Dodaj do ulubionych

LWW- religia i etyka

13.10.10, 15:19
Dziewczyny, mam problem. Szukam różnych informacji, na razie w necie, napisałam maila do kuratorium, mam nadzieję, że odpowiedzą. Ale może Wy wiecie coś konkretnego?

Otóż moje dzieci- VI klasa podstawówki i II klasa LO nie chodzą na religię. Dziś młodszy syn wrócił ze szkoły z informacją, że skoro na religię nie chodzi, to musi na etykę. Etyki szkoła nie organizuje, musi dojść sobie do niej do innej szkoły.

We wszystkich rozporządzeniach Ministra Edukacji, do których udało mi się dotrzeć w internecie, jest napisane wyraźnie, że szkoła organizuje lekcje religii lub etyki na życzenie rodziców lub dorosłych uczniów. Nie ma mowy o tym, że trzeba coś wybrać. W liceum starszego syna, gdzie na religię nie chodzi połowa klasy, nigdy nie było mowy o takim rozwiązaniu.

Może, gdyby etyka była w "naszej" szkole, to bym się jeszcze zastanowiła. Natomiast z różnych względów nie będę puszczała syna do innej szkoły, a odprowadzanie go przez nas o godz. 13 nie wchodzi w grę.

W piątek mam iść do wychowawczyni, żeby podpisać, że w czasie tej etyki biorę odpowiedzialność za dziecko (nie mam zamiaru niczego takiego podpisywać) i dobrze byłoby mieć w ręku jakieś konkretne argumenty.

Jeśli któraś z Was wie coś na ten temat, to będę wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • nomina Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 16:26
      Nie podam Ci teraz paragrafu, ale to szkoła ma Ci zapewnić opiekę nad dzieckiem w czasie lekcji. Nikt nie może Cię zmuszać do uczestniczenia w religii, to przestępstwo. Nie wolno Cię zmusić do posyłania dzieci na ten czas do innego budynku. Jeśli szkoła nie może zapewnić lekcji etyki u siebie, to najwyżej (chociaż nie wiem, czy w młodszej klasie) może przewieźć na własny koszt Twoje dziecko do innej szkoły i po lekcji odwieźć je z powrotem do własnej, i to tak, żeby dziecko nie spóźniło się na następną lekcję. I nie musisz niczego podpisywać, bo zapisując dziecko do szkoły, zawarłaś umowę świadczenia usług z daną placówką. Dla niewierzących ma być etyka, tak stoi w przepisach MEN i nie wiem, czy nie jakimś wyższym akcie (ciekawe, co na to Konstytucja). Jedyne, co możesz napisać, to karteczkę, że w związku z Twoim ateistycznym światopoglądem nie wyrażasz zgody na lekcje religii i oczekujesz w zamian etyki.
    • jehanette Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 18:11
      Może to pomoże,z nalezione na szybko.
      tam jest trochę wyjaśnienia prawa i artykuły podane.
      www.racjonalista.pl/kk.php/s,7367/q,Wyrok.ETPCz.w.sprawie.Grzelak.przeciwko.Polsce.etyka.w.szkole
      wg prawa szkoła ma
      1. obowiązek na wniosek rodziców zorganizować lekcje etyki
      albo
      2. zorganizować grupę międzyszkolną jeśli uczniów jest za mało
      albo
      3. zapewnić na czas "okienka" opiekę nad dzieckiem

czyli podpisanie papierka o przejęciu odpowiedzialności przez rodzica w czasie lekcji religii jest nielegalne, tak samo naklanianie, żeby rodzic/dziecko sami szukali etyki w innej szkole. zapewnienie tego wszystkiego leży po stronie szkoły.

powodzenia!
    • elftherinii Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 18:27
      Nie chodziłam na religię od 3 podstawówki do końca edukacji.

W praktyce wyglądało to tak: podstawówka, gimnazjum: siedziałam z koleżanką na korytarzu unikając nauczycieli, którzy robili awanturę ale nie umieli znaleźć lepszego rozwiązania.

Liceum siedziałam w szkolnym klubie (kawiarence?) i unikałam (wraz z 5 innymi osobami) dyrektorki jak ognia. Po skończonej 18stce już jej nie musiałam unikać:).
      TEORETYCZNIE etyka LUB religia jest obowiązkowa - ja miałam jednak przekreślone miejsce bo "prawo nie działa wstecz" i powiedzieliśmy, że nie będziemy zdawać zaległego roku. Nie wiem czy to była tylko dobra wola dyrekcji.

Generalnie nie liczyłabym na zbyt wiele oprócz denerwujących się pedagogów, że nie mają co z Twoimi dziećmi zrobić. Niestety tak to w przeciętnej szkole wygląda:(
      • akj77 Re: LWW- religia i etyka [OT] 13.10.10, 18:51

Znajomej zaproponowali następujące rozwiązanie: etyka jest w innych godzinach niż religia, a za to pokrywa się z jedną godziną WF, więc szkoła zażądała od znajomej napisania podania o zwolnienie dziecka z WF (!!!) i zobowiązania, że dziecko zamiast tego będzie chodziło na SKS. Po szkole. Kiedy ma generalnie inne rzeczy do roboty.
        Nóż się w kieszeni otwiera.
      • ciri1971 Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 19:08
        "TEORETYCZNIE etyka LUB religia jest obowiązkowa"

No właśnie z tego, co udało mi się dziś ustalić, nie jest obowiązkowa. Zarówno religia, jak i etyka, jest dla chętnych, za życzenie rodziców lub dorosłych uczniów. Pytałam o to katechetkę ze szkoły starszego syna i była bardzo zdziwiona tym, że w podstawówce każą dzieciom chodzić na etykę. Takiego przepisu nie ma i nie ma żadnej podstawy prawnej. Więc nie mogą nikogo zmusić do chodzenia na etykę, zwłaszcza, że jest w innej szkole a "nasza" szkoła nie zapewnia w tym czasie opieki.
        • elftherinii Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 20:03
          W zeszłym roku weszła ustawa, że jedno z tych przedmiotów jest obowiązkowe.
          • ciri1971 Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 20:23
            Czytałam dziś,że były takie plany na rok 2009/2010, ale nic z tego nie wyszło ze względu na kryzys gospodarczy. Plany przesunięto na rok szkolny 2011/2012.
            • elftherinii Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 20:41
              Ciekawe, bo wiem, że wtedy doszukałam się gotowego przepisu. No ale może zrezygnowali jak my już wywalczyliśmy niechodzenie na religię ani na etykę.

Jeśli nie ma obowiązku chodzenia na cokolwiek to wydrukuj konkretne rozporządzenie i idź do szkoły z założeniem, że nie wyjdziesz dopóki się nie odczepią. Ale raczej nie licz na zapewnienie dziecku opieki w czasie trwania religii...
              • ciri1971 Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 20:50
                Ja nie potrzebuję opieki w czasie religii, dzieci sobie świetnie radzą, szczególnie prawie 18-latek:). Po prostu mam wrażenie, teraz już graniczące z pewnością, że dyrekcja coś sobie wymyśliła...W żadnej innej znanej mi szkole nikt nie chodzi na obowiązkową etykę, nikt o czymś takim w ogóle nie słyszał, nawet katecheci.
          • edhelwen Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 23:23
            elfthe ---> ale obowiązkowy jest jeden z tych przedmiotów chyba tylko wtedy, kiedy szkoła zapewnia zajęcia z obu. Poza tym to nie można chodzić na oba jeśli ktoś chce, tylko wolno na jeden :/
    • slotna Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 19:46
      Chodzilam na religie chyba tylko przez pierwsze pol roku podstawowki (nie pamietam dokladnie), o etyce nie bylo nawet mowy, ale dodam, ze najprawdopodobniej bylam jedyna w szkole. Na swiadectwie to miejsce mialam przekreslone. Siedzialam w tym czasie na korytarzu, w bibliotece, badz czasem po prostu w klasie (ale tego nie lubilam, bo co mialam zrobic jak wszyscy wstawali, zeby sie pomodlic? poza tym z reguly odpisywalam wtedy prace domowe, przepisywalam zeszyty etc).

W liceum poszlam z ciekawosci na pierwsze zajecia, niestety ksiadz mi bardzo nie przypadl do gustu. Poszlam do niego po lekcji i poprosilam o przekreslenie mnie w dzienniku (roztargniona katechetka w podstawowce, jesli tego nie zrobila na poczatku roku, pozniej lamentowala, ze o matko, kto to nie ma ani jednej oceny) - kazal mi przyniesc kartke od rodzicow. Oslupialam, po czym oznajmilam mu, ze nie ma mowy, religia nie jest obowiazkowa i kartke raczej powinnam przyniesc ze zgoda na mojej na nia uczeszczanie. Zrobil sie bardzo niemily, skonczylam wiec rozmowe i pognalam do dyrektorki. Ta, mimo zaangazowania w KK (rozne takie apele janopawlowe, msze, krzyze w klasach itp) poparla mnie i obiecala, ze z ksiedzem porozmawia. Tak prawde mowiac, jej slowa brzmialy: "Boze, co ja mam z tym czlowiekiem!!!" :D Pamietam jak dzis, bo nastawilam sie na walke i wlasnie grzebanie w rozporzadzeniach, a tu prosze, jaki lajt ;) Rodzice w kazdym razie nie byli potrzebni.
      • jul-kaa Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 19:53
        Nigdy nie chodziłam na religię i dla szkoły to nie był problem - religia była zawsze na początku lub na końcu lekcji. W podstawówce niektóre dzieci mnie prześladowały, ale umiarkowanie. Etyki nie było ani w pdst., ani w LO. Kartki od rodziców były tylko ode dzieci "chodzących". Chyba...
        Mój mąż za to miał etykę w LO i chodził z przyjemnością, prowadził ją świetny facet, z którego zajęć do dziś mam (ja!) pożytek - uczył chłopaków (mat-fiz) pewnego rodzaju "życia w rodzinie". Świetny gość!
    • dorianne.gray Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 21:33
      Niedawno na emamie był długi wątek na ten temat, może się zainspirujesz, linkuję post z konkretnym fragmentem rozporządzenia, który może Ci się przydać:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,117038020,117038911,Re_religia_trzeba_sie_wypisac_Jakie_prawo_.html
      Napisz koniecznie, jak poszło. Ja się dopiero do tej batalii w szkole szykuję...
    • po.rzeczka Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 22:13
      Z tego, co wielokrotnie czytałam, to można spokojnie nie chodzic ani na religię ani na etykę. A gdyby już ktoś chciał na etykę chodzic,to oczywiscie problem szkoły,żeby to zorganizowac.
      Ja przestałam chodzic na religię w liceum w połowie roku szkolnego,nie mając 18 lat i nikt się tym nigdy nie zainteresował,ale to akurat o niczym nie świadczy.
      • nomina Re: LWW- religia i etyka 13.10.10, 22:54
        Ja z ciekawości, bo trochę wypadłam z edukacyjnego rytmu: skoro ocena z religii wlicza się do średniej, a od tej średniej zależy przyjęcie na studia, to dlaczego alternatywna etyka dla niewierzących lub wyznawców innej wiary nie jest obowiązkowa? Przecież bez oceny z któregoś z tych przedmiotów ma się a priori gorsze szanse na dostanie się na wymarzone studia, a to już chyba jest naruszenie praw obywatelskich? (Pomijając nielegalność wliczania kościelnej/religijnej oceny do świeckiej średniej w świeckiej szkole, decydującej o przyjęciu na świeckie studia).
        • zarin Re: LWW- religia i etyka 14.10.10, 09:43
          A są w ogóle teraz studia, gdzie dostanie się zależy od średniej?
        • zmijunia.lbn Re: LWW- religia i etyka 14.10.10, 19:15
          nomina napisał(a):

> Ja z ciekawości, bo trochę wypadłam z edukacyjnego rytmu: skoro ocena z religii
          > wlicza się do średniej, a od tej średniej zależy przyjęcie na studia

Nigdy nie wiem czy ocena z religii wlicza się do średniej, ale od średniej na pewno NIE ZALEŻY przyjęcie na studia. No, chyba że na wybranych, "specjalnych" kierunkach/uczelniach - tak generalnie liczy się tylko i wyłącznie matura (no i olimpiady rzecz jasna).
          • nomina Re: LWW- religia i etyka 14.10.10, 22:54
            Tak, ale są przypadki, że przy identycznej liczbie punktów porównuje się średnią ze świadectwa. Czy już tego nie ma?
            • elftherinii Re: LWW- religia i etyka 15.10.10, 16:58
              Nie wydaje mi się, bo od nas świadectwo chcieli dopiero po dostaniu się na studia.
        • indigo-rose Re: LWW- religia i etyka 14.10.10, 20:42
          Kiedy ja byłam w liceum, ocena z religii jeszcze nie wliczała się do średniej, ale ocena z wfu owszem. A w maturalnej klasie zdarzyło mi się być zwolnioną, czyli nie miałam oceny. I nie zepsuło mi to średniej, bo w tym przypadku nie liczy się oceny jako 0, tylko pomija się i liczy średnią z mniejszej liczby przedmiotów.
          • magdalaena1977 Re: LWW- religia i etyka 14.10.10, 22:44
            indigo-rose napisała:
            > I nie zepsuło mi to średniej, bo w tym przypadku nie liczy się oceny
            > jako 0, tylko pomija się i liczy średnią z mniejszej liczby przedmiotów.
            Chodzi o to, że z religii stosunkowo łatwo dostać dobrą ocenę, więc lepiej liczyć średnią z dodatkową piątką czy szóstką.
            • zmijunia.lbn Re: LWW- religia i etyka 15.10.10, 14:44
              magdalaena1977 napisała:

> indigo-rose napisała:
              > > I nie zepsuło mi to średniej, bo w tym przypadku nie liczy się oceny
              > > jako 0, tylko pomija się i liczy średnią z mniejszej liczby przedmiotów.
              > Chodzi o to, że z religii stosunkowo łatwo dostać dobrą ocenę, więc lepiej licz
              > yć średnią z dodatkową piątką czy szóstką.

Chyba że katecheta wymaga wiedzy na poziomie studiów teologicznych i wyższym. ;)
              • elftherinii Re: OT katecheta? 15.10.10, 17:01
                Ja może chodziłam do dziwnych szkół ale ZAWSZE religie prowadziła zakonnica lub ksiądz. Nigdy osoba świecka.

Gdyby uczył mnie świecki katecheta i uczył bardziej o religii a nie wmawiał mi swój światopogląd to pewnie chodziłabym i na religię.
                • besame.mucho Re: OT katecheta? 16.10.10, 11:21
                  Ja mam odwrotne doświadczenia. Wszyscy księża, którzy prowadzili w moich szkołach religię, byli bardzo otwarci i rozsądni. Lekcje były na poziomie, dyskusje były sensowne i nikt nikomu nie starał się na siłę narzuci światopoglądu. Później trafiłam na katechetów i mam jak najgorsze wspomnienia - zero zezwolenia na dyskusję, narzucanie jedynego słusznego punktu widzenia, a na każde trudniejsze pytanie "odpowiedź pojawi się na gazetce ściennej" (nie pojawiła się oczywiście nigdy).
                  Wniosek taki, że nie ma co generalizować :). Ty trafiłaś na nienadających się do uczenia księży, ja natomiast na takich katechetów, a księży miałam super.
                  Z powodu katechetów przestałam chodzić na religię, wcześniej - niezależnie od moich własnych przekonań - były to rozwijające lekcje. Aha, kiedy ja przestałam chodzić na religię nikt mnie na etykę nie wysyłał, siedziałam sobie na korytarzu, szłam na spacer czy cokolwiek innego.
                  Ocena z religii nie wliczała się do średniej w żadnej z moich szkół.
                • zmijunia.lbn Re: OT katecheta? 16.10.10, 21:44
                  elftherinii napisała:

> Ja może chodziłam do dziwnych szkół ale ZAWSZE religie prowadziła zakonnica lub
                  > ksiądz. Nigdy osoba świecka.

Tu akurat miałam na myśli po prostu nauczyciela religii ;) konkretnie w tym przypadku księdza.

A tak ogólnie uczyła mnie i katechetka, i zakonnice, i księża. I mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że to jak uczą zależy od tego jakimi są ludźmi i nauczycielami, a nie czy są osobami duchownymi.
            • miss-alchemist Re: LWW- religia i etyka 15.10.10, 23:02
              haha, ja na świadectwie w drugiej klasie miałam tróję z religii (ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, że dało się wystawić tróję z pięciu pał na czysto XD), ale wtedy jeszcze nie liczyła się do średniej. i dobrze, bo miałam wtedy akurat równe 4,75, gdyby się liczyła, to nie miałabym paska :P

w trzeciej klasie przestałam chodzić wlaśnie przez to, że religia zaczęła się wliczać i nie chciałam sobie psuć mojego pięknego świadectwa. i dobrze zrobiłam :) co prawda, to świadectwo nikomu do niczego nie jest potrzebne, ale może jak kiedyś niechcący będę miała dzieci i nie będą chciały się uczyć, to im dla motywacji moje świadectwa będę pokazywać :D (łącznie z tym z tróją z religii xD)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Wersja mobilna