Dodaj do ulubionych

Dwulatek idzie do przedszkola :)

07.12.09, 20:10
Chcę za jakiś miesiąc wysłać prawie dwulatka do przedszkola. Przez kilka
miesięcy tylko na 2-3 godziny dziennie, potem stopniowo dłużej. Czytam właśnie
o przedszkolach i mam mętlik w głowie. Na co zwrócić szczególną uwagę?
Obserwuj wątek
    • victoria1985 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 21:30
      sprawdzić czy maja własną kuchnie czy zamawiają catering. Sprawdz przykładowe
      jadłospisy . Zapytać ile dzieci jest w grupie i ile przypada przedszkolanek na
      nią . Jak zrobi się cieplej na pewno będzie potrzebny plac zabaw sprawdź jak on
      wygląda. Dobrze by było żeby budynek miał jak naj mniej schodów najlepiej
      budynek parterowy .

--
      • azymut17 victoria1985 07.12.09, 21:46
        To co piszesz jest dla mnie tak oczywiste, że aż zapomniałam wspomnieć o tym w
        swoim poście :-) Dokładna wizja lokalna to podstawa - łazienki, stoliki, szatnie
        itd.
        > Jak zrobi się cieplej na pewno będzie potrzebny plac zabaw sprawdź jak on
        > wygląda.
        Niektóre przedszkola wychodzą na place zabaw również w zimie, warto dopytać o
        politykę w tym zakresie.
      • 100krotna Ale czemu? 07.12.09, 21:51
        Czy to jest konieczność? Czy może chcesz wspomóc rozwój dzieciaczka? Przełamać
        nieśmiałość? Nauczyć działania w grupie?
        Z tego co wiem, do trzeciego roku życia dziecko nie jest istotą stadną i
        najlepiej działa we własnym i rodziców/opiekunów towarzystwie;) Czy to nie
        będzie za duży stres dla takiego malca? No i czy jesteś przygotowana na ciągłe
        katary/przeziębienia/choroby - które dziecko w grupie bardzo często łapie?
        I jeszcze jedno - czy jesteś pewna, że dziecko jest na tyle komunikatywne, żeby
        dogadać się z innymi, żeby zostać przez inne dzieci zrozumiane? Czy potrafi się
        sama ubrać, umyć rączki-buzię , wypić ciepły napój bez oblewania i poparzenia,
        załatwiać potrzeby fizjologiczne bez niczyjej pomocy, zorganizować sobie zabawę,
        poradzić sobie z niegrzecznym kolegą/koleżanką?
        Tak tylko pytam, bo z moich obserwacji część,jeśli nie większość dwulatków jest
        jeszcze zbyt niesamodzielna na przedszkole(mam dużo młodsze rodzeństwo, byłam
        opiekunką do dzieci przez jakiś czas) Chyba, że są organizowane specjalne
        mini-grupy dla takich maleństw? (bo tu już się nie orientuję)
        • victoria1985 Re: Ale czemu? 07.12.09, 21:59
          spokojnie jesli nie umie samo jesc myć rączek czy siusia w pieluch na pewno
          nauczy się samodzielności w przedszkolu . Dziecko wśród dzieci rozwija się o
          wiele szybciej szczególnie jeśli chodzi o mowę.
          Chorować na pewno będzie no nie oszukujmy się i nie ważne czy ma 2 lata czy 5
          prawie każde dziecko przez pierwszy rok dużo choruje.
        • agus2412 Re: Ale czemu? 07.12.09, 22:05
          Nie, konieczności nie ma. Nie chcę, żeby młody zdziczał ze mną. Całe dnie
          spędzamy razem, wieczory u dziadków. Młody nie ma prawie wcale kontaktu z
          rówieśnikami a ja czasu dla siebie. Myślę, że dwie godziny dziennie nie wpłyną
          na niego źle. Wydaje mi się, ze mój smyk jest już całkiem samodzielny. Potrafi
          sam jeść, pić z kubka, myć ręce i buzię, stara się sam ubierać. Chcę oddać go do
          grupy żlobkowej, więc pewnie opiekunki będą się nim inaczej zajmować niż
          normalnym przedszkolakiem. Wiadomo, jeśli nie będzie chciał chodzić do
          przedszkola lub nie będzie dawał sobie rady to spróbujemy z przedszkolem później.
          • victoria1985 Re: Ale czemu? 07.12.09, 22:44
            i racja niech spróbuje :) Jeśli pójdzie właśnie do grupy żłobkowej na pewno
            będzie miał tam bardzo dobra opiekę bo zazwyczaj więcej jest tam osób do pomocy.
      • agus2412 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 23:02
        Jak rozumiem, własna kuchnia jest lepsza?
        • azymut17 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 23:30
          agus2412 napisała:

> Jak rozumiem, własna kuchnia jest lepsza?

Wg mnie lepsza, ale ważniejszy jest smak jedzenia i jego ilość. Czytałam gdzieś historie (na forum o przedszkolach, więc nie ręczę za prawdziwość) o dowożonych obiadach składających się z kubka barszczu i krokieta. Ale wierzę, że można mieć jedzenie z cateringu, które jest smaczniejsze i zdrowsze od takiego z własnej kuchni, gdzie gotuje się byle jak.
          Na pewno musi być lodówka, by trzymać jedzenie (np. kanapki) dla dzieci, które zostają dłużej i są mimo podwieczorków głodne.
        • victoria1985 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 23:34
          tak bo z cateringiem może być różnie np jedzenie będzie zimne
          A po za tym jak kuchnia jest na miejscu to mniej więcej widzisz w jakich
          warunkach jedzenie jest przygotowywane.
    • azymut17 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 21:43
      Nie wiem, co jest najważniejsze, jest mnóstwo rzeczy, które mają znaczenie, wymieniam więc w przypadkowej kolejności:

W przedszkolu córy podoba mi się to, że nie przeszkadza im "wtrącanie się" rodziców w kwestie przedszkolne. Spotkania indywidualne z wychowawcą są raz w miesiącu, zawsze można porozmawiać z dyrektorką, oprócz tego minimum raz do roku organizowane są zabrania dla rodziców całej grupy, gdzie można dyskutować na tematy wspólne, jak wybór wychowawcy - po częściowej zmianie kadry zależało nam na tym, by jedna w nauczycielek wspomagających została wychowawcą. Ze względów formalnych wymagało to poproszenia o zgodę MEN, a z wnioskiem musiało wystąpić przedszkole. I nie było z tym problemu. Z drugiej strony dyrekcja i wychowawcy umieją subtelnie hamować co dziwniejsze nasze pomysły, skutkiem czego zachowana jest równowaga.
      Jeśli planujesz posyłać dziecko do wybranego przedszkola, macie przed sobą lata współpracy (uwzględniając zerówkę). Dlatego ważna jest komunikacja.

Jedzenie - wejdź kiedyś w czasie posiłku. Jeśli czujesz przyjemne zapachy, to o.k. (to podobno zasada dla turystów, jak wybierać restaurację :-) Zerknij też na porcje, ale weź poprawkę, że dzieci mniej jedzą. Spytaj też o dokładki - czy jak coś dziecku smakuje, to może wziąć dwie? Czy zmuszają dzieci do jedzenia?

Rozmowy z innymi rodzicami w szatni - ci od starszaków na pewno coś mogą doradzić, bo w każdym przedszkolu wygląda to inaczej...

Na koniec - czy przedszkole jest przystosowane do przyjmowania tak małych dzieci? Kiedyś była zasada, że maluchy muszą mieć ukończone 3 lata. Żłobki to inna historia...
      • victoria1985 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 21:46
        w prywatnych przedszkolach przyjmuj od 2rż wiec pewnie o takie tu chodzi
        • azymut17 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 21:52
          W moim prywatnym też trzeba mieć ukończone 3 lata, więc nie jest to regułą :-)
        • agus2412 Re: Dwulatek idzie do przedszkola :) 07.12.09, 21:54
          Do prywatnych przyjmują już nawet roczniaków :) DO państwowego (w moim mieście)
          trzeba zapisać się co najmniej rok wcześniej a i tak nie ma się pewności, że
          maluch się dostanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka