Dodaj do ulubionych

Meble pokryte imitacją skóry - czyszczenie

15.04.11, 19:46
Drogie Panie,
jak /czym czyścić meble tapicerowane matową niby skórą? Mam biały fotel i zauważyłam, że się przybrudził na siedzisku. Tarłam namydloną gąbką - nie działa. Może białe fotele mają to do siebie, że się je wyrzuca, jak się pobrudzą, i kupuje się nowe? A może zdejmowanie z niego folii było błędem?:) Ale folia była niebieska, nie pasowała mi do koncepcji białej świątyni dumania.
Obserwuj wątek
    • sarahdonnel Re: Meble pokryte imitacją skóry - czyszczenie 15.04.11, 21:22
      A jakaś terpentyno-benzyna, aceton, albo inny specjalny wynalazek do czyszczenia np. obuwia z nibyskóry (mniej smierdzący i w mniej strasznej butelce, niz butelkowozielone szkło z wielką trupią czachą na etykietce, znaczy na pewno droższy ;)?

Udalabym się do niedużego sklepu z artykułami malarskimi, takiego 'pięć farb do scian na krzyż', sporo żelastwa niekoniecznie do malowania, typu śrubki i nakrętki, i pan 'złota rączka' w wieku zbliżającym sie do emerytalnego za ladą.
      Może być też market budowlany, ale tam udajesz sie już zasięgnawszy języka, co tak właściwie Ci potrzebne.
      • sbarazzina Re: Meble pokryte imitacją skóry - czyszczenie 15.04.11, 22:23
        Absolutnie nie aceton! Kiedys probowalam zmyc acetonem slady dlugopisu na takim skorzanym kalendarzu. Zostala mi jasna, matowa plama.

Zaczelabym od wyprobowania alkoholu. Wodka jest dobra na wszystko! :)
        • fanaberia.fanaberia Re: Meble pokryte imitacją skóry - czyszczenie 25.10.13, 11:49
          sbarazzina napisała:

> Absolutnie nie aceton! Kiedys probowalam zmyc acetonem slady dlugopisu na takim
          > skorzanym kalendarzu. Zostala mi jasna, matowa plama.

Też sobie poplamiłam workofotel zmywaczem - lakier mi kapnął, więc zmyłam tym, co wydawało się oczywiste. Nie eksperymentowałabym zatem na meblach, na których mi zależy.
    • szczyptachilli Re: Meble pokryte imitacją skóry - czyszczenie 17.04.11, 20:27
      A ja bym spróbowała zwykłego kremu Nivea, tego w blaszanych pojemniczkach. Delikatnie, gdzieś w kąciku pomasowac watką nasączona owym. I dopiero potem umyć wodą z jakimś detergentem. Kiedyś w ten sposób uratowałam plecak.
    • bathilda Re: Meble pokryte imitacją skóry - czyszczenie 25.10.13, 22:42
      Zwykłą skórę nieźle się czyści takimi chusteczkami do czyszczenia pupy niemowlakom (w końcu skóra jest skóra). Może i na imitację podziała?
    • pierwszalitera Oxi Action 26.10.13, 13:44
      Ja bym spróbowła tego, co poleca się do wybawiania plam z tkanin, czyli środka na bazie tlenu. Ostatnio wybielam tym wszystko, nawet plamy z ceramicznego zlewozmywaka. Nie działa tak mocno jak przeróżne acetony, chlory i inne żrące substancje, ale masz gwarancję, że nie zeżre traktownego nim materiału. Mnie przynjamniej jeszcze niczego nie zżarło. Najlepiej użyć takiego w postaci sprayu. Coś jak ten Vanish Oxi Action:

https://www.shopgenau.de/haushalt/files/2010/01/Vanish-Oxi-Action-Spray.jpg

Popsikać, zostawić na parę minut i przetrzeć na wilgotno. Tylko spróbowałabym najpierw na małej powierzchni w miejscu gdzie nie widać. Gdyby nie działało, to środek przyda się zawsze do mocniej przyburdzonych tekstylii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka