Dodaj do ulubionych

Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry

24.03.11, 11:04
Czy to w ogóle możliwe? Jako w 7/8 wegetarianka :), mam trochę wyrzutów sumienia, gdy kupuję skórzane buty. Fakt, że nie-skórzane będą się rozkładać na wysypiskach, kiedy ja już się dawno rozłożę, też mnie trochę gryzie, ale mimo wszystko wolę unikać naturalnej skóry, jeśli nie jest to konieczne. Czy istnieją buty nie wykonane ze skóry, które nie grożą pęcherzami i poceniem się stóp? Czy ktoś może polecić jakieś firmy (najlepiej, gdyby jeszcze produkowały rozmiar 42, ale za każdą informację z góry dziękuję)?
Obserwuj wątek
    • joana.mz Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 11:21
      pewnie nie chodzi Ci o sportowe modele z goretexem itp?

Ja mam wymagające stopy, które nie wytrzymują w "sztucznych" butach, odparzają, bolą. Jedyne nie-skórzane buty, które mogę nosić to takie tekstylne, ale to też nie na każdą porę roku i nie każdy fason pewnie się znajdzie.
      • zarin Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 11:44
        Ja też cały czas szukam. Sportowych w goretexem jak najbardziej też.

Jedyna sensowna alternatywa, jaką jak na razie znalazłam, to sandały trekkingowe - to trochę oksymoron, ale nie używam ich zgodnie z przeznaczeniem. Bardzo stopoprzyjazne, w upale nawet bardziej niż skóra. No ale to buty tylko na jedną porę roku.

Ja nie mogę nosić nawet tekstylnych, haha. Od zwykłych trampek mnie paskudnie bolą stopy.
        • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 11:53
          > Ja nie mogę nosić nawet tekstylnych, haha. Od zwykłych trampek mnie paskudnie b
          > olą stopy.

Mnie też, sądzę, że to przez niewyprofilowaną, słabo amortyzującą, gumową podeszwę, pokrytą tylko paskiem bawełny. Może wkładki by pomogły?

Sandały trekkingowe jak najbardziej, zagoszczą w mojej szafie, mam już upatrzone :). Ale do lata jeszcze trochę czasu. Sportowe buty noszę chętnie, ale chciałabym coś ciut ciut bardziej poważnego i eleganckiego.
          • zarin Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 21:36
            Brak amortyzacji to jedno, bardzo mnie od tego bolą pięty. Muszę mieć zawsze grubszą podeszwę pod piętami o jakieś 2 cm. A druga sprawa, to gumowe wykończenie tam gdzie są palce. Wszelkie dopasowane nieskórzane buty, które mają gumę w tej części miażdżą mi palce - robią się bąble, jakieś problemy z paznokciami. Z kolei niedopasowane nie mogą być, bo wtedy "jeżdżą" i obcierają z tyłu. Jak trochę-za-duży stanik ;). Ze skórą nie ma tego problemu, bo po prostu dopasowuje się w tej części do kształtu stopy.
            • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 22:46

> Brak amortyzacji to jedno, bardzo mnie od tego bolą pięty. Muszę mieć zawsze gr
              > ubszą podeszwę pod piętami o jakieś 2 cm. A druga sprawa, to gumowe wykończenie
              > tam gdzie są palce. Wszelkie dopasowane nieskórzane buty, które mają gumę w te
              > j części miażdżą mi palce - robią się bąble, jakieś problemy z paznokciami. Z k
              > olei niedopasowane nie mogą być, bo wtedy "jeżdżą" i obcierają z tyłu. Jak troc
              > hę-za-duży stanik ;). Ze skórą nie ma tego problemu, bo po prostu dopasowuje si
              > ę w tej części do kształtu stopy.

Aha, rozumiem. Wiem, w czym rzecz, mam to samo nawet w skórzanych butach, ale w młodości przeszłam zabieg chirurgiczny i żadne buty nie mogą nawet lekko dotykać moich palców. Ratuję się większymi butami i różnej maści wkładkami, zapiętkami itd (moje ostatnie odkrycie, koniec noszenia za małych lub za szerokich butów, kupuję rozmiar większy i dokładam wkładki, trochę jak "Pani se zwęzi", ale zawsze coś :) ).
      • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 11:48
        Sportowych butów mam trochę, nieskórzanych i te się rzeczywiście sprawdzają. Szukam głownie półbutów do chodzenia na co dzień, do noszenia na skarpetkę, więc nie za bardzo wyciętych, bo skarpetki noszę zwykle w misie, serduszka albo psychodeliczne paski ;). Najchętniej wiązane, bo mam bardzo wąską stopę. Tyle teorii, w praktyce biorę, co na na moją nogę pasuje. Ostatnio kupiłam skórzane półbuty, ale trudno zostać o jednych butach, więc rozglądam się za jeszcze jakimiś. Problem z tekstylnym obuwiem (poza tym, że nie nadają się na każdą pogodę, ale to wybaczam) jest taki, że trudno dostać coś, co nie będzie płasko-wklęsłymi tenisówkami, a ja wolałabym coś, co ma chociaż minimalny obcas (w sensie: 1-2 cm wystarczy) i amortyzującą podeszwę. Raz w życiu trafiłam na tekstylne półbuty, wiązane, ładne, na dobrej podeszwie, z lekkim obcasem, kupione chyba na targowisku, teraz nie umiem znaleźć podobnych.
        • marciasek Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 12:49
          Sprawdź tu: www.andypola.pl/

Będą duże, nie skórzane, tanie i pewnie niezbyt trwałe. Ale wybór jest :)

Opcjonalnie oczywiście Deichmann i Humanic.
          • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 13:03
            > Sprawdź tu: www.andypola.pl/
            >
            > Będą duże, nie skórzane, tanie i pewnie niezbyt trwałe. Ale wybór jest :)
            >
            > Opcjonalnie oczywiście Deichmann i Humanic.

No fakt, wybór jest :). Do tej pory kupuję głownie w Deichmannie, ale o ile ich buty skórzane są ok, to te tańsze nie-skórzane Greeceland nie wytrzymują dwóch miesięcy :|.

Ze szmaciaków znalazłam jeszcze Befado, np:

www.sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=2348
            www.sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=4254
            • pinupgirl_dg Befado ciąg dalszy 24.03.11, 13:08
              www.sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=4290
              - te są, moim zdaniem, całkiem niezłe, tylko wolałabym ciemne, mniej więcej takie buty miałam (czarne) i byłam bardzo zadowolona. Cena bardziej niż zachęcająca.
              • pinupgirl_dg Re: Befado ciąg dalszy 04.04.11, 23:56
                Zamówiłam i zdaję relację. Na razie wygląd zewnętrzny/subiektywne uczucie wygody/ rozmiarówka, jak zdecyduję, które zostawić, podzielę się wrażeniami na temat trwałości:

www.sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=3278
                wygląd trochę papciowaty, ale do spodni jak najbardziej ujdą, moim zdaniem. Raczej na wyższe podbicia, szerokość w normie, dobrze amortyzują, niestety dla mnie trochę za krótkie

www.sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=4219
                te podobały mi się najbardziej, trochę przymałe, ale do od biedy by uszły, zastanawiam się, czy nie zostawić, trochę wąskie w palcach (pewnie z winy zbyt małego rozmiaru), przy jednoczesnym lataniu pięty, alez tyłu można łatwo dorobić dziurki co powinno pomóc.

www.sklep.befado.pl/index.php?c=produkt&id_pro=4290
                moim zdaniem wyglądają ładniej, niż na zdjęciach, do jasnych dżinsów całkiem nieźle pasują, wygodne, trochę za szerokie, ale mierzone z wkładką wyglądają na dobre. Rozmiar 42 dla mnie idealny. Te pewnie ze mną zostaną, mam nadzieję, że będą też inne kolory.

Ogólnie jestem zadowolona z eksperymentu, mam zamiar odwiedzić sklep firmowy przy najbliższej okazji.
                • jul-kaa Re: Befado ciąg dalszy 05.04.11, 11:32
                  O mamusiu, jakie ceny!!
                  Lecę zamawiać :):)
            • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 13:20
              I jeszcze espadryle, mam podobne do tych:
              www.andypola.pl/tienda-a/AM270NEGRO/ficha/botki-na-koturnie-czarne.html
              tylko wiązane na kostce, chodzi mi się w tym świetnie, jedne z niewielu moich wyższych butów, ukochane na lato do sukienek, noga bardzo ładnie w nich wygląda, ale rozklejają się niesamowicie. Co chwilę wracam do domu szurając jednym butem, bo oderwał się pasek, podeszwa jest podklejona gumą, która też przy najmniejszym kontakcie z wilgocią się odlekleja.
              • kotwtrampkach Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 31.03.11, 18:53
                takie espadryle mają sztuczną wkładkę, raz kupiłam i było jak w foliowym woreczku ;-)
                Ale miałam swego czasu ze dwie pary sandałów bez " sztucznego wnętrza" - tzn koturn i dżins lub grube płótno, od środka tez była podszewka taka sama lub bawełniana i całkiem przyjemnie mi się je nosiło.
          • zarin Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 21:39
            Tu nawet nie chodzi o to, żeby buty były nieskórzane i tanie, bo takich jest wszędzie pełno. Ba, nawet da się znaleźć takie, które mogą udawać ładne. Chodzi o to, żeby się nadawały dla wrażliwych stóp. Nieskórzane buty z np. Deichmanna naprawdę się nie nadają, przynajmniej dla mnie. Mam obtarcia od samego mierzenia.
            • marciasek Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 22:40
              W przypadku pinup-girl chodzi przede wszystkim o rozmiar - uwierz mi, że butów w rozmiarze 42 wcale nie jest wszędzie pełno, nawet nie-skórzanych. Ale wierzę, że buty ze skaju mogą być niewygodne. Miałam takie raz w życiu, nie obcierały, ale stopy pociły się w tym jak oszalałe. Nigdy więcej :/
            • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 23:21
              Mnie też to spotyka w większości butów z eko-skóry. Różne szmaciaki czy bardziej przewiewne od imitacji skóry już mogą być, ewentualnie ocieplane buty - ta warstwa futerka nieźle chroni przed odparzeniem i otarciem, ale nie przed poceniem, w pomieszczeniach staram się ciężkie zimowe buty zmienić na bardziej przewiewne. Miałam nadzieję, że istnieją jakieś magiczne sztuczne skóry, dobre dla wrażliwych stóp, ale to chyba mrzonki :).
    • tfu.tfu Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 12:55
      szmaciaki jedynie, przynajmniej w moim przypadku :/
    • klymenystra Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 15:34
      Ja kupuję w Deichmannie i na Allegro. Deichmannowe wystarczają na jeden-dwa sezony, więc nie narzekam. W tym roku zakupiłam sporo par butów, więc siłą rzeczy każdą parę będę nosic rzadziej, więc może i na dłużej starczą. Przy kupnie po prostu trzeba patrzec na klejenia i szycia.

Na Allegro upolowałam dwie pary świetnych butów, które wprawiają koleżanki w zachwyt - jedne za 50, drugie za 26 złotych, nówki, nieskórzane (jedne mają tylko środek ze skóry), stabilne. Wiem, że to dolna półka, ale dopóki są wygodne i nie robią krzywdy, to będę nosic.
      • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 23:07
        Z Deichmanna miałam do tej pory dwie pary butów z materiały udającego zamsz - fakt, że nie odparzały i nawet były wygodne, ale przeciekały niesamowicie, do tego po dwóch miesiącach były już poważnie uszkodzone (zjechany obcas, podarte pięty, ale ja naprawdę dużo chodzę). Mama miała skóropodobne i jej akurat się trzymają, ale też ile wody czy pośniegowego błota na zewnątrz, tyle w środku. Chociaż w ostateczności można rozważyć jeszcze raz ten udawany zamsz np. na koturnie, żeby nie miały kontaktu z wodą, bo były całkiem wygodne (po dodaniu wkładek) i ładne.
    • kura17 Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 21:13
      a myslalas o crocsach?
      jest taki wybor, ze glowa boli ;) a ponoc bardzo wygodne i niezniszczalne... sama sie zastanawiam...

www.crocs.eu/womens-footwear/women-footwear,en_ES,sc.html
      • marciasek Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 22:41
        A to zależy od szerokości stopy - ja w crocsach nie dałabym rady, bo w moim rozmiarze są tak szerokie, że obie stopy swobodnie mieszczę w jednym bucie.
      • pinupgirl_dg Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 24.03.11, 22:50
        Myślałam :). Ale o balerinach, klasyczne crocsy nawet jak na moje niewyszukane gusta są za brzydkie ;). Przy okazji rozejrzę się, co jest w mojej okolicy. Podobno są wygodne i stopa ma się w nich nie pocić - byłoby super.
    • zarin Icebug 25.03.11, 13:20
      Myślę o tym, żeby kupić przyszłej zimy. Już mierzyłam, występują nieskórzane, są dobrze ocieplone i mają bardzo dobrze wyprofilowaną podeszwę. Podobno nie przeciekają. Nie są piękne, ale też nie przerażające :).
      • marciasek Re: Icebug 25.03.11, 16:44
        Ja jestem fanką tych butów, ale uczciwie ostrzegam: w pomieszczeniach się w nich długo nie wysiedzi, takie są ciepłe. Zmierzam do tego że w zimie do pracy/szkoły lepiej mieć coś na zmianę.
      • pinupgirl_dg Re: Icebug 29.03.11, 14:10
        Myślałam :). Zeszłej zimy zastanawiałam się nad tym, ale miałam nie po drodze do sklepu i skończyło się zakupami w Decathlonie:

www.decathlon.com.pl/PL/inuit-noir-47225394/
        mogę polecić te buty, ciepłe, dobrze sobie dają radę ze śniegiem, błotem pośniegowym, błotem zarówno w mieście, jak i w terenie. No i nie są skórzane, więc pasują do wątku :).

zarin napisała:

> Myślę o tym, żeby kupić przyszłej zimy. Już mierzyłam, występują nieskórzane, s
        > ą dobrze ocieplone i mają bardzo dobrze wyprofilowaną podeszwę. Podobno nie prz
        > eciekają. Nie są piękne, ale też nie przerażające :).
        • zarin Re: Icebug 31.03.11, 17:32
          Dzięki za informację, wyglądają sensownie, na pewno przymierzę jak będę miała okazję.
    • borysa Re: Dobrej jakości buty NIE wykonane ze skóry 31.03.11, 10:19
      Mam już trzecią parę butów nieskórzanych z Baty, pierwsze były kozaczki, kupione trzy lata temu z dużą obawą, jak się sprawdzą. Byłam pozytywnie zaskoczona : żadnego pocenia stóp, nieprzyjemnego zapachu, itp. Tworzywa, z których są robione mają, jak widać, odpowiednie właściwości.
      Nie mam już oporów, kupując ich nieskórzane buty, dla mnie są bardzo OK.

• pinupgirl_dg Bata 04.04.11, 23:42
        Odwiedziłam Batę, niestety nie zmieściłam się w ich 41. Pani mnie zapewniła, że 42 też się pojawiają, więc będę zaglądać. Niektóre modele całkiem w moim typie.
        • zarin Re: Bata 05.04.11, 07:03
          A w jakich okolicach cenowych stoją nieskórzane Baty?
          • pinupgirl_dg Re: Bata 05.04.11, 11:22
            Nie pamiętam, bo najpierw sprawdzałam, czy się zmieszczę i czy jest o czym mówić, ale tutaj są ceny:

www.bata.pl/katalog/web-katalog-obuwie-damskie
            Niestety, trzeba chyba kliknąć każdy but żeby sprawdzić, z jakich jest wykonany materiałów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka