Dodaj do ulubionych

pierwsze CV

23.05.10, 16:25
Ostatnio ktoś podniósł zagadnienie CV, więc tak mnie natchnęło, aby zasięgnąć
rady wszystkowiedzących hobbystek na temat pierwszego CV. Jestem świeżo
upieczoną absolwentką filozofii i kontynuuje naukę w ramach studiów
doktoranckich z tej samej dziedziny. Ponieważ nie mam stypendium i utrzymują
mnie rodzice, jak i zbliżają się wakacje, postanowiłam poszukać pracy.
Oczywiście czytałam rady na temat pisania CV, ale dotyczą one raczej osób,
które mają już doświadczenie. Przypuszczam, że CV osoby, która szuka pierwszej
pracy powinno być szczególne. Co Drogie Dziewczyny poradziłybyście mojej osobie?
Obserwuj wątek
    • victoria1985 Re: pierwsze CV 23.05.10, 16:53
      cv to tylko suchy zbiór danych nic więcej. Umieść w nim kursy szkolenia jakie
      przeszłaś, jakieś kółka w których działaś itp

Większe znaczenie w takim wypadku ma list motywacyjny w którym przedstawisz
      swoje atuty dlaczego uważasz że to własnie ty jesteś najlepsza do tej pracy i
      dla czego ta firma ma akurat ciebie zatrudnić
    • mssselfdestruct Re: pierwsze CV 24.04.13, 19:27
      Chciałam założyć wątek, ale znalazłam podobny to wykopię :D *przyznaje sobie Złotą Łopatę*

Jestem tegoroczną maturzystką. W piątek oficjalnie kończę naukę w liceum i jako że 16 maja mam ostatnią maturę chciałabym chociaż raz w życiu zrobić coś pożytecznego z czasem i znaleźć sobie pracę na wakacje.
      No i muszę w związku z tym napisać CV żeby mieć co wysyłać/roznosić.
      Nie posiadam żadnego doświadczenia, nigdy nie pracowałam ani nie byłam wolontariuszem. Czy powinnam w rubryce doświadczenie wpisać brak czy w ogóle ją pominąć? Czytałam gdzieś, że w doświadczeniu można wpisać wszystko no i wymyśliłam, że w sumie to od 4 lat jestem administratorem (w sensie administratorem od banowania użyszkodników i kasowania wątków, nie spraw technicznych) na forum młodzieżowym należącym do gazety pseudoedukacyjnej, czy to się liczy? Chyba nie, co?
      I w ogóle to nie mam nic ciekawego co mogę wpisać do tego głupiego papierka, w końcu to że znam angielski i worda to żadna atrakcja… nawet prawa jazdy nie mam (chociaż jestem w trakcie robienia). Co zrobić, żeby na te żałosne 10 linijek tekstu na białej kartce ktoś w ogóle spojrzał?
      • agafka88 Re: pierwsze CV 24.04.13, 20:01
        Mi się wydaje, że akurat tego administratora możesz wpisać, tak samo angielski i znajomość worda koniecznie wpisz! Wbrew pozorom takie rzeczy też się liczą. Przemyśl swoje mocne strony, zastanów się co lubisz i umiesz robić. Może prowadziłaś kiedyś bloga? Wtedy mogłabyś pomóc w prowadzeniu strony firmowej (oczywiście jeżeli firma jest mała i nie zatrudnia do tego zewnętrznej osoby).

Nie wiem, do jakiej firmy chcesz aplikować, ale może warto rozważyć trochę mniej standardowe CV? Coś w tym stylu:
        szpilki-kawa-i-kultura.blogspot.com/2013/03/jak-napisac-cv-do-organizacji.html
        • slotna Re: pierwsze CV 24.04.13, 20:57
          Strasznie nackane to cv. I te niezbyt fortunne wyrazenia: "w trakcie studia dzienne", "akcji edukacyjnych dla dzieci i uswiadamiajacych", "prace w okresie wakacji z zakresu sprzedazy i obslugi klienta". Zabraklo spacji przed myslnikiem na koncu sekcji "Doswiadczenie", sa literowki ("przygotowyanie", "preznetacji"). Nie postarala sie :P
        • mssselfdestruct Re: pierwsze CV 24.04.13, 21:02
          Dobra, to wpiszę, jeszcze pomyślę jak to zrobić żeby ładnie zabrzmiało. Chcę pozanosić do jakichś sklepów, ewentualnie kawiarni jak wyrobię książeczkę sanepidu, to ma być tylko na wakacje więc nie porywam się na niewiadomoco.
          • kotwtrampkach Re: pierwsze CV 04.05.13, 19:14
            w sklepach spożywczych i kawiarniach w całym życiorysie najważniejszy będzie twój nr telefonu i coś, co pozwoli skojarzyć CV z tobą:-)
            To, co daje szanse na pracę w tej branży na wakacje - to nawiązanie dobrego kontaktu z osobą, która może Cię zatrudnić/mieć wpływ na wybór Ciebie jako pracownika.
            Warto podkreślać to, co jest atutem w przypadku szybkiego podjęcia pracy - jak zrobisz badania w sanepidzie, to będzie istotna informacja dla właściciela sklepu spożywczego. Masz jakieś doświadczenie z kasą/komputerem/pieniędzmi/ludźmi - możesz dopisać - ale i tak, najpierw przekonuj człowieka, ze to się da wykorzystać w pracy.

z mojego doświadczenia wynika, że w małych firmach ludzie niechętnie się wczytują w CV - zatrudniają najczęściej osoby polecone, o których ktoś dobrze wspomni, lub mające "coś", co sprawia, ze jest szansa, ze się dogadają podczas wspólnej pracy. Możesz opisać zainteresowania - jeżeli znajdziesz wspólny temat z szefem, wieksza szansa, ze Cię zapamięta - a jak zapamięta, zadzwoni własnie do ciebie szukając pracownika ;-)
      • the_pipeline Re: pierwsze CV 25.04.13, 13:33
        mssselfdestruct napisała:
        > Jestem tegoroczną maturzystką. W piątek oficjalnie kończę naukę w liceum i jako
        > że 16 maja mam ostatnią maturę chciałabym chociaż raz w życiu zrobić coś pożyt
        > ecznego z czasem i znaleźć sobie pracę na wakacje.

Dziewczyno, masz 19 lat, kończysz liceum i na serio masz wyrzuty sumienia że jeszcze nie pracowałaś i jak ten pasozyt ciągniesz tylko z tkanki społecznej? :D

> I w ogóle to nie mam nic ciekawego co mogę wpisać do tego głupiego papierka, w
        > końcu to że znam angielski i worda to żadna atrakcja… nawet prawa jazdy n
        > ie mam (chociaż jestem w trakcie robienia). Co zrobić, żeby na te żałosne 10 li
        > nijek tekstu na białej kartce ktoś w ogóle spojrzał?

Wpisz wszystko co ci przyjdzie do głowy i dziewczyny już pisały. Jeżeli celujesz w sklepy i lokale to oni tam nie spodziewają sie nie wiadomo jakiego doświadczenia, bo rotacje młodych osób, które zaczynają dopiero pracę mają ogromną. Ważne żeby pokazać że jesteś bystra i zaradna i zrobić dobre wrażenie. Umiejętności które dla Ciebie są oczywistością nie są nią dla wszystkich. Języki są bardzo ważne przy bezpośredniej obsłudze klienta i koniecznie trzeba to podkreślić. Komputer też trzeba wpisać i że prawo jazdy jest w trakcie też można:)
        Wydaje mi się że ktoś na pewno spojrzy i szybko coś znajdziesz, bo na takie stanowiska zawsze jest zapotrzebowanie, a już szczególnie latem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka