Dodaj do ulubionych

Ćwiczenia na kręgosłup

26.03.12, 09:06
Jakie ćwiczenia najlepiej robią na kręgosłup? :)

Wyszły mi jakieś początki choroby zwyrodnieniowej, więc czas najwyższy zadziałać, żeby na początkach się skończyło.

Na necie ćwiczeń na kręgosłup jest mnóstwo, spokojnie znajdę kilkadziesiąt, no ale niestety, nie będę tylu ćwiczeń wykonywać codziennie, choćbym chciała. Może któraś z Was wie, jakie są dobre? A może to obojętne i faktycznie mam sobie wybrać tak z 10 różnych i po prostu regularnie wykonywać? Może to właśnie o taką regularność tutaj chodzi? Aha, chodzi mi o coś, co mogę robić w domu, raczej na pewno nie zmobilizuję się do wyłażenia gdzieś na ćwiczenia.

Czy basen dobrze robi na kręgosłup? :) Chyba że basen po prostu robi dobrze na wszystko? Bo nad basenem też powoli myślę.
Obserwuj wątek
    • helejabea Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 09:30
      Hej, ja jestem kręgosłupowa od kilku lat.
      Basen jest doskonały, odciąża kręgosłup. Należy pływać wyłącznie stylem grzbietowym, żabka wręcz zabroniona, kraul tez nie wskazany. Bardzo polecam Ci pilates, doskonale wzmacnia gorset. No i niestety wymagana codzienna prewencja właściwej postawy: wciągać brzuchol, oddychać przeponowo, mało siedzieć, zwłaszcza przy kompie, jak siedzieć, to tylko poprawnie, schylać się właściwie kucając, nie podnosić ciężkich przedmiotów, rotując się przy tym. Suplementacja: Omega 3, vit. B1, glukozamina.
      • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 09:36
        No to basen chyba u mnie odpada, pływam wyłącznie żabką :) Grzbietowym nie lubię, bo nie widzę, gdzie się płynie. No ale może się przemogę.

Na pilates mam chyba za słabe mięśnie czy kondycję - kiedyś byłam na zajęciach w klubie i nie dałam rady. Ale z drugiej strony mogłabym sama w swoim tempie w domu.

Nie mogę mało siedzieć, mam pracę przed kompem, siedzę naście godzin dziennie - aczkolwiek krzesło, biurko mam dobre, podnóżek pod nogi mam i wydaje mi się, że przy biurku siedzę prawidłowo.

Z kucaniem u mnie czasem jest taki problem, że miewam problemy z kolanami... ;) Jakaś połamana jestem, hehe.

Glukozaminę łykam od dawna - na kolana właśnie. Wobec tego dodam sobie witaminy B i omegę.

A jakieś ćwiczenia w domu byś poleciła? Czy jakieś takie leżenie na brzuchu i machanie kończynami coś w ogóle daje? Bo wydaje mi się to tak mało absorbujące i w ogóle nie męczące, że sama nie wiem.
        • heliamphora Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:38
          Jakaś pogoda kręgosłupowa czy co? Ja od paru dni tez marnie się czuję pod tym względem, a dzisiaj to już w ogóle ledwo wstałam i od razu zadzwoniłam się umowić do rehabilitanta...

Co do ćwiczeń to popieram pierwsząliterę: żadnych intuicyjnych wynalazków z internetu czy z wuefu. Ja w znacznej mierze zniszczyłam sobie kręgoslup brzuszkami i innymi takimi. Niech dobry fizjoterapeuta Ci pokaże, co i jak masz ćwiczyć.

W moim przypadku (zmiany zwyrodnieniowe w odcinku lędźwiowym) dobre jest pływanie, ponoć może być też żabką, ale krytą. Dowiedziałam się, że w każdym przypadku warto więcej chodzić (w dobrym, amortyzującym obuwiu), zrezygnować na stałe z obcasów powyżej 4 cm, siedząc dużo zmieniac pozycję, duzo się przeciągać itp. Zamiast pochylania się - klękać albo kucać (też przy zlewie, wannie itp.), nie siedzieć na niskich fotelach i chyba też unikac siedzenia po turecku. Fizjoterapeuta powiedział też, że bardzo często przy problemach z kręgosłupem joga jest niewskazana i szkodzi, lepszy pilates albo tai chi, ale z dobrym instruktorem, poinformowanym o problemie ćwiczącego.

Na pewno swietny jest sposób stania, którego uczy tai-chi: stopy na szerokośc bioder, kolana minimalnie ugięte, ręce i brzuch luźno.
          • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:45
            A widzisz, mnie nic nie boli :) Zmiany mam na rentgenie, natomiast na żywo tzw. krzyże bolą mnie czasem, ale nigdy jakoś bardzo (a jestem wrażliwa na ból).

Brzuszki potrafię robić prawidłowo, tego na fitnessie bardzo pilnowali.

Dużo zmieniam pozycję, dużo się przeciągam, nigdy nie siedzę nieruchomo dłużej niż 20 minut, nie daję rady, muszę wstać, się przejść, cokolwiek.

Na obcasach chodzę od przypadku do przypadku, zwykle łażę w płaskim obuwiu.

I pomyślę o tai chi może.
    • magdalaena1977 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 09:36
      Dobrze dobrane ;-)

Nie szukaj ćwiczeń w internecie tylko znajdź sobie rehabilitanta w realu (bo ortopedę pewnie masz), który Cię obejrzy, pogłaszcze i poinstruuje, co masz robić sama.
      • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 09:44
        No niestety, nie mam ani ortopedy, ani rehabilitanta ;)

Mam zamiar się podpiąć pod ubezpieczenie pracowe Lubego, ale nie wiem, czy się uda od kwietnia, może dopiero od maja, więc do tego czasu myslałam, że sama coś wykombinuję, no bo nie chcę się leczyć u pięciu lekarzy.

Hmmm, to lepiej NIE ćwiczyć do czasu wizyty u lekarza/rehabilitanta? Ale nie ćwiczyć ćwiczeń kręgosłupowych czy w ogóle się nie ruszać? To drugie chyba raczej nie, nie? ;) Wiosna idzie, chciałam się za coś zabrać :))
        • magdalaena1977 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 13:59
          yaga7 napisała:

> Hmmm, to lepiej NIE ćwiczyć do czasu wizyty u lekarza/rehabilitanta? Ale nie ćw
          > iczyć ćwiczeń kręgosłupowych czy w ogóle się nie ruszać? To drugie chyba raczej
          > nie, nie? ;) Wiosna idzie, chciałam się za coś zabrać :))

IMHO jeśli ćwiczyć to tylko ogólnorozwojowo (spacery itp.) i przestawać, jeśli zacznie Cię boleć.
          • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 14:03
            A to jest dla mnie logiczne, że jak boli, to się przestaje - mam to opanowane ze względu na moje insze dolegliwości ;)

Zresztą ten kręgosłup to prawie w ogóle mnie nie boli, raz na parę tygodni czy miesięcy czuję, że coś jest nie tak, ale nigdy na tyle, żebym brała środki przeciwbólowe przez parę dni czy dłużej.
      • koza-1985 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 10:05
        dokładnie tak jak mówi magdalaena1977, umów się z rehabilitantem, on pokaże ci jak ćwiczyć i co kilka tygodni na wizytach będzie wprowadzać nowe ćwiczenia, korygować błędy itd.
        W krk polecam gabinet na Filareckiej, ja ćwiczyłam z panią Dorotą i byłam bardzo zadowolona z atmosfery i efektów.
        • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 10:09
          OK, dzięki za namiary, zaraz sobie posprawdzam.
          • koza-1985 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 10:12
            no właśnie nie mogę ich strony zlokalizować, a wiem że mieli kiedyś
            • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 10:31
              Gugiel mi stronkę wypluł, ale już widzę, że to nie dla mnie, bo po drugiej stronie Krakowa, niestety.
    • azymut17 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 09:42
      Basen tak, ale tylko style grzbietowe.
      Ćwiczenia lepiej skonsultować z lekarzem/rehabilitantem, bo nie wszystkie są dobre dla osób z problemami (tak jak pływanie).
      Najważniejsze pilnowanie postawy. Poćwicz przed lustrem proste stanie i chodzenie a potem się pilnuj.
      • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 09:45
        Nie no, ja wiem, że nie wszystko jest dobre dla osób z problemami. Problem w tym, że niektórych ćwiczeń nie mogę wykonywać, bo kolana, teraz niektórych nie będę mogła wykonywać, bo kręgosłup i nie wiem, co mi zostanie :))
        • mszn Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:04
          Spróbuj jeszcze raz z pilatesem, przed zajęciami mówiąc instruktorce, że masz problemy z kręgosłupem. Wszystkie ćwiczenia pilatesowe mają swoje modyfikacje na różne problemy i babki często o tym wspominają, podpowiadając alternatywy. A naprawdę mało który rodzaj powszechnie dostępnych zajęć tak dobrze rozwija mięśnie tułowia i stabilną postawę.
        • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:10
          yaga7 napisała:

> Nie no, ja wiem, że nie wszystko jest dobre dla osób z problemami. Problem w ty
          > m, że niektórych ćwiczeń nie mogę wykonywać, bo kolana, teraz niektórych nie bę
          > dę mogła wy

Jeżeli masz takie problemy z kolanami i na pilatesa masz za słabe mięśnie (swoją drogą, gdyby były silniejsze, to nie miałabyś problemów z kręgosłupem), to lepiej nie wykonuj sama żadnych ćwiczeń z internetu, czy z DVD. Nie spotkałam jeszcze takiej DVD, na której ćwiczenia bybłyby tak dobrze objaśnione, by ktoś bez przygotowania mógł wykonać je prawidłowo. Przy odrobinie pecha zrobisz sobie nawet więcej szkody niż pożytku. Nawet prosto stać, to nie jest wcale takie oczywiste. Tutaj ludzie prostując się na żołnierza w skurczu, nadwyrężają najczęściej odcinek lędźwiowy. Ani to zdrowe, ani wygodne. By trzymać się prosto trzeba używać mięśni brzucha i grzbietu, oddzielić klatkę piersiową od ustabilizowanej miednicy, rozciągnąć mięśnie brzucha w górę, rozluźnić ramiona i opuścić w dół łopatki. Zapisz się na taniec, na przykład orientalny, ale tylko do dobrej nauczycielki, żadnej ambitnej baletnicy. ;-) I tak jak dziewczyny radziły, pilates z rehabilitantem, bo to najlepszy sposób na wzmocnienie odpowiednich mięśni. Odciąża nawet kolana.
          • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:15
            Haha, to ja wiem, że gdybym miała mocniejsze mięśnie, to nie miałabym problemów z kręgosłupem ;) Ale i tak uważam, że te moje mięśnie nie są takie najgorsze, na nartach daję radę, jest ok :)

Taniec niestety nie jest dla mnie - mam chore biodra.... Po dwóch miesiącach średnio intensywnego łażenia na taniec towarzyski (nic ambitnego, ale jednak trochę ruszania biodrami było) odnowił mi się nieco stan zapalny biodra. Ja naprawdę jestem jakaś połamana.

Wobec tego muszę znaleźć gdzieś w okolicy jakiegoś rehabilitanta.
            • turzyca Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:38
              Szukaj, szukaj. Choc moim zdaniem nawet taki w odleglym miejscu, a naprawde polecany jest nie taki zly, bo w koncu po pierwszej fazie pojawiasz sie tam zaledwie raz w miesiacu. Ale jak znajdziesz dobrego w okolicy to tym lepiej. Bo zalecenia specjalisty dla Ciebie moga byc inne niz ogolne, ja np. moge plywac dowolnymi stylami, bo miesnie grzbietu mam dobrze wycwiczone, w moim przypadku wazne jest rozruszanie obreczy barkowej, ktora mi sie w trakcie pracy przed komputerem zastaje. Kazdemu wg potrzeb. :)
              • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:49
                Skomplikowane to wszystko :)

Zabieram się za szukanie.
                • turzyca Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 12:18
                  yaga7 napisała:

> Skomplikowane to wszystko :)
                  >
                  Nooo! Na szczescie sa ludzie, ktorzy sa w tym temacie profesjonalistami. :)

> Zabieram się za szukanie

Powodzenia!
            • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:41
              yaga7 napisała:

> Taniec niestety nie jest dla mnie - mam chore biodra.... Po dwóch miesiącach śr
              > ednio intensywnego łażenia na taniec towarzyski (nic ambitnego, ale jednak troc
              > hę ruszania biodrami było) odnowił mi się nieco stan zapalny biodra. Ja naprawd
              > ę jestem jakaś połamana.

Nic dziwnego, że miałaś problemy z biodrem, większość profesjonalnych tancerzy ma w późniejszym wieku zniszczone biodra i kolana, standard i latynoamrykańskie tańce tańczy się z prostych nóg, dlatego trzeba trenować dodatkowo ciała pilatesem i siłownią, by wytrzymać te obciążenia stawów. Ale taniec orientalny to nie taniec towarzyski. Zasady pracy ciała są zupełnie inne i mobilizują ukryte głęboko mięśnie. Twoim biodrom nie powinno nic być, bo tu biodra ruszają się zupełnie inaczej. Ja zawsze byłam dosyć sportowa, ale pierwsze zajęcia tańca orientalnego były dla mnie objawieniem. Tak jakby ktoś rozkręcił mi uszytwniające śruby w stawach i wypuścił biodra na wolność. Bóle mięśni po tańcu mi się zdarzają, ale stawów prawie nigdy.
              • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:47
                Ooo, serio? Zawsze odpuszczałam orientalny, stwierdzając, że moje biodra tego nie wytrzymają. A mówisz, że może jednak powinnam spróbować? To by było fajnie, bo taniec jako taniec lubię i bardzo nie podobało mi się to, że nie mogę kontynuować tego tańca towarzyskiego.
                • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 20:32
                  yaga7 napisała:

> Ooo, serio? Zawsze odpuszczałam orientalny, stwierdzając, że moje biodra tego n
                  > ie wytrzymają. A mówisz, że może jednak powinnam spróbować?

Sama chodziłam na towarzyski, różnica jest ogromna. Na orientalnym każdy porządny nauczyciel pokazuje najpierw podstawową technikę, postawę ciała, objaśnia skąd biorą się ruchy i jakie mięśnie powinny być zaangażowane. Żadna nowicjuszka nie wykonuje żadnych ruchów wykraczających poza możliwości swego ciała. Na początku każdy ruch jest i tak mały, bez dużych zamachów. Po kilku lekcjach wiesz już, czy taniec orientalny dobrze ci robi na biodra, czy jest raczej mniej wskazany. Ale dobrze wykonywany powinien pomóc, bo stymuluje mięśnie, które stabilizują stawy biodrowe. Decydując się na kurs wybieraj jednak starannie nauczycielkę. Lepsza jest taka z długim doświadczeniem, więc starsza i najlepiej taka, która uczyła się podstaw od zagranicznych, na przykład arabskich nauczycieli w tradycyjnym egipskim stylu i ma ogólne taneczne albo sportowe wykształcenie. Unikaj młodych, sprawnych dziewuszek, które same tańczą dopiero od kilku lat i naśladują akrobatyczne amerykańskie tancerki. Można się u nich nauczyć efektownych rzeczy, które ładnie wyglądają na scenie, ale trzeba być do tego też młodym, sprawnym, porozciąganym i mieć jeszcze "nienaruszone" stawy. ;-)
                  • scarlet_agta Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 21:10
                    pierwszalitera napisała:

> Decydując się na kurs wybieraj jednak starannie nauczycie
                    > lkę. Lepsza jest taka z długim doświadczeniem, więc starsza i najlepiej taka, k
                    > tóra uczyła się podstaw od zagranicznych, na przykład arabskich nauczycieli w t
                    > radycyjnym egipskim stylu i ma ogólne taneczne albo sportowe wykształcenie. Un
                    > ikaj młodych, sprawnych dziewuszek, które same tańczą dopiero od kilku lat i na
                    > śladują akrobatyczne amerykańskie tancerki. Można się u nich nauczyć efektownyc
                    > h rzeczy, które ładnie wyglądają na scenie, ale trzeba być do tego też młodym,
                    > sprawnym, porozciąganym i mieć jeszcze "nienaruszone" stawy. ;-)

W Krakowie ciężko będzie znaleźć nauczycielkę, która pasuje do tego opisu, bo takiej chyba nie ma. ;-)
                    • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 21:21
                      Scarlet, dobre podsumowanie :D

Właśnie się tak zastanawiałam, na ile jest prawdopodobne znalezienie kogoś pasującego do tego opisu w Kraku.
                      • scarlet_agta Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 21:48
                        Od kiedy ja chodziłam na zajęcia dla początkujących sporo się zmieniło, więc możliwe, że któraś z obecnych instruktorek prowadzi fajne i profesjonalne zajęcia, ale nawet jeśli to będzie ona raczej młoda i będzie tańczyć dopiero od kilku lat. Co wcale nie znaczy, że takie instruktorki "naśladują akrobatyczne amerykańskie tancerki" i na ich zajęciach na pewno zrobisz sobie krzywdę.

Swoją drogą dziwne, że mogłabym bez namysłu polecić instruktorkę z Warszawy czy Łodzi, a w Krakowie mam problem. Przy czym te, które mogłabym polecić też nie spełniają wszystkich punktów z opisu pierwszejlitery.
                        • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 22:42
                          scarlet_agta napisała:

> Od kiedy ja chodziłam na zajęcia dla początkujących sporo się zmieniło, więc mo
                          > żliwe, że któraś z obecnych instruktorek prowadzi fajne i profesjonalne zajęcia
                          > , ale nawet jeśli to będzie ona raczej młoda i będzie tańczyć dopiero od kilku
                          > lat. Co wcale nie znaczy, że takie instruktorki "naśladują akrobatyczne ameryka
                          > ńskie tancerki" i na ich zajęciach na pewno zrobisz sobie krzywdę.
                          >

Nie chciałam napisać, że młody dziewczyny są z zasady złymi nauczycielkami, ale by stać się dobrą nauczycielką trzeba mieć do nauczania przygotowanie, na przykład dyplom akademii sportowej/ szkoły baletowej, albo długoletnie doświadczenie taneczne. Ktoś, kto jest akurat w pełni swoich fizycznych możliwości i popycha ambitnie swoją taneczną karierę, nie zawsze zdaje sobie sprawę z ograniczeń innych kobiet. Oczywiście,wcale tak być nie musi, tylko jak ma się probelmy zdrowotne trzeba wziąć po uwagę sytuację mniej korzystną i wykazywać się zdrowym rozsądkiem. Jak nie jesteśmy pewne, że dane ruchy dobrze nam robią, to lepiej zachowywać się aserytywnie i nie wykonywać. Czasem zaglądam na polski portal tańca brzucha i jestem przerażona, gdy czytam, jak na kursie dla początkujących instruktorka ćwiczy backbendy, czyli wyginania do tyłu, chociaż kursantki pewnie jeszcze prawidłowej postawy podczas podstawowych figur nie opanowały. W takim przypadku o dobrym wpływie tańca orientalnego na zdrowie można zapomnieć. Ala tak jest z każdym sportem, na siłowni bez odpowiedniego instruktażu też można zrobić sobie krzywdę. Nawet głupie bieganie może być niebezpieczne, gdy zastosujemy złą technikę i wykażemy się nadgorliwością w treningu.
                        • 3_asiunia Łódź 27.03.12, 07:33
                          A kogo możesz polecić w Łodzi? Raz miałam podejście do tańca brzucha i nawet mi się podobało, ale zraziła mnie atmosfera. Lubię tańczyć, chodzę też na towarzyski, kiedyś na salsie, myślę o zumbie, żeby się bardziej zmęczyć ;) Ale gdybyś poleciła fajne miejsce, to chętnie spróbowałabym jeszcze z tańcem brzucha :)
                          • scarlet_agta Re: Łódź 27.03.12, 20:10
                            W Łodzi mogę polecić Anię Redlin, która uczy w szkole Salome: www.salome.net.pl/
                            Sprawdzona jako instruktora osobiście i nie mam się do czego przyczepić, poza tym bardzo podoba mi się jak tańczy.
                            Innych łódzkich instruktorek nie znam w ogóle.
                            • kis-moho Re: Łódź 28.03.12, 16:39
                              > W Łodzi mogę polecić Anię Redlin, która uczy w szkole Salome: rel="nofollow">www.salome.net.pl/
                              > Sprawdzona jako instruktora osobiście i nie mam się do czego przyczepić, poza t
                              > ym bardzo podoba mi się jak tańczy.

Anię Redlin znam jeszcze z Warszawy, uczyłam się u niej flamenco. Moim zdaniem to fantastyczna tancerka.
                        • mmb Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 13:50
                          Możesz polecić kogoś w Warszawie?
                          • scarlet_agta Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 20:24
                            Pisząc ten post myślałam o Naimie, bo byłam u niej na warsztatach i były świetne. No i spełnia sporo zaleceń pierwszejlitery dotyczących instruktorki. ;-) Nie wiem gdzie dokładnie prowadzi teraz zajęcia. Wygóglałam tylko to: www.flamenco.org.pl/inne-techniki-tanca/

Z pewnością są w Warszawie też inne świetne instruktorki, bo generalnie w Warszawie jest sporo instruktorek, które szkoli się międzynarodowo.
          • brykanty Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:57
            O, właśnie opisałaś tadasanę w tej strasznie szkodliwej jodze (no, jest jeszcze kilka elementów ustawiania tej pozycji, ale większość podałaś).
            Ja miałam problemy z odcinkiem lędźwiowym. Po zajęciach jogi (a zwłaszcza jogi dla kręgosłupa) właściwie znikły, a w każdym razie b. się zmniejszyły.
            • yaga7 Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 11:59
              No bo może to tak jak ze wszystkim? W sensie, że jeżeli są to zajęcia jogi dla kręgosłupa czy pilatesa dla kręgosłupa to na jedno wychodzi, bo jedno i drugie pomoże? :) Ale sama joga w wersji dla każdego już może być bardziej szkodliwa?

Tak sobie gdybam...
              • brykanty Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 12:06
                Teraz chodzę już na normalną. Jednak te kilka miesięcy typowo kręgosłupowej bardzo mi pomogło.
                Wiadomo, że zawsze muszę uważać np. na wygięcia w tył i robię je z większą ilością pomocy niz pozostali, ale w mojej szkole zwraca się uwagę, żeby to skrócenie po wygięciu zaraz wydłużyć odpowiednią kolejną asaną.
                Oczywiście trzeba bardzo starannie wybierać instruktora i zajęcia, ale o tym już dziewczyny pisały.
            • heliamphora Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 17:31
              Bardzo możliwe, że joga a joga to spora róznica (ja akurat nawet jako zdrowa po zajęciach u róznych instruktorów źle sie czułam - widocznie nie wszystko jest dla wszystkich), chodziło mi raczej o to, żeby nie traktować poważnie potocznych opinii typu "joga zawsze pomaga na problemy z aparatem ruchu", tak samo jak rady "jak masz słabe mięśnie brzucha, to porób brzuszki".
              • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 20:09
                heliamphora napisała:

> Bardzo możliwe, że joga a joga to spora róznica (ja akurat nawet jako zdrowa po
                > zajęciach u róznych instruktorów źle sie czułam - widocznie nie wszystko jest
                > dla wszystkich), chodziło mi raczej o to, żeby nie traktować poważnie potocznyc
                > h opinii typu "joga zawsze pomaga na problemy z aparatem ruchu", tak samo jak r
                > ady "jak masz słabe mięśnie brzucha, to porób brzuszki".

No bo brzuszki pomagają dobrze na słabe mięśnie brzucha i nie ma większych różnic pomiędzy jogą i jogą, problemem jest zawsze tylko czynnik ludzki i tu mam na myśli instruktora. Pomaga i zdrowe jest tylko to, co wykonywane jest według pewnych reguł, a nie każdy samozwańczy specjalista takim naprawdę jest i te reguły zna, albo potrafi nam je przekazać. Oczwiście, bardzo trudno nam ocenić czy trafiamy na odpowiednią osobę, ale trzeba być ostrożnym i pytać po prostu o wykształcenie i doświadczenie. Nie każdy dorabiający sobie na siłowni, to jest osoba kompetentna.
                • helejabea Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 23:18
                  pierwszalitera napisała:

> No bo brzuszki pomagają dobrze na słabe mięśnie brzucha i nie ma większych róż
                  > nic pomiędzy jogą i jogą, problemem jest zawsze tylko czynnik ludzki i tu mam n
                  > a myśli instruktora. Pomaga i zdrowe jest tylko to, co wykonywane jest według p
                  > ewnych reguł, a nie każdy samozwańczy specjalista takim naprawdę jest i te regu
                  > ły zna, albo potrafi nam je przekazać. Oczwiście, bardzo trudno nam ocenić czy
                  > trafiamy na odpowiednią osobę, ale trzeba być ostrożnym i pytać po prostu o wyk
                  > ształcenie i doświadczenie. Nie każdy dorabiający sobie na siłowni, to jest oso
                  > ba kompetentna.

Pierwszalitero, nie zgadzam się z Twoja wypowiedzią. Na słabe mięśnie brzucha pomagają głównie izolowane ćwiczenia pilates. To one wzmacniają mięśnie głębokie. Wspominane "brzuszki" tylko rzeźbią powłoki brzuszne.
                  Jest wiele odmian jogi, które znacząco różnią się od siebie. Rehabilitanci bardzo zalecają jogę tzw dla kręgosłupa. Taka joga składa się z wyselekcjonowanych ćwiczeń, dobieranych indywidualnie i zależnych od przypadku.
                  Tańców brzucha przy nie stabilnym kręgosłupie, raczej bym unikała.
                  • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 23:46
                    helejabea napisała:

> Pierwszalitero, nie zgadzam się z Twoja wypowiedzią. Na słabe mięśnie brzucha p
                    > omagają głównie izolowane ćwiczenia pilates. To one wzmacniają mięśnie głębokie
                    > . Wspominane "brzuszki" tylko rzeźbią powłoki brzuszne.
                    > Jest wiele odmian jogi, które znacząco różnią się od siebie. Rehabilitanci bar
                    > dzo zalecają jogę tzw dla kręgosłupa. Taka joga składa się z wyselekcjonowanych
                    > ćwiczeń, dobieranych indywidualnie i zależnych od przypadku.
                    > Tańców brzucha przy nie stabilnym kręgosłupie, raczej bym unikała.

A ja nie zgodzę się twoją wypowiedzią. ;-) Brzuszkami nazwy się też popularnie niektóre ćwiczenia pilatesa wzmacniające brzuch. I jest to jedno z efektywniejszych ćwiczeń wyrabiających także głębokie mięśnie. Naturalnie nie ma to nic wspólnego z zamaszystym podnoszeniem górnej części ciała z nogami pod kaloryferem. Na temat jogi się nie wypowiadam, ale przypuszczam, że nikt z chorym kręgosłupem nie będzie naśladował power yogi, którą praktykuje Madonna. A dlaczego taniec brzucha miałaby być niedobry przy niestabilnym kręgosłupie? Zresztą coś takiego, jak niestabilny kręgosłup istnieje bardzo rzadko, większość problemów z "kręgosłupem", czyli bóle w plecach, to problem słabych mięśni, a nie rzeczywistych zwyrodnień, które pokazują się zwykle o wiele później. A do wzmocnienia powerhousu i uelastycznienia ciała taniec brzucha świetnie się nadaje. Mnie nic nie wzmocniło tak mięśni grzbietu i brzucha oraz wpłynęło tak korzystnie na dobrą postawę jak taniec orientalny, a zaczęłam tańczyć w dosyć późnym wieku, wcześniej próbowałam różnych sportów. A ty sama tańczysz, czy oceniasz na podstawie filmów na youtube?
                    • kasica_k Re: Ćwiczenia na kręgosłup 26.03.12, 23:53
                      pierwszalitera napisała:
                      > Brzuszkami nazwy się też popularnie
                      > niektóre ćwiczenia pilatesa wzmacniające brzuch. I jest to jedno z efektywniejs
                      > zych ćwiczeń wyrabiających także głębokie mięśnie. Naturalnie nie ma to nic wsp
                      > ólnego z zamaszystym podnoszeniem górnej części ciała z nogami pod kaloryferem.

A jak te ćwiczenia z pilatesa na brzuch wyglądają? Bo ja pod terminem "brzuszki" znam tylko takie skłony jak opisujesz, które dla mojego kręgosłupa są niezdrowe i do prawidłowego wykonania wymagają tak naprawdę już wyćwiczonych mięśni brzucha, inaczej robi się je po prostu źle.
                      • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 00:26
                        kasica_k napisała:

> A jak te ćwiczenia z pilatesa na brzuch wyglądają? Bo ja pod terminem "brzuszki
                        > " znam tylko takie skłony jak opisujesz, które dla mojego kręgosłupa są niezdro
                        > we i do prawidłowego wykonania wymagają tak naprawdę już wyćwiczonych mięśni br
                        > zucha, inaczej robi się je po prostu źle.
                        >

Na przykład pozycja podobna jak w tych standardowych brzuszkach, znaczy leżymy na plecach, nogi ugięte w kolanach, stopy na ziemi. Ramiona równolegle do podłogi. Aktywujemy powerhouse i siłą mięśni brzucha podciągamy się bardzo wolno trochę w górę, dolny odcinek pleców zostaje na podłodze i opuszczamy równie wolno w dół, kilka centymetrów, na zmianę. Im silniejsze mięśnie tym niżej można zejść bez obciążania pleców. Osoby z mniejszym wyczuciem zostają w pozycji na górze, w której utrzymują i kontrolują napięcie mięśni. To tylko taki ogólny opis bez wchodzenia w szczegóły, więc jak komuś wyda się niedokładny, to sorry. ;-) Ćwiczenie i jego warianty znane są pod nazwą roll up.
                        • kasica_k Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 02:52
                          Aha, coś podobnego robiłam na wuefie na studiach, nie mając zielonego pojęcia, że to jest pilates (dotąd nie mam większego pojęcia, co to jest pilates :) Mam dobre wspomnienia z tego, był to najlepszy wuef, jaki miałam w życiu :)
                        • brykanty Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 09:52
                          Co to znaczy "aktywujemy powerhouse"?
                          • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 11:24
                            brykanty napisała:

> Co to znaczy "aktywujemy powerhouse"?

Tu chodzi o uaktywnienie mięśni znajdujących się w tzw. powerhouse, czyli w centrum siłowym człowieka. To są grupy mięśniowe znajdujące się w odcinku gorsetowym. W jego skład wchodzą głębokie mięśnie miednicy, mięśnie dolnej części pleców, mięśnie brzucha i przepona. Uaktywnieniem powerhousu, czyli przyjęciem odpowiedniej pozycji, napięciem tych mięśni i odpowiednim stylem oddychania zaczyna się każde ćwiczenie pilatesa. To służy stabilizacji pozycji ciała, chroni przed uszkodzeniami kręgosłupa i przy okazji trenuje te mięśnie, które uważane są w pilatesie za najważniejsze dla zachowania ładnej postawy i dla zdrowia kręgosłupa. Również w tańcu orientalnym wykorzystuje się powerhouse, chociaż nie nazywa się tego tak fachowo, ale każda tancerka wie, że nie trzepie się biodrami jak na dyskotece, tylko każdy ruch bioder wymaga wewnętrznej stabilizacji. Dlatego w niektórych krajach Afryki Północnej taniec brzucha używany był jako przygotowanie kobiet do porodu, wyrabiał bowiem silne głębokie mięśnie brzucha, bez męskiego kaloryfera.
                    • helejabea Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 08:35

> A ja nie zgodzę się twoją wypowiedzią. ;-) Brzuszkami nazwy się też popularnie
                      > niektóre ćwiczenia pilatesa wzmacniające brzuch. I jest to jedno z efektywniejs
                      > zych ćwiczeń wyrabiających także głębokie mięśnie. Naturalnie nie ma to nic wsp
                      > ólnego z zamaszystym podnoszeniem górnej części ciała z nogami pod kaloryferem.
                      > Na temat jogi się nie wypowiadam, ale przypuszczam, że nikt z chorym kręgosłup
                      > em nie będzie naśladował power yogi, którą praktykuje Madonna. A dlaczego tanie
                      > c brzucha miałaby być niedobry przy niestabilnym kręgosłupie? Zresztą coś taki
                      > ego, jak niestabilny kręgosłup istnieje bardzo rzadko, większość problemów z "k
                      > ręgosłupem", czyli bóle w plecach, to problem słabych mięśni, a nie rzeczywist
                      > ych zwyrodnień, które pokazują się zwykle o wiele później. A do wzmocnienia pow
                      > erhousu i uelastycznienia ciała taniec brzucha świetnie się nadaje. Mnie nic n
                      > ie wzmocniło tak mięśni grzbietu i brzucha oraz wpłynęło tak korzystnie na dobr
                      > ą postawę jak taniec orientalny, a zaczęłam tańczyć w dosyć późnym wieku, wcześ
                      > niej próbowałam różnych sportów. A ty sama tańczysz, czy oceniasz na podstawie
                      > filmów na youtube?

Pierwszalitero, nie jestem tutaj etatową alfa i omegą, wypowiadająca się w każdym temacie. Odzywam się, gdy czegoś doświadczyłam na własnej skórze. Z kręgosłupem walczę od lat i wiem co nieco na ten temat.
                      Niestabilność kręgosłupa, to: cyt "jedna z przyczyn bólów kręgosłupa. Jest chorobą zwyrodnieniową kręgosłupa (spondyloza). W przebiegu tej choroby dochodzi do nieprawidłowych wtórnych procesów kościotwórczych (osteofity) oraz niestabilności kręgosłupa. Niestabilność to niezdolność do zachowania anatomicznych stosunków w obrębie danego segmentu ruchowego w pozycji pionowej człowieka. Przyczyna niestabilności jest rozluźnienie więzadeł i torebek stawowych oraz zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych. Leczenie polega na ustabilizowaniu segmentu ruchowego kręgosłupa przez ćwiczenia lub metodą operacyjną". Jest to przypadłość powszechna, szacuje się, że dotyka lub dotknie co 4 osobę. Ot taka choroba cywilizacyjna.
                      Przykro mi, ąle youtuba nie używam. Wiedzę stamtąd czerpie moje dziecko 20-letnie.
                      Tańców orientalnych próbowałam na zajęciach z wykwalifikowaną instruktorką (dziewczyna z 12-letnim stażem) i bardzo źle na mnie podziałały jako na osobę z problemami kręgosłupa. Dla zdrowych być może przydatne, jak wspominasz.
                      Te brzuszki pilatesowe, które opisujesz niżej kasice_k, to także trening dla powłok zewnętrznych.
                      • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 27.03.12, 11:02
                        helejabea napisała:

> Niestabilność kręgosłupa, to: cyt "jedna z przyczyn bólów kręgosłupa. Jest chor
                        > obą zwyrodnieniową kręgosłupa (spondyloza).

No to przykro mi, że masz poważne schorzenie, ale nie o takich przypadkach my tu mówimy. Raczej o zwyrodnieniach powstających z zaniedbań i niewłaściwego stylu życia. I to jest powodem problemów z kręgosłupem u większości ludzi, a nie jakaś tajemnicza "niezdolność do zachowania anatomicznych stosunków w obrębie danego segmentu ruchowego w pozycji pionowej człowieka".

> Te brzuszki pilatesowe, które opisujesz niżej kasice_k, to także trening dla po
                        > włok zewnętrznych.

A skoro nie jesteś tutaj jak przyznałaś etatową alfa i omegą dopuść możliwość, że się mylisz.
                        Moim zdaniem to ćwiczenie także dla głębszych mięśni. Nie jest to na pewno jedyne ćwiczenie, które warto robić, ale już to sporo daje, a od czegoś trzeba zacząć. Ale niekórzy wolą widoczenie marudzić i rozbierać wysiłek na czynniki pierwsze zamiast wziąć się do roboty.
    • marciasek Re: Ćwiczenia na kręgosłup 28.03.12, 16:18
      ja właśnie byłam u ortopedy ze zwyrodnieniem kręgosłupa. Na lędźwie zalecił pływanie od zaraz. Najlepiej w trybie tam żabką lub kraulem, a z powrotem stylem grzbietowym.
    • indigo-rose Re: Ćwiczenia na kręgosłup 28.05.12, 17:15
      A jak najlepiej wyćwiczyć prawidłową postawę przy kręgosłupie dajmy na to w miarę zdrowym, ale słabym?
      Instruktorka na fitnessie zwróciła mi (zresztą, nie tylko mi, ale to nieistotne) uwagę, że moje "proste plecy" wcale nie są proste. Garbić się jako tako przestałam, odkąd noszę uczciwe staniki i zawsze myślałam, że prosto chodzę - a tu lipa. Jak wyrobić naprawdę proste plecy - są na to jakieś ćwiczenia, czy zostaje mi pajączek i kij w łokciach?
      • pinupgirl_dg Re: Ćwiczenia na kręgosłup 28.05.12, 17:50
        > A jak najlepiej wyćwiczyć prawidłową postawę przy kręgosłupie dajmy na to w mia
        > rę zdrowym, ale słabym?

Kiedyś dorwałam książkę o pilatesie i tam było opisane takie ćwiczenie (będzie z grubsza, co pamiętam): Stoi się prosto, stopy na szerokość bioder dłonie albo na miednicy, albo jedna na kości łonowej, druga pod pępkiem, nie pamiętam. W tej pozycji "wykręcamy" biodra, przeginając kręgosłup raz do przodu, raz do tyłu. Za każdym razem przechodzi się przez taki punkt równowagi, wyraźnie się czuje, że to jest ta idealna pozycja, trzeba ją zapamiętać i stosować :). Pewnie nie najlepiej to wytłumaczyłam, ale jak masz koleżankę, która ćwiczy pilates, to pewnie Ci pokaże.
        Inne ćwiczenia - książka na głowie. Generalnie nie chodzi o to, żeby ramiona jak najbardziej odciągnąć w tył, raczej o taki efekt, jak by ktoś Ci przyczepił na czubku głowy nitkę i pociągnął. Ramiona rozluźnione.
        Jeszcze jedno ćwiczenie, tym razem z kasety - staje się lekko na palcach i wybiera jakiś punkt w pomieszczeniu, na którym skupia się wzrok. Potem powoli opuszczamy pięty na podłogę, ale staramy się patrzeć w to samo miejsce i "wyciągnąć" się do góry.
        • indigo-rose Re: Ćwiczenia na kręgosłup 28.05.12, 18:13
          Spróbuję, dzięki :)

pinupgirl_dg napisała:

> Generalnie nie chodzi o to, żeby ramiona ja
          > k najbardziej odciągnąć w tył

O, to jest ciekawe i chyba ważne, bo ja zawsze ściągam je na dół i do tyłu. Mam taki odruch, bo jak się w dzieciństwie zgarbiłam, to babcia zaraz ściągała mi ramiona do takiego przeprostu, że aż łopatki się stykały ;)
          • pierwszalitera Re: Ćwiczenia na kręgosłup 28.05.12, 19:05
            indigo-rose napisała:

> O, to jest ciekawe i chyba ważne, bo ja zawsze ściągam je na dół i do tyłu. Mam
            > taki odruch, bo jak się w dzieciństwie zgarbiłam, to babcia zaraz ściągała mi
            > ramiona do takiego przeprostu, że aż łopatki się stykały ;)

No bo ściąga się w dół i tylko lekko w tył, a nie jak najbardziej w tył. Jak ściągniesz maksymalnie w tył, to nie masz prostej postawy, tylko zamieniasz się w kurczka z wypchniętą nienaturalnie piersią. ;-) Podstawą jest praca mięśni brzucha, bo tu trzeba mięśnie brzucha rozciągnąć na długość, czyli podciągnąć w górę, tak jakbyś rozciągała z przodu harmonijkę, biust idzie wtedy od samości w górę, ale równocześnie rozluźnić ramiona i ściągnąć je lekko w dół-tył. I jednocześnie myśleć o tym, by nie wykrzywiać odcinka lędźwiowego w lordozę, czyli ustabilzować miednicę. Tak naprawdę trzymanie prostych pleców nie ma wiele wspólnego z plecami. ;-)
            • indigo-rose Re: Ćwiczenia na kręgosłup 28.05.12, 19:36
              Brzmi dużo bardziej skomplikowanie niż moje tradycyjne "ramiona do tyłu, brzuch wciągnąć", zwłaszcza z tą miednicą. Może jak poćwiczę trochę z tym kręceniem itd. to mi się uda :)
      • tfu.tfu Re: Ćwiczenia na kręgosłup 28.05.12, 22:46
        wszyscy kazali nam ściągać łopatki ;-) a to bzydura jest
        po latach jogi/pilatesa i podobnych wpadłam na genialnie prosty sposób:
        stajesz sobie swobodnie, stopy ustawione jak kości biodrowe, kręgosłup luźno, głowa normalnie i...
        robisz ramionami lekki ruch do tyłu :-)
        druga metoda dla garbulców niepospolitych jak mój tż:
        stajesz dokładnie tak samo, tylko unosisz ręce do góry nad głowę jak do klaśnięcia i opuszczasz delikatnie też lekko kierując ramiona do tyłu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka