majowa_kotka
18.09.11, 21:32
Od kilku dni jestem niezbyt szczęśliwą posiadaczką karty Visa PayWave. Skończyła mi się ważność starej karty i bank przysłał mi nową, z funkcją płatności zbliżeniowych, której to funkcji stanowczo nie chcę. Niestety, po przepytaniu pani z banku wyszło na to, że z kart bez tej funkcji mogę dostać co najwyżej kredytową, a tej nie chcę jeszcze bardziej. Banku wolałabym nie zmieniać, bo z ich usług jestem zadowolona - tylko ta nieszczęsna karta.
Po przejrzeniu kilku artykułów i obejrzeniu karty pod światło znalazłam odpowiedzialną za niechcianą funkcję antenkę. Integralną częścią antenki jest miedziana cewka, więc wystarczyłoby ją przerwać, by na stałe wyłączyć funkcję płatności zbliżeniowych. Niestety, wszystkie pomysły, które przychodzą mi do głowy, wymagają fizycznego uszkodzenia karty (myślałam o przekłuciu karty szpilką- dziurka będzie niewielka, a miedziane druciki już się nie zetkną; internetowe tutoriale polecają wycięcie dziury dziurkaczem lub młotkiem).
Zastanawiam się tylko - czy uszkodzenie karty nie spowoduje np. zatrzymania jej w bankomacie? (kwestię prawa własności karty oraz fakt, że w ogóle nie powinnam jej psuć pomijam celowo).