Dodaj do ulubionych

Wyjazd na ukraine

IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 01:21
Witam

planuje na wrzesien podroz po Ukrainie prywatnym samochodem. Lwow, potem
Tarnopol i Kołomyja. Czy macie dla mnie jakies rady? Czego sie spodziewac? Na
co uważać na trasie? Prosze takze o wszelkie sugestie, ktore moga sie wydawac
oczywiste.

z gory dzieki

Dashey
Obserwuj wątek
    • Gość: dashey Re: Wyjazd na ukraine IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 01:26
      Takze w jaka walute sie najlepiej zaopatrzyc (US $ ?)?
      • Gość: Olo Re: Wyjazd na ukraine IP: *.bin-laden.cc 29.07.05, 09:32
        raczej nie jeździj po zmroku, bo nawet na głównej trasie Lwów - Kijow momentami
        są dziury na maxa, a na bocznych tym bardziej i można coś sobie urwać.
    • Gość: Switan Re: Wyjazd na ukraine IP: *.opole.internetia.pl 29.07.05, 10:12
      Cześć,

Po pierwsze nie jeźdź po zmroku i w nocy (z powodu dziur w jezdni).
      Po drugie nie przekraczaj dozwolonej prędkości, zalecam nawet jechanie znacznie
      wolniej (milicja się nie przyczepi a na dodatek nie zgubisz zawieszenia).

Pozdrawiam,
      Switan
      switan.w.interia.pl/
    • Gość: dashey Re: Wyjazd na ukraine IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.05, 11:00
      dzieki welkie za odpowiedz, jeszcze inne pytanie, kiedys Ojciec chcial pojechac do rodziny (Kolomyja) firmowym samochodem. Okazalo sie ze wymagalby (jako ze firma jest wlascicielem samochodu) pozwolenia na pismie.

I tu pytanie, jestem wspolwlascicielem samochodu z ktorego kozystam. Wlascicielem jes moj ojciec, czy mimo wszystko wymagana jest na papierze jego zgoda na podroz?

pozdrawiam

Dashey
      • irish76 Re: Wyjazd na ukraine 29.07.05, 15:47
        musisz miec notarialne potwierdzenie ze zgoda wlasciciela, przetlumaczone na
        ukrainski
        to tak na 99% bo moze nie trzeba ale watpie
    • Gość: gość Re: Wyjazd na ukraine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.05, 23:30
      Własnie wczoraj wrócilismy z Ukrainy. Na przejsciu granicznym dlugo sie czeka .
      Polacy i Ukraincy handlują benzyna- sa długie kolejki. Uważaj w czasie
      prowadzenia samochodu, oni bardzo rzadko uzywaja kierunkowskazu , trąbia,
      właściwie to nagminnie łamia przepisy drogowe , samochod jadący Twoim pasem to
      nie rzadkość. Na ulicach we Lwowie położony jest bruk , uważaj na dziury. We
      Lwowie jest sporo kantorów - my mielismy dolary - z wymianą nie było problemu
      • Gość: andzia Re: Wyjazd na ukraine IP: *.org 09.08.05, 18:19
        wróciłam z Ukrainy tydzień temu.Na granicy stałam 4,5 godz.(w ponad 30
        stopniowy upał), z powrotem "tylko" 2 godz.Polscy celnicy nieuprzejmi,
        Ukraińscy wręcz przeciwnie-bardzo sympatyczni:)Drogi okropne, kierowcy jeżdżą
        jak chcą,więc trzeba bardzo uważać.
    • Gość: dashey Re: policjanci polujacy na polskie rejestracje? IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 19:43
      Witam,

jak to jest? Podobno ukrainska policja (milicja?) poluje na polskie rejestracje by pod byle pretekstem wydebic jakies pieniadze w formie lapowki. Dano mi tu rade zeby nie przekraczac predkosci, ale wlasnie rozmawialem ze znajoma ktora bedac na plenerze na Ukraninie (pod Lwowem) poznala polaka, ktory robi tam dyplom z konserwacji zabytkow i musi sie na miejscu poruszac wlasym samochodem. Opowiadal on akcje, jak policjant na ucho (tak, na ucho) zbadal ze ma on we krwi 2,5 promila. Dopiero sciagniecie polskiego konsula pozwolilo pozytywnie dla kierowcy zakonczyc sprawe, z tego co mowil ten czlowiek zdaza mu sie to nagminnie (nie tylko pod pretekstem pianstwa .. ;-).

Jak jest? jakie sa wasze doswiedczenia, ewentualnie na jakie lapowki sie przygotowac?

pozdrawiam

dashey
    • Gość: sila Re: Wyjazd na ukraine IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 11:20
      1. Z milicja to plotki. Byly z nimi problemy ale ostatnio im sie dobrali do
      dupy i drogowka jest OK.
      2. Jesli nie jestes wlascicielem auta to musisz miec zgode i tlumaczenie.
      3.Drogi na Ukr sa straszne ja na poczatku jechalem obiazanym autem (3 os i
      bagaz) srednio 80km/h (Renault Clio 1) ale po odciazeniu i przyzwyczajeniu sie
      do drog to srednio jechalem 100 km/h. Drogi sa dziurawe, noca nie oswietlone i
      lepiej nie jezdzic. A jak jest upal to asfalt sie topi i plynie jak rzeczka.
      4.Ukraincy jezdza szybko ale sobie nawazajem ustepuje tak aby auto z przeciwka
      moglo np. swobodnie wyprzedzi wiec tez ustepuj i po 2 dniach jazdy po ukr
      zobaczysz ze tak sie da i nie jest to glupie.
      5. W miastach drogi sa fatalne, Lwow - bruki w centrum, trzeba jechac ostroznie
      i sie nie spieszyc.

Jesli masz jakies pytania dot. ukrainy, pytaj.
      • Gość: jola Re: Wyjazd na ukraine IP: 213.25.149.* 06.08.05, 13:47
        ile czasu zajął wam przejazd na Krym? czy można gdzieś spać po drodze? czy
        jechaliście przez Suceve? Jola
        • Gość: na Re: Wyjazd na ukraine IP: *.tinet-polska.pl 05.09.05, 21:33
          Czy spotkaliście się z problemami z wymianą euro w kantorach (mam na uwadze
          głównie te przy granicy)? Wiem, że najlepiej brać dolary, do euro ponoć nie ma
          jeszcze zaufania...
      • Gość: Danjam Właściciel auta....... CD IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 20:01
        Ok jeślki jestem wspólwłaścicielem auta to potrzebuje zgode.....

A jeśli jestem pierwszym właścicielam, ale posiadam współwłaściciela to też?

jeśli tak to może ktoś wie gdzie w krakowie lub okolicach mozna to tanio
        przetłumaczyć
        • Gość: tryzub Re: Właściciel auta....... CD IP: *.centertel.pl 10.08.05, 09:50
          misiu
          wklep w google tlumacz przysiegly i juz. albo w panoramie firm, albo cos w tym
          stylu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka