Dodaj do ulubionych

dwuręczny pięciolatek...

19.07.11, 20:39
Niewiele wiem na ten temat, czytane artykuły nie rozwiewają moich wątpliwości, dlatego swoje pytanie kieruję do doświadczonych mam i fachowców.
Mam problem z prawie pięcioletnim synem.
Od pierwszych miesięcy jego życia zauważyłam, ze większość rzeczy robi lewą ręką.
Gdy zaczęliśmy przygody z kredkami zupełnie nieświadomie pokazywałam mu jak należy je trzymać i robiliśmy to prawą rączką.
Później zwróciłam uwagę, że koloruje raz prawą a raz lewą. Czasem obrazek z prawej malował prawą a z lewej lewą.
Teraz wyraźniej widać, ze ładniej koloruje prawą.
Nigdy jednak nie naciskałam na niego, by rysował prawą rączką.
Ponadto synek jest mało sprawny ruchowo, ma słabą koordynację.
Może wynika to z tego,że ponad pół roku nosił poduszkę Frejki ze względu na dysplazję stawu biodrowego, czyli non stop leżał na pleckach, mało się ruszał, późno zaczął chodzić.
Proste doświadczenie, o którym słyszałam to obserwacja oka, nogi, ucha.
Jaki wynik- piłkę kopie prawą nogą, przykłada lupę do lewego oka i nadstawia prawe ucho.
Dodam, że jego tatuś był leworęczny, ale go przestawiono.

Mam więc pytanie- co z tym fantem zrobić?
Planuję wizytę w poradni, ale po wakacjach.
Jakie mogą być konsekwencje takiego stanu rzeczy?
Czy sama mogę jakoś zadziałać?
Obserwuj wątek
    • verdana Re: dwuręczny pięciolatek... 19.07.11, 20:57
      Nie. Lewo-czy praworeczność jest efektem działania dominującej półkuli mozgowej. Dziecko i tak masz niezlateralizowane jednostronnie. Na to się nie poradzi, najwyżej będzie nieco mniej skoordynowane ruchowo od rówieśników.
      Uwazam, ze jest to ten idealny wypadek, kiedy zadaniem rodziców jest zapomnieć o sprawie, na nic nie nalegać, niczego nie przestawiać, niech dziecko robi jak mu wygodnie.
      • zielonatosia Re: dwuręczny pięciolatek... 19.07.11, 22:49
        nie zgodzę się, moja córka ma ACC ( brak ciała modzelowatego) w związku z tym kłopoty z komunikacją miedzy półkulami, co za tym idzie kłopoty z koordynacją i .. mową. Niestety niewykształcona lateralizacja prowadzi do a) kłopotów z werbalizacją, opóźnienia mowy, b) kłopotów z koordynacją ruchową. Z własnego doświadczenia napiszę, że od kiedy kładziemy nacisk na ukierunkowanie lateralizacji jest ogromna poprawa koordynacji i równowagi. Ponad to, zdaniem logopedów ze szkoły krakowskiej brak lateralizacji opóźnia rozwój mowy, o tym jednak będę mogła napisać więcej we wrześniu, bo jedziemy na konsultację do Krk.
        Polecam także zrobienie diagnozy SI.
        • verdana Re: dwuręczny pięciolatek... 19.07.11, 22:58
          Twoja córka ma powazną dysfunkcję, której skutkim są zaburzenia komunkacji pomiedzy półkulami. To zupełnie inna skala problemu, niz skrzyzowana lateralizacja...
          Dziecko, która ma pięć lat już prawdopodobnie dobrze mówi - nie ma zatem mowy o opóźnieniu mowy, a skrzyżowanej lateralizacji naprawić się nie da.
          • zielonatosia Re: dwuręczny pięciolatek... 19.07.11, 23:17
            oczywiście zdaję sobie sprawę z rang problemów mojej córki i syna foremki;) nie mniej jednak zarówno dzieci z lateralizacją skrzyżowana, jak i z dominacją jednostronną ale nie jednorodną mają kłopoty z np.: czytaniem liter p.d,g,b, odwzorowywaniem figur geometrycznych, orientacją przestrzenną, rozpoznawaniem stron. Jest całą masa ćwiczeń , które pomogą takiemu dziecku , tak wiec nie zostawiałabym tego tak sobie.
            • demonii.larua Re: dwuręczny pięciolatek... 20.07.11, 08:23
              Się zgodzę co do ćwiczeń, oczywiście lateralizacja pozostanie ale ćwiczenia nieco ułatwią choćby życie szkolne takiego skrzyżowanego (czy niejednorodnego) delikwenta :)
              Warto usprawniać dominującą rękę, mój najstarszy miał problemy głównie z pisaniem - do dziś zdarza mu się pisać lustrzane litery gdy się spieszy. Choć dziś w dobie gdy zeszyty odchodzą do lamusa (wszechobecne ćwiczenia z każdego przedmiotu gdzie wypełnia się tylko puste miejsca na brakujące słowa) , a prace pisemne mogą pisać na komputerze nie wydaje się to istotne. Można też zadbać o gimnastykę usprawniającą koordynację ruchową, w szkole wf dla takiego dziecka może okazać się nie do końca przyjemnym zajęciem.
            • verdana Re: dwuręczny pięciolatek... 20.07.11, 08:27
              Dwoje z moich trojgadzieci ma skrzyżowana lateralizację. Jedno z nich jest mało skoordynowane ruchowo, drugie - wrecz przeciwnie.
              Wszyscy, absolutnie wszyscy psychologowie stwierdzali, ze tego się nie leczy, nie rehabilituje - bo nic się na to nie poradzi, a nie jest to w ogóle istotny problem (moja matka zorientowała się,z ę ma skrzyżowaną lateralizację ok. 50-tki...).
              Nie warto reahbilitować dziecka z nieistotnych powodów. Wszystkie te cwiczenia warto robić, jeśli dzieci będą miały trudności z czytaniem, a nie na wszelki wypadek. IMO o wiele za bardzo dążymy teraz do otrzymania absolutnie idealnych dzieci, a mam wrazenie, ze wszelkie "wyrównywanie" bardzo drobnych niedociągnięć w dzieciństwie nieszczególnie pomaga. Dziecko i tak zostaje z pewnymi problemami i swiadomoscią, ze jest niedoskonałe.
    • iwoniaw Byłam oburęczną pięciolatką 19.07.11, 23:46
      a także 6- i 7-latką, robiłam dokładnie tak, jak piszesz: raz kolorowałam jedną ręką, raz drugą, jak zaczęły się "szlaczki" i pisanie literek w szkole, to nawet potrafiłam pół linijki napisać/narysować lewą, a potem przełożyć kredkę/ołówek do prawej i różnicy widać nie było. Jakoś nie pamiętam zmuszania do posługiwania się prawą ręką, ale z czasem (i coraz większą ilością pisania) przestawiłam się na prawą. Do dziś lewą jednak pisać potrafię, choć właśnie takim dziecinnym pismem (mniej więcej z etapu, na którym zarzuciłam ćwiczenie lewej ręki w tej dziedzinie). Tzn. ręcznie piszę głównie prawą, bo na komputerze to oczywiście wszystkimi 10 palcami, zgodnie z regułami sztuki ;-)

Do specjalisty się oczywiście wybierz, bo albo Cię uspokoi, albo - jeśli w przypadku Twojego syna występują jakieś niepokojące symptomy - zaleci odpowiednie postępowanie, ale do tego czasu nie nakręcałabym się specjalnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka