przejechaniu na tamtą stronę zastanawialiśmy jak oni
        robią te drogi, że są znośne w przeciwieństwie do naszych. Ale szczytem
        lekceważenia użytkowników jest droga przez Mysłakowice i dalej na Przełęcz
        Kowarską, bo w Drugi Dzień Świąt wybraliśmy się do Krzeszowa. Rany Boskie!
        chciałoby się wołać.Turystyka owszem ,ale piesza i to bezdrożami, bo dróg do
        podróżowania to my niestety nie mamy. Czy te drogi poza miastem to tez robi
        firma pana Grochali?
        • Gość: zenon5 Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.ppp.tiscali.fr 17.04.06, 17:46
          Za moich czasow w okolicach Jeleniej tez robily drogi kolka rolnicze czy
          spoldzielnie,z tym tylko ze to byly drogi w lesie.Ratowaly deficyt produkcji
          rolniczej i bylo po czym drzewo z lasu zwiesc.A teraz firmy zajmujace sie
          drogami profesjonalnie w Jeleniej co robia?Graja na gieldzie w hong-kongu?
          • kazimierzp Drogi w kotlinie! Ale dokąd? 17.04.06, 20:59
            Jak widać Kasia i pare innych osób nie wyjezdża z kotliny bo nie wiedzą, że
            gdzie indziej w Polsce lepszych dróg właściwie nie ma. We Wrocławiu oponenci
            Dutkiewicza wieszają psy na nim za drogi, w innych miastach na obecnych
            włodarzach miasta! Potem ci inni zostaja włodarzami i nie widac znaczacej
            poprawy. Problem w drogach w Polsce leży w tym, że za komuny budowano byle jak,
            nie pod taki ruch jaki jest obecnie a jeszcze dopuszcza się na drogi
            przeciązone ciężarówki! Teraz tez radni skąpią na głębokie przebudowy! W
            Jeleniej tak przebudowaną drogą jest ulica Wrocławska w Maciejowej i tę ostrą
            zimę przetrzymała bez żadnych dziur!!!
            Ale jak widac z większości wypowiedzi mało kto zna ciekawe miejsca kotliny,
            najłatwiej wszystko sprowadzić do narzekania na dziurawe drogi. Nie miejcie
            jednak kompleksów, bo tak zwani redaktorzy z gazet (piszę tak zwani bo w
            zawodzie są oni najczęściej z przypadku) też zupełnie nie orientuja się w
            problematyce gospodarki i turystyki, ale krytykować ślizgać się po problemach
            to im wychodzi najłatwiej!
            Tylko proszę teraz pisać gdzie, do jakich miejsc te drogi powinny prowadzić!?!:-
            )
    • Gość: nol Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.231.udn.pl 17.04.06, 19:52
      gryfów śląski i pizzeria przy rynku .Pyszna pizza.
      • Gość: zenon5 Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.ppp.tiscali.fr 17.04.06, 21:41
        Mysle ze nie jest calkiem odkryta dla turystyki Przesieka i Borowice.A przeciez
        przez Borowice mozna bez stresow dojechac do Karpacza.
        • Gość: zenon5 Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.ppp.tiscali.fr 18.04.06, 18:48
          Kiedys na lamach Nowin byla rubryka stala z trasami turystycznymi.Wycieczki
          prowadzili, miedzy innymi, bracia Witczakowie,T Stec i inni.Kazimierzp napisal
          ze trzeba czytac,ale kaziu,dzisiaj niewielu czyta,wielu czyta ale w
          internecie.Dlatego mysle ze jesli jest jakis pasjonat turystyki na tym
          forum/przewodnik np/,niech od czasu do czasu przypomni ciekawe szlaki
          turystyczne.Mlodzi niewiele znaja,jest wielu przyjezdnych,etc,etc.
          • Gość: turysta Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.231.udn.pl 18.04.06, 20:59
            Borowice są super !
          • bav Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! 18.04.06, 22:52
            Polecam zaglądać: www.pttk-jg.pl/m_aktualnosci.htm
            Jest w czym wybierać :)
    • maciej.chyra Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! 19.04.06, 19:17
      Witam. Zainteresował mnie ten wątek, ponieważ chciałbym zrobić informator o
      ciekawych miejscach w Jeleniej, okolicznych miejscowościach itp. Chcę go zrobić
      w ramach serwisu www.jg24.pl - rozbudować dział turystyka. Chciałbym
      usłyszeć/przeczytać :) jakieś Wasze propozycje, co byście chcieli aby tam się
      znalazło?

Pozdrawiam, Maciek Chyra
      • Gość: zenon5 Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.ppp.tiscali.fr 19.04.06, 22:49
        zacznij od Przesieki,Borowic i Zachelmia,a bedziesz mial roboty od groma.Z tym
        ze pisz duzo detali,nie tylko rozklady jazdy czy godziny otwarcia knajp,jak to
        czytalem w jednym z prospektow.To tez wazne,ale nie najwazniejsze.Wymien znanych
        ludzi ktorzy tam mieszkali,rozne historie z dawnych lat.To pobudza
        wyobraznie.Np, w Przesiece po wojnie znaleziono ukryte obrazy zrabowane przez
        hitlerowcow,w Zachelmiu mieszkal Ludomir Rozycki kompozytor,itd,itp.W tych
        miejscowosciach prawie kazdy dom ma fascynujaca historie,ale musisz pytac
        starych mieszkancow.To co sie czyta teraz w roznych przewodnikach jest to
        poprostu powielanie,nic nowego.Poprostu musisz pisac o tym co jeszcze inni nie
        odkryli.No i zdjecia!Z tym ze jesli chodzi o zdjecia to wole 5 dobrych i
        duzych,jak 25 formatu internetowego do emaila.temat rzeka,ruszaj do pracy,pozdrawiam
        • maciej.chyra Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! 19.04.06, 23:00
          Przesiekę narazie zrobiłem, ale pobieżnie. Znam ją doskonale, mieszkałem tam
          przez kilka lat :) . Zenon5, dzięki za podpowiedzi.
          • kazimierzp Matejkowice!?! 19.04.06, 23:22
            A kto pamięta która miejscowość zaraz po wojnie nazywała się Matejkowice!?;-)
            W której miejscowości żył twórca przwodników krajoznawczych o światowej sławie,
            od jego nazwiska tak się określa przewodniki?
            Takich zagadek w naszej kotlinie można zadawać wiele.
            Ja teraz na dwa tygodnie wyłaczam się. Nie będzie mnie w kraju. Ciekawe czy po
            4 maja ten watek będzie jeszcze "żył"!
            • Gość: zenon5 Re: Matejkowice!?! IP: *.ppp.tiscali.fr 19.04.06, 23:44
              Przesieka ,Kaziu.Ale na to drugie to przyznam sie ze nie wiem.Watek bedzie chyba
              zyl bo mamy tu jednego chetnego do pisania przewodnika,a to juz cos.
              • Gość: zenon5 Re: Matejkowice!?! IP: *.ppp.tiscali.fr 19.04.06, 23:54
                Kaziu, jak wrocisz, to Jeleniej nie poznasz.Bo narazie jest sciernisko,ale
                bedzie San Francisko!
              • maciej.chyra Re: Matejkowice!?! 20.04.06, 23:08
                Od chęci do realizacji długa droga, no i z wolnym czasem marnie. Jednak pora
                coraz bardziej odpowiednia na wycieczki piesze/rowerowe z aparatem w plecaku,
                więc jakiś materiał zdjęciowy będzie.
                • Gość: zenon5 Re: Matejkowice!?! IP: *.ppp.tiscali.fr 21.04.06, 20:17
                  Chcialbym cos na temat zdjec.Rob zdjecia z takich ujec jakie nie sa pokazywane w
                  wiekszosci przewodnikow,bo niektorzy wychodza z zalozenia ze najlepsza jest
                  latwizna i poprostu powielaja juz znane zdjecia.efekt jest raczej mizerny.To
                  samo z tematami,np:o tym ze krolowa marysienka bywala w Cieplicach nie wie tylko
                  Putin.Zajmij sie historiami z zycia,te sa o wiele ciekawsze.W koncu w tej
                  kotlinie bywali nam wspolczesni i jednoczesnie rownie ciekawi ludzie.Skarbnica
                  wiedzy jest kazimierzp,ja na przestrzeni czasu pewne rzeczy zapominam,poprostu
                  nie jestem na miejscu i nie mam kontaktow biezacych.pozdrawiam
                  • Gość: zenon5 Re: Matejkowice!?! IP: *.ppp.tiscali.fr 21.04.06, 20:44
                    A tu znalazlem cos ciekawego:serwisy.gazeta.pl/turystyka/1,50350,2667599.html
                  • Gość: rymcymcym Re: Matejkowice!?! IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.04.06, 21:11
                    drogi zenonie bardzo pilnie czytam twoje odkrywcze posty
                    widze że stworzyłeś tez tu ,pisząc z bratniej francyji
                    kółko wzajemnej adoracji z panem kazimierzemp.Już od jutra
                    korzystam z porad odnośnie fotografii(b.odkrywcze)
                    Teraz odnosnie sławnych osób w uzdrowisku cieplice.
                    Niestety czasy swej swietności ma nasze uzdrowisko tymczasem
                    za sobą. Jego najlepszy okres to raczej lata przed 1945.
                    Wtedy sławnymi goscmi byli raczej obywatele europy i
                    niemiec.
                    Przemknął sie też od czasu do czasu jakis szlachciura
                    z pobliskiej wielkopolski,ale to raczej tak z cicha pękł
                    i w najtanszej kwaterze,tak po naszemu.
                    Znając twoją awersje do germanii nie rozumiem w
                    tej chwili nawoływania do pisania o sławnych gościach.
                    Bo jesli naprawde chodzi tobie o tychże niemców to
                    będzie trudniej. Tak więc pozostaje etatowa marysieńka
                    albo z czasów socjalizmu naukowego np. była spikerka
                    TV wrocław.
                    • Gość: zenon5 Re: Matejkowice!?! IP: *.ppp.tiscali.fr 21.04.06, 21:47
                      Do rymcymcym.
                      A jakie to ty odkrywcze posty reprezentujesz?Bo zadnego tu jeszcze nie
                      czytalem.Co do kazimierzap to jak masz cos do niego to mu to poprostu powiedz,a
                      mnie zostaw w spokoju.Co do germani to na tym watku nie padlo zadne slowo na ten
                      temat,to jest watek o turystyce a nie o niemcach.Wreszcie,"sledzac tworczo moje
                      posty"przypominasz mi wlasnie miniona epoke,ten socjalizm naukowy.
            • Gość: Conrado Re: Matejkowice!?! IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.04.06, 11:34
              Matejkowice to dzisiejsza Przesieka, po niemiecku bodaj Hein lub Hain (cytuję z
              pamięci, mogę się mylić),
              Co do nazwy miejscowości, w której żył twórca przewodników, to nie wiem -
              światowej sławy są przewodniki Pascala, ale chyba ich geneza nie ma związku z
              Dolnym Śląskiem - pozdrawiam
              • odin-2 Re: Matejkowice!?! 23.04.06, 12:08
                Gość portalu: Conrado napisał(a):

> Matejkowice to dzisiejsza Przesieka, po niemiecku bodaj Hein lub Hain (cytuję
                z
                >
                > pamięci, mogę się mylić),
                > Co do nazwy miejscowości, w której żył twórca przewodników, to nie wiem -
                > światowej sławy są przewodniki Pascala, ale chyba ich geneza nie ma związku z
                > Dolnym Śląskiem - pozdrawiam

Hein nie jest pierwsza nazwa tej miejscowosci ,- jak sie nazywala za czasów
                Piastów Slaskich ?

[kazda historia ma swa przedhistorie]
                • Gość: Conrado Re: Matejkowice!?! IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.04.06, 20:22
                  pochwal się swoją wiedzą, ja nie wiem
            • bav Re: Matejkowice!?! 23.04.06, 21:47
              > A kto pamięta która miejscowość zaraz po wojnie nazywała się Matejkowice!?;-)

Matejkowice już rozwiązane - Przesieka (Hain), dla ciekawych sporo w
              internecie. Ale nie wiem, jak się nazywała w czasach Piastów Śląskich :(

> W której miejscowości żył twórca przwodników krajoznawczych o światowej
              sławie,
              > od jego nazwiska tak się określa przewodniki?

Aż się dziwię, że nikt nie pisze - Trzcińsko: Karl Baedeker i bedekery

I jeszcze ważne - jeśli do wszystkich atrakcji kotliny będą drogi dojazdowe, to
              te atrakcje 1/stracą na swojej atrakcyjności i 2/długo nie przetrwają 3/trzeba
              byłoby wyasfaltować olbrzymie tereny ;)

• Gość: Conrado Re: Matejkowice!?! IP: *.jgora.dialog.net.pl 23.04.06, 22:59
                brawo Bav, dzięki za info o bedekerach - wstyd, ale nie wiedziałem, mało to
                jest niestety znane - może by utworzyć przedmiot nauczania "dzieje naszej małej
                ojczyzny"?
                pozdrawiam
                • bav Re: Matejkowice!?! 25.04.06, 00:16
                  Gość portalu: Conrado napisał(a):
                  > może by utworzyć przedmiot nauczania "dzieje naszej małej
                  > ojczyzny"?

Na razie jest ścieżka edukacyjna: Edukacja regionalna - dziedzictwo kulturowe w
                  regionie (na podstawie wytycznych Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu -
                  “Dziedzictwo kulturowe w regionie. Założenia Programowe” Warszawa, październik
                  1995 r. oraz Rozporządzenia MENiS z 26 lutego 2002 roku w sprawie podstawy
                  programowej kształcenia ogólnego) – ale to teoria, a w praktyce różnie…

Z większych i ciekawszych działań: Europejskie Dni Dziedzictwa
                  www.kobidz.pl/edd2005/aktualedd.php – będzie we wrześniu kupa ciekawych
                  imprez :)

A może „dziedzictwo kulturowe w regionie” będzie dobrym (i trendy – żeby nie
                  powiedzieć Norri) hasłem przewodnim dla działu turystyka na www.jg24.pl?

• Gość: Lechu Bedeker Schlesien IP: *.core.lanet.net.pl 26.05.06, 21:22
                > Aż się dziwię, że nikt nie pisze - Trzcińsko: Karl Baedeker i bedekery

Z Bedekera dużo wiedzy o regionie czerpał Tadeusz Steć, jako że doskonale znał
                niemiecki. Dzieki temu w pierwszych powojennych latach zyskał duży autorytet, a
                pozycja jako najznakomitszego znawcy Sudetów, zwłaszcza regionu karkonoskiego,
                utrzymała się aż do jego tragicznej śmierci.
            • wuit Re: Matejkowice!?! 26.05.06, 19:21
              No i nie żyje.
    • Gość: Artur Bajzel w lesie należącym do Jeleniej Góry IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.04.06, 22:11
      Kazimierzp fajnie opowiadasz. Ale moze zainteresujesz się wątkiem o
      złodziejskiej wycince lasu należącego do Jeleniej Góry. Przecież jesteś
      pracownikiem Urzędu Miejskiego i też w jakieś części ponosisz, za to co się tam
      dzieje, odpowiedzialność.
    • Gość: mieszkanka Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.dami.pl / *.230.udn.pl 22.04.06, 16:24
      Mieszkam w Jeleniej od zawsze , ponad 50 lat...i doskonale pamiętam jaka
      piękna była Jelenia Góra. Był to jeden ogród- pełen kwiatów bardzo okazałej
      zieleni i drzew. Pamiętam latarnie gazowe . Bardzo bolą mnie zmiany w
      stylu 'własnym' i to , że decydują o tym ludzie z zewnątrz, którym zupełnie
      obojętna jest Jelenia.
      Dla własnych potrzeb też znalazłam ciekawe miejsce - które jest moim 'MAŁYM
      WAWELEM ' w centrum , i zaglądam tam zawsze , gdy mam wolną chwilę .I mam
      nadzieję , że nie prędko zajdą tam zmiany.
      • Gość: markopol6 Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 23:48
        każdy ma swoje miejsce, też w Karkonoszach ożna znalężć swój czekram,
        ja bardzo chetnie zaglądam w głąb Chomątowej, góry przede mną doliny za
        mną a gdy wracam góry przede mną doliny za mna, genialne i wcale to a
        wcale nie ma w tym zdaniu błedu; pozdrawiamżyczę wspaniałych wrażeń
        • dr.wal2 Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! 23.04.06, 08:57
          Jedz (autobusem) na przelecz OKRAJ,zchodz lesna droga w kierunku
          KOWARY ,ul.Podgorze-Wiejska-Kowalska-Al.Wolnosci do centrum = po drodze piekne
          widoki,spacer z gory wiec niemeczacy ,po drodze zabytki od XIII do XIXw

wez picie z soba - od schroniska na OKRAJu do najblizszego sklepu na Wiejskiej
          jest kilkanascie kilometrow - pare godzin spaceru ,w gorskich potokach b.czysta
          woda - ja ja pije .Pzdr.
          • Gość: dreist Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.jgora.dialog.net.pl 24.04.06, 10:43
            A Bobrowe Skały ,dziś kompletnie zapomniane,zarośnięte
            przez drzewa.Kiedyś punkt widokowy.Ulubiony cel wycieczek pieszych
            kuracjuszy z Cieplic. Kiedys było tam schronisko z piękną
            aleją kasztanową. Kasztany zostały a po schronisku ledwo
            widoczne slady. Z Bobrowych skał piękne szlaki w kierunku
            Koziej Szyji górującej nad jeszcze piękniejszym Kopańcem.
            Albo w kierunku Wojcieszyc szlakiem turystycznym w wspaniałą
            panoramą gór i kotliny. Rejon Kopańca i Chromca to oaza
            spokoju i wspaniałej przyrody. Od niedawna zaczynają się
            tam osiedlać ciekawi ludzie. Są pierwsze próby aktywizacji
            społeczności miejscowej. Kopaniec kiedyś był ućzęszczaną
            wioską letniskową. Dzisiaj próbuje sie właśnie w tym kierunku
            szukać szans na rozwój. I niech się im wiedzie.
            Pojedżcie tam ,zobaczcie, naprawdę warto.
            Punkt startowy takiej wycieczki to Piastów i dalej szlakiem.
            Lub przystanek Górzyniec linii kolejowej do Szklarskiej
            Poręby i dalej szlakiem turystycznym .
    • Gość: Lechu Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.core.lanet.net.pl 26.05.06, 21:07
      Szkoda, że nikt już nie pamięta Ciszycy. A to przecież tak blisko Mysłakowic.
      Stoi tam zaniedbany dziś pałac - dawna rezydencja księcia Antoniego Radziwiłła -
      namiestnika Wielkiego Księstwa Poznańskiego. W pałacu tym u Radziwiłów
      odbywały się koncerty fortepianowe m.in. z muzyką Chopina. Radziwiłł sam - jako
      pierszy - napisał muzykę operową do "Fausta" Goethego. Ciszyca do 1927 r. była
      w rękach Czartoryskich. To miejsce już wcześniej zainspirowało Radziwiłła, i
      dlatego około 1925 r. w Poznaniu wydano pierwszy polski przewodnik po
      Karkonoszach z litografiami Karola Mattisa, wykonanymi w pobliskich Kowarach.
      Na pobliskim wzgórzu zachowały się jeszcze resztki pałacyku myśliwskiego w
      formie romantycznej pseudoruiny, należącego kiedyś do wspomnianych polskich
      rodów arystokratycznych.

Miejsca i zabytki związane z pobytem Polaków w regionie karkonoskim idą w
      niepamięć. Stosunkowo niedawno zaginęło epitafim Kazimierza Jaraczewskiego z
      Lipna koło Leszna, ufundowane w połowie XVIII w przez Rafała Gurowskiego,
      kasztelana poznańskiego, a które wisiało w krużgankach zabudowań klasztoru w
      Cieplicach i przetrwało zawieruchy wojenne, a jego brak jeleniogórski
      konserwator zabytków odnotował około 1985 r. W kiepskim stanie jest pomnik św.
      Jana Nepomucena w Cieplicach, którego coków ufundował również kasztelan
      poznański - Rafał Gurowski.

Miejscowi przewodnicy sudeccy - traktując przewodnictwo zarobkowo w praktyce
      tłuką na okrągło kilka standardów. Jest to wjazd wyciągiem z wejściem na
      Śnieżkę, objazd Kotliny Jeleniogórskiej, wyjazd do Pragi i czeskich miasteczek
      na zakupy, a ostatnio także i Drezna. O polskich pamiątkach nie mówi się już
      prawie nic.

Więcej na ten temat =>

www.ksp.lanet.wroc.net/gurowski.htm
      www.ksp.lanet.wroc.net/aniol.htm
      www.ksp.lanet.wroc.net/przew.htm
      www.ksp.lanet.wroc.net/wielkopolanie.htm
      Lechu

Klub Sudecki z Poznania - kspoz.prv.pl/

• Gość: Krzysiek Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.05.06, 22:10
      do Artur
      Kazimerzp pracuje w UM ale w Geodezji i Urbanistyce a nie w Straży Lesnej.Moja
      koleżanka też pracuje w UM w wydziale Komunikacji i nie sądzę ,żeby była
      odpowiedzialna za wycinke drzew.
    • Gość: Krzysiek Re: turystyka po Kotlinie Jeleniogórskiej! IP: *.jgora.dialog.net.pl 27.05.06, 22:15
      25 lat mieszkałem w Podgórzynie i ta miejcowosc zawsze bedzie dla mnie
      najpiekniejsza no i oczywiscie Przesieka, Borowice i Zachełmie.Niedawno
      pojechałem na spacer do Przesieki na wodospad - rewelacja!Tam jest jednak pieknie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka