Dodaj do ulubionych

Żuliany - Boryspol

18.08.13, 16:32
Witam

Jakie są możliwości dotarcia z lotniska tj. Żuliany na Boryspol. Zapewne bezpośredniego połączenia nie ma. Z Żulian do centrum miasta a następnie przesiadka i na Boryspol. Tylko jak i czym? Czy na Żuliany jeździ komunikacja miejska - marszrutki, lub pociąg? Proszę o wszelkie możliwe propozycje i uwagi.
Obserwuj wątek
    • no_nick Re: Żuliany - Boryspol 28.08.13, 14:48
      Najsensowniej zamowic taksowke na Zuliany, dojechac na dworzec i z dworca www.skybus.kiev.ua/pl/index.html na Borispol.
      • 4travel Re: Żuliany - Boryspol 01.09.13, 13:56
        Hej

A na jaki dworzec/stacja dojechać tą taksówką ?I czy bilety na Skybus kupię u kierowcy? Czy z Żulian odjeżdżają jakieś marszrutki abo inna tego typu komunikacja miejska ?
        • no_nick Re: Żuliany - Boryspol 01.09.13, 20:40
          Jak sie taksowkarzowi (albo lepiej na centrali taksowkowej) powie, ze na "rzede vagzal" to zawioza na ten co trzeba - czyli na glowny. Skybus ma strone po polsku, proponuje sie zapoznac - powinno byc podane, ale bilety u kierowcy to raczej standard. Z Zulian cos tam jezdzi - z nowego terminala trzeba kawalek (wydaje mi sie ze nawet calkiem spory) dojsc , pod stary terminal nawet trolejbus jakis podjezdzal, pod nowym tego nie ma. Marszrutki sa koszmarnie syfiaste - dlatego naprawe nie polecam, taksowka na dworzec nie powinna kosztowac wiecej niz UAH 70-80 (jesli zamawiac przez telefon, pseudolotniskowe taksowki zdzieraja jak wszedzie).
          • 4travel Re: Żuliany - Boryspol 09.09.13, 21:29
            Posiadasz jakiś kontakt na tanie taksówki ? Na jaki dworzec czy stację metra dojeżdza Sky Bus? Jaka jest jego nazwa ?
            • no_nick Re: Żuliany - Boryspol 10.09.13, 21:44
              4travel napisał(a):

> Posiadasz jakiś kontakt na tanie taksówki ? Na jaki dworzec czy stację metra do
              > jeżdza Sky Bus? Jaka jest jego nazwa ?

Nie bardzo zrozumialem - Sky Bus nazywa sie Sky Bus skybus.kiev.ua/pl/kiev.html , strona jest czesciowo po polsku, wszystko jest w miare jasno opisane. Korzystam z tej www.kasan.kiev.ua/ korporacji taxi, po zamowieniu przysylaja smsa z cena kursu. Skybus zatrzymuje sie kolo stacji metra Charkovskaya (schemat linii metra www.metropoliten.kiev.ua/pict/maps/official_2005.png).
              • 4travel Re: Żuliany - Boryspol 12.09.13, 08:30
                Hej. Dzięki za pomoc. Właśnie o to mi chodziło. Mam jednak pytanie czy stacja metra o której wspominasz (na podanym przez Ciebie linku do metra wyskakuje mi błąd,otworzyłem jednak tą stronę po ang i rozumiem że jest to stacja Kharkivs'ka ?) Czy strona do korporacji taxi jest w języku ang ? I czy taksówke można zamówić wysyłając esa czy trzeba dzwonić a oni odsyłają esa zwrotnego z ceną ? To chyba najlepsza z opcji przemieszczenia się pomiędzy lotniskami taxi + skybus ?
              • 4travel Re: Żuliany - Boryspol 12.09.13, 08:45
                A ta stacja metra jest rozumiem obok dworca kolejowego o którym wcześniej wspominałeś ?
                • no_nick Re: Żuliany - Boryspol 12.09.13, 20:38
                  To jeszcze raz :
                  1.Skybus jedzie Z dworca na Lotnisko Boryspol (oraz w druga strone)
                  2. Stacja Charkovska NIE JEST kolo dworca - jak spojrzysz na schemat metra, to zwroc uwage gdzie jest Charkovska (K'charkivska) a gdzie Vokzalna (to jest stacja metra tuz przy dworcu), ale to w niczym nie pomoze w przemieszczaniu sie miedzy lotniskami - tym bardziej, ze o ile zrozumialem zamierzasz dostac sie Z lotniska Zhuliany NA lotnisko Boryspol, wiec metro jest w tym przypadku zupelnie nieprzydatne. Skybus jedzie niejako rownolegle do lini metra zaznaczanej zielonym kolorem na schematach, wiec jesli chcialbys poznac metro w drodze Z Boryspola NA dworzec - a wiec w przeciwnym kierunku - moglbys dojechac Skybusem do stacji metra Charkovska, przesiasc sie na metro i dojechac do stacji Vokzalna. W kierunku Z dworca NA Boryspol mozna oczywiscie zrobic analogicznie , oszczedzi sie pare hrywien , ale sensu nie ma zadnego.
                  3. Po taksowke trzeba zadzwonic , jesli nie masz (a zakladam, ze nie masz) ukrainskiej komorki moze sie zdarzyc, ze nie dostaniesz smsa z cena. W takiej sytuacji (jesli dogadujesz sie po rosyjsku) zamawiajac taksowke zapytaj dyspozytorke ile masz zaplacic.

Pisz na gazetowego maila, jesli potrzebujesz jeszcze jakiejs pomocy, ja mieszkam w Kijowie - chetnie odpowiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka