Dodaj do ulubionych

piekna Hellena, piekna Elada :)

16.06.06, 20:32
To ilu wkoncu tych Greków (Grekopolaków,
Polakogreków) u Was (miasto,region) DZIS jest ?

Raz slysze az 18.000, a raz, ze niby 300, a raz,
ze kilkadziesiat rodzin (co mogloby matem. dac 300).

???

Kiedy ten festiwal i inne terminy ? Podajcie linki.
Obserwuj wątek
    • neandertalski ryba po grecku 19.06.06, 07:41
      festiwal w tym roku już się wziął i odbył zdaje się 2 tygodnie temu :-)
      te tysiące Grekow to już stąd wyjechało, jezeli już to zostały setki w
      najlepszym razie. NIe zmienia to jednak faktu, ze tuz po wojnie, przez pewien
      Greków było tu więcej nież Polaków :-) Tak więc przez kilka lat Serbowie
      graniczyli z Grekami w dwóch miejscach europy;)
      Historia grecka po wschodniej stronie miasta sięga zresztą jeszcze dalej, w
      czasie pierwszej wojny światowej na kilka lat wylądował tu korpus grecki. Można
      powiedzieć, ze zasiedlili tutejszy obóz jeniecki, mieszczący sie mniej więcej
      na terenie dzisiejszego parku Paderewskiego. Nie jest to specjalnie znana
      historia, mało osób wie, ze w ogóle w czasie pierwszej wojny był tu obóz
      jeniecki. Jest to tym bardziej śmieszne, bo z widoczkami tego obozu jenieckiego
      przeznaczonego początkowo dla jeńców rosyjskich ukazywaly się regularne kartki
      pocztowe i nawet niemieccy kolekcjonerzy są często przekonani o tym, że to obóz
      mieszczący sie na Moysie - czyli tam gdzie i owszem był stalag ale tylko w
      czasie II wojny światowej i jest to zupelnie inna historia.
      • talos13 Re: ryba po grecku 25.09.06, 22:18
        bardzo bym pana prosil o skontaktowanie sie ze mna talos13@ggazeta.pl
      • grazia.eni Re: ryba po grecku 03.10.06, 23:24
        Który to jest Park Paderewskiego i czy ma Pan dostęp do jakichś zdjęć lub
        zachowanych kartek pocztowych z widokiem tego obozu?
        • rodowiczmaryla griechische "rozmówki" :) 04.10.06, 01:04
          Kalimera ! = Guten Morgen !
          Kalispera ! = Guten Abend !
          Kalinichta ! = Gute Nacht !

Echete trapesi ? = Haben Sie einen (freien) Tisch ?
          Kathiste edo. = Setzen Sie sich hierher.

Ton timokatalogo parakalo ! = Die Speisekarte bitte !
          Pikilia = verschieden Vorspeisen
          Ena ouzo parakalo ! = Ein Ouzo bitte !
          Jamas ! = Zum Wohl !
          Kali orexi ! = Guten Appetit !

Ton logariasmo parakalo ! = Die Rechnung bitte !
          Andio ! = Auf Wiedersehen !

Schöne Grüße
          aus Oberschlesien :)
        • neandertalski Re: ryba po grecku 04.10.06, 07:33
          chodzi o park pomiędzy ulicami Poniatowskiego i Kościuszki, ale nie tylko sam
          park - również domy położone na ulicach Moniuszki, Szymanowskiego i Chopina
          stoją w miejscu tego obozu, jego teren zajmował ok. 24 hektarów
          jak już podałem w innym wątku w Goerlitz można zdobyć broszurkę poświęconą temu
          obozowi, 12 października 3sat będzie również emitował film zawierający
          materiały archiwalne związane z tą sprawą. Wszystko prawdopodobnie wynika z
          tego, ze właśnie minęła okrągła rocznica - 90 lat - przybycia Greków do
          Goerlitz.
          jednyną kartkę jaką posiadam jest kartka na której widać żołnierzy greckich
          koło dworca w Goerlitz. Co do kartek z widokiem obozu, to nie wiem czy w ogóle
          się ukazały, tzn ukazały się kartki z widokiem obozu w czasie gdy był on obozem
          jenieckim dla Rosjan. Obóz grecki urządzono w tych samych budynkach z
          niewielkimi przeróbkami.
          • grazia.eni Re: ryba po grecku 04.10.06, 21:46
            Czyli te domy zostały zbudowane już po likwidacji obozu. Kiedyś tam mieszkałam.
            Jest wiele sprzecznych opowieści na temat, dla kogo je budowano. Wychodzi na to,
            że Zgorzelec to albo koszary, albo obozy. Brrr
            Dziękuję za informacje.
            • neandertalski koszary mary 05.10.06, 09:16
              koszary albo obozy :-) dokładnie tak.
              Nie ma co się czarować, za Hitlera oprócz istniejących już wtedy "czerwonych
              koszar" dobudowano Kleist Kaserne czyli cały kompleks pomiędzy kościołem
              Bonifacego i torami, dwa budynki zwane chyba Winterblock? albo jakoś tak czyli
              te w których mieściłą się później szkoła nr 3 i ekonom, a do tego jeszcze
              Wintefledkaserne na Moysie czyli kompleks późniejszych "chemików" i obecnej
              zajezdni PKS-u.
              Z legend zasłyszanych na które nie udało mi się jednak znaleźć póki co
              potwierdzenia ani wykluczenia, wynika, ze był tu jeszcze "obóz" przejściowy dla
              usuwanych z Polski Żydów w koncówce lat 60-tych, obóz to może za duże słowo i
              ma złe zabarwienie - miał to być po prostu ostatni przystanek na wylocie z
              Polski i podobno mieścił się wlaśnie w tych koszarach na Ujeździe. Oprócz
              jednej relacji ustnej niestety nie mam na poparcie tej teorii żadnych dowodów.
              Nie należy też nadinterpretowywać pojęcia obóz dla obozów z pierwszej wojny, to
              były cywilizowane warunki, zwłaszcza w obozie greckim, ktory jako obóz
              internowania był miejscem przebywania Greków raczej niż uwięzienia.
              Największy syf w historii miasta to obozy koncentracyjne po drugiej stronie
              rzeki przed i w czasie II wojny światowej oraz część stalagu w której
              gnieżdżono jeńców sowieckich...
              A propo koszarowych ciekawostek z dreszczykiem, we wspomnieniach ks. Scholtza
              można znaleźć informację, że na terenie Kleist Kaserne znajdowała się (?) jakaś
              strzelnica i na tej właśnie strzelnicy więcej niż regularnie na przełomie 1944
              i 1945 roku rozstrzeliwano niemieckich żołnierzy uznanych za defetystów bądź
              dezerterów. Trup słał tam się gęsto, bo wystarczyło w tamtym czasie kilka
              godzin spóźnić się z przepustki i dostawało się za to kulę w łeb, ks. Scholtz z
              kolei często spełniał wobec nich posługę ostaniej spowiedzi i namaszczenia. Nie
              wiem w którym to było miejscu ale szczerze mówiąc czułbym się dosyć głupio
              mieszkając w tych budynkach koło starostwa gdyby się okazało, że za oknem mam
              miejsce byłego, regularnego odstrzeliwania ludzi.
              • wilhelm4 zima/wiosna 1945 ? 06.10.06, 05:20
                A poczatek 1945 ? Uciekinierzy/wypedzeni niemieccy ?

Nie bylo w okolicach Goerlitz/Zgorzelca
                zadnego "obozu (przejsciowego)"
                czy "punktu zbiorczego" itp. ?
                Zadnych drastycznych wydarzen/miejsc ?
                • neandertalski Re: zima/wiosna 1945 ? 06.10.06, 08:08
                  mi osobiście o takim obozie dla Niemców po polskiej stronie nic nie wiadomo,
                  bazuję głównie na wspomnieniach ks. Scholtza, który pozostał w swojej parafii
                  Bonifacego do wielkanocy 1946.
                  Z tego co pisze polska część miasta raczej świeciła pustkami w tym czasie, w
                  pojedynczych mieszkaniach trafiali się tylko jeszcze Niemcy a nowi osadnicy
                  przybywali powoli, wypędzeni nie zatrzymywali się na tym brzegu rzeki, jeżeli
                  już to na brzegu drugim. W tym czasie w Goerlitz po drugiej stronie rzeki
                  władzę stanowili Rosjanie, Polacy do miasta po drugiej stronie rzeki nic nie
                  mieli, tymczasowym mostem ułożonym na rzece też zawiadowali Rosjanie i most ten
                  w pewnym momencie był zamknięty co jak pamiętam spowodowało przejściowe "korki"
                  w ruchu przez rzekę.
                  Tak naprawdę jeśli interesuje Cię historia wypędzonych musisz poszukać
                  wspomnień dotyczących drugiej strony miasta, dzisiejszy Zgorzelec to było wtedy
                  raptem kilka ulic na krzyż. Natomiast Scholtz wspomina tylko miejscami o
                  dantejskich scenach po drugiej stronie, bo tam naprawdę była kaszana. Na
                  niemiecką część miasta bowiem docierali nie tylko wypędzeni idący na zachód ale
                  również po zakończeniu wojny, Niemcy którzy wracali na Śląsk do domu i nie
                  wiedzieli, że ich domy na Śląsku już nigdy nie będą ich. W tamtym czasie nie
                  było radia, TV, gazet dla Niemców stąd wiedza o tym, że Sląsk został przez nich
                  stracony nie była powszechna. Tym sposobem w Goerlitz gromadziły się tysiące
                  ludzi które nie wiedziały co ze sobą począć, bo zarówno ci którzy trafiali tam
                  z polskiej strony, jak i ci powracający do domu nie mieli za bardzo pomysłu na
                  to co dalej. Nie wiem ile czasu trwała ta sytuacja ale wydaje mi się, że dosyć
                  długo.
                  Jeżeli pytasz o gwałty na Niemcach w Zgorzelcu to i owszem Scholtz wspomina o
                  nich, Niemcami nikt tu się po maju 1945 nie przejmował, nawet zaopatrzenie w
                  żywność w zasadzie nie obejmowało ich. A z żarciem był problem nawet po wsiach -
                  co dopiero w mieście - bo wiosna 1945 nie sprzyjała zasiewom.
                  Ale chyba specjalnie to Cię nie dziwi po tym co miało miejsce w Polsce pomiędzy
                  rokiem 1939 i 1945? To był rachunek jaki mieli do zapłacenia i zapłacili go. Ta
                  wojna nie zaczęła się w 1945 roku na Śląsku.
                  Aha pytasz o pczątek 1945 roku, no więc początek 1945 roku w Zgorzelcu
                  firmowali Niemcy, pierwsi Rosjanie wkroczyli do miasta dopiero 7 maja 1945, do
                  tego czasu miasto podlegało niemieckiej wojskowej administracji. Mało tego w
                  1944 roku miasto otrzymało status FESTUNG i w związku z tym ludność cywilną już
                  w tym czasie z miasta usuwano, tak więc w momencie wejścia "naszych" miasto
                  było już w dużej części opróżnione - co wcale nie znaczy puste.
                  • mr.superlatywny Re: zima/wiosna 1945 ? 06.10.06, 15:44
                    > pierwsi Rosjanie wkroczyli do miasta dopiero 7 maja 1945,
                    dopiero ??? naprawde, napewno ?

> w 1944 roku miasto otrzymało status FESTUNG
                    Myslalem, ze bylo ich tylko ok.8 (np.Gdansk,Würzburg,Wroclaw)
                    i ze nie takie male miesciny jak Görlitz.
                    • neandertalski Re: zima/wiosna 1945 ? 09.10.06, 09:20
                      mr.superlatywny napisał:

> > pierwsi Rosjanie wkroczyli do miasta dopiero 7 maja 1945,
                      > dopiero ??? naprawde, napewno ?

tak, naprawdę i napewno :-)
                      nie wynikało to jednak wcale z jakiejś szczególnych walk o miasto, pomimo tego,
                      że było festung. wszystkim tak naprawdę śpieszyło się do Berlina i po drodze
                      wiele miejsc pozostało "niezdobytych" - np. Wrocław. W okolicy miała miejsce
                      duża bitwa o Lubań, zwana przez niektórych ostatnią zwycięską bitwą Niemców w
                      tej wojnie, ze zwycięstwa nad Ruskimi nawet zdążono nakręcić relację do
                      niemieckiej wojennej kroniki filmowej WOCHENSCHAU, którą zresztą można dziś
                      dość łatwo zdobyć, zdjęcia są zdaje się z kwietnia 1945 i widać na nich
                      Goebbelsa gratulującego obrońcom Lubania oraz przemawiającego w Stadthalle w
                      Goerlitz.
                      Lubań też zdaje sie ostatecznie zajęto dopiero w maju. Parcie frontu poszło na
                      północ od Pieńska - który tez nawiasem mówiąc ucierpiał w czasie wojny, aż dziś
                      trudno uwierzyć jakie to było piękne miasteczko przed wojną - gdzie 16 kwietnia
                      1945 zaczęła się operacja forsowania Nysy Łużyckiej na wysokości niemieckiego
                      Rothenburga.
                      Do Goerlitz pierwsze oddziały weszły dokładnie 7 maja. Łatwo zapamiętać bo
                      niemieckie oddziały jeszcze tu stacjonujące czekały na tę chwilę przy
                      zaminowanych mostach i w dniu 7 maja 1945 wszystkie 7 mostów w mieście
                      wysadzili w powietrze, co jak dla mnie było szczytowym osiągnięciem głupoty
                      wojennej, bo jakie jeszcze mogło to mieć znaczenie strategiczne 7 maja...
                      Dzień 7 maja jest też przy okazji dniem wyzwolenia stalagu VIIIA który mieścił
                      się na Moysie.
                      Ale nawet dalej na wschód miały miejsce takie historie, obóz koncentracyjny w
                      Stutthofie np wyzwolony też było dopiero 8 czy 9 maja 1945, tym samym był
                      najdłużej działającym obozem II wojny światowej, bo zaczął swoją działalność 2
                      września 1939 - czyli drugiego dnia wojny i wyzwolony został dopiero w
                      ostatnich godzinach wojny w maju 1945.

> > w 1944 roku miasto otrzymało status FESTUNG
                      > Myslalem, ze bylo ich tylko ok.8 (np.Gdansk,Würzburg,Wroclaw)
                      > i ze nie takie male miesciny jak Görlitz.

na szczęście festung Goerlitz nikt nie chciał zdobywać inaczej stare miasto nie
                      wyglądałoby dziś tak jak wygląda, najlepszy przykład to Lubań czy
                      Nowogrodziec...
                      znaczenie Goerlitz mogło być duże, to był spory garnizon - polecam książkę
                      która ukazała się w Goerlitz niejakiego Kretzschmara "Goerlitz als preussischer
                      Garnisonsstadt 1830 - 1945", autor i książka godna polecenia - do dzis zresztą
                      Niemcy sami często nazywają Goerlitz Tor nach Osten, wspominając, że to
                      najdalej na wschód wysunięte niemieckie miasto.
                      www.preussenversand.de/product_info.php?info=p3753_Kretzschmar--G-rlitz-als-preu-ische-Garnisonsstadt.html&XTCsid=1b1a6ea3884631022dcd1f259c8d1422

Miasto posiadało sporo przemysłu wojennego, wojsko, prawie 100 tys mieszkańców,
                      to nie była taka dziura jak dziś. Położone dosyć węzłowo na szlakach
                      komunikacyjnych, na szczęście zdecydowano się jednak forsować rzekę w lesie na
                      północ od miasta, co zresztą i tak nie uratowało mostów w mieście niestety...
                  • grazia.eni Re: zima/wiosna 1945 ? 07.10.06, 10:43
                    Rany, a ja myślałam o kupnie mieszkania np. w tym żółtym budynku. Na szczęście
                    wykończenie nie wyglądało mi solidnie. To w takim razie dobre miejsce na Urząd
                    Skarbowy :)
                    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.
                    Śledzę też "Stary Zgorzelec" na info.
                    • neandertalski Re: zima/wiosna 1945 ? 09.10.06, 09:23
                      no fakt skarbowy pasuje jak ulał, słuszna uwaga :-)
                      jeśli chodzi o zinfo i "stary zgorzelec" to ze swojej strony mogę powiedzieć
                      tylko tyle, że nie polecam...
                      pozdrawiam i ja!
                      • pomieszkujaca Re: zima/wiosna 1945 ? 11.10.06, 21:51
                        neandertalski napisał:

> no fakt skarbowy pasuje jak ulał, słuszna uwaga :-)
                        > jeśli chodzi o zinfo i "stary zgorzelec" to ze swojej strony mogę powiedzieć
                        > tylko tyle, że nie polecam...
                        > pozdrawiam i ja!

A dlaczego pan nie poleca?
                        • neandertalski dlaczego nie polecam 12.10.06, 08:39
                          nie polecam bo miałem wątpliwą przyjemność przez kilka miesięcy "współpracować"
                          z Alexem, niestety okazało się, że prezentujemy drastycznie inne postawy
                          życiowe, dlatego wycofałem się z tego w co początkowo w jakiś tam sposób dałem
                          się naiwnie wciągnąć. Wycofując się prosiłem Pana Piturę aby łaskawie usunął z
                          portalu stary zgorzelec reprodukcje moich-własnych-prywatnych pocztówek jak
                          choćby te dwie
                          www.zgorzelec.info/stary/index.php?k_d=78&k_gallery_catid=34
                          www.zgorzelec.info/stary/index.php?k_d=78&k_gallery_catid=36
                          i kartki te dalej są tam gdzie są a w odpowiedzi przeczytałem, cytuję:
                          -----------------------------------------------
                          :-)

wolny kraj... i szkoda czasu na pierdoły :)

pozdrawiam
                          Alex
                          ----------------------------------------------

koniec cytatu, dlatego raczej trudno mi polecać to sołectwo internetowe,
                          którego właścicielem jest Pan Alexander Pitura
                          • pomieszkujaca Re: dlaczego nie polecam 19.10.06, 15:20
                            neandertalski napisał:
                            > -----------------------------------------------
                            > :-)
                            >
                            > wolny kraj... i szkoda czasu na pierdoły :)
                            >
                            > pozdrawiam
                            > Alex
                            > ----------------------------------------------
                            >
                            > koniec cytatu, dlatego raczej trudno mi polecać to sołectwo internetowe,
                            > którego właścicielem jest Pan Alexander Pitura

No tak, ale wynika z tego, że chamstwu pana Pitury zawdzięczam obejrzenie
                            pięknych widokówek z mojego miasta ;)
                            Hm, trudne to wszystko. Ale panu się nie dziwię. Takie "pierdoły" potrafią wkurzyć.
                            Pozdrawiam serdecznie.
                            • neandertalski Re: dlaczego nie polecam 23.10.06, 10:11
                              chamstwo? e nie przesadzajmy, gdzie Piturze do premiera.
                              Alex to prostak i zwykły burak, gdzie mu tam do chamów się równać ;)
                              A propo sławnych ludzi, słyszłaś o drinku pn Andrzej Lepper? Jest jedna knajpa
                              gdzie się go serwuje (niestety nie w Zgorzelcu), a robi się go mieszając ze
                              sobą spirytus i sok z buraków ;)
                              • orgasmus Re: dlaczego nie polecam 23.10.06, 21:37
                                > .... i sok z buraków
                                süüüüüüperdobre:))))))

A film o Grekach w Zgorzelcu widzieliscie ?

Bracik mi go nagral w Efie,
                                bo jezdzilech zawodowo po Polszy,
                                a ten kanal niewszedzie je lapany.

Musza se oglondnoc,
                                jak zajsik tam pojada.
                                • neandertalski Re: dlaczego nie polecam 24.10.06, 07:14
                                  mi film nagral kolega z Goerlitz, ale niestety nie mam w tej chwili czasu aby
                                  się do niego wybrać, w każdym razie mam u niego ten film na płycie i już sie
                                  cieszę ;-)
                                  3sat to zdaje się tak ogólnie jeden z najlpeszych kanałów niemieckich, niestety
                                  u nas raczej mało popularny :(
        • neandertalski a propo 04.10.06, 10:44
          jest na ebayu kartka z przybyciem grckiego korpusu

cgi.ebay.de/Goerlitz-4-griech-Armeekorps-1916-br1-extrem-selten_W0QQitemZ150041260678QQihZ005QQcategoryZ33368QQrdZ1QQcmdZViewItem

niestety jak widać w opisie

NACH POLEN NICHT ANGEGEBEN

tak więc kupić jej nie mogę :(
          • mr.superlatywny Re: a propo 06.10.06, 17:18
            Ale cena !!!!! ufffffffffffffffffffffffffffffffffff

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka