Dodaj do ulubionych

LWW - Paryż - Disneyland

13.10.11, 13:10
Lobby wie wszystko, mam nadzieję, ze o Paryżu też :D
Zamierzam się wybrać na wycieczkę: punkty obowiązkowe to wieża Eiffla (największe marzenie młodego) i Disneyland (chociaż się nie upieram). Wiem, że i tak nie zobaczę wszystkiego, nie mam zamiaru nawet próbować. Wybierzemy kilka atrakcji, resztę zobaczymy, mam nadzieję, następnym razem. 4 dni, planujemy wynająć samochód.
Jakieś wskazówki, rady? Co mamy omijać szerokim łukiem, a co koniecznie powinniśmy pokazać 6-latkowi.
Obserwuj wątek
    • akna Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 14:06
      Pierwsze skojarzenie - w Paryżu samochód?to chyba baardzo szalony pomysł:) - omijać szerokim łukiem ;-)
      Tylko metro+rer
      A co do zwiedzania - polecam Muzeum Techniki, Disneyland z młodym fajna rzecz, aczkolwiek trzeba się nastawić na kupę pamiątkowych wydatków.
      Luwr, Notre Dame, Montmartre, Cmentarz Père-Lachaise, Wersal
      • greylin Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 14:34
        > Pierwsze skojarzenie - w Paryżu samochód?to chyba baardzo szalony pomysł:) - om
        > ijać szerokim łukiem ;-)

Aż tak źle?
        Wymyśliłam ten samochód bo wydawało mi się, że wygodniej (szczególnie transport lotnisko-paryż, a i cena nie jest jakoś dużo wyższa) nie wykluczamy okolic paryża.
        Ide się zaprzyjaźnić z metrem :D
        • akna Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 14:55
          Metro będzie zdecydowanie najwygodniejsze.
          Poza tym będziecie pomiędzy wieloma miejscami szli pieszo.
          Przylatujecie na Beauvais?
          • greylin Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 15:25
            > Przylatujecie na Beauvais?
            tak. dlatego z racji odległości od paryża ten samochód, ale już mi go chyba skutecznie wybiliście z głowy ;)
    • joana.mz Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 14:34
      na disneyland polecam przeznaczyć cały dzień
      • greylin Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 14:36
        jeden? Zastanawiam się nad dwoma, ale nie wiem czy nie przeznaczyć tego czasu na coś innego.
        • ja_joanna Re: LWW - Paryż - Disneyland 16.10.11, 01:20
          Ja byłam w tym Disneylandzie jakieś 15 lat temu. Przeznaczyłyśmy z mamą cały dzień na to.
          Czas spędziłyśmy głównie na staniu w kolejkach do różnych atrakcji godzina-półtorej to była norma. Więc w sumie byłyśmy na jakiś 3-4 rzeczach chyba. Nie wiem, czy coś się zmieniło od tamtej pory.
    • alex_k Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 14:38
      Popieram przedmówczynię, samochód to nie jest dobry pomysł. My, mimo że byliśmy w Paryżu własnym samochodem, po jednym wyjeździe do miasta poruszaliśmy się już tylko metrem. Francuz potrafi np zaparkować auto na środku ronda, a pasy na jezdni, czy czerwone światło, to tylko luźna sugestia ;-)
      Disneyland koniecznie. Ja też podchodziłam do niego sceptycznie i wybrałam się tam tylko i wyłącznie dla dzieci, jednak podobało mi się tak bardzo, że chętnie się tam wybiorę jeszcze raz.
      Wieżę Eifla, jeśli mogę coś zasugerować, najlepiej odwiedzić po zmroku. Moje młode jak zobaczyło tę iluminację, to w efekcie musieliśmy każdego kolejnego dzinia kończyć właśnie tam wycieczki.
      • akna Re: LWW - Paryż - Disneyland 13.10.11, 14:53
        > Wieżę Eifla, jeśli mogę coś zasugerować, najlepiej odwiedzić po zmroku. Moje mł
        > ode jak zobaczyło tę iluminację, to w efekcie musieliśmy każdego kolejnego dzi
        > nia kończyć właśnie tam wycieczki.
        Oj zdecydowanie- jak o pełnej godzinie mieni się dodatkowymi światełkami :-)
    • oryginalny.nick Re: A gdzie będziecie mieszkać? 13.10.11, 20:43
      Popieram przedmówczynie, że po Paryżu warto podróżować metrem oraz ... autobusami (bo ciekawie).
      Pytam o kwaterę, bo w razie czego mogę pomóc z połączeniami ;-)
      Ważne ile Twój sześciolatek ma wzrostu. Jest jakiś próg poniżej którego nie może zaliczyć wszystkich atrakcji. W Disneylandzie byłam wieki temu i nie pmiętam wszystkiego, ale może się okazać, że syn trafia w lukę - atrakcje dla dzieci nie będą go już kręcić, a na dorosłe się nie załapie.
      Pod Paryżewem jest mniej znany park Asterkisa, ale też warty uwagi - www.parcasterix.fr/
      Co jeszcze warto zobaczyć z perspektywy dziecka -
      metro przede wszystkim;-)
      1. Przejchać się metrem nr 14 ( początek na St. Lazare) - to metro jest bez kierowcy, sterowane komputerowo.
      2. Przejścia podziemne w metrze - dłuuuuugie korytarze metro Montparnasse lub Chatelet Les Halles
      3. Warto podglądać, jak wyglądają stacje, bo niektóre to małe dzieła sztuki, szczegółnie na trasie nr 1.
      W metrze należy oczywiście uważać na kieszkonkowców i inne takie, bo wiadomo...
      A to trochę o biletach - Z tego, co się orientuję, to można kupić karnet, czyli 10 biletów, również w automatach, są troszkę tańsze niż pojedyńczo kupowane. Trzeba pamietać, że jak się wejdzie za bramkę to drugi raz nie przepuści cie na tym samym bilecie, nie tak jak w PL, że możesz 50 osobom otwierać bramkę jedym biletem.

W Paryżewie jest też szybke metro RER, które jeździ aż do 7 strefy. Lepiej się nie zagapić przy wysiadaniu z metra w obrębie Paryża, bo może być niezła draka, ponieważ również przy wychodzeniu z metra trzeba sobie bramkę biletem otworzyć, a skoro jest tylko na drugą strefę, to nie wypuści.

Taki pojedyńczy bilet jest ważny chyba 2 godz od skasowania (trzeba to potwierdzić, bo nie jestem pewna) i moża się w metrze przesiadać, ale bez wychodzenia poza bramki. Zdaje mi się, że on działa tylko w metrze, więc już w autobus, czy z autobusu w ciągu tych 2 godz. przesiąść się nie można.
      Nie wiem, czy są jakieś bilety 3 dniowe, ale chyba nie.
      Wydaje mi się, że syn będzie już musiał płacić za bilet.
      Do Bazyliki św. Serca można podjechać taką kolejką jak na Gubałówkę ;-) ale warto też autobusem (busikiem), który odjeżdza z okolic Macdonalda przy bulwarze Rochechouart, m-y stacjami metra Anvers a Pigalle. Wrażenia z jazdy niezapomniane, bo wąsko i dużo zakrętów. Polecam!;-)
      Jeszcze nikt nie napisał, ale koniecznie La Defense - to jest nowoczesna dzielnica Paryża, z drapaczami chmur, na końcu linii metra nr 1
      A teraz coś dla Ciebie-
      -dzielnica łacińska zwłaszcza nocą
      -dzielnica żydowska
      -Ogrody Luxemburskie
      -ogrody Tuileries przy Luwrze
      -wieża ajfla i okolice Ecole Militare i Hotel des Invalides
      I najważniejsze - pozwolić się ponieść nogom, obserwować jak żyją Paryżanie, zakochać się w tym mieście i tam wracać ;-)))
      • akna Re: A gdzie będziecie mieszkać? 16.10.11, 12:00
        O to jak La Defense to trzeba uważać i wybrać się tam metrem, bo metro się łapie na tańszy dojazd, a rer to już kolejna strefa, wymagająca droższego biletu

A i koniecznie wybierzcie się na lody do Berthillon na Île Saint-Louis. Lody z 1 dziesiątki rankingu lodziarni na świecie.
    • slotna Re: LWW - Paryż - Disneyland 16.10.11, 14:47
      Tak jak dziewczyny pisaly - polecam metro, i i jedynie. Pojechalismy do Paryza samochodem, zaparkowalismy i ruszylismy go dopiero do jazdy powrotnej. Inaczej by pewnie nie przezyl ;)

Majac tylko 4 dni, to bym sie po prostu paletala po miescie, podziwiala widoki i chlonela klimat. Disneyland jest calkiem fajny, ale nie wiem, jak szesciolatek zniesie te koszmarne kolejki, ja wymiekalam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka