Dodaj do ulubionych

Astronomia w Ełku

IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 18.02.03, 10:09
De facto nie istnieje i dlatego chyba ważne jest aby zebrać tych wszystkich
co lubią astronomię i zacząć wspólne spotkania, edukacje, wypady za miasto.
Co Wy na to?? W ECKu próżno szukać takiego koła...
Obserwuj wątek
    • Gość: klima Re: Astronomia w Ełku IP: *.krak.gazeta.pl 18.02.03, 11:45
      Świetny pomysł. szkoda, że mnie tam nie ma.
      K.
    • Gość: Marcin Pierwsi chętni IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 19.02.03, 11:13
      Zgłaszają się pierwsi chętni - czyli zorganizowanie klubu astro w Ełku jest
      potrzebne! Chętni niech się deklarują tutaj lub na forum ełckie na stronie
      wm.pl/phorm/read.php?f=49&i=4838&t=4838
      ZAPRASZAM!!!
      • Gość: JULITA Re: Pierwsi chętni IP: *.12.252.64.snet.net 19.02.03, 21:22
        Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Zgłaszają się pierwsi chętni - czyli zorganizowanie klubu astro w Ełku jest
        > potrzebne! Chętni niech się deklarują tutaj lub na forum ełckie na stronie
        > <a href="wm.pl/phorm/read.php?
        f=49&i=4838&t=4838"target="_blank">wm.pl/p
        > horm/read.php?f=49&i=4838&t=4838</a>
        > ZAPRASZAM!!!

Marcin, wspomniales Kupca z czerwonego, czy on nadal tam uczy?????? ile on ma
        lat?? pamietam go jeszcze z moich mlodych lat.........

powodzenia, i mysle ze teleskop by sie wam przydal, naprawde......ale wiem ze
        tutaj w USA mozna kupic taki sobie za $100, wiec to nie za tak duzo........

ciekawa jestem co ciekawego zobaczycie........

moze mlodzi sie zainteresuja astronomia, bo chyba oni maja na to wiecej czasu...

pozdrawiam, Julita.
        • Gość: Marcin Re: Pierwsi chętni IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 20.02.03, 07:45
          > Marcin, wspomniales Kupca z czerwonego, czy on nadal tam uczy?????? ile on
          ma
          > lat?? pamietam go jeszcze z moich mlodych lat.........
          >
          > powodzenia, i mysle ze teleskop by sie wam przydal, naprawde......ale wiem
          ze
          > tutaj w USA mozna kupic taki sobie za $100, wiec to nie za tak duzo........
          >
          > ciekawa jestem co ciekawego zobaczycie........
          >
          > moze mlodzi sie zainteresuja astronomia, bo chyba oni maja na to wiecej
          czasu..

Kupiec jeszcze uczy!!! :)) Chciałem się z nim spotkać dwa dni temu, ale zaczął
          już zajęcia, a ja jestem na razie zabiegany i zalatany...
          Co do sprzętu to wiem, że w USA można kupić sprzęt tańszy o ponad 30% (ale i
          tak jest jak dla mnie jeszcze za drogi - jestem w trakcie budowy [niestety nie
          ja sam; czas!] niż tu w Polsce)...wiem, że byłaby szansa na przywiezienie
          sprzetu bez cła i VATu ;)))
          Poza tym trzeba zmobilizować ludzi z kręgu polityki, żeby dali coś szkołom
          (np. kasę na sprzęt), żeby młodzi ludzie się czymś zajęli, nie tylko
          podpieraniem budynków...
          A co do widoków to na razie chmuuuuuuuuuuuuuuuuury :(((
          Ale jakby udało mi się skombinować na razie referaktorek to mamy możliwość
          obejżenia Jowisza i Saturna (to z tych kolosów :)) Natomiast budowany
          reflektorek (Newton) ma mi służyć do tzw. Deep Sky :)))
          No, ale do tego przydałby się extra montaż ,a te niestety koooooooooosztują
          masę waluty...do takiego zestawu aparcik lub kamerka ccd zmodyfikowana, kabel
          do komputera i pełny luxus & wypas :)))))))))))))
          Dzięki za post i bezchmurnych nocy !!!
          AstroPozdróVko!
    • Gość: MARCIN Narodził się Klub Astronomiczny w Ełku!!! IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 06.03.03, 11:59
      I oto pojawia się zalążek ełckiego Koła Astronomicznego! Moi drodzy! Zapadła
      klamka!! W Ełku będzie Koło Astronomiczne przy Centrum Edukacji Ekologicznej -
      dzięki współpracy z Panem Paczkowskim!!! Co więcej dodać - WIELKIE DZIĘKI
      i...ZAPRASZAMY DO KLUBU!!! Skrzynka kontaktowa - CEE, pytać o Pana
      Paczkowskiego. Ten miesiąc przeznaczamy na zbieranie chętnych astromaniaków i
      od przyszłego miesiąca uderzamy na podbój Kosmosu!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka