16.12.10, 16:29
Witam. Ile litrów piwa można wwieźć do Polski? Czy to ma być w butelkach z plastiku czy w butelkach ze szkła w skrzynkach? Jak im mówić ile się ma piwa? W karnistrze ile litrów ropy można wwieźć? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: jarojj Re: limity IP: *.moldtelecom.md 16.12.10, 20:04
      teoretycznie bak + 10 litrów
      • Gość: Olga Re: limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.10, 17:13
        a piwa?
        • Gość: jarojj Re: limity IP: *.moldtelecom.md 20.12.10, 21:45
          16 litrów

dla tych, którzy nie mieszkają w strefie przygranicznej

www.mf.gov.pl/dokument.php?const=2&dzial=525&id=47196&typ=news
          • Gość: Olga Re: limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.10, 11:06
            no wlasnie 16 litrow piwa a celniczka ukrainska mowila ze 5 litrow :/ jest jakis specjalny papier zeby im pokazac ile prawnie mozna wwiezc bo chyba sami nie wiedzą? a czy te 16 litrow to obojetnie czy w butelkach szklanych tj 0.5l czy maja to byc w butelkach plastikowych ciezkich tj, 2L kazde
            • Gość: jw Re: limity IP: 162.27.161.* 21.12.10, 15:34
              Należy rozgraniczyć 2 sprawy: wywóz towarów z Ukrainy i wwóz towarów do Polski/UE.
              Limity dla wwozu do PL masz podane powyżej w linku - czyli 16L piwa.

Limity dla wywozu z UA/wwozu do UA:
              1L gorzałki
              2L wina
              5L piwa
              200 albo 40 papierosów (są różne wersje)
              ua.for-ua.com/ukraine/2006/01/28/111052.html 5L piwa było w 2006 roku
              visitua.info/ukraine/62 - a w 2009 już można 10L piwa.

Czyli celniczka dobrze mówi, z Ukrainy możesz wywieźć bez podatku 5L albo 10L piwa. A do Polski możesz wwieźć 16L piwa.
              10L = 0,5L*20 but.
              10L=2,0L*5 but.
              • Gość: jarojj Re: limity IP: *.moldtelecom.md 23.12.10, 01:40
                stać ich na cła wywozowe :) bogaty kraj - albo kryzys, boją się, że im braknie, jak obcokrajowcy kupią po więcej niż 5 litrów :)
                • Gość: jw Re: limity IP: 162.27.161.* 23.12.10, 11:20
                  Aktualnie jest 10L, chociaż nie znalazłem odpowiedniego rozporządzenia.
                  Polska ma limit 16L, więc niewiele lepiej.
                  • Gość: Olga Re: limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 01:02
                    To jest na prawdę dziwne do Polski można wwieźć 16L piwa ale nie są podane z jakiego kraju, więc np. z Ukrainy do Polski to mam rozumieć, że można wwieźć legalnie 10L piwa czyli 20 x 0.5l tak? Ostatnio wwiozłam z Hrebenne 32 x 0.5l =i 16L piwa, druga osoba jako pasażer 20 x 0.5l = 10L piwa, trochę były zamieszania ale na szczęście udało się, byłam trochę przestraszona.
                    • Gość: jw Re: limity IP: *.multi-play.net.pl 24.12.10, 10:11
                      Limity dotyczą tylko ilości bez opłacenia cła, ponad limit musisz zapłacić cło.

Jeszcze raz: do Polski możesz wwieźć bez zapłacenia cła 16L piwa, obojętnie z którego kraju.
                      Z Ukrainy możesz wywieźć bez zapłacenia cła 5-10 L piwa i tyle samo możesz wwieźć piwa na Ukrainę. I nie ma znaczenia z którego kraju wjeżdżasz na Ukrainę, z Polski, Białorusi czy Rosji, przepisy celne są jedne.
                      W różnych artykułach podają 5L albo 10L, ale te 5L sięgają 2006 roku, a o 10L piszą od 2009 roku. Nie znalazłem nigdzie przepisu o wywozie niepodatkowanych towarów z Ukrainy, jedynie wzmiankę, że odpowiednie instrukcje zostały rozesłane do placówek celnych.

Dziwię się, że robią problemy z powodu ilości wywożonego piwa, przecież w ten sposób wspierasz ukraińską gospodarkę. I szczerze mówiąc, nigdy nie mówiłem ile wywożę piwa (miałem max kilka butelek 0,5L), pytali zawsze o wódkę i papierosy. Latem przywiozłem z Bułgarii ok. 30-40L piwa, ok. 15L wina, i nikt po drodze nie zapytał mnie, ile mam alkoholu, ale to było wewnątrz Unii (Bułgaria-Rumunia-Węgry-Słowacja-Polska). Ale w zeszłym roku pamiętam, jak celnicy węgierscy na granicy unijnej serbsko-węgierskiej bardzo rygorystycznie sprawdzali ilość wwożonego alkoholu.
                      Możesz poprosić ukraińskiego celnika o pokazanie aktualnego przepisu o limicie dot. piwa, jeżeli dalej będą mówić o 5L. Możesz powiedzieć, że w necie piszą o limicie 10L.
                      • Gość: Olga Re: limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 17:29
                        Ok teraz już rozumiem. Mam pytanie jeżeli przekroczę ilość litrów piwa powiedzmy o 5-10L więcej to o ile wynosi cło do zapłacenie i czy również dowalają mandaty za to jak tak to ile? Aha i jeszcze jedno czy również to samo jest co z paliwem najlepiej ON? Proszę o odpowiedź.
                        • Gość: jw Re: limity IP: *.multi-play.net.pl 25.12.10, 14:43
                          Cło za wwóz piwa na Ukrainę to 0,5 EUR za 1L (nie mam pojęcia czy dane cło działa na wywóz) Taryfikator celny Ukrainy - alkohol.
                          Nie wiem ile paliwa w kanistrze można aktualnie wywieźć z Ukrainy (kiedyś było 20L), ale limit paliwa na wwóz do Polski to 10L w kanistrze (nie licząc paliwa w zbiorniku samochodu) i tyle będziesz mogła wwieźć do Polski.

Na karach nie znam się, ale zgodnie z art. 351 Kodeksu celnego UA mandat za przemyt na Ukrainę to 500-1000krotność minimalnej pensji na Ukrainie. Czy jest jakiś mandat za nadlimit piwa wywożonego z Ukrainy, tego nie wiem.
                          Znalazłem w końcu limity podane na oficjalnej stronie urzędu celnego Ukrainy, załączam: Urząd Celny Ukrainy - limity
                          Poniżej ukraińskie limity na przewóz rzeczy osobistych bez konieczności pisemnego deklarowania (wystarczy ustna deklaracja) w przeliczeniu na 1 osobę:
                          - alkohol powyżej 28% - 1L
                          - wino poniżej 28% - 2L
                          - piwo - do 5L (w 1996 roku było 10L)
                          - tytoń - 200g lub 200 papierosów
                          - jedzenie - równowartość 50 EUR
                          I nawet znalazłem odpowiednie przepisy po ukraińsku (może komuś przydadzą się):
                          O wwozie rzeczy osobistych na Ukrainę
                          Kodeks celny Ukrainy
                          Przepis z 30.11.1996r. wprowadzający limit 10L piwa
                          Ogólne postanowienia wwozu towarów na Ukrainę
                          Informacje przydatne podróżującym do Polski
                          • Gość: Olga Re: limity IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 15:45
                            Wcześniej pisałeś, że 5L piwa było w 2006 roku, a od 2009 roku 10L to ile w końcu 5L czy 10L? Jestem zagubiona w tym. Dziękuje za wyczerpane informacje i przepraszam, że zabieram Panu czas. Wesołych Świąt!
                            • Gość: jw Re: limity IP: *.multi-play.net.pl 26.12.10, 19:46
                              W błąd wprowadzają strony turystyczne - pisałem to, co wyczytałem na różnych portalach.

W ostatnim poście podałem oficjalne limity przewozu piwa 5L czyli tak jak mowiła ukraińska celniczka. Tak jak napisałem - w 1996 roku wprowadzono limit 10L piwa, a aktualnie jest 5L, z czego wynika że limit wwozu piwa został zmniejszony. Trochę nasiedziałem się, zanim znalazłem odpowiedznie przepisy, ale przynajmniej mam pewność co do 5L piwa:)
                              Wesołych Świąt i do siego Roku!
                              • country_1 Re: limity 26.12.10, 20:54
                                Dzięki jw za ostateczne dotarcie do prawdy!Lepsze pięc litrów w bagażniku niż 10...
                      • Gość: jarojj Re: limity IP: *.moldtelecom.md 25.12.10, 03:24
                        dzięki za te informację - tyle przejazdów przez tę granicę, a człowiek się ciągle czegoś uczy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka