Dodaj do ulubionych

Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej?

23.02.12, 18:46
Mam problem z ubezpieczeniem OC.
Wyjechałam na pięć lat zza granicę i przez ten czas nie było płacone ubezpieczenie za samochód.
Ostatnia opłacona składak OC skończyła się na początku 2007 roku w Warcie, do dnia dzisiejszego nie dostałam ponaglenia o płatność.
Co mam zrobić z takim fantem? Jest jakaś możliwość uniknięcia płacenia ubezpieczenia wstecz?
Miłego.
Obserwuj wątek
    • ciociazlarada Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 23.02.12, 19:06
      Przepraszam za obcesowe pytanie, ale mam rozumieć, że jeździłaś przez 5 lat samochodem bez ubezpieczenia, bo za granicą?

Na główne pytanie odpowiedzi niestety nie znam, więc nie mogę pomóc.
      Ubezpieczenie OC jest obowiązkowe w całej UE, a w Polsce niestety, o ile się orientuję, nie ma opcji czasowego wycofania pojazdu z ruchu (w wielu krajach jest), więc trzeba je płacić obojętnie czy używasz samochodu czy nie.
      • magdalaena1977 Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 23.02.12, 19:13
        Ja zrozumiałam, że autorka wyjechała a samochód stał niejeżdżony. Na ubezpieczeniach się nie znam, ale miałabym wątpliwości co do bezpieczeństwa i stanu technicznego takiego pojazdu.
      • axisss-69 Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 23.02.12, 19:18
        Oczywiście, że samochód został w kraju - niejeżdżony.
        Wizualnie stan dobry, a co do reszty, to mechanik oceni.
        Pewnie na żyletki będzie trzeba przerobić.
        Ale żeby cokolwiek z nim zrobić, to przydałoby się uregulowanie podstawowych wymogów.
        • ciociazlarada Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 23.02.12, 20:02
          Uff, no to odetchnęłam, bo już miałam wizje, że taki drogi rodak we mnie wjeżdża, po czym spędzam następne 10 lat w sądzie ściągając z niego długi komornikami.

A wracając do Twojej sytuacji, obawiam się, że nie da się tego obejść.
        • effka454 Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 24.02.12, 13:17
          Poniżej masz kilka pkt. z ustawy o ubezpieczeniach:

Po pierwsze kara za brak OC wynosi:
          Art. 88. 1. Osoba, która nie spełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, zgodnie z warunkami tego ubezpieczenia określonymi w ustawie, jest obowiązana wnieść opłatę.
          2. Wysokość opłaty, o której mowa w ust. 1, obowiązującej w każdym roku kalendarzowym, stanowi równowartość w złotych:
          1) w ubezpieczeniu OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:
          a) samochody osobowe - 500 euro [...]

Więc może zorientuj się dokładnie jaki jest stan samochodu, bo jeśli rzeczywiście chcesz go złomować to może da się zastosować pkt.5:
          Art. 33. Umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych ulega rozwiązaniu:
          1) z upływem okresu, na który została zawarta;
          2) z chwilą wyrejestrowania pojazdu mechanicznego;
          3) z dniem odstąpienia od umowy w przypadku określonym w art. 29 ust. 3;
          4) w przypadkach określonych w art. 31 ust. 1 i 4;
          5) z chwilą udokumentowania trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu mechanicznego w okolicznościach niepowodujących zmiany posiadacza, z uwzględnieniem art. 79 ust. 1 pkt 5 ustawy - Prawo o ruchu drogowym;

A jeśli nie to pokombinować ze sprzedażą tacie, mamie lub rodzeństwu:
          Art.31.3. W razie nabycia pojazdu mechanicznego zarejestrowanego, którego zbywca wbrew obowiązkowi nie zawarł umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, nabywca jest obowiązany zawrzeć umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych w dniu nabycia pojazdu mechanicznego.

Ps. Nie, nie jestem agentem ubezpieczeniowym ;)
    • teresa104 Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 23.02.12, 19:20
      A może by hipotetycznie zadać takie pytanie na jakiejś infolinii Warty? Ubezpieczalnie automatycznie przedłużają umowę, jeśli ta nie została wypowiedziana, na 12 kolejnych miesięcy. Więc ta składka za rok + odsetki za niezapłaconą składkę są Twoim długiem. Nic się z tym nie da zrobić, chyba że liczyć na to, że nikt się nie kapnie i się przedawni.
      • felisdomestica Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 24.02.12, 10:16
        Ja się nie do końca znam na tych przepisach, ale problemem nie jest chyba ubezpieczyciel, bo ubezpieczyciela mozna co roku zmieniać dowolnie i nie tłumaczyć się poprzedniemu. To prawo wymaga OC, chyba nawet jeśli samochód stoi na cegłach, choć tu nie jestem pewna. Z drugiej strony policja wymaga aktualnego ubezpieczenia, nie historii z kilku lat, więc może problem nie istnieje?
        • szarsz Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 25.02.12, 21:17
          felisdomestica napisała:

> Ja się nie do końca znam na tych przepisach, ale problemem nie jest chyba ubezp
          > ieczyciel, bo ubezpieczyciela mozna co roku zmieniać dowolnie i nie tłumaczyć s
          > ię poprzedniemu.

trzeba się tłumaczyć poprzedniemu. W umowie masz obowiązej jej wypowiedzenia, pisemnego. Jeśli go nie dopełnisz, umowa się automatycznie przedłuża na kolejnych 12 miesięcy. Już niejeden płacił podwójne ubezpieczenie, właśnie dlatego, że poszedł do nowego ubezpieczyciela nie wypowiadając umowy staremu. I akurat Warta tego mocno pilnuje.
    • aankaa Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 24.02.12, 11:50
      skoro przez 5 lat Warta nie dopominała się o zaległe OC siedziałabym jak mysz pod miotłą. A teraz wykupiłabym najtańsze możliwe (byle nie w Warcie) jeśli jest Ci do czegokolwiek potrzebne
    • szarsz Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 25.02.12, 21:20
      Wiem na pewno, że Warta się upomina o kasę, bo mamy tam życiówkę i zawsze, jak się spóźnimy więcej z zapłatą, to dostajemy niezwykle uprzejmy list polecony z prośbą o uregulowanie. Moja koleżanka, która jest naszą agentką, też jest o tym informowana. Wiedziała również o tym, że nie zapłaciliśmy II raty za oc (przegapiliśmy termin)
      Jeśli o Twoją kasę się nie upominają - to jakoś nieoficjalnie trzeba by się dowiedzieć, dlaczego. Może w 2007 nie mieli jeszcze jakiegoś centralnego rejestru i Cię przegapili?
      • felisdomestica Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 26.02.12, 18:15
        Ale z ubezpieczeniem samochodowym chyba jest inaczej? Czy nie jest tak, że umowa jest tylko na rok?
        Właśnie doczytałam, że zgodnie z ustawą ubezpieczenie OC zawiera się na 12 miesięcy.
        to że firma przysyła potem jakis rachunek do zapłacenia to nic nie znaczy, to jest tylko forma namowy do kontynuacji OC u nich.
        • felisdomestica Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 26.02.12, 18:24
          Cholera, fakycznie następny artykuł ustawy mówi o automatycznym przedłużeniu umowy. jakim cudem niczego nie musiałam wypowiadać? Chyba firmy ubezpieczeniowe nie przestrzegały tego zbytnio.

A co do meritum sprawy, to i tak najpierw trzeba zrobić przegląd techniczny, bo bez tego ubezpieczyciel nie ubezpieczy.
          • kaat24 Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 27.02.12, 14:59
            1. czy jesteś pewna że nie było wypowiedzenia polisy OC z końcem roku? bo jeśli było to umówa się nie przedłużyła i ubezpieczenie ze tak powiem "zwisło w niebycie"
            2. bać to się należy nie ubezpieczalni ale UFG który sypie karami za każdy dzień bez ubezpieczenia
            3. każde auto zarejestrowane bez względu na to czy jeżdżące czy też fruwające, niejżdżace czy na kołkach lub zamknięte na cztery spusty MUSI mieć ważne ubezpieczenie OC
          • kocio-kocio Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 27.02.12, 15:47
            Jeśli zawierasz umowę z jakimś "agentem", to on pilnuje wypowiedzenia zazwyczaj.
            • kaat24 Re: Brak ubezpieczenia OC od 5 lat, i co dalej? 28.02.12, 08:21
              jak zwierwasz ubezpieczenie z gaentem to on pilnuje...ale raczej zawrcie nowego ubezpieczenia ;-)
    • ryssiek1991 brak oc 04.02.14, 12:42
      Witam. mam trochę podobny problem. Z 1,5 roku temu kupiłem auto, które było ubezpieczone w pzu. Wypowiedziałem umowę z pzu używając argumentu że auto zostaje ubezpieczone w innej ubezpieczalni. Oc zostało wypowiedziane, a ja nie zawarłem żadnej innej umowy oc, ponieważ nie użytkuje auta, stoi przed domem i czeka na lepsze czasy a ja użytkuje drugie. I nasuwają mi się pytania, czy jak nie zawarłem innej umowy a autem nie jeżdże przez 1.5roku to co mam zrobić? Da się to jakoś obejść np znaleść ubezpieczzyciela który zrobi umowe wstecz a ja opłace okres 1.5 roku..i po sprawie bez echa ani żadnych kar z ufg? ;/ obawiam sie że będę musiał opłacić i wstecz ubezpieczenie plus dodatkowo UFG jak się dowie.
      • jusiakr Re: brak oc 04.02.14, 17:07
        UFG posiada bazę pojazdów ubezpieczonych. Na tej podstawie wyszukuje pojazdy z "dziurami" w ubezpieczeniu. Możesz spróbować porozmawiać z agentem, ale nie wiem czy systemy informatyczne pozwolą na wystawienie polisy wstecz.
        A skąd Ci przyszło do głowy nie płacić za OC, tego nie pojmuję...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka