Dodaj do ulubionych

Ćwiczenia w domu

03.02.11, 15:53
Macie jakieś fajne filmiki z ćwiczeniami do podzielenia się? :D

Przestałam chodzić na fitness do klubu, bo zlikwidowali połowę zajęć, więc nie bardzo mam na co chodzić. Z kolei do innych klubów mi się nie chce, bo za daleko :P Więc zaczęłam w domu. Problem w tym, że mam mało miejsca, więc na pewno nie kupię żadnych rowerkow / orbitreków / inszych cudów. Hula hop mam, ale w domu nie ma szans, bo nie mam na tyle wolnej przestrzeni (przy okazji - mogę sprzedać, jak któraś zainteresowana).
Mam ciężarki, taką taśmę rozciągliwą z rączkami. Więcej przyrządów nie mam.

Znalazłam na youtubie filmiki z serii 8 minutes i są fajne, ale coś czuję, że po jakimś czasie mogą mi się znudzić, więc chętnie przygarnę inne :) Albo chociaż namiary na inne ćwiczenia - żebym wiedziała, czego szukać.

Ważne: szukam ćwiczeń bardziej stacjonarnych, ćwiczenia w stylu kopanie / bieganie / podskoki / gwałtowne wymachy / taniec - odpadają, nie mam miejsca.

Przeglądałam youtuba, ale jest mnóstwo takich bardzo wymagających (Body Rock i pokrewne) albo bardzo aktywnych, a to nie dla mnie.

Ale z drugiej strony możemy w sumie zebrać tutaj też linki do innych ćwiczeń, gdybyście były zainteresowane - wtedy może piszcie w temacie, czy to bardziej spokojne, czy bardziej aktywne.
Obserwuj wątek
    • monissska Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 16:29
      a tak naprawdę to jaki masz cel? po prostu utrzymać w miarę dobrą kondycję, czy lekko zarysować mięśnie, schudnąć:>?

ja swojego czasu w domu (w pokoju gdzie mam 3x2 metry wolnego miejsca;)) ćwiczyłam Brazil Butt Lift - nastawione na poprawę stanu pośladków, ale poszczególne filmiki obejmują też brzuch/ramiona, uda itd.
      skutek - podniesienie pośladków, ujędrnienie i kilka cm więcej w tym miejscu:P śmieszny 'instruktor', nie każdy z nim wytrzyma:) niektóre ćwiczenia obciążające mocno kolana, więc ich nie wykonywałam; ogólnie - przyjemne; ale co kto lubi:D tutaj linki, gdzie można podejrzeć kawałki filmików:
      chomikuj.pl/justysmyk_fizjo/Fitness*2c+aerobik/filmy/Brazil+Butt+Lift - i temat na wizażu: wizaz.pl/forum/showthread.php?t=433088

poza tym podobne do 8minutes, ćwiczenia z Tamilee Webb z cyklu "Chcę mieć takie ciało" , dostępne na torrencie, chyba YT też.

ekhm, chyba odczułam potrzebę wznowić domowe ćwiczenia:]
      • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 16:37
        Jaki mam cel? Hmm, wszystko po trochu :) Pracuję w domu, praktycznie nie wychodzę, więc muszę ćwiczyć ;) Na pewno kondycja i mięśnie są dla mnie ważniejsze od schudnięcia, ale jakby mi coś tu i ówdzie zeszło, nie obraziłabym się ;)

Filmiki sobie obejrzę, ale wszelkie obciążające kolana odpadają u mnie, niestety.

O własnie, Tamilee Webb - wiedziałam, że coś jeszcze było. Też poszukam, dzięki!
        • monissska Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 16:43
          to te obciążające trzeba pominąć:D np odpoczywać, kiedy oni się pocą:D

polecam przejrzeć pozostałe filmiki z tego chomika, którego podałam - m.in. jest tam tamilee;)
          • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 16:51
            Dzięki, poprzeglądam :D

W sumie wyćwiczenie pośladków by mi się stanowczo przydało..... ;)
    • mania_aniam Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 16:30
      Ja mam 3 czesci Jogi (odprezajaca, dla poczatkujacych, wysilek) - potrzebna jest tylko mata:) trwaja ok 45 min kazda.
      I jeszcze pilates (tez 3 czesci). Moge wrzucic na jakis serwer:)
      • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 16:38
        Nigdy nie jogowałam, więc nie mam pojęcia, czy to dla mnie.
        Na pilatesie w klubie byłam raz i się okazało, że to kompletnie nie dla mnie, bo nie jestem tak wyćwiczona, żeby bez problemu robić niektóre ćwiczenia.

Ale jak gdzieś wrzucisz, to daj linka, zobaczymy :D
        • fanaberia.fanaberia Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 17:32
          > Na pilatesie w klubie byłam raz i się okazało, że to kompletnie nie dla mnie, b
          > o nie jestem tak wyćwiczona, żeby bez problemu robić niektóre ćwiczenia.

Przy zapotrzebowaniu na tego rodzaju "wyćwiczenie" bardzo polecam zestawy rozciągające z tej książki:
          fitnesservice.com.pl/ksiazka-2
          Trzeba tylko zainwestować trochę czasu w przyswojenie opisów i początkowo trzymać książkę pod ręką, żeby pamiętać co po czym. Później ćwiczy się samo.
          Ja nie umiem ćwiczyć z telewizorem - konieczność wgapiania się w ekran jest dla mnie mocno uciążliwa. Z książką jest łatwiej, przyjemniej i swobodniej. Swobodniej, bo np. można płynnie dobierać ćwiczenia do nastroju i potrzeb ("dzisiaj więcej nóg, ale za to bez brzucha").

A jeśli masz cierpliwość i wytrwałość do samodzielnego startu w jogę (co fachowcy chyba odradzają), to np. tu jest mnóstwo do oglądania i naśladowania: www.yogajournal.com/podcast
          • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 17:43
            No widzisz, ja akurat wolę ćwiczenia z ekranu - stawiam sobie lapka tam, gdzie chcę i wszystko jest cacy. Dla mnie wgapianie w monitor nie stanowi żadnego problemu.
            Do tego jest to dla mnie bardziej wygodne - pan / pani mówi, co mam robić, ile mam robić, kiedy skończyć, bosko :)
            Nie chce mi się samej szukać ćwiczeń, samej przygotowywać zestawów itp. Wolę ćwiczyć coś, co ktoś już wymyślił i przygotował. Może jakbym miała nie wiadomo jakie aspiracje sportowe, to tak, ale mnie chodzi o to, żeby się poruszać i ogólnie nabyć kondycję, czy też ją utrzymać.

Sama za jogę się na pewno nie zabiorę, ale dzięki za link!
            • fanaberia.fanaberia Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 18:17
              > Nie chce mi się samej szukać ćwiczeń, samej przygotowywać zestawów itp.

Chyba źle wytłumaczyłam i zrobiłam antyreklamę.
              W książce są gotowe zestawy typu "gimnastyka poranna" na kilku poziomach zaawansowania, "rozgrzewka przed (dyscyplina sportu)", "rozciąganie przy (dolegliwość)" itd.
              W innej części książki ćwiczenia są poukładane wg grup mięśni - stamtąd można sobie wybrać dodatkowe w razie ochoty i potrzeby.

A z ćwiczeniami na ekranie mam problem na więcej niż jednej - nomen omen - płaszczyźnie. Źle znoszę zarówno narzucone tempo, jak i konieczność podglądania, czy aby na pewno tak samo układam odnóża (a co jeśli akurat mam leżeć na plecach?), oraz monotonię - bo przecież na nagraniu po A zawsze będzie B. Wolę własny rytm i więcej luzu.

Tak czy siak - jeżeli przy systematycznym treningu masz wrażenie, że Pilates jest za trudny, to mocno polecam rozciąganie. Elastyczność robi dużą różnicę.
              • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 19:46
                To mamy inaczej :)

Bo ja właśnie lubię narzucone tempo i monotonię przy ćwiczeniach. Dzięki temu się odprężam, relaksuję i nie muszę myśleć - po prostu ćwiczę. Może kiedyś mi się odmieni, ale nie sądzę. Obecnie po prostu nie chce mi się szukać i wybierać ćwiczeń - czy to z książki, czy z gotowych zestawów, po prostu chcę mieć wszystko podane na tacy od A do Z. Bo wiem, że dzięki temu będę ćwiczyć, w innym przypadku najwyżej machnę ręką i stwierdzę, że mi się nie chce ;)

Wiesz, na tym pilatesie to raptem byłam dwa razy, bo mi się nie podobało. Ale faktycznie nie jestem jakoś super rozciągnięta - to znaczy pewne elementy są lepiej, inne gorzej rozciągnięte. Na tym pilatesie, na którym byłam, było też dużo opierania się na rękach / dłoniach, a ja mam słabe nadgarstki, do tego sporo ważę, więc utrzymywanie ciężaru ciała przykładowo na dłoniach i stopach to dużo za dużo jak na mnie.
                Ale może kiedyś znów spróbuję.
                • blondyneczka_ola Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 20:58
                  To polecam callanetics, znowu wchodzi do łask. Ćwiczenia nudne, dość proste, dla każdego. Jeśli miałabyś oryginalną godzinną wersję z Callan Pinkney, to pokazuje ona łatwiejsze wersje tych ćwiczeń. Poza tym idea jego jest taka, że ćwiczenia wykonujesz w takim stopniu i tyle razy, ile możesz, jeśli nie jesteś w stanie wykonać wszystkich powtórzeń (często po 100 razy), to wykonujesz tyle, ile jesteś w stanie, nie wolno się przeforsować. Obserwuje się rezultaty dla konkretnej osoby. Czyli np. nie możesz wykonać 100 powtórzeń, to robisz 20, po jakimś czasie mięśnie na tyle się wzmocnią, że zrobisz 100; jeśli nie możesz w jakimś ćwiczeniu wyprostować nogi, to ćwiczysz ze zgiętą, aż będziesz na tyle rozciągnięta, że ją wyprostujesz.
                  Ja ściągnęłam sobie z tego chomika: chomikuj.pl/rewp, hasło takie jak nazwa chomika (tego chomika znalazłam na jakimś ogólnie dostępnym forum, gdzie dziewczyna podała też hasło, więc chyba nie popełniam przestępstwa podając hasło tutaj?). Jest to wersja przegrana z kasety VHS, ma drobne zakłócenia, ale w niczym nie przeszkadzają. Na końcu filmu podane są ćwiczenia, których nie powinno się wykonywać przy określonych dolegliwościach - musiałabyś sprawdzić, które dotyczą Ciebie. Ćwiczenia głownie kształtują sylwetką, uelastyczniają, rozciągają. Popularne dawno temu, nadal warte polecenia. Ze sprzętów potrzebne będzie Ci krzesło lub stolik i 2m kw. podłogi.
                  • blondyneczka_ola Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 21:00
                    * sylwetką
                    Film jest oczywiście z polskim lektorem.
                    • blondyneczka_ola Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 21:01
                      oj, oczywiście sylwetkĘ ;)
                  • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 21:06
                    Pamiętam :D

Lata temu to ćwiczyłam, chyba nawet kasetę miałam, ciekawe, czy to jest to samo, co pamiętam. I faktycznie pamiętam również, że nawet działało.

Dzięki, ściągnę sobie :)
                    • blondyneczka_ola Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 21:10
                      Zależy, czy miałaś z M. Bojarską, czy z Callan Pinkney, bo obie wersje krążyły. Ale pewnie właśnie którą z tych wersji. Zresztą na tym chomiku jest też wersja z Bojarską,ściągniesz sobie, którą wolisz :)
                  • chocolate75 CALLANETICS 12.10.11, 10:02
                    mam płyte po polsku

chocolate75@gazeta.pl
    • adra_19 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 17:11
      Ja jestem wielką fanką videocastu Made Fit Tv. Jest tam duużo ćwiczeń na wszystkie poziomy zaawansowania i przeznaczone do różnych celów (i siłowe, i cardio, troszkę rozciągania), sporo przepisów na zdrowe jedzenie. Do większości ćwiczeń nie trzeba mieć więcej niż hantle - to w sumie podstawa. Polecam :)
      • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 17:20
        O świetnie, dzięki :)
        Na razie rzuciłam jednym okiem, ale widzę, że albo bieżnię muszę mieć, albo jakiś sprzęcior.... ;) Ale poszperam głębiej, może coś znajdę mało wymagającego.
        • adra_19 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 18:50
          Zajrzyj do odcinków Workouts for beginners I i II. Tam trzeba mieć tylko hantelki i podłogę, a jest parę fajnych ćwiczeń.
          • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 19:47
            Dzięki, to sobie zaglądnę!
    • gumis323 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 18:25
      Może nie jakieś bardzo wyszukane, ale plus że jest ich wszystkich 8 części więc można trochę poćwiczyć:
      www.youtube.com/watch?v=XOMtF6irGNg&feature=related
      i kolejne części
      www.youtube.com/watch?v=In1bptHtm0I
      i kolejne części.
      A tak na poranne rozruszanie przed prysznicem krótki 5-minutowy filmik:
      www.youtube.com/watch?v=WfbD4njJ0Io&feature=fvw
      • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 03.02.11, 19:50
        Belly dancingu w życiu nie próbowałam - bo się obawiam o swoje chore biodra - ale sobie z ciekawości sprawdzę, czy by się nadawało.
        Dzięki!
    • animko Re: Ćwiczenia w domu 04.02.11, 16:20
      Ja ćwiczę (nieregularnie, nad czym ubolewam) z panią o nazwisku Davina McCall, kupowałam płytki z Amazona, ale może w sieci też można znaleźć. Zwykle są to różne zestawy ćwieczeń, można wybrać sobie takie bardziej stacjonarne, jeśli nie masz miejsca na skakanie. Davina to brytyjska celebrytka, która zechciała wrócić do formy i zatrudniła dwoje trenerów, więc ćwiczy się tak naprawdę z trójką, zwykle jeden trener prowadzi ćwiczenia a drugi pokazuje wersję łatwiejszą, a Davina wprowadza radosną atmosferę :).
      • yaga7 Re: Ćwiczenia w domu 04.02.11, 16:32
        Dzięki, posprawdzam :)

I przypomniało mi się, że kiedyś ćwiczyłam do Cindy Crawford, więc też tu wpiszę ku pamięci, może komuś się też przyda.
    • ciociazlarada Nieodmiennie polecam Jillian Michaels 12.10.11, 10:25
      Uwielbiam ją, jest taka chamowata:) I ćwiczenia działają. Biegam, więc efekt jest kombinowany, ale straciłam 7 cm w biodrach.
      W miejscu, gdzie nie da się skakać, najlepsze będzie "No More Trouble Zones" i "Yoga Meltdown", jej inne serie wymagają nieco skoków. Potrzebna jest bardzo mała przestrzeń, mam mniej niż 2m2 zarezerwowane na ćwiczenia.
      • empirical Re: Nieodmiennie polecam Jillian Michaels 13.10.11, 13:41
        Podpisuje sie pod tym - cwicze z Jillian Michaels 5 razy w tygodniu: 1 raz "No more Trouble Zones" (miesnie), 1 raz "Boost Your Metabolism" (trening kardio), 1 raz "Yoga Meltdown" i 2 razy "30 day shred" (te sa tylko polgodzinne).

Super efekty, trenerka swietnie wszystko wyjasnia i motywuje.
        Miejsca mam plus/minus 2-3m2 przestrzeni i to wystarcza.
        • alabama75 Re: Nieodmiennie polecam Jillian Michaels 23.03.16, 11:51
          Callanetics albo Mel B. Callanetics jest na płycie na alleg.ro
          • magdalaena1977 SPAM - Re: Nieodmiennie polecam Jillian Michaels 23.03.16, 16:38
            SPAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka