Gość: kali IP: *.chello.pl 09.12.06, 10:21 Czy ktoś tam był i może powiedzieć coś na ten temat? jak tam jest i czy warto jechac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Eko Re: Czechy - Liberec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:14 Zależy co Ciebie interesuje. Liberec to dość nieduże miasto na północnym zachodzie Czech, posiada jednak status odpowiadający stolicy naszego województwa. W mieście jest ciekawe stare miasto, z interesującym ratuszem. Centralny plac, przed ratuszem jest bardzo dobrze zagospodarowany turystycznie i latem pełen turystów. Liczne restauracje i kawiarnie z ogródkami. Poza tym, w samym centrum, niedaleko ratusza, znajduje się duży sklep Tesco. Poza tym jeżdżą tramwaje. Bardzo ciekawy jest też ogród zoologiczny w Libercu. Jako jedyny podobno w Europie, ma rzadki gatunek białego lamparta, o ile dobrze pamiętam. Mnie się miasteczko bardzo podoba, pomimo że ostatnim razem jak w nim byłem to przemokłem do cna, pomimo posiadania kurtki p-deszczowej (Sierpień br) - tak wtedy lało. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Czechy - Liberec 10.12.06, 23:05 Zoo jest super, a obok ogród botaniczny. Będąc w Libercu trzeba koniecznie pojechać kolelką na górę Jested, skąd roztacza się wspaniały widok na miasto i okolicę oraz oczywiście zajrzeć do Babilonu, a raczej spędzić w nim cały dzień. Jest tam super park wodny (najfajniejszy w jakim dotąd byłam, a byłam w wielu), dla dzieci fajny lunapark oraz muzeum, gdzie wszystkiego mogą doświadczyć oraz masę innych atrakcji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: Czechy - Liberec IP: *.chello.pl 14.12.06, 20:56 dziękuje bardzo za info:) jade tam w tym roku na sylwestra, mam nadzieje że będzie mi się podobać. a może wiecie jak tam traktują Polaków, bo z tego co zdążyłam się dowiedzieć, to ogólnie Czesi nie są zbyt mili dla Polaków, spotkaliście się może z jakąś nieprzyjemną sytuacją z tym związaną? i jeszcze jedno rezerwując pokój w domu gościnnym pani nie chciała żadnej zaliczki, czy to normalne w Czechach? bo zazwyczaj zawsze zaliczka jest wymagana. pozdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Czechy - Liberec 17.12.06, 14:18 Czesi są mili dla Polaków, byłam w Czechach wielokrotnie i jakoś nie spotkałam nie miłego Czecha. Z zaliczkami bywa różnie, podobnie jak w Polsce, jedni zaliczki biorą, inni nie. Jak nie miałam jeszcze dzieci jeździłam tam zupełnie w ciemno i z noclegiem nigdy nie było problemu. Niestety Czechy są dla Polaków coraz droższe tzn relacja korony i złotówki jest coraz mniej korzystna dla nas :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roj Re: Czechy - Liberec IP: *.debacom.pl 19.12.06, 17:27 byłem w Libercu na nartach przez tydzień 2 razy z rzędu i gorąco polecam stoki na górze Jested, szczególnie, że kompleks przeszedł latem modernizację; co do poprzednich wypowiedzi: -poza Babilonem polecam miejski basen- 3 godziny kosztują chyba 130kc a jest tam basen 50m, 2x bąbelki, rzeka na dworze, łaźnie parowa i zjeżdżalnia -Liberec jest jak na Czechy dużym miastem- 100 000 mieszk. p.s. polecam pitny miodzik w hotelu Jestedka :) Odpowiedz Link Zgłoś
paviensky Re: Czechy - Liberec 28.12.06, 12:21 Liberec ma ładną okolicę – Góry Izerskie, idealne tereny dla nart biegowych i latom to raj rowerzystów. Góry Izerskie warto zwiedzić. Więcej na www. infojanov.cz Pozdrowienie z Czech. Odpowiedz Link Zgłoś