Dodaj do ulubionych

Hipermarkety

27.01.06, 17:48
Czemu w 106 tys Koszalinie nie ma żadnych hipermarketów???. W 110 tys.
Kaliszu są tak: Tesco, Tesco, Carrefour, Kaufland, Nomi, Leroy Merlin ,
Galeria Kalisz a obecnie się buduje Makro i Castorama oraz jakieś centrum
handlowe....
Nie akpuje dlkaczego w Koszalinie nie ma żadnego marketu tylko trzeba jezdzić
do Kobylnicy do Reala :(
Obserwuj wątek
    • gmati Re: Hipermarkety 27.01.06, 18:15
      W 108 tysiecznym Kaliszu;)

Moja odpowiedź... to proste. Położenie.
      - 20 km od Kalisza jest Ostrów Wielkopolski, 73 tyś mieszkańców
      - 25 km Pleszew, 17 tyś mieszkańców
      - 35 km Ostrzeszów, 14 tyś mieszkańców
      - 40 km Turek, 29 tyś mieszkańców
      - 40 km Krotoszyn, 29 tyś mieszkańców
      - 40 km Konin, 80 tyś mieszkańców
      - 45 km Jarocin, 25 tyś mieszkańców
      - 45 km Sieradz, 44 tyś mieszkańców

8 miast, w promieniu 50km. Chyba mówi samo za siebie, i nie jestem pewien, że
      wymieniłem wszystkie miasta. Sami mieszkańcy tych miast to 300 tyś osób. Plus
      mieszkańcy okolicznych mniejszych miejscowości. Nie ma co porównywać Kalisza z
      Koszalinem.
      • marti_b Re: Hipermarkety 27.01.06, 19:41
        aglomeracja kalisko-ostrowska to 318 tys. wiec masz racje.. (niestety) :(
        • chrisb004 Re: Hipermarkety 28.01.06, 11:25
          No dobrze, wszystko sie zgadza, ale licza aglomeracje Koszalinska,
          jesli wyjdzie Ci połowa, to dlaczego w Koszalinie nie ma nawet polowy
          tej ilosc marketów ?
          Ja nie mowie o dwoch Geantach, Auchan, Real, Kaufland ...
          Ale powiedzmy jedno duże centrum na obrzeżach. Takie z kinem, zapleczem
          rekreacyjnym ...
          Poza tym, z tego co wiem to sieci chcą budować centra ... tylko ze do tego
          potrzebna jest chęć władz lokalnych.
          A tego nie zmieni nawet liczba mieszkańców aglomeracji.
      • piotr.koszalin Re: Hipermarkety 28.01.06, 12:36
        Po pierwsze, w ten sposób nie liczy się aglomeracji... Ale i tak patrząc w
        promieniu 50 kiliometrów to i u nas możnaby dokonać podobnego zestawienia:
        - Kołobrzeg - 50 tysięcy
        - Białogard - 25 tysiecy
        - Sławno - 14 tysiecy
        - Darłowo - 16 tysięcy
        - Świdwin - 17 tysiecy (nie byłem pewny ale jest 52 kiliometry)
        Nie liczę mniejszych miast jak Bobolice, Karlino, Polanów, czy Sianów...

Po drugie, troche przesadziłeś z ogległoścaimi - przed chwilą sprawdzałem na
        www.odleglosci.pl... Z Kalisza do Konina jest 58 kiliometrów - czyli pomysliłeś
        się o bagatela 50%, pozostałe miejscowości też są średnio o 5-10 km oddalone
        dalej od Kalisza niż podajesz... A mieszkańcy Sieradza to już raczej wolą jak
        coś na zakupy jechać do Łodzi niż Kalisza...

Po trzecie, sprawa jest nieco bardziej skomplokowana... Mamy w końcu w
        Koszalinie Nomi i Emke, wkrótce rozpocznie się budowa centrum przy
        Gnieznienskiej - i nie bedzie to lipny barak o łącznej powierzchni 15tys metrów
        kwadratowych (a tak wygladają hipermarkety kaliskie o których piszesz typu
        Tesco czy Carrefour), ale centrum z galerią, marketem budowlanym, ogólno-
        spożywczymi być może częścią rozrywkową...
        Sami zadajcie sobie pytanie czy wolicie w Koszalinie 2 Tesco, Carefoura,
        Auchan, i Reala czy dwa centra typu Emka i coś co możemy wyobrazić sobie przy
        Gnieźnieńskiej...
        • marti_b Re: Hipermarkety 28.01.06, 15:19
          Prosze Cię bardzo:)

pl.wikipedia.org/wiki/Kalisz Kalisz

aglomeracja:
          pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja_kalisko-ostrowska
    • adek126 Re: Hipermarkety 04.02.06, 09:47
      A ja lubie jeździć do Słupska do reala i do innych słupskich marketów. W
      Słupsku buduje sie więcej marketów niż w Koszalinie..
      • naczelny.prezess Re: Hipermarkety 04.02.06, 13:25
        Pytanie czemu w Koszalinie nie ma hipermarketów trzeba postawić ekipie byłego
        prezia Koszalina - Henia S., który siedząc w kieszeni "Sano" robił wszystko
        żeby nie wpuscić do miasta konkurencji, która mogłaby zaszkodzić jego sponsorom.
        Polecam to pod rozwagę zwłaszcza zaciekłym przeciwnikom obecnej ekipy, z
        którcyh część pod niebiosa wychwala poprzedników.
        • akwabud Re: Hipermarkety 04.02.06, 17:19
          Bardzo dużą winę za brakobiektów wielkopowierzchniowych handlowo - rozrywkowych
          ponosi ekipa byłego prezydenta H.Sobolewskiego. Owa ekipa weszła w dość dziwne
          układy z spółką Sano, właścicielem Emki. I miasto było między innymi
          współwłaścicielem tejże Emki. Obecnej ekipie udało się po długich bojach
          wyplątać miasto z tych układów.
          Z tego co wiem jest przygotowanych kilka terenów pod hiper i super markety.
          Pierwszy przetarg już za nami. Holendrzy mają wybudować wielki obiekt na
          terenie dawnej Zieleni Miejskiej przy Gnieżnińskiej. Z supermarketów obecnie w
          budowie jest przy ul.Dzieci Wrzesińskich, na następny jest przygotowany teren
          przy Szczecińskiej / Olchowej - przetarg wiosną. Obok Emki jest już zgoda na
          budowę drugiego obiektu typu "Dom i ogród". Z tego co wiem następny teren pod
          hipermarket przygotowany jest na ulicy Syrenki / Szczecińska / Bohaterów
          Warszawy - teren obecnej Giełdy Rolno Spożywczej. Ponadto prywatni inwestorzy
          też budują. Obok odyseji powstały duże obiekty - jeden z nich to market "Dom i
          ogród" - kiedy otwarcie i jaka sieć ? Te pytania do właściciela terenu i
          obiektów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka