ciri1971
13.10.10, 15:19
Dziewczyny, mam problem. Szukam różnych informacji, na razie w necie, napisałam maila do kuratorium, mam nadzieję, że odpowiedzą. Ale może Wy wiecie coś konkretnego?
Otóż moje dzieci- VI klasa podstawówki i II klasa LO nie chodzą na religię. Dziś młodszy syn wrócił ze szkoły z informacją, że skoro na religię nie chodzi, to musi na etykę. Etyki szkoła nie organizuje, musi dojść sobie do niej do innej szkoły.
We wszystkich rozporządzeniach Ministra Edukacji, do których udało mi się dotrzeć w internecie, jest napisane wyraźnie, że szkoła organizuje lekcje religii lub etyki na życzenie rodziców lub dorosłych uczniów. Nie ma mowy o tym, że trzeba coś wybrać. W liceum starszego syna, gdzie na religię nie chodzi połowa klasy, nigdy nie było mowy o takim rozwiązaniu.
Może, gdyby etyka była w "naszej" szkole, to bym się jeszcze zastanowiła. Natomiast z różnych względów nie będę puszczała syna do innej szkoły, a odprowadzanie go przez nas o godz. 13 nie wchodzi w grę.
W piątek mam iść do wychowawczyni, żeby podpisać, że w czasie tej etyki biorę odpowiedzialność za dziecko (nie mam zamiaru niczego takiego podpisywać) i dobrze byłoby mieć w ręku jakieś konkretne argumenty.
Jeśli któraś z Was wie coś na ten temat, to będę wdzięczna za odpowiedź.