Dodaj do ulubionych

Kolory w mieszkaniu

07.11.11, 01:20
Powiedzcie mi proszę, jak podkolorować mieszkanie.
Mam ciemnobrązowe meble, stonowany (z przewagą bordo) dywan, białe ściany i czerwoną kanapę. Uszyłam ostatnio dwie duże poduszki z takiego materiału, ale to mi nie wystarcza. Co jeszcze mogę takiego soczystego, kolorowego dodać? Wolałabym coś usuwalnego, bo jak mi się znudzi, to będzie łatwiej usunąć. Nie planuję więc malowania ścian ani wieszania zasłon :)

btw - macie pomysł, gdzie kupić ładną ceratę (nie, nie do dużego pokoju ;))?
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 01:27
      Obraz. Z tym materialem, jesli chcesz. DIY.
    • kocio-kocio Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 12:12
      Ponieważ ja w kategorii "każdy ma jakiegoś bzika" wpisuję poduszki, poszłabym w poduszki, ale żeby nie przegiąć teraz w pojedynczych kolorach występujących w tym pasiaku, który już masz.
      Można za to pobawić się fakturą. Ja nie szyję, więc wyszukuję. W Home&you a czasem nawet w Leroyu bywają fajne poduszki za niewielkie pieniądze: misiowe, aksamitne, polarowe, satynowe, co komu potrzeba.
      Albo pójść na maksa w takie coś: www.eastofparis.pl/Poduszka_FOLK_Niebiesko_zolty_pasiak-81.html
      Tylko trzeba zgrać kolory dobrze.
    • roza_am Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 12:34
      Pierwsza myśl - poszukaj inspiracji w Kieszeniach :)
      • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:25
        Jak napisałaś o Kieszeniach, to pomyślałam, że masz na myśli któryś z tych wpisów :)
        • butters77 Re: Kolory w mieszkaniu 08.11.11, 12:13
          Kieszenie uprzejmie się kłaniają za rekomendację :-)
          • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 08.11.11, 12:15
            Niech Kieszenie się nie kłaniają, tylko wspomogą koncepcyjne :) Spędziłam wczoraj w kieszeniach kilka godzin, już rozważam zakup kredek i suszenie ich ;)
    • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 13:23
      Ja mam na działce taką ceratę:
      www.moomo.pl/cerata-fish.html
      jest więcej wzorów (ale niestety mniej niż jakiś rok temu kiedy kupowałam).

Kolory ja robię tak:
      Meble: Największy strach, że się znudzą, więc mocne kolory kupuję tanie lub maluję. Zaczęłam "kolorować" od dwóch stolików Lack z Ikei (żóltego i czerwonego) - łącznie jakieś 40 zł. Obkleiłam je jeszcze kolorowymi kwiatkami. Do tego zwykły stół z jasnego drewna i stołki (wszystko też z Ikei) własnoręcznie pomalowane na wszystkie kolory tęczy.
      Dywaniki - mam fajową kolorową plecionkę z Zara Home, nie była droga, a dodaje dużo koloru.
      Poduszki, wiadomo.
      Pierdoły: mam kredens z przezroczystymi szybkami, więc ze środka wyglądają wszystkie naczynia. Talerz mam zielony, filiżanki zielone, żólte, czerwone, niebieskie i beżowe, do tego różnokolorowe kubki, różowy pojemnik na cukier, itd. Jeśli naczynia trzymasz w takim miejscu, że ich nie widać, to zamiast tego kolorowe mogą być jakieś wazoniki, doniczki na kwiatki, cokolwiek. Poza tym wiszące pierdoły tego typu:
      glamstore.com.pl/pl/p/Fancy-Light-TAO-TONG/4260
      też dodają sporo koloru. A skoro u Ciebie jest dużo ciemnego, to będą nawet bardziej widoczne. I jeśli masz miejsce na ścianach, to można też zawiesić jakiś kolorowy obraz.
      • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:22
        Na obraz nie mam miejsca, na ścianach juz trochę wisi i żadna kolorowa płachta nie będzie wyglądała dobrze
        Wymyśliłam sobie, że kupię filcowe kule i zrobię z nich... no własnie - co? Zainspirowały mnie besamine kule świecące, które zniechęcają ceną.
        • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:27
          To zrób z nich takie coś jak te moje, tylko bez żarówek w środku ;P. Ja moich i tak prawie nigdy nie włączam, jak nie świecą to też wyglądają fajnie.
          • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:30
            Taki mam właśnie plan, tylko muszę jeszcze wymyślić, gdzie je powieszę. W ogóle trudno umaić takie klasyczne/antyczne wnętrze.
            • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:36
              U mnie wiszą na kredensie, wcześniej wisiały na regale. Koleżance sprezentowałam podobne (tylko ona nie lubi kolorów, więc takie z różnych odcieniach pastelowego fioletu), zawiesiła na oknie, też ładnie wyglądają.

Wierzę w Twoje zdolności, umaisz i będzie pięknie :)
            • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:38
              Kurcze, widzę właśnie, że mam jakąś ostrą fazę na tęczę. Już nawet dziecku kupuję tęczowe ubrania...

Widziałyście gdzieś jakieś fajne "tęczowe" wzory?
              U Butters są fantastyczne inspiracje!
              • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:46
                Tęczowych kolorów jest zawsze masa w Glamstorze, Resecie, Fafarafie, i innych takich. Tylko często jest drogawo. Ale ja z tymi sklepami jestem zazwyczaj bardzo na bieżąco i często mają sensowne promocje, jak jakieś będą to będę Ci dawała znać.

Tańsze i często kolorowe rzeczy bywają w Home&You i w Flo. Zara home miała całą taką "meksykańską" serię - plecione dywaniki, koszyki, itd - wszystko bardzo kolorowe.

Wnętrza to mój konik, więc jak będę widziała jakieś ładne tęcze w sensownych cenach, to zapiszę i powiem :)
                • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 17:01
                  No własnie - drogawo...
                  Ale dawaj koniecznie znać, a jak zobaczysz jakieś ładne rzeczy, to mi ślij linka, erzaca sobie stworzę :)

Z taniutkich rzeczy są te ikeowskie zastawy stołowe dla dzieci - pamiętasz, jakie śliczne i tanie :)
                • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 17:41
                  O właśnie - styl meksykański.
                  Bo takie klasyczne tęczowości, szczególnie jeszcze pastelowe, totalnie by u Ciebie nie pasowały.
                  Styl meksykański jest szlachetniejszy - jako etniczny i mocniejszy będzie się o wiele lepiej komponował.
                  • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 17:47
                    Maith, Besame, a myślicie, że w ogóle da się COKOLWIEK kolorowego zrobić z tym pokojem?
                    • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:02
                      Tak :)
                      Tylko ja w tych dodatkach trzymałabym się zdecydowanie stylu etnicznego i wyrazistych kolorów. Stąd sugestia stylu meksykańskiego. Szczególnie, że te poduszki też pod to podpadają. I do tego są w paski. Żeby nie zrobić efektu "za dużo grzybów w barszczu" dobrze by było w dodatkach zostać przy paskach, albo opcjach jednolitych.
                      Te kulki też bym dobrała w meksykańskiej kolorystyce.
                      Druga opcja, to trzymanie się meksykańskiej kolorystyki, ale w dodatkach typowych dla polskiego folku. Tylko tu już łatwiej by było popłynąć, bo polski folk daje za dużo zróżnicowanych wzorów, co stworzy u Ciebie na pewno efekt "za dużo grzybów w barszczu".
                      Chociaż do koncepcji pasiastej pasowałby mazowiecki pasiak w odpowiedniej (meksykańskiej) kolorystyce.
                      Bo generalnie nie chodzi mi o bezpośrednie nawiązania do Meksyku, tylko o ten typ tęczowej kolorystyki i o paski.
                      • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:10
                        A widzisz, w stronę jakiejś ludowszczyzny bardzo chętnie bym poszła...
                        Natchnęło mnie właśnie - krzesła bym sobie obiła tym materiałem! Tylko krzeseł nie mam, cholera. Obecnych nie obiję, bo to by profanacja była...
                        • wodadobra Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:22
                          To nie obijaj.
                          Zrób narzutki ze swojej tkaniny (albo w formie pokrowca albo poduszki) - jak krzesła klasyczne to i szkoda żeby się zniszczyły siedziska. A tak masz 2 w 1. Kolor i ochronę przed łapkami Jaśka ;-)
                          • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:32
                            Już sprawdziłam, że moim krzesłom się poduchy wyjmują, więc tu by dało radę. Niestety one maja obicie też w górnej części, co się już niestety nie wyjmuje. Powiedzmy, ze są takie: www.entier.pl/images/produkty/ekrs_.jpg

Ale i tak chciałam się pozbyć tych cholernych krzeseł, po diabła mi 6 krzeseł na nas dwoje (i Jaś za mały). Rozpuszczam wici po rodzinie - może ktoś będzie miał 3 krzesła :)

Mąż się ze mnie śmieje od kilku godzin ;)
                            • wodadobra Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:41
                              No to dobrym rozwiązaniem jest upchnięcie 3 zbędnych w piwnicy/garażu na stryszku i stworzenie dla pozostałych takich wdzianek. Krzesła dobra rzecz i warto mieć kilka w zapasie żeby w razie wu nie biegać i szukać jak podjąć chce się herbatą gości. A tkaniny obiciowe można znaleźć w lumpku - w formie zasłon, narzut itp.
                              • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:54
                                Niestety nie mamy w pobliżu domu żadnych schowków, strychów, piwnic (paranoja - mieszkanie z ogródkiem, ale bez żadnego miejsca na sprzęt doń). Krzesła wyjadą dalej, będziemy je przywozić na święta, imprezy rodzinne itp. Rozważam jeszcze jakieś składane albo stołki wkładane jeden w drugi.
                                Pokrowce w paski to by już było za dużo :)
                                • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 19:31
                                  > albo stołki wkładane jeden w drugi

Ikea ;P

https://img593.imageshack.us/img593/2782/img5163v.jpg
                                  • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 19:51
                                    Takich już nie ma. Są takie: www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10135659/
                                    Uszyję im podusie w paski :):):)

Oszalałam.
                                    • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 19:59
                                      > Takich już nie ma

:O

CO się ostatnio dzieje z tą ikeą, przecież one były od kiedy pamiętam. To jak kanapa ektorp i stolik lack, evergreen!
                                      • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 20:55
                                        Może ciemnota nie znalazła?
                                        • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 21:05
                                          UFF. Jest. Już mnie wystraszyłaś:

www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/24286205/

Ogólnie to ja wolę te proste stołki niż te okrągłe, ale te można właśnie powsadzać jeden na drugi, a ja je kupowałam jako wiosenno-letnie stołki na balkon, więc to dla mnie była istotna sprawa.

A, do nich można w ikei dokupić poduszki z rzepami, jeśli wolisz szyć niż malować, to możesz kupić i sobie do nich doszyć pokrowce.

A jak nie lubisz malować, ale będziesz chciała pomalować jakieś meble, to ja się na to piszę, bo uwielbiam, a u mnie poza regałami pomalowałam już wszystko co się dało :).
                                          • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 22:11
                                            No widzisz, mówiłam, że ciemnota ;)
                                            Wolałabym te drewniane, ale czarne (plastikowe?) są o połowę tańsze, więc zobaczę na miejscu. Jeśli wybiorę drewniane, to będziesz malować, obiecuję :) Ja nie lubię, wolę szyć.

Tak w ogóle to zła jestem, bo w Jankach nie ma moich desek, a w Markach materiału. Gupia Ikea!
                                            • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 22:55
                                              AAAAAA
                                              Własnie sobie przypomniałam, że mam na tarasie taki paskudny fotel, który można obić pasiakiem! Ale będzie cudny! I będzie na niego miejsce jak wywalę te 6 krzeseł!

Dopsz. To pytanie: mam już 2 duże poduszki w pasiaka, planuję 2-3 krzesła i ten fotel. Nie za dużo szczęścia już?

Oszalałam.
                                              • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 23:14
                                                Wstawiaj kolejno i ustalaj, czy już Ci wystarczy proporcji, czy nie. Ostatecznie krzesłom można zmieniać pokrowce w zależności od tego, czy już Ci wystarczy tęczowości, czy jeszcze nie :)
                                              • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 08.11.11, 00:09
                                                Fajni, stare fotele obite na nowo to jest to :) !
                                                https://refre.pl/files/gimgs/5_y1.jpg
                                                https://refre.pl/files/gimgs/5_fot-k-ceglowska1jpg.jpg

Uważałabym z robieniem wszystkiego z jednego materiału, bo jak będą ciemne meble + kolorowe dodatki, ale wszystkie identyczne, to może wcale nie wyjść ciekawie i kolorowo, tylko nudnawo. Ale Maith dobrze radzi - dostawiaj po jednej rzeczy i sprawdzaj czy jeszcze jest ok.
                    • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 19:24
                      Oczywiście, że się da, wszędzie się da ;P

Kurde, nie pamiętam tego pokoju dokładnie, ale na ile pamiętam, to da się spokojnie.
              • butters77 Re: Kolory w mieszkaniu 08.11.11, 12:14
                jul-kaa napisała:
                > U Butters są fantastyczne inspiracje!

Butters w pąsach przesyła wirtualne uściski :-)
          • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 17:49
            besame.mucho napisała:

> To zrób z nich takie coś jak te moje, tylko bez żarówek w środku ;P. Ja moich i
            > tak prawie nigdy nie włączam, jak nie świecą to też wyglądają fajnie.

Jako słynny spec od robótek ręcznych (co to nawet skracając ramiączka w staniku doszywa je zawsze odwrotnie;))) zasugeruję inne rozwiązanie.
            Tanio wychodzą kremowe lampki choinkowe. Też mogą robić za żarówki w kulkach.
            Może się udać - pomysły miewam dobre, gorzej z wykonaniami, ale to przecież nie ja będę wykonywać ;)
            • jul-kaa Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 17:52
              Maith, ale kulek nie ma :) Są niewielkie filcowe kulki, pełne w środku :)
              • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:07
                Jak to się robiło? Nadmuchujesz balonik, nalepiasz na niego bodaj włóczkę czy inny kordonek, robi Ci się kulisty kształt, przekłuwasz balonik. Tylko jak to zrobić, żeby balonik nie został przyklejony? Bo idealnie okrągłych baloników to chyba nie ma...
                Może doprecyzuje to ktoś kto wie, nie tylko, że dzwonią, ale i w którym kościele ;)
                • grecz Re: Kolory w mieszkaniu 17.11.11, 18:23
                  Balonik trzeba posmarować czymś tłustym...A w każdym razie tak radzą w "przepisie" na własnoręczne abażury z nitek.
                  • maith Re: Kolory w mieszkaniu 18.11.11, 01:47
                    grecz napisała:

> Balonik trzeba posmarować czymś tłustym...A w każdym razie tak radzą w "przepis
                    > ie" na własnoręczne abażury z nitek.

Wiedziałam, że LWW :)
            • besame.mucho Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:27
              Te lampki sprzedają właśnie w formie osobno kulek i osobno czegoś jakby sznurka lampek choinkowych, ale cały problem to mieć kulki :)

Ale to popularna firma, a internet wie wszystko, więc pewnie jak się trochę pogrzebie w googlu to wyjdzie jakiś tutorial diy :)
        • besame.mucho Świecące kule - tutorial 18.12.11, 12:34
          Cztery kąty pokazały w wersji świątecznej, ale z kolorowymi nitkami i białym sznurem lampek będzie jak fancy light:
          czterykaty.pl/czterykaty/5,57581,10709740,Zrob_to_sam__ozdoby_choinkowe.html?i=0
    • porcellus Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 14:47
      Naklejki na ścianę. Kolorów jest od groma, można kontrastowe.

www.dekornik.pl/
      • sylwiastka Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 15:47
        A czy takie naklejki latwo sie usuwa w razie czego?
        • porcellus Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:24
          Usuwałam tylko z szafy, zero problemu. Producent obiecuje na opakowaniu bezproblemowy demontaż, jedyne co faktycznie, to widać, gdzie ściana / szafa wyblakła / ściemniała od światła.
    • teresa104 Makatkę. 07.11.11, 16:00
      Swego czasu wynajmowałam olbrzymie mieszkanie (nie było takie wielkie, ale blokers zawsze ma podjarkę, kiedy ma nad głową 5 metrów, a po pokoju może jeździć na rolkach) i zupełnie nie wiedziałam, co zrobić, by nie czuć się w nim jak mrówka przy słoniu. Kupiłam w Indii, to jest sklepie z bawełnianą tanizną, wielki barwny gałgan, taki niby batik. Na moim akurat szły słonie w krąg, kolorystyka była dzika. W Sobieradku (to też nazwa własna sklepu) kupiłam płaskie listwy, na których obszyłam górny i dolny brzeg batiku, żeby był równo naciągnięty, a nie smętnie wisiał, jak gacie na sznurze. Dwie dziury w ścianie później słonie chodziły już nad moim materacem, powstał ośrodek kulturalny pokoju. W ogóle zaczęło to w końcu wyglądać jak pokój, a nie jak ruski hangar.

Czyli stała ingerencja to te kołki w ścianie. Stała - niestała.
    • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 16:28
      Jeśli nie chcesz malować ścian, to możesz zmienić ich kolor kloszem/kloszami.
      Na to co jest (jak się da) robi się ręcznie nakładkę czy to czerwoną, czy pomarańczową i kolor ścian w pokoju od razu Ci się zmienia.
    • wodadobra Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 18:30
      I jeszcze przychodzi mi do głowy styl marynarski. Pasuje do klasyki, a dodaje koloru i ożywia. Może taka zmiana rozkoloruje ci mieszkanie. Do tego dziecięcych gadżetów rybek, ośmiornic i delfinków jest tyle, że dziecię zwariowałoby na punkcie zmian.
      • maith Re: Kolory w mieszkaniu 07.11.11, 22:32
        To nie do Julkowej klasyki, w każdym razie nie do salonu.
    • jul-kaa Na zakończenie 16.11.11, 17:49
      Akcja "kolor" zakończona, już mi imperatyw powoli mija. Trochę rzeczy kupiłam, kilka zrobiłam. Kupiłam duży kawałek linkawanego wcześniej materiału i obiłam nim krzesła. Inspirowałam się tym zdjęciem:
      https://3.bp.blogspot.com/-YumQRaxKgCc/TqWXUdJ_idI/AAAAAAAACyw/bXoc-oCyVoM/s400/Cafe+Draze5.jpg
      Moje krzesła mają obite tylko siedziska. na każdym wzór jest trochę inaczej ułożony. Wg mnie wyglądają swietnie. Uszyłam też pokrowiec na fotel - fotel jest prosty, z kolorowego materiału jest tylko część obicia, reszta została czerwona.
      Wcześniej uszyłam 2 poduszki.
      Kawałek materiału włożyłam też pod szkło w starej tacy. Coś takiego, ale u mnie nie ma okienek, tylko jedna powierzchnia:
      https://www.domplusdom.pl/sites/default/files/imagecache/size-478x_/blog/glamstore/tacafoty.jpg
      Kupiłam 4 duże pudła na zabawki (syn składuje je w dużym pokoju): czerwone, pomarańczowe, jasnozielone i fioletowe.
      Kupiłam 6 doniczek. O takich:
      https://www.ikea.com/PIAimages/0118188_PE273717_S2.JPG https://www.ikea.com/PIAimages/0122794_PE279027_S2.JPG
      I jeszcze raz materiał:
      https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/susanna-tkanina__0092931_PE229689_S4.JPG

Lobbystka, która widziała efekty, może potwierdzić, że jest fajnie ;)
      Wbrew pozorom nie przesadziłam chyba z ilością obitych materiałem mebli. Pokój jest dość duży i nadal dominuje w nim wielka kanapa i ogromny regał.

Jeśli ktoś jest ciekaw, jak wyglądają moje kolorowe dodatki, to moge wysłać zdjecia mejlem.
      • besame.mucho Re: Na zakończenie 16.11.11, 18:23
        Lobbystka potwierdza ;)

Bardzo fajnie wygląda, a jako że masz dużo ciemnych mebli, to te kolory nie przytłaczają i nie ma ich jarmarcznie dużo, za to świetnie ożywiają! Mój debeściak to fotel!
      • maith Re: Na zakończenie 17.11.11, 16:52
        Mi prześlij, muszę to zobaczyć :)
      • grecz Re: Na zakończenie 17.11.11, 17:08
        też bym chętnie zobaczyła, jestem na etapie urządzania mieszkania...powoli klarują mi się w głowie co i jak ale jeszcze mam sporo białych plam w tym planie ;)
    • lavinka Re: Kolory w mieszkaniu 17.11.11, 13:57
      Ja bym wyrzuciła meble i dywan, wtedy kolory na ścianach okażą się niepotrzebne :)
    • kis-moho Bubble sofa 21.11.11, 15:22
      Jul-kaa, od razu pomyślałam o Tobie:
      www.materialicious.com/2011/06/versace-bubble-sofa.html
      • jul-kaa Re: Bubble sofa 21.11.11, 22:14
        Swietna, ale nie te kolory :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka