Dodaj do ulubionych

Czechy - Liberec

IP: *.chello.pl 09.12.06, 10:21
Czy ktoś tam był i może powiedzieć coś na ten temat? jak tam jest i czy warto
jechac?
Obserwuj wątek
    • Gość: Eko Re: Czechy - Liberec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:14
      Zależy co Ciebie interesuje.
      Liberec to dość nieduże miasto na północnym zachodzie Czech, posiada jednak
      status odpowiadający stolicy naszego województwa.
      W mieście jest ciekawe stare miasto, z interesującym ratuszem. Centralny plac,
      przed ratuszem jest bardzo dobrze zagospodarowany turystycznie i latem pełen
      turystów. Liczne restauracje i kawiarnie z ogródkami.
      Poza tym, w samym centrum, niedaleko ratusza, znajduje się duży sklep Tesco.
      Poza tym jeżdżą tramwaje.
      Bardzo ciekawy jest też ogród zoologiczny w Libercu. Jako jedyny podobno w
      Europie, ma rzadki gatunek białego lamparta, o ile dobrze pamiętam.
      Mnie się miasteczko bardzo podoba, pomimo że ostatnim razem jak w nim byłem to
      przemokłem do cna, pomimo posiadania kurtki p-deszczowej (Sierpień br) - tak
      wtedy lało.
      :)
      • jusytka Re: Czechy - Liberec 10.12.06, 23:05
        Zoo jest super, a obok ogród botaniczny. Będąc w Libercu trzeba koniecznie
        pojechać kolelką na górę Jested, skąd roztacza się wspaniały widok na miasto i
        okolicę oraz oczywiście zajrzeć do Babilonu, a raczej spędzić w nim cały dzień.
        Jest tam super park wodny (najfajniejszy w jakim dotąd byłam, a byłam w wielu),
        dla dzieci fajny lunapark oraz muzeum, gdzie wszystkiego mogą doświadczyć oraz
        masę innych atrakcji :)
    • Gość: kali Re: Czechy - Liberec IP: *.chello.pl 14.12.06, 20:56
      dziękuje bardzo za info:) jade tam w tym roku na sylwestra, mam nadzieje że
      będzie mi się podobać.

a może wiecie jak tam traktują Polaków, bo z tego co zdążyłam się dowiedzieć, to
      ogólnie Czesi nie są zbyt mili dla Polaków, spotkaliście się może z jakąś
      nieprzyjemną sytuacją z tym związaną?

i jeszcze jedno rezerwując pokój w domu gościnnym pani nie chciała żadnej
      zaliczki, czy to normalne w Czechach? bo zazwyczaj zawsze zaliczka jest
      wymagana. pozdr:)
      • jusytka Re: Czechy - Liberec 17.12.06, 14:18
        Czesi są mili dla Polaków, byłam w Czechach wielokrotnie i jakoś nie spotkałam
        nie miłego Czecha. Z zaliczkami bywa różnie, podobnie jak w Polsce, jedni
        zaliczki biorą, inni nie. Jak nie miałam jeszcze dzieci jeździłam tam zupełnie w
        ciemno i z noclegiem nigdy nie było problemu. Niestety Czechy są dla Polaków
        coraz droższe tzn relacja korony i złotówki jest coraz mniej korzystna dla nas :(
        • Gość: roj Re: Czechy - Liberec IP: *.debacom.pl 19.12.06, 17:27
          byłem w Libercu na nartach przez tydzień 2 razy z rzędu i gorąco polecam stoki
          na górze Jested, szczególnie, że kompleks przeszedł latem modernizację; co do
          poprzednich wypowiedzi:
          -poza Babilonem polecam miejski basen- 3 godziny kosztują chyba 130kc a jest
          tam basen 50m, 2x bąbelki, rzeka na dworze, łaźnie parowa i zjeżdżalnia
          -Liberec jest jak na Czechy dużym miastem- 100 000 mieszk.
          p.s. polecam pitny miodzik w hotelu Jestedka :)
    • paviensky Re: Czechy - Liberec 28.12.06, 12:21
      Liberec ma ładną okolicę – Góry Izerskie, idealne tereny dla nart biegowych i
      latom to raj rowerzystów. Góry Izerskie warto zwiedzić. Więcej na www.
      infojanov.cz Pozdrowienie z Czech.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka