Dodaj do ulubionych

Wiza dla obywatela Ukrainy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.13, 21:07
Witam
Chcemy zaprosić znajomą z Kijowa, zastanawiam się jak to zrobić aby koszta dla niej były najniższe, wiza krajowa jest bezpłatna, wiza Shengen płatna czy ktoś wie jaka jest między nimi różnica oprócz ceny ja nie mogłem znaleźć (gdzie jest haczyk). Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tych sprawach ? Proszę o informację i rady.
pozdrawiam
Bogdan
Obserwuj wątek
    • no_nick Re: Wiza dla obywatela Ukrainy 02.04.13, 15:44
      Jestem wlasnie po rozmowie z urzedem wojewodzkim w tej sprawie - okazuje sie,ze musze przedstawic wyciag z konta i prawo wlasnosci do lokalu zebym mogl zaprosic znajomego z Kijowa do mnie do domu. Sprawdzam teraz opcje zwana "turystyka indywidualna" - gdzie wize wydaje sie na podstawie rezerwacji hotelowej (oplaconej w 30 % ) i planu podrozy.
      • Gość: w.n Re: Wiza dla obywatela Ukrainy IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 20:32
        a nie da się pogadać z konsulem na miejscu w Kijowie? przecież możesz osobiście odwiedzić majestat
        ?
    • jarekkar_1 Re: Wiza dla obywatela Ukrainy 03.04.13, 14:57
      Wizę krajową lwow.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/wizy/wiza_narodowa_01/
      wydaje się na więcej niż 90 dni pobytu.
      Jeśli to ma być przyjazd znajomej to chyba w grę wchodzi tylko wiza Shengen
      Oprócz tego znajoma jeszcze zapłaci za pośrednictwo przy składaniu dokumentów do ambasady chyba 200 hrywien. Chyba, że zapisze się przez internet w kolejkę do ambasady a kolejka pewnie jest długa.
      Wnioski do zaproszenia znajdują się w internecie i sprawa załatwiana jest dosyć szybko. Później zaproszenie trzeba wysłać do znajomej i ona załatwia wizę w ambasadzie.
    • agulha Re: Wiza dla obywatela Ukrainy 26.05.13, 13:49
      Ja, jako rasowy tchórz pospolity, doradzam jeszcze pomyśleć o ubezpieczeniu kosztów leczenia...Osoba zapraszająca w 100% ponosi koszta ewentualnego leczenia. Niektóre osoby przyjeżdżające traktują to niefrasobliwie - "jak zachoruję, to wrócę na Ukrainę". Taaak, i jak wpadnę pod autobus, to też...Wystawiałam zaproszenie i miałam ten problem, znajoma nie miała najmniejszego zamiaru się ubezpieczyć. Okazało się, że PZU oferuje ubezpieczenie KL cudzoziemca na terenie RP, wykupiłam na nią dla spokoju własnego.
      Może dziwna jestem, ale ja sobie też zawsze takowe wykupuję, nawet jak jadę w strefę Schengen.
      W dawnych latach nasi też mieli takie podejście, jeździli bez ubezpieczenia, pamiętam chryję, jak za koleżankę studentkę na wymianie wakacyjnej przyszedł rachunek do organizatorów za kilkugodzinny pobyt na izbie przyjęć...
    • Gość: Gab Re: Wiza dla obywatela Ukrainy IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.13, 22:06
      Chciałbym wybrać się z moją przyjaciółką na urlop do Paryża. Problemem jest wiza... zupełnie nie wiem dokąd uderzyć. W Kijowie działa centrum obsługujące osoby ubiegające się o wizę francuską, jednakże dla niezmotoryzowanej przyjaciółki mieszkającej w obwodzie iwanofrankowskim to zbyt daleka podróż. We Lwowie istnieje przedstawicielstwo francuskie przy konsulacie czeskim. Zasięgnąłbym informacji u źródła, jednakże nie posługuję się językiem czeskim ani też ukraińskim, Czesi, jak przypuszczam, nie posługują się francuskim... Do tego dylemat dotyczący formularza wizowego. Wymaga się dokumentu potwierdzającego zakup biletów na przelot/przejazd - tymczasem ja planuję jazdę własnym samochodem. Ponadto czy przyjaciółka, uzyskawszy wizę francuską, musi ubiegać się o wizy tranzytowe polską i niemiecką? Czy nie prościej ubiegać się o wizę Schengen (jeśli tak - gdzie - w konsulacie polskim, francuskim)? Czy w ogóle realne jest otrzymanie wizy w takim czasie (planujemy wyjazd 10-11 lipca)? Czy ktoś zetknął się już z podobną sytuacją?
      Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
    • Gość: kobieta Re: Wiza dla obywatela Ukrainy IP: *.231.26.51.koba.pl 11.09.13, 21:15
      wiza krajowa upoważnia do przebywania tylko na terenie Polski, wiza schengen na obszarze całej strefy schengen czyli np Niemiec czy Francji czyli osoba ta nie będzie mogła legalnie przekroczyć granicy Polski. Różni sie również czas ważności tej wizy. Jeśli ta osoba chce przyjechać tylko do Polski nie musi nic płacić. kiev.trade.gov.pl/pl/przewodnik/article/detail,271,Zasady_wydawania_wiz_dla_obywateli_Ukrainy_udajacych_sie_do_Polski_w_celach_biznesowych.html tu są szczegóły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka