Dodaj do ulubionych

justowanie tekstu?

27.04.12, 22:33
jak wyjustować baaaardzo długi tekst, żeby w krótszych wierszach nie robiły się nienaturalne odstępy:(?
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: justowanie tekstu? 27.04.12, 23:15
      Nie wiem, czy dobrze rozumiem pytanie. Chodzi o to, ze tekst w krótszym wierszu się nienaturalnie rozciąga? Można kliknąć "enter" po każdym takim wierszu, ale nie wiem, czy nie ma łatwiejszej metody. Ja nie znam.
      • anna-pia Re: justowanie tekstu? 27.04.12, 23:17
        Z tego, co wiem, tylko "enter" jako zakończenie akapitu i przejście do następnego. Przy okazji należałoby sprawdzić, czy nie ma powstawianych jakichś znaków rozdzielających czy czegoś, czego nie widać w normalnym podglądzie wydruku.
      • adwarp Re: justowanie tekstu? 27.04.12, 23:19
        robi się coś takiego:

lalala lalala lalallal llallall lallala la alalala la alal aala ala ala al alaa alala ala alalala alalala aala al
        laal lalallal lalllala lal
        lalllal lallallala lalalllal
        :(
        • adwarp Re: justowanie tekstu? 27.04.12, 23:22
          o usunęło "dziury":(
          a maiło wyglądać tak
          lalalalallla.....................lalllalla...........................lalllalla

w oryginale bez kropek!

• jul-kaa Re: justowanie tekstu? 28.04.12, 08:43
            No to własnie enter na końcu linijki, łatwiejsze niż skomplikowane spacje (choć tej metody nie znałam, zanotuję :)).
    • miss-alchemist Re: justowanie tekstu? 27.04.12, 23:19
      Pomiędzy wyrazami należy stawiać twarde spacje.

Ctrl+shift+spacja

Wtedy odstępy mają stałą długość - ale zostanie Ci wolne miejsce na końcu wiersza.
      • adwarp Re: justowanie tekstu? 27.04.12, 23:23
        a to ma znaczenie, który ctrl i który shift?
        • miss-alchemist Re: justowanie tekstu? 27.04.12, 23:27
          Chyba nie, ja zawsze wciskam lewe :P
    • brykanty Re: justowanie tekstu? 28.04.12, 09:53
      Takie rzeczy się robią, kiedy przy wyjustowanym tekście wcisnęłaś wymuszony koniec wiersza (klawiszami Shift i Enter). Tekst w wierszu się skończył, ma być wyjustowany, więc Word robi większe spacje między słowami.

Jeżeli masz włączony podgląd znaków niedrukowanych (tzn. widzisz spacje jako kropki między słowami i odwrócone P jako zwykłe entery, wymuszony koniec wiersza będzie wyglądał jak zakręcona strzałka - jak na klawiszu Entera).

Wystarczy ten znak skasować i problem zniknie. Wiersze, w których jest mniej słów, będą się kończyć w środku szerokości strony, a odstępy będą normalne.
      • brykanty Re: justowanie tekstu? 28.04.12, 11:20
        Aha, jeżeli chcesz sprawdzić, czy faktycznie dużo jest tych twardych końców wiersza, to po wciśnięciu ctrl F w okienko "znajdź" wpisz ^l (czyli 6 z Shiftem i małe L) i zaznacz "wyróżnij wszystkie elementy znalezione w:"
        Jeżeli chcesz wszystkie usunąć i zastąpić wszędzie normalnym enterem, to
        1. ctrl H (znajdź i zamień)
        2. ^l (w okienko znajdź)
        3. ^p (w okienko zamień)
        4. zamień wszystko.
        • smallfemme Re: justowanie tekstu? 29.04.12, 23:48
          Dziękuję - nigdy wcześniej nie doszłam jakie znaki wstawić do zamiany... :)
          • brykanty Re: justowanie tekstu? 30.04.12, 00:35
            Bo ja testowałam - jak się zaznacza któryś ze znaków specjalnych, to w okienku automatycznie pojawia się odpowiedni symbol (z przydatnych to jeszcze znak tabulacji - ^t i twarda spacja - ^s).
            Zauważyłam kiedyś i sobie zapamiętałam. Przydaje się, kiedy przygotowuje się tekst do składu, bo oczywiście wszystkie twarde spacje trzeba wtedy wywalić.
    • ja_joanna Re: justowanie tekstu? 29.04.12, 01:11
      Po pierwsze upewnij się, czy masz włączone dzielenie wyrazów. (nie wiem, w jakim programie pracujesz, więc nie dam konkretnych wskazówek, aczkolwiek na popularnym Wordzie się nie znam, tzn. nie wiem, gdzie się to ustawia, ale można).

Po drugie w uzasadnionych wypadkach można również wstawić nierozdzielające spacje, ale to raczej wyjątek niż reguła. Wstawia się je zazwyczaj między przyimkami jednoliterowymi (z, o) a rzeczownikiem następującym po nim, między ulicą i jej numerem, żeby numer nie wisiał w następnej linijce i tym podobnych przypadkach.

Można użyć również w wyjątkowych przypadkach tricku i zmniejszyć lub zwiększyć odrobinę (!) odstępy miedzyliterowe, ale pod żadnym pozorem tak, żeby rzucała się ta zmiana w oczy, jedynie bardzo ostrożnie i dyskretnie.

Jeśli i to nie pomaga radziłabym spróbować przeredagować tekst, tak, żeby uniknąć tych szerokich odstępów.

Justowanie wygląda dobrze tylko od pewnej szerokości kolumny / liczby znaków w wierszu (to też zależy od języka i jego charakterystyki - inne wymagania ma np. język niemiecki z długimi wyrazami, inne angielski z krótkimi), w przeciwnym wypadku lepiej zdecydować się na wyrównanie do lewej.
    • adwarp Re: kolejny problem:( 10.05.12, 22:29
      z justowaniem dałam radę, dzięki:)

a teraz
      mam dokument w wordzie kilkadziesiąt punktów pod każdym po kilka podpunktów
      czy da się zaznaczając cały dokument wyrównać wszystkie punkty i podpunkty, czy muszę to robić na "piechotę"? czyli mozolnie po kolei ...

próbowałam linijki, ale jakoś mi nie idzie:(

no i jeszcze pytanie, jak są punkty
      1.
      2.
      3.
      itd
      to 10.
      jak powinno być ustawione zgodnie z zasadami ,przesunięte w lewo, czy w prawo?
      nie wiem czy się jasno wyrażam, może tak, czy kropki mają być w jednej linii? uff może ktoś rozumie;)

z góry dziękuję :)
      • anka-ania Re: kolejny problem:( 11.05.12, 09:41
        adwarp napisała:

> a teraz
        > mam dokument w wordzie kilkadziesiąt punktów pod każdym po kilka podpunktów
        > czy da się zaznaczając cały dokument wyrównać wszystkie punkty i podpunkty, czy
        > muszę to robić na "piechotę"? czyli mozolnie po kolei ...

Użyć do tego opcji "Lista wielopoziomowa" (tak to się nazywa w Office 2010 i pewnie 2007, we wcześniejszych, to były bodajże "Konspekty numerowane"). Zaznacz kawałek listy i najpierw zdefiniuj listę wielopoziomową, ustaw wyrównanie i wcięcie. Potem zaznacz fragment tekstu, który ma być listą na tym samym poziomie i wybrać tą zdefiniowaną listę. Pewnie na początku ustawi się na pierwszym poziomie, ale to można modyfikować opcjami "Zmniejsz wcięcie" lub "Zwiększ wcięcie".

Ech, najłatwiej takie rzeczy ustawić sobie na początku i stosować podczas pisania, żeby się nie pogubić.

> no i jeszcze pytanie, jak są punkty
        > 1.
        > 2.
        > 3.
        > itd
        > to 10.
        > jak powinno być ustawione zgodnie z zasadami ,przesunięte w lewo, czy w prawo?
        > nie wiem czy się jasno wyrażam, może tak, czy kropki mają być w jednej linii? u
        > ff może ktoś rozumie;)

IMO tak, jak ci się podoba. Jeśli wyrównasz do lewej, to zwróć uwagę, żeby wcięcie (czyli odległość tekstu od kropki) było odpowiednio duże, aby pomieścić wszystkie cyfry, bo inaczej tekst przy wyższych punktach będzie się zaczynał trochę dalej, czyli wyjdzie tak:
        1. tekst
        2. tekst
        10. tekst

Z kolei przy wyrównaniu do prawej te wyższe punkty mogą włazić na margines.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka