Dodaj do ulubionych

[LWW] błąd Windows XP

02.04.11, 13:39
Jak wykryć co powoduje błąd przy uruchamiania systemu? W momencie jak ładuje się XP i jest napis Zapraszamy na niebieskim tle, słychać dźwięk systemowy "zatrzymanie krytyczne" (takie "dum"). W podglądzie zdarzeń znalazłam powtarzający się błąd "Nie można uruchomić serwera DCOM" ale sprawdziłam przy kolejnym restarcie godzinę i nie pojawił się nowy alert czyli to nie to.

Może znacie jakieś dobre (darmowe) programy do wykrywania błędów? Albo gdzie w systemie tego poszukać? Drażni mnie fakt, że coś tam się dzieje i nawet nie wiem co to :)
Obserwuj wątek
    • the_mariska Re: [LWW] błąd Windows XP 02.04.11, 16:17
      Tryb awaryjny ci działa? Jeśli tak, to spróbuj wejść w tryb awaryjny z opcją "Włącz rejestrowanie uruchamiania", wtedy wszystkie usługi ładowane przez system zapiszą się w dzienniku. Więcej informacji na ten temat znajdziesz tu: www.centrumxp.pl/WindowsXP/1394,1,Przywracanie_systemu.aspx
      • zazulla Re: [LWW] błąd Windows XP 02.04.11, 18:17
        Dzięki. Zrobiłam tak i mam listę sterowników, które nie zostały załadowane. Mam je teraz spróbować od nowa zainstalować? Może część to te, które odhaczyłam z autostartu w msconfig?
        • zazulla już zrobiłam 02.04.11, 18:58
          Doczytałam w necie i dla tych nieładowanych sterowników zmieniłam w rejestrze wartość start na 4. Wszystko się odpala i nie ma dźwięku błędu. Dzięki za naprowadzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka