Dodaj do ulubionych

jak sie wypromowac na allegro???

08.10.10, 16:31
kurcze, tam jest taki natlok towarow, ze szok :(
naprawde ciezko cokolwiek znalesc jako kupujacy, a mysle, ze sprzedajacy maja tez trudne zadanie, zeby sie przebic przez inne oferty...

zastanawiam sie (z kilkoma osobami) o zalozeniu mini-dzialalnosci gospodarczej, polegajacej na otworzeniu sklepu na allegro. z konkretnym towarem, oczywiscie ;)

niestety marka nie jest znana w polsce, choc rodzaj towaru mysle, ze bylby interesujacy (chodzi o kosmetyki naturalne, zeby nie bylo niedomowien ;) nie stricte ekologiczne, ale naturalne, bez chemii, konserwantow, silikonu, sls itp, bardzo wiele skladnikow jest z certyfikatem eko, ale nie wszystkie).

i teraz zastanawiam sie, jak sie zareklamowac i wypromowac na allegro? jak sprawic, zeby ludzie wlasnie MOJE kosmetyki kupowali ;) jak znalesc chwytliwa nazwe aukcji, zeby duzo ludzi na nia trafialo???

oczywiscie poczytalam sobie, jak opisac sama aukcje, zeby byla "przebojowa", ale w tym tlumie towarow trzeba zostac najpierw zauwazonym... ktos musi WEJSC na moje aukcje... jak go do tego delikatnie przymusic?... ;)

gdy sie sprzedaje towar znanej marki, albo towar "deficytowy" (jak chocby stanik w dobrym rozmiarze ;)), to jest latwiej, jest punkt wyjscia, no i przede wszystkim - nie ma az tylu ofert...

co byscie poradzily?

dodam, ze z zalozenia kosmetyki te maja byc raczej niedrogie, szampony/odzywki/zele pod prysznic/mydla 10-20 zl, kremy 15-30 zl itp.
Obserwuj wątek
    • nomina Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 16:52
      Kuro, napisz do mnie, co to za kosmetyki, bo ja takich szukam.
      • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 17:04
        hehe, Nomina, a ja myslalam, ze cos mi doradzisz, bo wiem, ze masz doswiadcznie :)

napisze, ale dopiero, jak mi pomozesz!

hehe, wlasnie wyslalam maila ze strony autorium, mam nadzieje, ze dojdzie bez klopotow (jakos nie mam zaufania do takiej formy kontaktu, gdy nie widze adresu mailowego adresata ;)). daj znac, gdyby nic dzis od kury nie przyszlo.
    • yaga7 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 17:02
      Jak kosmetyki, to może spróbuj się poreklamować też na wizaż.pl - tam jest mnóstwo użytkowniczek i może warto by tam też coś podziałać? No ale to kolejny forumowy zjadacz czasu.
      Pomyśl nad wykupieniem mini reklam - np są takie małe na balkonetce i pewnie też będą na innych stronach.
      • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 17:08
        tak, myslalam nad reklamami w jakis kobiecych spolecznosciach.

czy ja moge logo firmy uzywac bez ich wiedzy?
        nie smiejcie sie, nie mam pojecia :( wyobrazam sobie, ze jednak nie - bez zgody firmy - a jak taka zgode zdobyc?... nie chce byc przedstawicielem tej firmy, jedynie sprzedawca produktow. powoli zaczynam sie z nimi kontaktowac, ale sama nie wiem, jak to ugryzc ;)

a na tym wizazu.pl (nigdy nie bylam) mozna sie tak normalnie zareklamowac, czy trzeba jednak to robic w formie marketingu szeptanego? ;) nie mam pojecia, czy moge tam sobie po prostu wejsc, zaczac watek o kosmetykach naturalnych i podac linki do moich aukcji?
        • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 17:13
          > czy ja moge logo firmy uzywac bez ich wiedzy?
          > nie smiejcie sie, nie mam pojecia :( wyobrazam sobie, ze jednak nie - bez zgody
          > firmy - a jak taka zgode zdobyc?... nie chce byc przedstawicielem tej firmy, jedynie
          > sprzedawca produktow.

z drugiej strony - maja na swojej stronie w necie mnostwo slicznych zdjec, do pobrania...
          sama nie wiem?
        • yaga7 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 17:26
          Co do logo firmy, to nie mam pojęcia. Oczywiście jak ja coś wystawiam na all, to wrzucam logo, ale ja to nie firma, tylko osoba prywatna.

Co do wizażu, to na pewno można wykupić normalne płatne reklamy jako banerki, bo takie widziałam. Można normalnie sie udzielać na forum i wtedy można wykupić reklamę w sygnaturce. Natomiast nie można na chama podawać linków do swoich aukcji, jeżeli się nie wykupiło reklamy - to w skrócie. Na pewno w regulaminie wizażowym jest trochę o reklamach :)
          • marciasek Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 19:47
            W zasadzie niezależnie od tego, czy jest się osoba prywatną, osoba prywatną prowadzącą DG czy spółką jakiejkolwiek postaci - znak firmy X jest jej własnością i nie można go używać bez zgody właściciela. Tyle teoria, bo w praktyce to wiadomo, że nikt Yagi nie będzie ścigał za logo Big Stara użyte w aukcji nietrafionej pary dżinsów itd. Jednak czym innym są sprzedaż okazjonalna i regularna działalność gospodarcza, zwłaszcza DG w warunkach ostrej konkurencji (jak na Allegro). Tobie, Kuro, żebyś mogła spać spokojnie, radze skontaktować się w tej sprawie z firmą, której produkty zamierzasz sprzedawać. Jeżeli wszystko jest legalne i nie naruszasz niczyjego monopolu dystrybucyjnego na danym terenie - nie powinnaś mieć żadnego problemu. Obrazki w dziale download są z pewnością przeznaczone dla prasy i partnerów. Pewnie i Ty możesz z nich skorzystać, ale dobrą praktyką biznesową jest zapytać i uzyskać pisemną zgodę. Chociażby w postaci emaila od właściwej osoby.

Życzę powodzenia i proszę, koniecznie daj znać gdy rozpoczniesz sprzedaż - sama chętnie zostanę Twoją klientką, bo naturalne, nieagresywne kosmetyki w tym przedziale cenowym są dla mnie bardzo interesujące.
            • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 20:12
              tak myslalam, ze z tymi ladnymi obrazkami to nie ma tak latwo :)
              dowiem sie, jak to zalatwic formalnie, dziekuje!

> Życzę powodzenia i proszę, koniecznie daj znać gdy rozpoczniesz sprzedaż -
              > sama chętnie zostanę Twoją klientką, bo naturalne, nieagresywne kosmetyki w
              > tym przedziale cenowym są dla mnie bardzo interesujące.

tak wlasnie mi sie wydaje - ze moglby byc spory popyt, O ILE klientki wiedzialyby, gdzie szukac... (u mnie, zanczy sie :))

a moge podpytac, jak bys sie zabrala do szukania takich kosmetykow na allegro? co bys wpisywala w wyszukiwarke? moze cos odgapie w sprawie tytulow aukcji :)
              • marciasek Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 20:45
                no pewnie kosmetyki naturalne, szampon bez sls, ale najchętniej nazwę konkretnej marki lub produktu, oczywiście gdybym je znała. Po pierwszych udanych zakupach wylądowałabyś u mnie w ulubionych, z subskrypcją na nowe przedmioty - i już nic bym nie musiała wpisywać ;)))
    • magdalaena1977 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 22:42
      Normalnie przymykam na to oko, ale tym razem napiszę wprost - zatrudnij dobrego korektora do poprawiania opisów aukcji.
      Wiem, że mieszkasz w Niemczech i Twoją specjalnością są nauki ścisłe i dlatego brak polskich znaków i drobne literówki (znalesc > znaleźć) w Twoich postach mnie nie rażą.
      Ale gdybym takie błędy znalazła w opisach produktów czy warunkach aukcji na allegro, uznałabym to za niechlujstwo.
      • jul-kaa Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 13:46
        Kura, mnie zatrudnij! Mnie! Mnie!
        • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 13:57
          hehe, moja siostra jest "praktykujaca" polonistka.
          myslisz, ze sobie poradzi?...
          jesli skrewi, zatrudnie Ciebie :)

Magdalene wyslemy na przeszpiegi na moje aukcje ;)
      • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 14:01
        Magdalena, cenna uwaga. na pewno zadbam o poprawnosc jezykowa i ortograficzna aukcji!

moj brak uzywania polskich liter to zwyczajne lenistwo :(

a literowki i bledy, ktore poleniam to - niestety - nie skutek "specjalizowania" sie w naukach scislych (bo uwazam, ze kazdy powinien dobrze jezyk ojczysty znac), tylko fakt zwiazany z tym, ze jednak od wielu lat mieszkam za granica i mam maly dostep do DOBREGO polskiego slowa pisanego. ksiazki czytam glownie po angielsku - bo latwiej i taniej je tutaj dostac. sporo czytam w necie po polsku, ale tam - wiadomo - raczej nie mozna liczyc na poprawnosc stylistyczna, gramatyczna, czy ortograficzna... tak wiec cofam sie, ku wlasnemu przerazeniu :(

dobrze, ze zwrocilas mi uwage, ze sa to jednak czeste bledy, ale i smutno mi, ze jednak regres jest widoczny...
        • magdalaena1977 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 15:09
          kura17 napisała:
          > dobrze, ze zwrocilas mi uwage, ze sa to jednak czeste bledy, ale i smutno mi,
          > ze jednak regres jest widoczny...
          No właśnie jak na wypowiedzi na forum nie jest źle. Zresztą Ty językowo piszesz poprawnie, a pierwszejliterze (tez mam nadzieję, że się nie obrazi) zdarzają się różne germanizmy typu modus zamiast tryb.

> ksiazki czytam glownie po angielsku - bo latwiej i taniej je tutaj dostac.
          A może poszukaj polskich wydawnictw w wersji elektronicznej ? jest sporo prasy w necie (Polityka, Tygodnik powszechny, Wyborcza) i zaczynają się pojawiać polskie e-booki. Np Runa wydaje sporo książek fantastycznych polskich autorów w wersji elektronicznej.
          www.eclicto.pl/szukaj.php?fraza=brzezi%C5%84ska&search=1&searchbtn=szukaj
    • justinehh Re: jak sie wypromowac na allegro??? 08.10.10, 23:20
      Ja mogę co najwyżej użyczyć boks reklamowy u dziennikarzy obywatelskich ...
      • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 14:02
        a moglabys napisac mi w skrocie na maila gazetowego o szczegolach? bylabym bardzo wdzieczna! :)
    • wodadobra Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 13:22
      A podglądałaś jak wygląda sprawa u potencjalnej konkurencji?
      Czasami takie aukcje potrafią pomóc wypracować swój styl i podrzucić parę pomysłów a jednocześnie pokazać co nie pasuje.
    • jul-kaa Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 13:47
      Sprzedawałam na allegro przeróżne rzeczy, ale nie mam bladego pojęcia, jak się wypromować :( Moim zdaniem nowy, oryginalny produkt może przyciągnąć klientki samym faktem swojej "nowości" na rynku.
      • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 13:56
        no ja tez licze na nowosc :)
        ale trzeba WIEDZIEC o takim produkcie, zeby kupic, prawda?
        a ja wiem, ze firma nie jest znana w polsce, wiec musze szukac innego dojscia :)

na allegro jest taaaaakie mnostwo kosmetykow, ze glowa boli... na pewno nikt "moich" nie znajdzie, jesli w tytule dam po prostu "szampon do wlosow" ;)

jakie macie pomysly, jak skonstrulowac tytul?
        ja na razie wymyslilam: kosmetyki naturalne, oraz - za rada Marciasek - bez LSL

co jeszcze? tytul ma ograniczona ilosc liter, oczywiscie ;)
    • kura17 kilka pytan 09.10.10, 14:20
      tak mysle sobie o tym moim planowanym biznesie i mam kilka pytan dla Was :)

- jak lepiej organizowac aukcje - z kazdym konkretnym towarem osobno, czy pogrupowac towary i juz w opisie aukcji dac mozliwosc wyboru konkretnego produktu?

przyklad: bedzie kilka rodzajow szamponow, kazdy w tej samej cenie. czy zrobic jedna aukcje typu "szampon" i w srodku do wyboru kilka rodzajow szamponow (do blond wlosow, rudych, do suchych, zniszczonych, itp), czy tez z kazdym rodzajem szamponu zalozyc oddzielna aukcje i juz w tytyule zasugerowac, do jakich wlosow.

plusy JEDNEJ aukcji - oszczednosc przy wystawianiu ;); wiekszy porzadek (jak dla mnie); minimalnie mniej roboty z przygotowaniem wystawienia.

plusy WIELU aukcji - wiecej aukcji, czyli latwiej zauwazyc produkt, marke; niektorzy szukaja po wlasciwosciach przedmiotu (np wpisuja w wyszukiwarke "szampon blond").

inne plusy/minusy? co Wy sadzicie?

- jak PAKOWAC te kosmetyki? chce, zeby ceny za wysylke byly niskie, ale tez by wysylka byla bezpieczna. czy da sie szampony, odzywki, zele pod prysznic wysylac w kopercie babelkowej??? a jesli nie, to w jakim pudelku? macie doswiadczenie? ja kupuje malo kosmetykow w necie, wiec nie mam pojecia...

z gory dziekuje za odpowiedzi :)
      • aankaa Re: kilka pytan 09.10.10, 15:12
        raczej nie pakowałabym kosmetyków w koperty bąbelkowe. Nigdy nie wiadomo czy nie wyląduje na dnie jakiegoś wora/kontenera przytrzaśnięta ciężką paczką. No i kłopot gotowy. Na początek pudełka możesz kombinować w sklepach (mogą być nawet po herbacie ale usztywnione od środka jakąś tekturką) + wypełnienie np. groszkiem styropianowym. Z czasem, jak (czego Ci życzę i czekam na te super kosmetyki) interes się rozwinie możesz pomyśleć o zamówieniu kartoników.
      • jul-kaa Re: kilka pytan 09.10.10, 15:19
        kura17 napisała:

> - jak lepiej organizowac aukcje - z kazdym konkretnym towarem osobno, czy pogru
        > powac towary i juz w opisie aukcji dac mozliwosc wyboru konkretnego produktu?

powiem tak: NIENAWIDZĘ takich aukcji, w których można wybierać produkt. W 3-4 przypadkach na 10 dostaję nie to, co zamawiałam (ostatnio gładkie półśpiochy zamiast paskowanych hehehe). Dla sprzedawcy to też zawsze ogromny kłopot, bo ludzie kupują np. z konta "ziuta789", a mejla przysyłają z konta "violka15". I bądź tu mądra :)

Jak pakować - nie wiem, ale przychylam się do opinii, że nie w koperty.
        • yaga7 Re: kilka pytan 09.10.10, 15:56
          Ja też nie znoszę takich aukcji, więc też nie polecam.

Ale co do pakowania, to mam trochę doświadczenia w pakowaniu kosmetyków, bo sporo wysłałam przez allegro i przez wizaż.
          Można w koperty bąbelkowe, ALE należy obowiązkowo jeszcze zabezpieczyć każdy produkt z osobna. Czyli nie wrzucać luzem szamponu do wielkiej koperty, żeby w środku latał, tylko każdy szampon zawinąć szczelnie folią bąbelkową, zakleić dookoła taśmą i dopiero wtedy do koperty tak, żeby się nie ruszał. Można też przed zawinięciem w folię bąbelkową zawinąć w zwykłą przezroczystą folię bardzo szczelnie i dopiero potem w folię i do koperty.

Jedyne problemy, które ja miałam z kosmetykami (a dostałam bądź wysyłałam na pewno kilkadziesiąt przesyłek jak nie więcej w ciągu lat) w kopertach bąbelkowych to to, że kosmetyk się otworzył i wylał. A jak zawiniesz w folię i zakleisz, to nie ma prawa się wylać.
          Nigdy nie miałam zgniecionych przesyłek - w sensie żadne kontenery na pewno na nich nie stały ;)))
          • kura17 Re: kilka pytan 09.10.10, 18:07
            to sa bardzo wazne uwagi! dziekuje bardzo - chyba zrezygnuje z takich wspolnych aukcji, chyba, ze sie pojawia gorace obronczynie ;)

i dzieki za instrukcje pakowania w koperty babelkowe :)
            mysle, ze bede proponowala 2 opcje wysylki - tansza w koperte i drozsza w paczce, a kupujacy wybierze :)
            • yaga7 Re: kilka pytan 09.10.10, 18:51
              Jak będziesz pakować w paczki, to też radzę poowijać folią, żeby się nic nie wylało.
              I najlepiej w jakieś papierki jeszcze - ja używam do tego resztek z niszczarki. Ale są firmy, które pudelka wypełniają takimi workami z powietrzem, ale nie wiem, skąd je się bierze.
              I tak, dwie (czy więcej) opcje wysylki zawsze są dobre.
              • aankaa torebki z powietrzem 09.10.10, 20:17
                part-pack.pl/pakowanie_worki_powietrzne_fill_air.html
    • aankaa OT - Kura, wysłałam maila w sprawie książek 09.10.10, 15:23

• kura17 odpisalam :) n/txt 09.10.10, 15:33

• aankaa a nie lepszy byłby 09.10.10, 16:09
      zwykły sklepik internetowy ?
      bez problemu wstawiłabyś adres w stopkę a i link do takowego łatwiej rozesłać po znajomych :)
      • jul-kaa Re: a nie lepszy byłby 09.10.10, 17:31
        Allegro ma znacznie więcej kupujących, wiele sklepów traktuje swoje aukcje jako prawie darmową reklamę i przyciągnąwszy klienta ciekawą aukcją, porywają go do sklepu internetowego (lub stacjonarnego).
        Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem byłoby założenie sklepu z pełną ofertą oraz konta allegrowego zawierającego nazwę sklepu - nie wiem, czy to jest zgodne z regulaminem, musisz się kurko dowiedzieć. Wiem, że na stronie przedmiotu nie może być reklamy/odnośnika do sklepu.
      • kura17 Re: a nie lepszy byłby 09.10.10, 17:58
        sklep tez mamy w planach :)
        ale chcemy zaczac od allegro, zeby zobaczyc, czy bedzie sie sprzedawac.
        bo na allegro naklady wlasne w zasadzie sa zadne, oprocz towaru i gorszy za wystawienie i sprzedaz. a sklep internetowy to jednak wieksze koszty. no i wiecej rzeczy do opanowania - chocby strona graficzna! na allegro latwiej zrobic ladna aukcje :)
        zwlaszcza, ze widac po komentarzach przy roznych sklepach netowych ze stanikami, ze kupujacy zwracaja uwage na szate graficzna i na cale mnostwo innych drobiazgow :)

tak wiec chcemy zaczac od allegro, a potem - jesli wypali - dodac sklepik

a w sygnaturke moge rowniez wstawic link do swoich aukcji, prawda? :)
        czy jest to zabronione?... reklamowanie balkonetki bylo zabronione, ale swoich wlasnych aukcji?... nawet nie wiem, musze sprawdzic :)
        • aankaa pytanie laika 09.10.10, 18:26
          w życiu nie kupiłam nic na allegro, nie mam konta. Czy możliwe jest kupienie (czegokolwiek) poza aukcją ?
          • kura17 Re: pytanie laika 09.10.10, 19:09
            mysle, ze tak - zawsze mozna napisac do sprzedajacego, czy sprzeda Ci konkretny przedmiot poza allegro :)

ja bym chetnie tak sprzedawala, hehe (oczywiscie nie konczac aukcji, ktore sa, tylko wysylajac dodatkowe przedmioty).

a dlaczego nie chcesz zalozyc konta na allegro?
            to dosc latwa procedura i - przyznam szczerze - za bardzo nie spamuja. troche rzeczy przychodzi, ale latwo je wylapac i nie jest tego duzo :)
            • jul-kaa Re: pytanie laika 09.10.10, 19:24
              kura17 napisała:
              > mysle, ze tak - zawsze mozna napisac do sprzedajacego, czy sprzeda Ci konkretny
              > przedmiot poza allegro :)

O ile sprzedający ma podany adres mejlowy w opisie aukcji - jak nie ma się konta, nie można "zadać pytania Sprzedającemu" ani "wysłać e-maila do tego Użytkownika".
              • kura17 Re: pytanie laika 09.10.10, 19:30
                aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
                o tym nie pomyslalam :)

to musze pamietac, zeby dodac mail (dyskretnie ;)) w opisie aukcji :)
                • yaga7 Re: pytanie laika 09.10.10, 19:53
                  Sprzedawanie poza allegro jest zasadniczo niezgodne z regulaminem allegro ;)

Wiadomo, parę razy można tak sprzedac, ale generalnie na większą skalę to mogą być problemy. No i na początku radzę Ci nabić trochę komentarzy, bo jednak allegrowicze patrzą na komentarze. I ja bym się bała kupić coś poza allegro od osoby, która ma ich kilka / kilkanaście.
            • aankaa Re: pytanie laika 09.10.10, 20:23
              nie wyobrażam sobie "śledzenia aukcji" będąc przy klawiaturze jedynie (nie wszystkimi) wieczorami. No, ale może nie bardzo jeszcze się orientuję w tym całym e-interesie. Choć przekonałam się już (z powodzeniem) do internetowych zakupów bieliźnianych :). Ale tylko w "klasycznych" sklepach
              • kura17 Re: pytanie laika 09.10.10, 20:33
                Anka, ale nie musisz "sledzic aukcji" :)
                na allegro mozna wpisac maksymalna kwote, jaka sie chce za dany przedmiot dac, i allegro bedzie samo za Ciebie licytowac - podnoszac licytacje tylko o minimalna wartosc ponad to, co ktos inny zalicytowal. tylko Ty wiesz, jaka jest Twoja maksymalna kwota. gdy aktualna cena jest 5 zl, a Ty ustawisz swoja cene maksymalna na 15 zl, to allegro najpierw zalicytuje 5,50 zl w Twoim imieniu (albo 6 zl, zalezy ile jest minimalne podniesienie, to jest napisane na aukcji). gdy ktos przebije 5.50, na przyklad do 7,86 zl, to allegro znow automatycznie za Ciebie zalicytuje 8,36 (jesli podniesienie jest o 0.5 zl). i tak az do wyczerpania Twojej kwoty maksymalnej :)
                • aankaa Re: pytanie laika 09.10.10, 20:45
                  Kura ! wydrukuję to sobie i spróbuję zrozumieć :D
                  a jak, np ustawię, że za Twój krem dam max 40 zeta i nikt do tej ceny nie dobije. To ile zapłacę ? 40 czy ciut więcej niż najbardziej napalona kobita ? I skąd będę wiedziała, że ten "mój ci on" jest dla mnie ? dostaję jakieś powiadomienie ? od kogo ? od Ciebie / allegro ?

przepraszam, może to zbyt podstawowe pytania ale gdzieś "tsza te wiedze" posiąść. A to miejscuszko wydaje się być najbardziej przyjaznym / tolerancyjnym :)
                  • azymut17 Re: pytanie laika 09.10.10, 21:13
                    Możesz też kupować bez licytacji, korzystając z opcji "kup teraz". Wtedy działa to jak w zwyczajnym sklepie, klikasz tylko "dalej' wpisując dane i wybierając opcje dostawy, a potem płacisz na stronie Allegro albo zwykłym przelewem wpisując dane, które dostajesz mailem.

> I skąd
                    > będę wiedziała, że ten "mój ci on" jest dla mnie ? dostaję jakieś powiadomieni
                    > e ? od kogo ? od Ciebie / allegro ?
                    Ja nie Kura, ale odpowiem. Maile dostajesz od Allegro, informują o tym, co kupujesz i komu musisz zapłacić.

> To ile zapłacę ? 40 czy ciut więcej niż najbardziej napalona kobita ?
                    Ciut więcej niż ona.

Poczytaj też samouczki na stronach Allegro, są łopatologiczne, mnie nikt nie uczył, sama czytałam, kupowałam i wystawiałam :-)
                  • anka-ania Re: pytanie laika 09.10.10, 21:13
                    aankaa napisała:

> Kura ! wydrukuję to sobie i spróbuję zrozumieć :D
                    > a jak, np ustawię, że za Twój krem dam max 40 zeta i nikt do tej ceny nie dobij
                    > e. To ile zapłacę ? 40 czy ciut więcej niż najbardziej napalona kobita ?

Jeśli licytacja nie dobije do tych 40, to ciut więcej niż ostatnia oferta.
                    Ale jeśli chcesz licytować, to IMO lepiej i wygodniej jest korzystać np. ze www.snajper.net który automatycznie zalicytuje dla ciebie na parę sekund przed końcem aukcji. Jest wtedy mniejsza szansa, że ktoś cię przelicytuje, no i nie podbijasz ceny licytując bezpośrednio na allegro, więc jest szansa, że kupisz taniej.

Ale na allegro, oprócz licytacji, jest też opcja "kup teraz", gdzie kupujesz jak w zwykłym sklepie internetowym. I pewnie tak też kura będzie sprzedawała swoje kosmetyki.

> I skąd
                    > będę wiedziała, że ten "mój ci on" jest dla mnie ? dostaję jakieś powiadomieni
                    > e ? od kogo ? od Ciebie / allegro ?

Przychodzi mail z systemu allegro, że wygrałaś lub nie.
                    • aankaa Re: pytanie laika 09.10.10, 21:30
                      Ale na allegro, oprócz licytacji, jest też opcja "kup teraz", gdzie kupujesz jak w zwykłym sklepie internetowym. I pewnie tak też kura będzie sprzedawała swoje kosmetyki.
                      ===
                      i to misię :) najbardziej podoba
                      Kuro! do dzieła! :)

a odpowiadaczkom bardzo dziękuję za kolejne uświadomienie *)
                      • maith Re: pytanie laika 11.10.10, 13:38
                        Dokładnie, jakie licytacje? A po co?
                        Przecież takie sklepiki sprzedają np. 10 kremów X, z ceną wyłącznie kup teraz.
                        Sprzeda się ile się sprzeda, a kupując, kupujesz zawsze za określoną cenę.
                        Ustawienie w sklepie licytacji byłoby jak dla mnie strzelaniem sobie w stopę.
                        Licytacje są dla aukcji pojedynczych, a nie dla sklepów.
                        Chciałoby Ci się jeszcze sprawdzać, kto daną rzecz za ile zakupił? Wkurzać klientów, że teraz przepadła mu aukcja, musi czekać na następną? Tu ktoś go przebił, a tam to samo jeszcze wisi? Bez żartów :)
                        • kura17 Re: pytanie laika 11.10.10, 14:10
                          dobrze Maith pisze :)
                          planuje oczywiscie tylko licytacje "kup teraz".
                          z powodow podanych powyzej, oraz z jeszcze jednego, egoistycznego ;)
                          to marka na razie nieznana, nie przewiduje "bijatyki" przy zakupach... gdybym ustawila aukcje, to zaloze sie, ze nigdy nie sprzedalabym za wiecej, niz cena wywolawcza... to juz wole uczciwe "kup teraz" i gotowe :)
    • kura17 jeszcze mam pytanie :) 09.10.10, 19:58
      czy w opisach aukcji kosmetykow wolicie zdjecia od producenta (wiadomo, na ogol bardzo ladne), zdjecia "autorskie" sprzedajacego, "artystyczne zdjecia autorskie"? ;)

wiadomo, ze przy stanikach wazne jest zdjecie aktualnego przedmiotu, ale kosmetyki na ogol wygladaja dokladnie tak, jak na zdjeciach producenta, no i wyglad ma minimalne (dla mnie) znaczenie.
      • yaga7 Re: jeszcze mam pytanie :) 09.10.10, 21:25
        Konieczne zdjęcie real sprzedawanego przedmiotu.

Raczej nie kupię kosmetyku, jeżeli nie mam zdjęcia real. Bo może być stary / przeterminowany / z obdrapanym opakowaniem / w folii albo bez folii itp, itd.
        Oczywiście, jak na czymś mi zależy, to kupię i tak, ale aukcje ze zdjęciami real są bardziej wiarygodne. Ale mogę mieć skrzywienie po aukcjach perfum :)
        • jul-kaa Re: jeszcze mam pytanie :) 10.10.10, 00:02
          yaga7 napisała:
          > Konieczne zdjęcie real sprzedawanego przedmiotu.

A moim zdaniem jeśli sprzedaje się jako sklep, nowe kosmetyki, to nie jest to potrzebne. Wręcz powiedziałabym, że wygląda to nieprofesjonalnie.
          Widzisz, kurko - nie dogodzisz wszystkim :)
          • magdalaena1977 Re: jeszcze mam pytanie :) 10.10.10, 00:37
            jul-kaa napisała:

> yaga7 napisała:
            > > Konieczne zdjęcie real sprzedawanego przedmiotu.
            >
            > A moim zdaniem jeśli sprzedaje się jako sklep, nowe kosmetyki, to nie jest to p
            > otrzebne. Wręcz powiedziałabym, że wygląda to nieprofesjonalnie.
            Dla mnie też. Zdjęcie real jest dobre przy przedmiotach używanych, autoryzowany sprzedawca powinien mieć zdjęcia producenta.
            > Widzisz, kurko - nie dogodzisz wszystkim :)
            • kura17 Re: jeszcze mam pytanie :) 10.10.10, 10:17
              a moze do miniaturki zdjecie firmowe, a w opisie aukcji propozycja, ze zdjecie autentyczne moze zostac wyslane na maila w kazdej chwili?

albo, zeby bylo mniej roboty dla ogladajacych, to po prostu w srodku, w aukcji, dodac w galerii zdjecie prawdziwe przedmiotu? jak myslicie?

moze wtedy dogodze troche lepiej wszystkim? :)
              • yaga7 Re: jeszcze mam pytanie :) 10.10.10, 10:56
                W sumie nie ma ograniczenia co do liczby zdjęć, więc moim zdaniem możesz dać i producenta, i real, i będzie ok :)
    • plecha1 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 21:02
      Kuro, a może zdradź, co to za kosmetyki? :) Ja póki co używam serii Hipp dla niemowląt i to jedyne oprócz Babydreama kosmetyki, które mnie nie podrażniają. Ciekawa jestem dokładnego składu - przydałaby się czasem jakaś odmiana, bo póki co moja łazienka wygląda jak łazienka matki dzieciom ;)
      • kura17 Re: jak sie wypromowac na allegro??? 09.10.10, 22:52
        wyslalam Ci maila na gazete :)
    • kura17 a blog? 11.10.10, 09:29
      tak sobie wymyslilam, ze moze zalozyc jakiego "promujacego" bloga? to znaczy opisujacego kosmetyki, ktore planuje sprzedac, ale z wyraznym zalozeniem, ze bedzie tam wlasnie o sprzedazy - to znaczy opisany asortyment, planowane nowosci, pytania do osob uzywajacych, prosba o komentarze, moze tam zrobie wiecej ankiet? moglabym tez odpowiadac na bierzaco na wszelkie pytania itp.

bylyby tam wiadomosci o kosmetykach, mozna by powymieniac uwagi, bylyby tresci merytorycznie glownie, al byloby jasne, ze to blog reklamujacy nasza konkretna sprzedaz.

bo nie chce tworzyc "niby" neutralnego bloga, tylko o tych kosmetykach, zeby napedzic zainteresowania, bez uczciwego przyznania, ze zajmuje sie przedaza tych kosmetykow na allegro. jakos niezbyt moralne mi sie to wydaje, taki rodzaj marketingu szeptanego... a tego jednak pragnelabym uniknac - tzn nie chce SAMA byc "poczta pantoflowa", choc bardzo miloby mi bylo, gdyby zadowolone klientki "szeptaly" o mnie (lub o kosmetykach!) dalej ;)

jak myslicie, to dobry pomysl?
      adres wlozylabym sobie w sygnaturke, zamiast spisu kurzej rodziny ;)
      • kura17 broszurka reklamowa? 11.10.10, 09:57
        czy, jesli do zakupow na allegro, dostalybyscie broszurke reklamowa, wymieniajaca oferowane produkty, ewentualnie nowosci (i kiedy mialyby sie pojawic), to bylybyscie zadowolone? czy to za nachalna reklama? broszurka mala, estetyczna ;)
        • yaga7 Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 10:21
          Ja jestem za blogiem i za broszurką.
          Dla mnie logiczne jest, ze jeżeli ktoś kupuje jakiś tam kosmetyk, to chętnie się dowie na temat innych kosmetyków tej samej firmy.
          Super by jeszcze było, gdybym były np jakieś próbeczki dołączane.
          • kura17 Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 10:50
            Yaga, tez myslalam o probeczkach... ale do tej pory nigdy zadnych nie widzialam!
            musze sie dowiedziec w sklepie.
            najwyzej - w ramach promocji, kupie sama jakies mini-ilosci, tutaj mozna dostac tzw "podrozne opakowania" kosmetykow, ok 30-60 ml w malenkiej buteleczce lub tubce... zje to pewnie moj zysk na poczatku do prawie zera, ale moze warto sie popromowac w ten sposob?
            • yaga7 Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 10:52
              30-60 ml na próbkę darmową to sporo ;)

Ewentualnie możesz sprzedawać w zestawach - produkt pełnowymiarowy + inny mniejszy.

Albo możesz samodzielnie przygotowywać próbki w małych pojemnikach - ale to na wyraźne życzenie kupującego.
              W sumie w Sephorze takie ręcznie przygotowywane próbki można dostać, więc nie jest to nic dziwnego.
              • kura17 Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 11:06
                no wiem, ze to sporo. bo to nie jest darmowa probka, tylko zwyczajnie mini-rozmiar, do podrozy na przyklad, kupic trzeba :)

musze to przemyslec - co i jak ;)
              • aankaa Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 11:06
                nie wydaje mi się, że własnoręcznie można przygotować próbki, które mają spełnić wymogi produktu "naturalnego" - sterylne opakowanie, deklaracja PAO itp
                • yaga7 Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 11:22
                  Kiedyś w Sephorze na pewno można było, bo brałam od nich. Dlatego pomyślałam, że może można na tej samej zasadzie przez net. Ale faktycznie nie wiem, na ile jest to zgodne z czymkolwiek.
        • jul-kaa Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 11:07
          Blog i broszurka - bardzo fajne pomysły.
          A próbka to może mieć 5-10ml :) - zależy, jaki to produkt.
          • kura17 Re: broszurka reklamowa? 11.10.10, 11:17
            no wiem, ze moze byc malutko :)
            ale ja sie z ich probkami nie spotkalam, a te opakowania 30-60 ml to sa zwyczajne produkty, w rozmiarze "podroznym", ktore mozna w sklepie kupic. moglabym je dodawac w ramach promocji, pozbywajac sie calego zysku, hehe...
            • ankh_morkpork Prezent do zakupów powyżej X zł 11.10.10, 11:39
              >moglabym je dodawac w ramach promocji, pozbywajac sie calego zysku, hehe...

Jeśli będziesz je dodawać do zamówienia na kwotę min. X zł, to może nie pozbędziesz się całego zysku. W sensie: za dokonanie zakupów na moich aukcjach na kwotę minimum X zł prezent: wybrany przez kupującego krem pojemność 30 ml gratis.

A ile to X wyniesie, to już Ty ustalisz.
              • wodadobra Re: Prezent do zakupów powyżej X zł 11.10.10, 16:05
                Zdecydowanie przychylam się do propozycji innego, komplementarnego miniproduktu w zestawie. Tzn do odżywki w dużej wersji w zestawie na próbę szampon. Krem na dzień + na noc albo inne mazidło do twarzy. Ale nie za darmo! (produkty podróżne są przecież zwykle drogie w przeliczeniu ilość/cena) Tzn chętnie spróbuję czegoś jeszcze, a denerwują mnie próbki 2ml bo nic mi nie dają. Nie wiem, czy efekt jest taki czy siaki - chcę korzystać z danego produktu przez jakiś czas.
                I ulotka - jakie jeszcze produkty firma produkuje - często czytam takie schowane w kremach (ale nie pamiętam których) i sięgam po inne produkty.
                • yaga7 Re: Prezent do zakupów powyżej X zł 11.10.10, 16:34
                  A tu też się okazuje, że każdemu się nie dogodzi ;)

Ja akurat lubię takie małe próbki ;)
                • kura17 WidaDobra 11.10.10, 20:01
                  czy dobrze rozumiem, ze wyobrazasz to sobie mniej wiecej tak:

w opisie aukcji dodaje, ze - na przyklad - za dodatkowe 5 zl mozna sobie wybrac jeden z listy kosmetykow "podroznych"? i kupujacy decyduje co i czy chce?

to nawet fajny pomysl!
                  ale nie wiem, czy o to wlasnie Ci chodzi ;)
                  • wodadobra Re: WidaDobra 11.10.10, 21:53
                    Tak. Właśnie tak to sobie wyobrażam.
                    Jeżeli są małe próbki, o których pisze yaga to fajnie jest dostać coś takiego w formie niespodzianki. Ale preparaty podróżne do produktu podstawowego to jest to!
                    • kura17 WodaDobra! 12.10.10, 09:22
                      przede wszystkim przepraszam za blad w nicku wstyd mi!

a pomysl fajny! nie wpadlam na to, a bardzo mi sie podoba, zobacze jaki jest wybor kosmetykow podroznych i chyba wlacze to do oferty :) i w dodatku wiem, ze kosmetyki podrozne ma rowniez firma, ktora chce wlaczyc pozniej do naszej oferty - kosmetyki eko, juz w wyzszych cenach, ale tez o bardzo dobrej i chwalonej w niemczech jakosci! gdybym je sprzedawala do testowania w podroznych opakowaniach, to moze predzej bym wiedziala, czy bedzie na nie popyt :) i kupujacy mogliby wzprobowac troche taniej!
    • kotwtrampkach Re: jak sie wypromowac na allegro??? 12.10.10, 09:09
      co do opakowania - najwygodniej zapakowane płynne kosmetyki, jakie dostałam to woreczek ze struną+pudełko i ciasno poukładane. Pudełko jak wiemy tez mozna poleconym słać :D, a podpowiem, ze koperty bąbelkowe wcale tanie nie są i hurtowo można kupić pudełka taniej. Ale np.avon dostawałam w pudle tekturowym, żadnych woreczków, często latające - nigdy nic się nie wylało. Z tym że niektóre buteleczki były jeszcze w kartonikach..

Na aukcji - nie lubię wyboru produktu, ale lubię informację, ze taki jest na innych aukcjach. Nie lubię nieczytelnych tytułów - np. szukam innego zapachu szamponu - a musze wejść na kilka aukcji (takie sobie odpuszczam). nie znoszę, kiedy sprzedający ma wystawionuych po kilka takich samych aukcji - w róznych miejscach? to frustruje przeglądającego produkty.. Nie lubię zbyt długich opisów i szukania informacji pomiędzy reklamami, co właściwie kupuję.

Często - widząc, ze sprzedaje sklep próbuję wygooglać adres sklepu internetowego. CZasem w opisie aukcji jest link do opisu przedmiotu na stronę jakąś poza all i to najwygodniejsze szukanie sklepu i zgodne z regulaminem. Na all są zazwyczaj wyższe ceny - opłaty za wystawianie i sprzedaż ni e są małe.. Zwłaszcza, kiedy wystawia się większe ilości potrafią zaskoczyć..

Bardzo podoba mi się pomysł bloga. Z konkretną listą produktów, dokładnym opisem, informacją, komentarzem. I linkami do aukcji, linkami do sklepu (kiedyś?).

powodzenia :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka