Dodaj do ulubionych

Logika sprawiedliwości

05.04.07, 17:32

Członkowie Wspólnoty Mieszkaniowej przy ulicy Złotniczej 8 w Jeleniej Górze
złożyli w październiku 2005 roku zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia
przestępstwa oszustwa budowlanego przy remoncie dachu wykonanym przed laty w
budynku, na szkodę mieszkańców. Zawiadomienie to przyjęła APR Magdalena
Sakowicz. Zarzucili wykonawcy, tj. Zbigniewowi Charłampowiczowi,
że: „materiały użyte do remontu są inne, gorsze lub w mniejszych ilościach
niż wskazano to w kosztorysie. Prawie każda pozycja się nie zgadza lub też w
ogóle nie wykonano prac w nim wskazanych, a za które zapłaciłem ja i inni
członkowie Wspólnoty” – napisał Jan Zaborski. „Jako przykład podam, że komin
wykonany został z cegły dziurawki, która już pęka” – dodał. Żądał
zabezpieczenia kawałków papy (podkładowej 2,8 mm zamiast 5,2 mm jak w
kosztorysie) leżącej na placu jako dowodu rzeczowego w sprawie i powołania
biegłego sądowego w zakresie budownictwa do oszacowania nieprawidłowości.
Faktycznie, dziury w dachu były tak duże, że śnieg dostawał się do środka na
strych. Firma ubezpieczeniowa też umyła ręce od odpowiedzialności za tego
rodzaju „kataklizm”. Ponoć już w trakcie robót kontrola z Inspekcji Pracy
stwierdziła nieprawidłowości dotyczące stawiania rusztowań bez zabezpieczeń,
jak też pracę osób bez ubrań ochronnych przewidzianych przepisami BHP . Duże
pretensje ma Jan Zaborski do Inspektora Nadzoru z ramienia ZGL „Północ”, pani
Ireny Lewkowicz, za arogancję i lekceważenie ludzkich spraw. Nieprawidłowości
te, zdaje się potwierdzać Adam Dudek, właściciel innej firmy dekarskiej,
który wykonywał poprawki po wadliwym remoncie dachu. Z tego powodu miał nawet
ponoć pogróżki telefoniczne. Do napraw pogwarancyjnych wzywał też pana
Zbigniewa Charłampowicza kierownik ZGL „Północ” ds. technicznych Wiesław
Miśtal.
Na początku wydawało się, że sprawa jest prosta i klarowna. Wkrótce pojawiły
się jednak schody. Sierżant sztabowy Sebastian Kuś z Komisariatu I Policji w
Jeleniej Górze zajął się tylko jednym z wątków śledztwa dotyczącym balkonu i
poprowadził je w kierunku sprowadzenia bezpośredniego, powszechnego
niebezpieczeństwa dla życia lub zdrowia osób. Postanowienie o umorzeniu
śledztwa podpisała w konsekwencji prokurator Prokuratury Rejonowej w Jeleniej
Górze Marzanna Siemaszko. Było to już drugie postanowienie o tej samej
sentencji. Wcześniejsze umorzenie w tym zakresie podpisał prokurator Dariusz
Pinis. Pierwsze umorzenie w ogóle w tej sprawie dotyczyło oszustwa, ale przy
zawieraniu umowy o przeprowadzenie remontu dachu w budynku przedmiotowej
Wspólnoty – w rozumieniu st. aspiranta Roberta Sopot i prokurator Prokuratury
Rejonowej w Jeleniej Górze Bernadety Bartkowiak-Soja. Utrzymanie w mocy
zaskarżonego postanowienia przez Sąd Rejonowy w Jeleniej Górze było już tylko
formalnością ze strony przewodniczącej ASR Joanny Muszka. Oczywiście po
drodze była Prokuratura Okręgowa w Jeleniej Górze reprezentowana przez Marię
Glinkowską, która nie znalazła podstaw do zmiany stanowiska. Wznowić
pierwotnie postępowania nie chciała również prokurator Halina Wiśniewska-
Stasiak. Obecnie jednak, po wznowieniu postępowania (dotyczącego zagrożenia
życia), Policja pod nadzorem prok. Kaczmarczyk usilnie wypytuje pana
Zaborskiego o wskazanie, w którym miejscu nastąpiło poświadczenie nieprawdy
przez Inspektora Nadzoru Budowlanego panią Irenę Lewkowicz. Jak w tym
kabarecie Dudek – Dziewoński: „A tartak? A pies? A pies ci...”.
Pan Jan Zaborski, w swej bezsilności i determinacji, w kolejnych
doniesieniach i wnioskach o wznowienie postępowania, rzuca już liczbami,
zdjęciami i wskazuje rzeczywiście na fałszowanie dokumentów w sprawie.
Nieudolność jeleniogórskich organów ścigania i miejscowego wymiaru
sprawiedliwości opisał szeroko w ostatnim piśmie i powiadomił o tym nawet
Centralne Biuro Anykorupcyjne. Powołuje się na masowość wykonywania prac
dekarskich dla zasobów gminy Jelenia Góra (i dla komendanta Policji – przyp.
J.Z.) przez firmę pana Zbigniewa Charłampowicza i podejrzewa, że zmowa
milczenia w tej sprawie ma podłoże korupcyjne w naszym mieście. Faktycznie
można dojść do takiego wniosku skoro pan Jan mówi o chlebie, a stróże prawa o
niebie...
Grzegorz Niedźwiecki
Obserwuj wątek
    • kurzynski Re: Logika sprawiedliwości 06.04.07, 20:59
      i bardzo dobrze panie Grzegorzu ze naglasnia pan te sprawy. jest tylko male
      ryzyko ze niektorzy ludzie na tym forum sie obraza, lojalnie pana ostrzegam.
      Glowni podejrzani o nadwrazlowosc to osobniki o ksywach 'kadlubek' i 'kama'. No
      ale im na glowy nie cieknie wiec to zrozumiale. Milsza cialu koszula.

Proponuje poradzic sie w tej sprawie na Plebanii (ple, ple).
      • Gość: ;-) Re: Logika sprawiedliwości IP: *.jgora.dialog.net.pl 06.04.07, 22:31
        Czyżby chodziło o Zastępcę Komendanta Miejskiego Policji
        nadkom. mgr Zbigniewa Markowskiego...
        • kurzynski Re: Logika sprawiedliwości 07.04.07, 01:34
          no chodzilo. A co mas zdo Zbyszka? Razem ze Zbyszkiem, farmaceutkami z Dlugiej
          bierzemy tabletki antykoncepcyjne!! Checesz to wezmiemy cie tez do szajki.
      • wincentykadlubek Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 00:39
        Panie Kurzyński. Tak się składa iż temat znam bo znam ludzi mieszkających w tej
        kamienicy. Ten tekścik Pana to jeszcze jeden przejaw Pańskiej megalomani. Co ma
        piernik do wiatraka? Bełkoczesz Pan jak ciężko potłuczony. Ci ludzie są
        skrzywdzeni. Tu się zgadzam. I trafili na mur nie do przejścia. Ale to że Pan
        podpinasz moja osobę do słusznej sprawy jako kogoś kto jej może zaszkodzić jest
        po prostu prostackie. Pan co chwila wyskakujesz z jakimś chamstwem. To tu to
        tam... Wiesz błaźnie często rozmawiałem z jednym z mieszkańców jak ugryźć ten
        temat. Próbowaliśmy coś wymyślić. Znam to miasto i wiem co tu się dzieje. Nie
        chce mi się już pstrykać w klawiaturę na te tematy. To jest jeden z przykładów
        tego co tu się dzieje. Niezależnie od tego kto rządzi. Każdy kto istnieje w
        polityce i biznesie Jeleniej musi się do tego przyłączyć albo przepadnie. I
        pytanie tak w nawiązaniu do oszukanego przez dentystkę. Inne kryteria stosujesz
        tu a inne tam? Tam człowieka nazwałeś frajerem a potem ćwokiem. A tu oszukanych
        inaczej traktujesz? Co sobie chcesz zyskać? Wśród oszukanych w tej kamienicy są
        ludzie związani z budownictwem. I co? Ich nie nazwiesz frajerami? Są po prostu
        oszukani. Ale tu widzisz korzyść dla siebie a tam nie...
        • kurzynski Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 07:43
          jak ja to miasto poznawalem, to ty kadlub nie byles jeszcze w projekcie tatusia
          na reczniku. Jezeli nie rozumiesz o co mi chodzi to ja nie mam zamiaru
          poprawiac twojej wrodzonej ociezalosci umyslowej.

Jezeli sie dali nabrac jakiemus tworczemu budowlancowi to jest tylko ich
          wylaczna wina: widzialy galy co braly. Kiedy ty sie wreszcie pozbedziesz
          konceptu panstwa opiekunczego? Zapytaj sie ksiedza co o tym mysli a dopiero ci
          sie oczy otworza ty milosierna duszo nieprzystosowana spolecznie do
          wspolczesnych czasow.
          • wincentykadlubek Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 09:10
            Sam nabijasz sobie punkty. Wystarczy cię trochę podjudzić:-) Mię na świecie nie
            było a ty nadal jesteś chłopcem:-)
            • kurzynski Mię??? Mię?????+? Wincenty za pozno wyjety 08.04.07, 17:39
              jestes i tylko. Moge pisac z chamem, moge pisac z wiesniakiem, moge pisac z
              kazdym ale odmawiam pisania z analfabeta! Przeciez ty jestes regularnym
              patentowanym oslem! Mię... Tfu! Z kim ja sie zadawalem. Z analfabeta.
              • wincentykadlubek Re: Mię??? Mię?????+? Wincenty za pozno wyjety 08.04.07, 18:37
                Kurzynski jeszcze raz potwierdzasz kim ty jesteś. Zauważyłem ten kilka sekund
                po wysłaniu i jakoś wiedziałem że to będzie twój temat. I nawet tu komentując
                to zachowujesz się jak głupiec skończony. Jeszcze do tego za późno wyjętego
                dodaj tekst o nasieniu mego taty na ręczniku który spłodziłeś wcześniej i
                będziemy mieć kompletny obraz starca idioty. Idioty do potęgi. Bo jak gościu
                nie widzisz że pieprzysz jak kretyn po sześciu piwach to jesteś idiota.
                Udowodniłeś to już tyle razy że wnioskować można iż ten brak samokrytyki to po
                prostu idiotyzm. Ty naprawdę nie widzisz teko że się KOMPROMITUJESZ???? Gościu
                ty przejrzyj na oczy. Twoje teksty są na poziomie rozwydrzonego szczeniaka z
                gimnazjum. Tam można posłuchać dokładnie tego samego. Do tego idioto skończony
                sam cię sprowokowałem bo wiedziałem jak się zachowasz. Ty naprawdę tego nie
                jesteś w stanie dojrzeć????
              • wincentykadlubek Re: Mię??? Mię?????+? Wincenty za pozno wyjety 08.04.07, 18:42
                Ty miej litość nad swoim wizerunkiem:-) Nie wstyd ci za takie prostackie
                teksty? Naprawdę? Za to Wincenty za wcześnie wyjęty, za te plany co do nasienia
                mego ojca na ręczniku za te wszystkie idiotyczne bzdury które nawalałeś jak
                tylko cię za język pociągnięto?? Człowieku!! Jesteś skrajnym idiotom.:-)
          • Gość: opix Re: Logika sprawiedliwości IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.04.07, 11:37
            jeśli kupisz w hipermarkesie wadliwy towar to też uznasz, że dałeś się nabrać
            twórczej reklamie? a co z rękojmią, nie będziesz korzystał z gwarancji? naucz
            sie najpierw czytać, a potem zabieraj (sensowny) głos. nikt z tych ludzi nie
            chce nic za darmo, oni (wspólnota m.) prawdopodobnie płacą za błędy zgl, czy
            jeszcze zgm. oni nie widzieli co brali. im wrzucono ten pasztet, a teraz nie ma
            chętnych do posprzątania (bo władni są ponoć umaczani w spółce) i na tym polega
            właśnie odpowiedzialność w gospodarce rynkowej i państwie prawa? więcej
            szacunku dla prawa własności i kultury osobistej życzę...
            i mniej jajek jedz, bo masz już rozdwojenie jaźni;-)
            • baskervil Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 14:20
              jeśli kupisz w hipermarkesie wadliwy towar to też uznasz, że dałeś się nabrać
              twórczej reklamie? a co z rękojmią, nie będziesz korzystał z gwarancji?

Hipermarkety sprzedaja towar NOWY,podlegajacy gwarancji i rekojmi.Chyba jasne!!!!
              Stara buda,obojetnie jakiej wielkosci,to obiekt wymagajacy przedewszystkim
              remontu.Ponadto,ten na gorze,bedzie mial do czynienia z kapaniem na glowe,ten na
              dole z wilgocia/ewentualnie ze skutkami powodzi/.Jesli sa starzy,nie dotrze do
              nich zadne tlumaczenie!Tlumaczenie ze ONI nie widzieli co brali,jest
              smieszne.Skoro tam mieszkaja,wiedza lepiej od innych,co jest do zrobienia.No
              chyba ze zapadli w sen zimowy.Jesli do tego dolaczyc aspiracje(i rywalizacje)
              drobnych firm o zlecenia,no to wiadomo o co chodzi.Opisal to juz kiedys
              kazimierzp,porywaja sie ludzie na swoje,chca zrealizowac marzenia o WLASNYM
              kacie,niestety ,brakuje kasy na remont.I zamiast byc lepiej,zaczynaja sie
              schody.Pomysl z prywatyzowaniem kamienic jest poroniony(jesli chodzi o starych
              ludzi zamieszkujacych w wiekszosci dany obiekt)Im renta nie wystarczy na zycie,a
              gdzie pieniadze na remont???.Wybudowac mieszkania socjalne(tak,tak,caly swiat to
              robi)przemiescic tych ludzi,a duze obiekty sprzedac komus, kto ZAGWARANTUJE,ze
              jest w stanie rzeczywiscie,wyremontowac i dbac o objekt.Unikac wspolnot,bo to ma
              sie nijak do rzeczywistosci.Nie powolywac sie na panstwo prawa,lecz patrzec na
              swoje mozliwosci finansowe.Sentymentem niestety nie splaci sie kredytu.
              • lew1961 Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 15:30
                Szanowni Forumowicze,
                nie wiem dlaczego kombinujecie - pisałem o zwykłym oszustwie budowlanym.
                takim jakie kiedyś miało miejsce na ul. Skarżyńskiego 6 w Jeleniej Górze:
                www.ropoiwzk.com/gorace%20tematy/zgl/Folwark%20Kusiaka.htm
                które wkrótce znajdzie swój epilog zapewne w Sądzie Rejonowym.

Nie ważne: nowy, czy stary, emeryci, czy wspólnoty - oszustwo to oszustwo i
                takie zjawiska są i powinny być tępione w całym kraju (vide: hala MTK)
                • lew1961 Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 15:50
                  Nawiasem mówiąc, ta kamienica wygrała kiedyś w plebiscycie na najładniejszą
                  kamienicę (klatkę schodową). Mieszkają w niej ludzie zamożni, biedacy nie
                  mieliby nawet odwagi upomnieć się o swoje prawa.
                  A swoją drogą, to nawet stary telewizor po naprawie podlega gwarancji w
                  zakresie naprawionych części...
                  Drugie dono tej sprawy to nieudolność (bądź niechęć do wyjaśnienia sprawy)
                  lokalnego wymiaru sprawiedliwości...
                  • baskervil Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 16:22
                    Mieszkają w niej ludzie zamożni, biedacy nie
                    mieliby nawet odwagi upomnieć się o swoje prawa.

No to zostaw Pan im mozliwosc wykazania sie znajomoscia prawa,maja kase,znaja
                    zycie,wiec o co chodzi?Chyba ze chodzi o przepychanki gminno-polityczne.A Pan
                    ,Panie Niedzwiecki wie najlepiej,jak sie na tym wychodzi,nieprawdaz?Bo jak Pan
                    wie,w zyciu jest tak,ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.Jedni siedza
                    na wozie,i widac lepiej,drugim z pod wozu trudniej cos wylapac.Jedno jest
                    pewne,jak sie cos kupuje,trzeba patrzec na rece,taka gra w trzy karty,i nie ma
                    zlituj sie.
                    Cwaniacy sa po obydwu stronach dupy,a dupa tylko jedna.Samo zycie.
                    • lew1961 Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 16:48
                      Po to są organizacjie społeczne, żeby się zajmowały tym co mają zapisane w
                      statucie, ale zbędna dyskusja z szukającym dziury w całym.

Pan to tak nieświadomie jak ci nasi stróże prawa, parafrazując jeszcze raz
                      kabaret Dudek-Dziewoński: "A tartak? Jaki tartak? A pies? A pies ci..."?

Chya, żeś Pan jak sugeruje nick faktycznie "Pies";-)
                      • baskervil Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 17:34
                        panie Niedzwiecki,zadne ROPCIO-POPCIO nie rozwiaza problemow prawnych.Bo
                        rezultat masz Pan przed oczyma.Ja nie jestem pies.Mieszkam w Afryce, i
                        tylko.raz w roku odwiedzam szefa na Swieta,urodziny w Europie.Wtedy z racji
                        koneksji z wojewodztwem jeleniogorskim,zagladam na forum.Pies baskervilow,to
                        bydle,nie warto go zaczepiac,cholernie gryzie,i nie zna filozofii gawiedzi.Gdyby
                        rzeczywiscie mial Pan sile przebicia,bylby Pan przy wodopoju.Niestety,Pan woli
                        macic,a nuz sie uda.Robi Pan metlik w glowie ludziom,ale zaplecza nie ma Pan
                        zadnego.Te wszystkie firmy,krytykowane przez Pana,tez polecane przez Pana,o dupe
                        potluc.To GS w stadium likwidacji.Ja wiem,kazdy idiota juz cos napisal w
                        internecie,ja tez,ale co to zmieni?Proponuje wlaczyc sie w problemy,rozwiazujac
                        je,inaczej zostanie Pan auf die Strasse.Ja nie mam problemow z moja orientacja
                        polityczna,partie nie zmieniam i dobrze na tym wychodze.Bo kazdy wie z kim ma do
                        czynienia,tak sie latwiej dyskutuje.Organizacje spoleczne,ktore pan
                        reklamuje,tez podlegaja kontroli merytorycznej i finansowej.A jak sie klonuja,na
                        podstawie sprzecznych celow,podchodza po paragraf "wyludzen w imie prawa".
                        Wiecej pokory,mniej tupetu,ludzie sami to docenia.Na koniec:jestem Pies na
                        glupcow,tych nie toleruje.Jak smaruje maszyne,to nié dodaje piasku,tylko
                        smar,wierz mi Pan idzie bez problemow.Co do kabaretu Dudka,to niestety ten
                        klimat moze byc dla Pana wykladnia trudna,bo nie zyl Pan w tych latach,czego
                        niech Pan zaluje.Ja wiem ze to trudno,ktoregos dnia,przestac
                        istniec(poltycznie)Ale jak pan drazni Psa,to ktoregos dnia on Pana ugryzie.Takie
                        prawo natury.
                        • kurzynski Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 17:46
                          hahaha, wreszcie ktos myslacy na forum!
                          • Gość: opix Re: Logika sprawiedliwości IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.04.07, 19:52
                            dla debila głupek to już myślący :-)))
                        • Gość: opix Re: Logika sprawiedliwości IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.04.07, 19:07
                          Pies po naszemu to glina, policjant
                          nie strasz pan, nie strasz, bo sie pos...
                          łatwo krytykować licząc dulary i POpierać;-)))
                    • Gość: opix Re: Logika sprawiedliwości IP: *.jgora.dialog.net.pl 08.04.07, 19:13
                      po co bzykasz pan swoją starą?
                      przecież może się sama zaspokoić ;-)))
                • kurzynski Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 17:44
                  lewku, zakladasz ze jak cos idzie na wokande to zaraz dostajesz pieniadze do
                  kieszeni. Zanim ty cos zobaczysz z tego sadu to ty dostaniesz zawalu a zona
                  dlugo przedtem przestanie ci dawac. Dzieci wylysieja a pies sie nie opodniesie
                  z dywanu. Ty z tymi sadami uwazaj boa masz paskudny koncept sprawiedliwosci.
            • kurzynski Re: Logika sprawiedliwości 08.04.07, 17:42
              nie rozumiesz. Rekojmia jest dla pucu zeby cie zlowic na kupno. Jak kupiles
              (widzialy galy co braly) do badz na tyle normalny ze wyrzuc ten towar w cholere
              i drugim razem nie kupuj. Prawdziwa rekojmia to jest cos innego ale to jeszcze
              do Jeleniej gory nie doszlo: kupusz towar i jak ci sie z jakiegokolwiek powodu
              nie podoba
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka