Dodaj do ulubionych

problem z importowaniem css

11.12.06, 17:34
Od niedawna robię szablony, nawet mi niźle wychodzą, ale nie w tym rzecz.
Zdecydowałam się udostępnić css 2 szablonów, ale jest jak się okazuje pewien
problem z imporowaniem css - nie kopiują się żadne obrazki, które stanowią
część css. Próbe kopiowaniem przeprowadziła też inna osoba, również bez
powodzenia. Nie rozumiem tego zjawiska. Co jest z css nie tak?
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • finetka68 Re: problem z importowaniem css 11.12.06, 17:43
      zapomniałam podac adresy tych 2 blogów:
      nastrojowy.blox.pl/html
      kociemruczanki.blox.pl/html
      • s.z.y.m.o.n Re: problem z importowaniem css 11.12.06, 19:45
        Jak sama nazwa linku wskazuje kopiuje on TYLKO arkusz css.

Problem z grafiką wynika z faktu, iż umieściłaś w arkuszach względne ścieżki do
        plików. Po przeniesieniu cssa na inny blog nie wskazują one już właściwej
        lokalizacji pliku.

Rozwiązanie jest proste (tu przykład dla cssa z bloga nastrojowy.blox.pl):
        zastąp ścieżki względne postaci url('resource/_BD1.gif')
        na ścieżki bezwzględne postaci url('nastrojowy.blox.pl/resource/_BD1.gif')
        • mpieck Re: problem z importowaniem css 11.12.06, 20:11
          Obrazki z bloxa też powinny się skopiować, sprawdzimy.
          • mpieck Re: problem z importowaniem css 11.12.06, 20:44
            Problem jest ze spacją pomiędzy nazwą obrazka a nawiasem. Program uważa ją za
            element ścieżki i nie może znaleźć takiego pliku w zasobach. Może uda się to
            poprawić, żeby nie głupiał w takich sytuacjach, ale na razie trzeba się pozbyć
            spacji z urla obrazka.
            • finetka68 Re: problem z importowaniem css 12.12.06, 17:27
              Nastojowy poprawiłam i działa, poprawiłam też dwa inne szablony i również
              działają,
              niestety żadne poprawki nie działają na kociemruczanki.blox.pl/html
              • mpieck Re: problem z importowaniem css 12.12.06, 20:45
                Będę musiał poprawić następną rzecz. Kiedyś blox przyjmował pliki z
                rozszerzeniem pliku pisanym tylko małymi literami. Już od jakiegoś czasu
                wielkość liter w rozszerzeniu jest obojętna dla programu ładowania, niestety
                zapomniałem to zmienić w kopiowaniu css-ów. Jeśli chcesz mieć kopiowalny
                obrazek dzisiaj, załaduj ten plik z rozszerzeniem gif zamiast GIF (swoją drogą
                nie rozumiem skąd ta mania pisania słów kapitalikami, trzeba przecież trzymać
                szift lub włączać caps lock), jeśli nie, poczekaj do jutra.
                • finetka68 Re: problem z importowaniem css 13.12.06, 16:41
                  dzięki już jest ok smile
        • taisha_te Re: problem z importowaniem css 16.12.06, 12:32
          Coś jednak jest nie tak. Przed chwilą zrobiłam kilka prób z różnymi szablonami, różnych autorów (z szablon_team) i obrazki się nie kopiują wraz z css. Dotychczas działały względne ścieżki, raptem przestały? To raczej nie chodzi o ścieżki, względna czy bezwzględna - nic nie da, jeśli pliku nie ma w zasobach.
          • mpieck Re: problem z importowaniem css 16.12.06, 14:02
            przedobrzyłem, już powinno działać
            • taisha_te Re: problem z importowaniem css 18.12.06, 08:40
              działa, dzięki smile
    • s.z.y.m.o.n odnośnie szablonów 11.12.06, 19:56
      Jeżeli projektujesz szablom, to nie ograniczaj się jedynie do sprawdzenia jego
      wyglądu w Internet Explorerze. Proponuje posłużyć się dodatkowo przeglądarką
      Firefox z zainstalowanymi takimi rozszerzeniami jak: Web Developer Toolbar,
      Firebug, czy CSSViewer.

Oglądają stworzone już szablony zauważysz, że nie wszystko jest ok, a przecież
      nie wszyscy używają Internet Explorera.
      • finetka68 Re: odnośnie szablonów 12.12.06, 16:58
        Dzięki za rady, wprowadze stosowne poprawki. smile

A co do przeglądarek, początkowo sprawdzalam tylko IE ale od czasu jak 1
        szablon dzwinie wyglądal w foxie sprawdzam we wszystkich przeglądarkach, także
        w operze;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka