Dodaj do ulubionych

[LWW] Ciemne piwo

12.03.11, 12:33
Kochane moje, w przepisie na planowanego pierniola jak wół stoi - ciemne piwo. Tylko co to jest to ciemne piwo tak właściwie? Na takim jasnym, mejnstrimowym zazwyczaj jest napisane "jasne pełne" - a na ciemnym?
Tata mi kupił Karmi, ale ono ma napisane że jest karmelowe i bezalkoholowe :(
Obserwuj wątek
    • yaga7 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 12:42
      Na ciemnym też jest napisane ciemne ;) Problem w tym, że w Polsce ciemnych piw jest bardzo mało - w sensie polskich ciemnych piw. Na Słowacji czy w Czechach spokojnie sobie mozna kupić "tmave" = ciemne i wszystko jasne.

W polskich supermarketach też dostaniesz ciemnego Bażanta czy Kruszowice - takie ciemne na pewno się będzie nadawać do przepisu.

Są jeszcze portery - kolorystycznie też ciemne, ale to co innego.

Było kiedyś Okocim Palone, ale to już trochę co innego od ciemnego czeskiego piwa.

Karmi dla mnie to w ogóle nie piwo, więc nie wiem, czy się nada ;)
      • zmijunia.lbn Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:06
        yaga7 napisała:

> Na ciemnym też jest napisane ciemne ;) Problem w tym, że w Polsce ciemnych piw
        > jest bardzo mało

No właśnie. Nawet nie wiem jak smakuje ciemne piwo, wiem tylko że jasne jest ohydne (przepraszam miłośniczki ;P) i nie mogę wyjść z podziwu, ze jest takie popularne. Wiele osób otwarcie mówi, ze nie lubi, ale piją, bo "się pije". No nic, spróbuję ciemnego przy tym pierniolu. ;)

> W polskich supermarketach też dostaniesz ciemnego Bażanta czy Kruszowice - taki
        > e ciemne na pewno się będzie nadawać do przepisu.

Oooo to to, dzięki wielkie. :)

> Karmi dla mnie to w ogóle nie piwo, więc nie wiem, czy się nada ;)

No właśnie wątpię, to jest chyba raczej napój piwopodobny/piwopochodny. ;)
        • marciasek Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:16
          Rada dla osób, które jasnego piwa nie lubią, ale piją bo "wypada": zamawiajcie małe piwo (0,3) wlane do dużej szklanki/kufla (0,5) i sok grejpfrutowy (zazwyczaj 0,2) wlany do tegoż piwa. Rewelacyjna mieszanka na upały, a przede wszystkim znacznie smaczniejsza od samego piwa. I nie takie to słodkie jak panaché (czyli piwo ze spritem).
          • pinupgirl_dg OT 12.03.11, 13:21
            Ja akurat z tych lubiących piwo (nie zawsze i nie wszędzie, oraz nie całymi litrami, ale ogólnie lubię), ale przepis brzmi nieźle, chętnie wypróbuję :).
            • marciasek Re: OT 12.03.11, 13:52
              spróbuj, warto :) Lżejsze, smaczne, mniej alkoholu - w sam raz na upały. I przy takim sposobie zamówienia każdy barman ci to rozliczy (zamówienie po prostu piwa z sokiem grejpfrutowym czasem wywołuje zakłopotanie).
          • pierwszalitera Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 16:39
            Jasne piwo można pić też z sokiem malinowym. Lubię piwo bez niczego, ale czasem latem takie też sobie robię. Albo rozcieńczać z lemoniadą cytrynową albo pomarańczową. Takie tradycyjne mieszanki (z dobrymi gatunkami piwa, żadne zlewki) są bardzo popularne w Niemczech i można kupić je gotowe w butelkach jako Radler albo Alster. Zwłaszcza starsze panie często je zamawiają w knajpach, bo uchodzą za babskie piwo. ;-)
          • zazulla Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 22:05
            Można też pić piwo ze sprite - mój Luby stosował taki trik, sama nie wiem jak to smakuje.
        • agafka88 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:20
          zmijunia.lbn napisała:
          >
          > No właśnie. Nawet nie wiem jak smakuje ciemne piwo, wiem tylko że jasne jest oh
          > ydne (przepraszam miłośniczki ;P) i nie mogę wyjść z podziwu, ze jest takie pop
          > ularne.

Jak będziesz miała okazję, to spróbuj piwo pszeniczne, czyli weissbier - nie jest gorzkie, jest dużo bardziej delikatne. Polecam Paulanera, można go kupić np. w Delimie. W pubie na początek nie polecam, bo jak nie wiesz, czy lubisz, to za drogo wychodzi ;)
          • yaga7 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:24
            Paulaner jest pyszny.

Taniej wychodzi pszeniczny Okocim, w niektórych knajpach i sklepach też można go dostać.
            • marciasek Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:28
              Z niedrogich piw pszeniczny Frater jest doskonały (polskie piwo, chyba z Browaru Belgia - to ci od Gingersa) oraz sprowadzany z Ukrainy Oboloń (biały i pszeniczny).
              • yaga7 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:58
                Potwierdza, że Obołoń pyszny :)
            • agafka88 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 16:56
              Kupiłam właśnie pszeniczny okocim, toi było jedyne pszeniczne piwo w pobliskim sklepie. Właśnie chłodzi się w lodówce, wieczorem degustacja :)

Następne z tego wątku spróbuję, jak wybiorę się do lepiej zaopatrzonego sklepu.
              • agafka88 Re: [LWW] Ciemne piwo 13.03.11, 12:17
                Pszeniczny okocim pyszny, smakuje jak porządne pszeniczne piwo.

Teraz tylko muszę dać do oceny chłopakowi, który jest smakoszem pszenicznego.
          • elrosa Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:35
            Skoro pszeniczne, to może Cornelius Weizen? Wbrew nazwie, to polskie ;-) w wersji miodowej jak dla mnie wymiata.
            Pszenicznego Okocimia za to nie lubię, ma dla mnie jakiś taki atramentowy posmak ;-)
            • koza-1985 w Krakowie 12.03.11, 13:47
              niesamowicie dobre piwa są na św.Marka w Non Ironie, polecam piwo kolendrowe, asortyment ciągle się zmienia, więc trzeba liczyć się z tym, że akurat naszego ulubionego może nie być;/ niektóre sprzedają w butelkach na wynos- np kolendrowe( ale ono niestety jest nieczęsto) aa.. knajpa malutka i radzę omijac w dni ważnych meczów.
              Omerta na Kazimierzu na Kupie;) też nieźle wyposażona, no i malutki sklepik na Kobierzyńskiej z kilkudziesięcioma rodzajami piwa ;)
              JA najbardziej lubię pszeniczne właśnie wspominane przez marciaska obołon, ale ciemny wielkopopowicky kozel też wart uwagi.

a babcia do piernika żywca dawała ;)
              • marciasek Re: w Krakowie 12.03.11, 13:54
                he he, a wiesz skąd się wzięła nazwa ul. Kupa?
                • koza-1985 Re: w Krakowie 12.03.11, 13:59
                  pojęcia nie mam, nigdy się nad tym nie zastanawiałam ;)
                  • marciasek Re: w Krakowie 12.03.11, 14:44
                    od kasy chorych, która się przy tej ulicy mieściła.
                    Kasa chorych, czyli miejsce, do którego się przynosiło pieniądze i składało na kupę, po żydowsku (tj. w jidysz) nazywała się kupa :)
              • yaga7 Re: w Krakowie 12.03.11, 13:59
                W życiu nie byłam w Non Ironie, czas to zmienić widzę.
            • zmijunia.lbn Jesteście kochane :) 12.03.11, 13:49
              Chciałam tylko upiec pierniola, a przy okazji dowiedziałam się, jakich piw próbować, żeby ten trunek chociaż trochę zyskał w moich oczach :)
              • ola.biustyl w Lublinie :) 13.03.11, 19:01
                .. to aż żal nie spróbować piwa ,,Magnus'' (ostatnio oprócz wersji klasycznej wypuścili wiśniowe, miodowe i czekoladowe) lub ,,Nałęczowskie'' - oba są sprzedawane w sklepie Alkohole Świata przy Bramie Krakowskiej.
                • ederlezi1981 Re: w Lublinie :) 13.03.11, 19:04
                  o tak, Magnus czekoladowy jest boski
                • agafka88 Re: w Lublinie :) 13.03.11, 20:08
                  Super Olu, przy najbliższej okazji kupię! :)
                • zmijunia.lbn Re: w Lublinie :) 14.03.11, 23:43
                  Hmmm piwo czekoladowe? Brzmi nieźle ;)
          • agafka88 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:44
            Fajnie, że wspomniałyście o tych piwach, jeszcze nie piłam polskich pszenicznych. Czas spróbować.
    • kk345 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 13:56
      Jeśli nie smakuje Ci jasne piwo, to spróbuj ciemnej Fortuny, nie jest gorzka, ma przyjemny smak i orzeźwia. Jasnego tez nie lubię :)
    • tfu.tfu Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 16:09
      guinness jest zdecydowanie ciemny ;)
      • kk345 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 16:44
        I gorzki:)
        • justinehh Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 22:00
          Gorzki to jest heineken, ale on nie jest ciemny. Żywiec też ma ciemne piwo, tylko jakoś trudno je znaleźć.
          • koza-1985 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 22:01
            żywiec robi portera- ciemne słodkie piwo
        • tfu.tfu Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 23:05
          i dobrze ;) słodka to powinna być czekolada, a nie piwo ;)
          • justinehh Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 23:20
            Czekolada to ma być gorzka a nie słodka ;)
            • tfu.tfu Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 23:21
              się nie znasz ;P
              • kk345 Re: [LWW] Ciemne piwo 13.03.11, 18:17
                Czekoladę gorzką poproszę, ale za piwo dziękuję- wbrew miłośniczkom będę się upierać, że JEST gorzkie- moje kubki smakowe sygnalizują to wyraźnie:)
                • kasiamat00 Re: [LWW] Ciemne piwo 15.03.11, 08:14
                  A miodowe? A Ciechan Maciejowe? A w ogóle wszelkie Ciechany i inne z małych browarów? A może ktoś znajomy sam warzy piwo? Bo wszelkich Żywców i innych Lechów nie znoszę, ale na dobre piwo chętnie się skuszę.
      • yaga7 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 16:59
        I pyszny :)

Ale to nie jest standardowe ciemne piwo ;)
        • tfu.tfu Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 23:06
          dla mnie jedyne pijalne ;)
    • anulla1974 Re: [LWW] Ciemne piwo 12.03.11, 21:34
      A skoro już o piwach to z jasnych, ale takich słodszych dobry jest miodowy Ciechan, dobre jest też Ciechana pszeniczne, z ciemnych bywa czarny Ciechan. Jeszcze Łomża robi miodowe, ale nie umywa się do Ciechana.
      • elrosa Re: [LWW] Ciemne piwo 13.03.11, 10:40
        Oj, taaak, Ciechan miodowy to jest poezja :-)
        W sumie, to przyznaję się, dla mnie alkohole poza piwem i miodami pitnymi mogłyby nie istnieć ;-)
      • kasiamat00 Re: [LWW] Ciemne piwo 13.03.11, 12:48
        Jest jeszcze Ciechan Maciejowe. IMO idealny do pierniczków ;)
    • ederlezi1981 OT o pszenicznym 13.03.11, 18:35
      Pszeniczne jest genialne.
      Okocim pszeniczny niezły i prawie wszedzie, no i kosztuje w miarę.
      Z trochę rzadszych- polski Ciechan i fantastyczne czeskie piwo Velen. A, i ukraińskie Biłe (piwo o posmaku jakby gronowym).
      Ja mam fajnie, bo w Bytomiu jest malutki sklepik z ciekawymi piwami (i, o dziwo, nie splajtował- odpukać ;-)
      • kasiamat00 Re: OT o pszenicznym 13.03.11, 20:48
        W Warszawie Ciechan jest w każdym sklepie. No, może prawie każdym, nie wiem jak w hipermarketach.
        • anulla1974 Re: OT o pszenicznym 14.03.11, 10:16
          No niestety nie w każdym. chociaż to dla mnie lepiej :)
          A z ciemnych to fajne jest jeszcze Walońskie, do dostania w Górach Izerskich i Karkonoszach.
    • zmijunia.lbn Kupiłam Żywca ;) 14.03.11, 23:51
      Bo był w małej butelce. :P
      Okazało się, że w małym, pobliskim markeciku (Nova w Lublinie) jest mniejszy przypał niż w superhipermarketach - na niedużym regaliku z piwem, obok jakichś Wojaków stał ciemny Żywiec Porter, Okocim Pszeniczny jasny i ciemny (porter?), jakiś Koźlak, Paulaner (ale tylko jasny) i nie pamiętam co jeszcze. :D
      • justinehh Re: Kupiłam Żywca ;) 15.03.11, 00:00
        A ja kupiłam dziś coś co się nazywa Ciemne Nałęczowskie Mocne w butelce całe 0.33 litra ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka