Dodaj do ulubionych

ciągle zła

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.10, 20:28
Witam moja córeczka (3 lata) ciagle jest zła niechce sie ubierac sama choc umie, niechce sprzatac bo mama ma to zrobic. Juz nie mam pojecia jak reagowac na to wszytsko .Na poczatku mówiłam jej jak nie poprzata to zabiore jej zabawki (te po rozrzucane) a ona sie tylko smieje... robi wszytsko na zlosc jak ja jej mowie ze idziemy na spacer ona że nie bo jest zajeta. córka czesto równiez bije inne dzieci.. niewiem czy to moze taki okres w jej życiu...?
Obserwuj wątek
    • joshima Re: ciągle zła 19.12.10, 23:32
      A jak u Ciebie z konsekwencją? Zabierasz te zabawki, czy jednak lecisz sobie tylko w kulki?
    • mskaiq Re: ciągle zła 20.12.10, 11:44
      Ta zlosc wywoluje u niej presja. Ona nie potrafi sobie poradzic z presja aby
      sie ubrac, posprzatac zabawki.
      Presja przynosi bardzo bolesne uczucia przed ktorymi broni sie ucieczka w zlosc,
      odmowa albo biciem innych dzieci ktorym przypisuje przyczyne swojej zlosci.
      Zachowanie dziecka jest normalne chce uniknac czegos nieprzyjemnego, bolesnego
      dla niej.
      Nie wywieraj na nia presji, niech sama zadecyduje o zabawkach i o ubieraniu sie.
      Bardzo pomaga przyklad np innych dzieci ktore to robia same.
      Serdeczne pozdrowienia.

• justyna_dabrowska Re: ciągle zła 20.12.10, 15:14
      Prosze poczytać wątki o trzylatkach na tym forum, odnajdzie tu Pani swoje problemy i rady na nie:)

pozdrawiam
      jd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka