Gość: GoscA IP: *.mediaskok.pl 16.07.09, 21:48 Dzien dobry. Czy ktos moze polecic jakas fajna knajpke na Slowacji? Interesuja mnie 2 rejony - Slowacki Raj (Spiska Nova Ves) i Vysoke Tatry (Smokovec, Lomnica). Z gory dziekuje za rady, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: thx Re: Jedzenie - Slowacja IP: 80.50.21.* 17.07.09, 00:24 Ja moge Ci polecic knajpke w Popradzie Nazywa sie Pod Vezou rewelacyjne jedzonko sorki ale nie mam polskich znakow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchos Re: Jedzenie - Slowacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.07.09, 09:17 ja polecam w Tatrzanskiej kotlinie KOlibe...fajnie i dobrze tam daja jesc... Ale jeszcze bardziej w Kezmeroku "u trzech apostolów"...zupa czoskowa tam to rewelacja, a dodatkowo polecam wyprazany syr z tatarska omacka i krokiety ziemniaczane lub ewentualnie pieczone ziemniaki...mniam.. Restauracja 'u trzech apostolow' jest takze w Levocy...oba miasteczka sa naprawde ladne, takie miasteczka spizowe...warto je zobaczyc naprawde... Ja w zeszlym roku bedac w gorach po polskiej stronie specjalnie pojechalem z synkiem do kezmeroku ...zobaczyc miasteczko i zjesc dobry obiad Odpowiedz Link Zgłoś
monw Re: Jedzenie - Slowacja 23.07.09, 10:28 Jeśli chodzi o Słowacki Raj to polecam Hostinec Raj w Hrabusicach - pyszne pstrągi i inne mięsne potrawy. www.slowackiraj.host.sk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monty Re: Jedzenie - Slowacja IP: *.airproducts.com 24.07.09, 08:24 A czy możecie polecić jakieś knajpki w okolicach Besenovej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Jedzenie - Slowacja IP: 217.153.235.* 07.08.09, 09:57 Na Słowacji mogę Ci polecić kwatery, piwo i czekoladę studencką. Atrakcje turystyczne też są niezłe, ale drogie. Natomiest jeśli chcesz smacznie zjeść, to polecam zabrać jedzenie z Polski i znaleźć kwaterę z dostępem do kuchni. Jadałam tam w kilku miejscach i zawsze wychodziłam bardzo zniesmaczona. I wcale nie były to najtańsze fast-foody. Tam nawet wędliny i nabiał są paskudne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muchos Re: Jedzenie - Slowacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.09, 12:02 jezus maria...kurde, sugerujesz wrcocic do czasow jezdzenia za granice ze sloiczkami????? jedzenie slowackie czy wegierskie jest dobre naprawde i nieszkodliwe, chyba ze sie trafi zle na knajpe lub wybierze cos czego sie nie lubi.. Moj 7-letni syn zajada sie wyprazanym syrem z krokietami ziemniaczanymi czy ziemniakami opiekanymi...jada zupy czy miesiwa..a jest tyllko dzieckiem.. A wegierska kuchnai to cos bardzo dobrego...obiady super, pisalem juz o tym w innym watku, sery biale sa lepsze od naszych..warzywa sa dojrzale...owoce to nie to co u nas brzoskwinie czy arbuzy...sa slodkie i rozplywaja sie w ustach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bea Re: Jedzenie - Slowacja IP: 217.153.235.* 07.08.09, 16:12 Widzisz, tak się składa że jestem miłośniczką węgierskiej kuchni :). W sezonie paprykowym robię zapasy lecza na całą zimę, a bogracz jest moim daniem popisowym. W słowackich knajpkach stołowałam się dokładnie 4 razy, raz w Tatrzańskiej Łomnicy, raz przy autostradzie w kierunku Bratysławy i 2x w okolicach Liptovskiego Mikulasza. Co byś powiedział na leczo które smakuje jak kupny sos ze słoika? Albo na pół-surową pierś z kurczaka? I wszystko to w najlepiej wyglądającej knajpce w okolicy. Po tych traumatycznych przeżyciach zdecydowaliśmy się sami na miejscu gotować i zapewniam Cię, mimo zmęczenia po górskich wędrówkach to było zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Nie wiem, może miałam pecha i źle trafiałam, albo jestem zbyt wymagająca. W Liptovie spotkałam Polkę, która też narzekała sobie na jakość jedzenia w tamtejszych knajpach, więc chyba nie tylko mi tam nie smakuje. Ale nie chcę zupełnie odradzać, spróbować regionalnej kuchni zawsze trzeba, uprzedzam tylko że można się rozczarować. Odpowiedz Link Zgłoś
ki_ka_ma Re: Jedzenie - Slowacja 12.08.09, 20:56 W Starym Smokovcu,blisko stacji "elektriczki" jest(a przynajmniej była w ubiegłym roku) knajpka(nazwy nie pamietam)...wystrój- czasy naszego PRL - ale knedliki z gulaszem "madziarskim" PALCE LIZAĆ!!!! na Słowacji to jest moje ulubione danie, ewentualnie może być gulasz "segedyński". ahaaa no i koniecznie "wypażany syr z szynką" - smakował mi w każdej knajpce - wogóle kuchnia słowacka jest bardzo smaczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMMMMMMMMMMMMM Re: Jedzenie - Slowacja IP: 82.146.248.* 13.08.09, 04:27 NAJLEPSZE TO BOBLE BARANIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monty Re: Jedzenie - Slowacja IP: *.airproducts.com 13.08.09, 12:57 Wróciłem, spróbowałem jedzenia i... smakowało! Jedliśmy w kilku różnych knajpkach i prawie wszędzie było smaczne jedzenie. Wyjątkiem okazał się Steak House na terenie Parku Termalnego w Besenovej. Natomiast bezkonkurencyjna jest restauracja przy pensjonacie Villa Betula w Liptovskiej Sielnicy. Jedzenie przepyszne, bardzo miła obsługa, ceny rozsądne i ogromy plac zabaw dla dzieciaków. Polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Jedzenie - Slowacja 13.08.09, 16:36 Polecam restaurację Jańska Koliba w hotelu/pensjonacie Strachanovka w Liptovskim Janie. Paprykarz z kurczaka z kluseczkami śni mi się po nocach do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zazula Re: Jedzenie - Slowacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.09, 18:28 a jak cenowo te smakowitości? w eur.. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Jedzenie - Slowacja 14.08.09, 18:46 obiad dla dwóch osób plus piwo (jednodaniowy, ale porcje ogromne) 15-20 EUR Odpowiedz Link Zgłoś
janek2101 Re: Jedzenie - Slowacja 14.08.09, 18:50 w Łomnicy przy kolejce elektrycznej i markiecie, bardzo tanio i smacznie. Odpowiedz Link Zgłoś