Dodaj do ulubionych

Nudno w tym mieście! (Warszawa)

11.09.10, 23:57
Nie jestem fanką swojego miasta, więc nie znam go zbyt dobrze. Nie wiem też, co można w nim robić. Znam parki i podwarszawskie miejscowości - bardzo lubię po nich spacerować, ale jak jest zimno i/lub obrzydliwie, to wolałabym coś zadaszonego. Gdzie można iść w Warszawie, jak spędzać czas? Od razu mówię, że kino, galerie handlowe itp. odpadają. Nie jestem też fanką martyrologicznych muzeów.
Obserwuj wątek
    • magdalaena1977 Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 00:02
      I jeszcze pewnie chciałabyś rozrywek dostępnych dla rodziny z niemowlęciem ;-) ?

Ja zdecydowanie cierpię na brak czasu, a nie brak potencjalnych rozrywek.
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 08:00
        magdalaeno, a jak spędzasz wolny czas jak już go masz?
    • roza_am Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 00:23
      > Nie jestem też fanką martyrologicznych muzeów.
      Niedługo będziesz miała Centrum Kopernika :)

www.warszawa.pl/
      www.gogaga.pl/?mod=wydarzenie&city=1
      warszawagratis.info/
      • roza_am Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 00:36
        jeszcze:
        www.wolnasobota.pl/
        www.kulturalna.warszawa.pl/
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 08:00
        Jak już powstanie, to na pewno zagoszczę :)
    • maggianna Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 00:38
      dzieci nie mam, za duzo wolnego czasu rowniez niestety nie, ale moje dzieciate warszawskie kolezanki chodzily np na zajecia plywania z niemowlakami - podobno calkiem niezla zabawa dla malucha jak i dla mamy.
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 07:59
        maggianna, ja się strasznie napalałam na basen, ale Jaś bawił się umiarkowanie dobrze, zdenerwowała mnie ponadto prowadząca, więc na chwilę daliśmy sobie spokój, ale na pewno wrócimy.
    • turzyca Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 01:11
      Juuuuulka, ja Cie prosze, nie pisz "nudno w tym miescie", jesli go nie znasz. Najpierw poznaj, a potem ferruj wyroki.

A jako warszawianka dusza i sercem bardzo chetnie Cie z miastem zaprzyjaznie. Lacznie z ekskluzywnym jednoosobowym oprowadzeniem po miescie przez licencjonowanego przewodnika, jesli zechcesz. A chwilowo napisz konkretniej, co chcialabys robic. Wiem, juz czego nie lubisz. A co lubisz? Co chcialabys robic? Z dzieckiem czy bez dziecka?
      I napisz koniecznie, czy nie lubisz tylko muzeow martyrologicznych czy w ogole muzeow. Bo to robi roznice. :)
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 07:58
        turzyca napisała:

> Juuuuulka, ja Cie prosze, nie pisz "nudno w tym miescie", jesli go nie znasz. N
        > ajpierw poznaj, a potem ferruj wyroki.

Turzycko kochana :) Przecież z mojego postu ewidentnie wynika, że nudno jest MNIE :) Inaczej napisałabym, że Warszawa jest nudnym miastem... I gdybym zakładała, że rzeczywiście jest nudno, nie zakładałabym wątku ze wstępem, że "nie znam". Widzę, że faktycznie jesteś warszawianką duszą i sercem, skoro tak emocjonalnie odczytałaś mój post :))))))))

Mój mąż robił (nie zrobił) licencję przewodnika, więc tak troszkę miasto znamy :) Oczywiście on lepiej. I mąż twierdzi, że problem nie w tym, że nie ma gdzie pójść (bo zwiedzaliśmy już bardzo wiele miejsc), tylko że nie wiemy, gdzie się coś dzieje (nas interesującego).
        A co bym chciała robić - tego właśnie w sumie nie wiem. Lubię przyrodę, więc w pochmurne dni lubię np. szklarnie. Lubię wszelką etniczność, egzotykę.
        Niemowlak jest konieczny (choć nie zawsze, czasem udaje nam się wyrwać samym), ale ponieważ chodzi w chuście i interesuje się otoczeniem, to zabrać go można w bardzo wiele miejsc.

Muzea generalnie lubię, najczęściej bywam w etnograficznym, które niestety jest moim zdaniem kiepskie. Ale w sumie nie widziałam jeszcze fajnego (ale widziałam tylko kilka w 4 krajach), więc może się nie da ;)

Problem jeszcze w tym, że wg mojego własnego męża jestem ohydnie zblazowana. Nudzi mnie wszystko, wiecznie ziewam (z nudów, zmęczona nie jestem): wieczór ze znajomymi, kino, teatr, spacer ze zwiedzaniem. I oczywiście wiem, że to mój problem :)
        Jak więc któraś z Was znajdzie się więc coś, co mi się spodoba, to znaczy, że jest mistrzem :)
        • roza_am Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 12:43
          > Lubię wszelką etniczność, egzotykę.
          kontynent-warszawa.pl/
          www.estrada.com.pl/46
          www.etno.serpent.pl/
          > Nudzi mnie wszystko, (...) wieczór ze z
          > najomymi, kino, teatr, spacer ze zwiedzaniem

Czego Ci brakuje w tych zajęciach:
          - adrenaliny, ryzyka?
          - nowych, zmiennych bodźców, przełamywania schematów?
          - własnej aktywności, zaangażowania?
          - uczenia się czegoś nowego?
          - ...?

Bo może jest tak, że wybierasz aktywności relaksujące, wyciszające, a tymczasem potrzebujesz "kopa"? Albo potrzebujesz tego wyciszenia, ale nie potrafisz w nie wejść?
          • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 14:21
            roza_am napisała:

> Czego Ci brakuje w tych zajęciach:
            > - adrenaliny, ryzyka?
            > - nowych, zmiennych bodźców, przełamywania schematów?
            > - własnej aktywności, zaangażowania?
            > - uczenia się czegoś nowego?
            > - ...?
            >
            > Bo może jest tak, że wybierasz aktywności relaksujące, wyciszające, a tymczasem
            > potrzebujesz "kopa"? Albo potrzebujesz tego wyciszenia, ale nie potrafisz w ni
            > e wejść?

Podejrzewam, że generalnie brakuje mi wyzwań intelektualnych. Dość długo studiowałam (bo dwa kierunki) i chyba powinnam wrócić na uczelnię... Ale to dopiero w przyszłym roku - jeśli w ogóle.
        • turzyca Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 20:04
          Pytanie o muzea bylo, bo wiem, ze w wiekszosci muzeow jest dach i jest dzien bezplatny. :D I mozna sobie ulozyc calkiem ciekawy program z kolejnych odwiedzin.
          Dla mnie etnicznosc i egzotyka, to zupelnie obcy temat, ale...
          -na pewno jest muzeum Azji i Pacyfiku: www.muzeumazji.pl/ w ktorym nigdy nie bylam, mimo ze czesto tamtedy przechodze
          -fajne wystawy robi ambasada japonska: www.pl.emb-japan.go.jp/culture.htm
          -jest centrum kultury koreanskiej: pl.korean-culture.org/welcome.do
          -nie wiem, co z centrum kultury wietnamskiej, strona www im nie dziala
          -przy Panskiej jest centrum kultury indyjskiej
          -szklarnie masz w obydwu ogrodach botanicznych, niestety ten uw zamyka szklarnie na zime, ale PAN ma otwarte.
          Fajnie wygladaja oferty uniwesytetu otwartego linkowanego przez Brykanty, no ale to dodatkowe stale zobowiazanie i moze byc meczace.

Ja jeszcze bardzo lubie spotkania warszawskiego oddzialu Mensy, bo tak pozytywnie zakreconych ludzi, to trudno gdzie indziej znalezc. :)
          • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 20:23
            Do szklarni UW wybieramy się od TRZECH lat. W tę sobotę chcieliśmy iść, ale... szklarnie otwarte są tylko w niedziele, na dodatek dziś jest ostatni dzień w tym sezonie, a mąż dziś pracował. grrr
            • roza_am Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 20:49
              Jeszcze będą dni nauki i wystawa storczyków: www.ogrod.uw.edu.pl/aktualnosci/kalendarium.htm
          • moniach_1 Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 22:28
            Muzeum Azji samo w sobie jest raczej malutkie i bez rewelacji, można zahaczyć, ale na pewno po drodze do czegoś, nie jako cel wyprawy :) Pamiętam, że co jakiś czas organizują slajdowiska, spotkania z podróżnikami itd.

A propos japońszczyzny, oprócz ambasady warto popatrzeć na PJWSTK, czasem organizują warsztaty (chyba byłam u nich na warsztatach kaligrafii)
            • kasiadj07 Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 13.09.10, 12:15
              > A propos japońszczyzny, oprócz ambasady warto popatrzeć na PJWSTK, czasem organ
              > izują warsztaty (chyba byłam u nich na warsztatach kaligrafii)

Niedługo będzie Festiwal Nauki, będzie pewnie coś ciekawego:)

www.festiwalnauki.edu.pl/program-browser/results/taxonomy:114
    • prostokvashino To ja chetnie tez sie dowiem:) 12.09.10, 09:22

• diuszesa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 12:40
      Oj, podzielam zdanie Turzycy.
      Mieszkałam w Warszawie przez 4 lata i bardzo dobrze wspominam ten okres. Wprawdzie intensywne studiowanie nie pozwalało mi na dużą liczbę wypadów, ale i tak uważam, że Warszawa jest miastem, w którym zawsze się coś dzieje.
      Bardzo często gościlismy z mężem w Domu Kultury na Smolnej - tam prawie wszystkie imprezy były za darmo ;-) Kabarety, jakaś piosenka aktorska, pokazy filmów takich ambitniejszych. Teraz jest chyba więcej imprez biletowanych, ale niedrogich.
      No, ale tam z niemowlakiem akurat się nie wybierzesz. Jednak gdybyś miała możliwość go zostawić z kimś, to polecam ten dom kultury.
      www.dks.art.pl/?q=repertuar/2010/09/smolna
      Na łono przyrody jeżdziłam do Powsina - lubiłam spacery tam.

Bedąc studentką zawsze sprawdzałam kalendarium imprez, tylko nie pamietam adresu strony. Może to:
      cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/0,104534.html?param=_czas%3Dwszystkie_kategorie%3Dwszystkie_miasta%3Dwszystkie&miasta=Warszawa&ile=0?adw=1&gclid=CND925rZgaQCFdcsDgodpldtHA
    • sbarazzina Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 12:47
      Po to czlowiek wymyslil sport :) W kazda pogode mozna cos zorganizowac.

Poza tym od czego jest internet, dziewczyny juz podawaly linki, wiec wystarczy poszukac, zeby znalezc cos interesujacego. Festiwale roznych kultor, warsztaty, wystawy, koncerty. Nie zawsze wszystkie sa platne.

Poza tym wolontariat. Jest tyle osob, ktore czasami potrzebuja po prostu towarzystwa...
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 13:18
        sbarazzina napisała:
        > Poza tym od czego jest internet, dziewczyny juz podawaly linki, wiec wystarczy
        > poszukac, zeby znalezc cos interesujacego.

No litości! Po co byłby cykl LWW, gdyby wystarczył internet i grzebanie w nim? Skoro proszę o radę, to dlatego, że sama nic nie znajduję...

> Poza tym wolontariat. Jest tyle osob, ktore czasami potrzebuja po prostu towarz
        > ystwa...

Sorry, ale Twój wpis jest moim zdaniem z lekka protekcjonalny. Nie jestem znudzoną nastolatką, która siedzi w domu i nie ma się czym zająć, tylko pracującą matką malutkiego dziecka, która znajduje czas na rozrywkę 2-3 razy w miesiącu i chciałaby wykorzystać te chwile jak najlepiej.
        Nie neguje potrzeby istnienia wolontariatu i sensowności pomocz innym ludziom, ale w tym momencie życia to naprawdę nie dla mnie...
        • sbarazzina Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 15:19
          jul-kaa napisała:

> No litości! Po co byłby cykl LWW, gdyby wystarczył internet i grzebanie w nim?
          > Skoro proszę o radę, to dlatego, że sama nic nie znajduję...

Nie zadalas pytania z cyklu 'Jak usunac plame', gdzie wystarczy raz odpowiedziec i juz zna sie odpowiedz. Co tydzien maja Ci dziewczyny wklejac linki do ciekawych wydarzen? Przeciez repertuar dostepnych rozrywek zmienia sie z dnia na dzien.

>Sorry, ale Twój wpis jest moim zdaniem z lekka protekcjonalny. Nie jestem znudz
          > oną nastolatką, która siedzi w domu i nie ma się czym zająć, tylko pracującą ma
          > tką malutkiego dziecka, która znajduje czas na rozrywkę 2-3 razy w miesiącu i c
          > hciałaby wykorzystać te chwile jak najlepiej.

A czym sie rozni znudzona nastolatka od zblazowanej trzydziestki, ktora nudza nawet wlasni znajomi?? Oprocz tego, ze nastolatka ma jeszcze prawo poszukiwac zajec, ktore ja beda pasjonowac, bo mloda jest i dopiero poznaje swiat i wlasne upodobania.
          • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 15:47
            sbarazzina, liczyłam na to, że dziewczyny polecą mi miejsca, gdzie dzieje się coś ciekawego, portale, na których są wartościowe i rzetelne informacje, organizacje (domy kultury na przykład), które urządzają fajne imprezy. I jak na razie poleciły sporo, a Ty nic, więc...?

Rozumiem, że jak się człowiekowi zmieni sytuacja życiowa, to powinien zamknąć się (i dziób) i nie szukać niczego ciekawego, bo wyrósł z nastolatkowego wieku, kiedy jeszcze wolno to robić? Narodziny dziecka powodują ogromnie dużo zmian w życiu (także towarzyskim), dlatego w pewnym momencie trzeba sobie to życie jakoś przeorganizować. Poza tym w różnych momentach pojawiają się różne potrzeby. A jeśli wypadło się na jakiś czas np. z obiegu imprezowo-kulturalnego, to potem trochę trudno do niego wrócić.
            Chodząc regularnie na różne imprezy automatycznie dowiadywałam się o następnych. Miałam liczne towarzystwo interesujące się podobnymi rzeczami. Znajomi się rozjechali, ja od roku w sumie siedzę w domu, wypadłam z obiegu i dlatego proszę o pomoc. A nie o złośliwości i protekcjonalizm...
            Widzę, że nie powinnam była szczerze się przyznawać, że mnie wiele rzeczy nudzi, bo budzi to negatywne emocje. Lepiej krytykować każdą rzecz i narzekać na wszystko wokół, czy uczciwie powiedzieć, że ma się z czymś problem (tu: z trudnością znalezienia czegoś interesującego dla siebie)?
    • agus2412 Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 14:21
      Och, jak ja bym się chciała czasem ponudzić.
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 14:29
        Ponudzić rozumiesz pewnie jako brak obowiązków i czas wolny, który można wykorzystać na leniuchowanie?
        Bo ja mam na myśli to, że dostępne aktywności są nieciekawe, mało porywające i mało wciągające.
        To wieeelka różnica...
      • turzyca Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 16:37
        agus2412 napisała:

> Och, jak ja bym się chciała czasem ponudzić.

To zapraszam do mnie. Mam taka robotke, ze na sama mysl mi sie bebechy wywracaja. Wrecz definicja nudy - zmudna, monotonna i jeszcze za cudze grzechy. Przedstawie Cie szefowi jako zastepstwo i oddam place za te dwa tygodnie.
      • justinehh Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 16:45
        Posiedź sobie parę miesięcy na bezrobociu, wtedy szybko zmienisz zdanie ...
        • agus2412 Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 23:22
          Justinehh dwa lata siedziałam z synkiem w domu. Nie dał mi się ani chwili ponudzić.
    • moniach_1 Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 16:45
      Hmmm, czyli generalnie chodzi o to, żeby było inteligentnie i żeby mogło być z dzieckiem? Szkoda, że kino nie, bo ja jestem osobą pod hasłem kino TAAAAAK! i ciężko wymyślić coś innego. Jakbyś się jednak przekonała, to tu jest fajna opcja dla rodziców: muranow.gutekfilm.pl/text.php?category=2794
      A jakaś zachęta, csw? Na pewno cię z dzieckiem nie wyrzucą, jest trochę chodzenia, ale jak sa jakieś filmiki to są poduchy do siedzenia, można odpocząć. Są też warsztaty dla dzieci, ale sporo starszych.

Na klimaty etniczne zdecydowanie polecam Pracovnię: pracovnia.art.pl/ świetne koncerty, kilka moich muzycznych odkryć zrobiłam na ich podstawie :) Ale znów problem jest taki, że tam się pali, a pamiętam, że ty nie cierpisz dymu, a z dzieckiem to już w ogóle na pewno odpada.

Jak coś wymyślę to będę dopisywać.
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 17:23
        moniach_1 napisała:

> Hmmm, czyli generalnie chodzi o to, żeby było inteligentnie i żeby mogło być z dzieckiem? Szkoda, że kino nie, bo ja jestem
        osobą pod hasłem kino TAAAAAK! i ciężko wymyślić coś innego. Jakbyś się jednak przekonała, to tu jest fajna opcja dla rodziców:
        rel="nofollow">muranow.gutekfilm.pl/text.php?category=2794

Nie no, kino nie tak zupełnie nie, ale z kinem ma podobny problem, jak z innymi imprezami - nigdy nie wiem, czy coś, na co idę, będzie fajne. I często nie trafiam - z podobnego jak w przypadku imprez powodu - nie interesuję się nowościami (i starościami ;) kinowymi, więc nie wiem, jaki film będzie dobry. Muranów jednak daje przynajmniej 70% szans powodzenia :) Podobne seanse (dla rodziców z maluchami) są w Multikinie, ale jak patrzyłam na repertuar, to były straszne gnioty.

> Na klimaty etniczne zdecydowanie polecam Pracovnię:
        rel="nofollow">pracovnia.art.pl/ świetne koncerty, kilka moich muzycznych odkryć zrobiłam na ich podstawie :) Ale znów problem
        jest taki, że tam się pali, a pamiętam, że ty nie cierpisz dymu, a z dzieckiem to już w ogóle na pewno odpada.

Właśnie - to jest spory problem - palenie :( Nawet jak bym gdzieś z małym poszła, to często na miejscu jest sporo dymu.

> Jak coś wymyślę to będę dopisywać.

To czekam i z góry dziękuję :)
        • anka_z_lasu Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 18:00
          "z kinem ma podobny problem, jak z innymi imprezami - nigdy nie wiem, czy coś, na co idę, będzie fajne. I często nie trafiam - z podobnego jak w przypadku imprez powodu - nie interesuję się nowościami (i starościami ;) kinowymi, więc nie wiem, jaki film będzie dobry."

Ale to przecież są filmweby, stopklatki, imdb i inne serwisy z recenzjami filmów i opiniami widzów. Z kinem to nawet prościej, bo przecież ten sam film za każdym razem jest taki sam w przeciwieństwie do imprez "na żywo". Ja nigdy nie chodzę do kina "w ciemno" i jeszcze się nie rozczarowałam. A przynajmniej nie zaskoczyłam, bo rzeczywistość odpowiadała uśrednionym opiniom o filmie ;)
          • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 18:21
            No to ja jestem widocznie jakąś ciemną masą. W wielu recenzjach jest przedstawiona cała fabuła (co dla mnie jest bez sensu), a opinie zwykle nie pokrywają się z moją :)
            Nie wiem już więc, czy to ja nie lubię kina w ogóle, czy po prostu za rzadko chodzę i zwykle źle trafiam :(

Dodam jeszcze, że mam lekką traumę. W 40 tygodniu ciąży poszłam na 3D (na "Alicję...") i w trakcie filmu zaczęłam mieć straszne jazdy z głową, odpływałam, widziałam dziwnie, w sumie niewiele z tego pamiętam. Wyszłam w trakcie (z wielkim trudem) i pojechałam do szpitala, bo podejrzewałam, że skoczyło mi ciśnienie. No i miałam rację: 160x100. Prawie 5 miesięcy nie byłam potem w kinie...
            • roza_am Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 18:53
              Tu już marudzisz :)

> Nie wiem już więc, czy to ja nie lubię kina w ogóle, czy po prostu za rzadko ch
              > odzę i zwykle źle trafiam :(
              100% gwarancji trafienia nie masz, ale zawsze możesz zwiększyć prawdopodobieństwo, albo wybierać takie filmy, które będą dla Ciebie pod jakimś względem (temat, miejsce akcji, aktor, jakieś nowatorstwo etc.) interesujące niezależnie od ich ostatecznej jakości.

>a opinie zwykle nie pokrywają się z moją :)
              No to kieruj się nimi "na odwrót" :)
              A tak serio, to czytasz opinie krytyków czy zwykłych ludzi? Bo ja polecam te drugie (filmweb, stopklatka, gazeta, onet) + filtr przez własny gust i doświadczenie.

> Dodam jeszcze, że mam lekką traumę (...)
              Szukasz wymówek. Teraz w ciąży nie jesteś, a większość filmów jest nadal pokazywana w tradycyjnej wersji. Jeśli mimo to się boisz, zawsze możesz pójść w towarzystwie i/lub wybrać miejscówkę ułatwiającą szybką ewakuację. Ale nakręcanie tego lęku zupełnie nie ma sensu.
              • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 19:48
                roza_am napisała:
                > Szukasz wymówek. Teraz w ciąży nie jesteś, a większość filmów jest nadal pokazy
                > wana w tradycyjnej wersji.

Nie, ja o traumie to przecież żartem pisałam :) I już byłam w kinie, na początku miałam lekkie deja vu, ale w sumie było fajnie ;)
                • pierwszalitera Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 20:48
                  Generalnie twoje posty brzmią tak, jakbyś miała problemy z konsumpcją, więc w każdym gotowcu z zewnątrz dopatrzysz się czegoś nudnego. Moim zdaniem najlepszym sposobem na nudę jest w takich przypadku praca twórcza. Sama piszesz, że potrzebujesz wyzwań intelektualnych, a więc takich z mentalną głębią przerabiania, takich, w których możesz być też osobą działającą, a nie tylko biernym odbiorcą. Zapisz się więc na jakiś kurs, nie musi być przecież na uniwersytecie, na którym będziesz się na przykład raz w tygodniu czegoś uczyła, coś robiła i spotykała z ludzi z pasjami. Swoją drogą, mnie wypielęgnowana nuda wielu "kulturalnych" rozrywek też odstrasza, więc trochę potrafię zrozumieć. ;-)
                • roza_am Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 20:50
                  ufff :-)
              • marciasek Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 17.09.10, 01:49
                na 3 D nie trzeba ciąży by się źle poczuć :( Z Avatara pamiętam tylko pierwszy kwadrans, potem dostałam potwornej choroby lokomocyjnej i do końca seansu przeleżałam bez okularów z głową na kolanach męża i z zamkniętymi oczami... Nie wyszliśmy z kina bo nie chciałam mu psuć zabawy, a na mężowych kolanach to nawet fajnie było ;)
            • moniach_1 Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 12.09.10, 22:32
              > Dodam jeszcze, że mam lekką traumę. W 40 tygodniu ciąży poszłam na 3D (na "Alic
              > ję...") i w trakcie filmu zaczęłam mieć straszne jazdy z głową, odpływałam, wid
              > ziałam dziwnie, w sumie niewiele z tego pamiętam. Wyszłam w trakcie (z wielkim
              > trudem) i pojechałam do szpitala, bo podejrzewałam, że skoczyło mi ciśnienie. N
              > o i miałam rację: 160x100. Prawie 5 miesięcy nie byłam potem w kinie...

Moja znajoma nie wytrzymała na Avatarze, bo ją bolała głowa od 3D, więc to nie musi być kwestia ciąży, tylko osobniczych reakcji. Ale kto każe chodzić na 3D, można na normalne :)
        • kasica_k WFF 12.09.10, 20:03
          Jeśli kino tak, to za chwilę będzie festiwal. Oczywiście tam tez nigdy nie ma gwarancji, ze filmy, które wybierzesz, będą świetne :) Ale repertuar zwykle jest tak dobrany, że nawet takie sobie rzeczy mają jakąś wartość poznawczą, zwłaszcza jeśli jesteś nastawiona na poszerzanie horyzontów,np. interesujesz się innymi kulturami czy problemami współczesnego swiata.
          • roza_am Re: WFF 12.09.10, 20:52
            A propos wartości poznawczej. Ostatnio pojawia się coraz więcej pełnometrażowych dokumentów czy para-dokumentów. Może tutaj znajdziesz swoją niszę?

Za chwilę rusza też Festiwal Nauki: www.festiwalnauki.edu.pl/
            • moniach_1 Jak festiwale + egzotyka, to Skrzyżowanie Kultur 12.09.10, 22:40
              www.estrada.com.pl/46
              Warsztaty już pozajmowane, ale są jeszcze koncerty, dokumenty...
              jest program dla dzieci:
              www.estrada.com.pl/46_722
              Byłam na skrzyżowaniu, pamiętam, że było fajnie, trafiłam na jakiś koncert muzyki afrykańskiej: bębny, tańce, bardzo pozytywnie :)

A swoją drogą, wyguglałam coś takiego (nie ma informacji gdzie to, ale pasuje chyba idealnie):
              www.baby-shower.pl/AKTUALNOSCI/Warsztaty-dla-mam/Taniec-z-dzieckiem-w-chuscie.html
              • moniach_1 Jedziemy dalej: 12.09.10, 23:01
                To ty pytałaś o gry, prawda? (nie chce mi się sprawdzać, ale chyba tak):
                no to mamy coś takiego:
                www.herbathea.pl/wydarzenia/imprezy-cykliczne/gry-planszowe-bitewne.html
                Pograsz sobie, jak się spodoba, to masz zniżkę ;)
                www.herbathea.pl/wydarzenia/imprezy-cykliczne/warsztaty-tanca-brzucha.html
                Jest napisane "dla kobiet w ciąży i nie tylko" więc cię nie wygonią, a i dziecko będzie pewnie mile widziane :)
                Tam chyba nie wolno palić, zresztą nie wyobrażam sobie palenia w herbaciarni.

Mam jeszcze to:
                www.cocodeoro.pl/blog/?page_id=159
                Byłam tam raz (pokazywali ukraińskie filmy animowane, przyszłam tylko ja ze znajomymi ;)) Doczytałam, że jak dzieci się bawią, rodzice mogą oszamać jakąś egzotyczną kuchnię :) Miejsce jest fajne, nie pamiętam, czy się pali, ale żadnych atrakcji pod hasłem wiszący dym nie było. Miewali tam na pewno warsztaty bębniarskie.

Myślę dalej :)
                • moniach_1 Uwolnić Matkę na Saskiej Kępie :) 13.09.10, 16:21
                  Kawiarnia stworzona specjalnie z myślą o mamach z dziećmi:
                  uwolnicmatke.blogspot.com/
    • maith Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 16.09.10, 02:15
      Bluźnisz :)
      Trafiło Ci się najbardziej przepełnione atrakcjami miasto w kraju.
      A już jesienią... :)
      • jul-kaa Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 16.09.10, 13:01
        maith napisała:

> Bluźnisz :)
        > Trafiło Ci się najbardziej przepełnione atrakcjami miasto w kraju.
        > A już jesienią... :)

słucham propozycji :)
        • maith Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 17.09.10, 14:14
          Jeszcze Ci mało tego, co dziewczyny podały, marudo? ;)))
          W mniejszych miastach masz zwykle tylko parę atrakcji na krzyż, a w Wawie każdy może sobie wybrać indywidualny zestaw. Twój będzie o tyle inny niż mój, że przynajmniej część atrakcji potrzebujesz maluszkoprzyjaznych.
          W tym nie mam doświadczenia, ale dziadek gógiel podpowiada np.:
          www.czasdlamam.pl/
          mamaimaluch.pl/
          A myślę, że takich miejsc jest więcej.

Oprócz tego polecam Ci serdecznie zajęcia taneczne dla kobiet w Rivierze.
          Na taniec brzucha można się tam zapisać do rodowitych Arabek. Ciekawy jest też taniec hawajski (należałoby powiedzieć, że mocno osadzony w miednicy).
          www.taniec.net
          Znakomite jest tai-chi w szkole Nama (tym razem rodowity Azjata). Chociaż najlepsze zajęcia prowadzi jego żona - jest fenomenalna :)
          nam.waw.pl/
          Mnóstwo fajnych, często bezpłatnych, imprez, organizują domy kultury, coraz bardziej nowoczesne i prężne.
          Pod ten podpada dodatkowo wolski amfiteatr, gdzie praktycznie w każdy week-end są jakieś, często bezpłatne, koncerty
          www.okwola.pl/
          Na to nakłada się całe mnóstwo pomysłów ludzi, którzy zbierają się, żeby robić coś razem.
          Tutaj np. można znaleźć informacje o bezpłatnych warsztatach
          www.goldenline.pl/grupa/szkola-czarownic/
          Część takich działań jest od razu nakierowana na konkretne zainteresowania i ja te najbardziej lubię :)
    • sbarazzina Re: Nudno w tym mieście! (Warszawa) 16.09.10, 12:26
      Miedzynarodowy Festiwal Tanca Wspolczesnego Cialo/Umysl, wyglada bardzo ciekawie.

cjg.gazeta.pl/CJG_Warszawa/1,104881,8380014,Spojrz_na_cialo_z_innej_perspektywy.html
    • moniach_1 OT - małe dziecko i etniczne klimaty :) 22.09.10, 15:20
      Natrafiłam na coś takiego:
      www.youtube.com/watch?v=5h31cg2KRrg
      Tak jak w opisie, są to kołysanki z różnych krajów z przepięknymi animacjami :) Jest etnicznie (ta turecka z linka jest cudna!) i jest dla dzieci. Teraz chyba twoje dziecko jest za małe, ale za parę miesięcy może wam się fajnie razem oglądać :) Niestety, jeszcze chyba nie ma dvd z tego, ale dużo jest na youtubie. tu strona całego projektu: www.lull.ru/ Mam nadzieję, że się spodoba :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka