Dodaj do ulubionych

Urlop w ofercie last minute - korzystałyście?

14.05.12, 14:21
Na co trzeba zwrócic uwagę kupując wyjazd wakacyjny w ofrce last minute? Myślalam nad wakacjami na Węgrzech, ale przez przypadek natknęłam sie na reklamę biura podróży i zobaczyłam wyjazdy od 700 zł do Turcji, Egiptu czy Chorwacji i tak mi się zamarzyły upały...:)
Korzystalyście z takich ofert? Gdzie są haczyki?
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 14.05.12, 14:42
      Ja byłam w ten sposób w Egipcie i w sumie nie było źle (tzn. było, bo gorąco, piramidy rozczarowujące itd., ale nie dlatego, ze last minute, piramidy first minute są takie same ;)). Na pewno trzeba zwrócić uwagę, gdzie planują Cię zakwaterować, bo zdarza się, ze piszą "w jednym z pięciu hoteli blablabla". My mieszkaliśmy w hotelu z basenem w jadalni. Basen miał 2x3m, hahaha. Innych niespodzianek nie było. Generalnie pewnie lepiej jechać ze sprawdzonym biurem.
      • yaga7 Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 14.05.12, 15:00
        Dokładnie, należy sprawdzić hotel - najlepiej poszukać o nim opinii, pooglądać foty itp. I nie wierzyć zdjęciom katalogowym ;)

No i generalnie jeżeli coś jest naprawdę podejrzanie tanie, może się okazać, że będą jakieś haczyki. No ale wtedy można z góry się nastawić, że jest tanio, mogą być problemy, ale i tak się będę dobrze bawić, albo wybrać droższą wycieczkę, na której może będzie lepiej.

A co do sprawdzonych biur - nawet i sprawdzone miewają problemy, jak ostatnio Itaka.
        • inez69 Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 14.05.12, 15:17
          OK, na pewno przeczytam opinie o hotelach. Dzięki.
    • inez69 UP! 17.05.12, 23:29

• maggianna Re: UP! 18.05.12, 00:19
        Jezdze od czasu do czasu, zwlaszcza do krajow gdzie wychodzi taniej niz wyjazd organizowany samodzielnie.
        Opinie o hotelach proponuje sprawdzac na Tripadvisor, nie przejmowac sie opiniami wyczytanych na polskich forach bo czesto ludzie uwazaja ze jak zaplaca 900 zl i hotel bedzie mial 4 lokalne gwiazdki to bedzie super luksus i potem sa rozczarowani.
        Bylam z paroma biurami, najbardziej bylam zadowolona ze standardu Tui. Najlepsze wakacyjne oferty w last minute sa zazwyczaj w czerwcu i wrzesniu, w lipcu i sierpniu czesto jest problem bo nie ma duzego wyboru - brak jest miejsc w samolotach.
        Egiptu w lecie nie polecam, jest bardzo goraco. Jezeli hotel jest przy plazy to radze sprawdzic w opisie czy lezaki sa darmowe (w niektorych krajach ceny sa nawet 8 EUR/lezak/dzien).
        Oferty mozna na biezaco sprawdzac online, wszystkie biura maja wyszukiwarki.
        • inez69 Re: UP! 18.05.12, 12:05
          Palnmuję wyjazd na pierwsze dni czerwca, więc ofert jest naprawdę sporo.
    • winter76 Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 18.05.12, 09:32
      Nie, ale zamierzam we wrześniu jechać na tydz do Turcji :) Parę dni temu stamtąd wróciłam, ale to była "zwykła" wycieczka, nie last minute.
      Opinie o moim hotelu na różnych portalach w moim przypadku sprawdziły się w 50 %, czyli ryzyk-fizyk ;)
      • yaga7 Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 18.05.12, 10:45
        Ale teraz dzięki google maps i opiniom ze zdjęciami, można sobie dany hotel znaleźć na mapie, zobaczyć, czy jest blisko plaży, autostrady itp. Kiedyś nie było takiej opcji.

Natomiast faktycznie kierowanie się opiniami typu fajne żarcie albo karaluchy na ścianach może być obarczone pewnym błędem, bo tego obiektywnie nie da się sprawdzić.
    • genepi Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 18.05.12, 11:17
      W zeszłym roku kupiliśmy lastminutowy przelot do Heraklionu w czarterowym samolocie - z Itaką.
      Wysiedliśmy z samolotu i usiedliśmy na lotniskowym krawężniku napawając się wolnością i swobodą (nie mieliśmy żadnego noclego zarezerwowanego ani przejazdu, tylko lot i za tydzień powrót i cały tydzień przed sobą).
      Patrzyliśmy na wczasowiczów z biura, którzy z troską i w stresie biegali pomiędzy swoimi autokarami szukając najwygodniejszego miejsca. Pani rezydentka z Itaki podeszła jednak do nas i zapytała z troską czy mamy co ze sobą począć i czy sobie poradzimy - to było tak miłe że aż ujmujące. Polecam więc Itakę :-))))

W ofercie last minut warto zwrócić uwagę na to czy morza od hotelu nie oddziela droga (np. zobaczyć w google maps), bo może się okazać że - choć z okna widać morze - to najbliższe przejście przez trasę szybkiego ruchu jest 2 km od waszego hotelu.
      W niektórych krajach wspólna, miejska plaża jest tylko małym kawałkiem dla ogółu ludności a hotele pokroiły brzeg między siebie - warto więc dopytać jak z dostępem do kąpieliska.
      • inez69 Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 18.05.12, 12:10
        Też tak mielismy we Francji, po wyladowaniu dopiero myslelismy co dalej, znaliśmy tylko miejscowość do której chcielismy się dostać. Było bardzo fajnie. Tym razem jednak chce, żeby ktos zrobil za mnie wszystko, czasem wolę sytuacje, na które nie mam wpływu, bo wtedy nie muszę mieć do siebei pretensji;)
        • akna Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 18.05.12, 19:52
          Inez jak chcesz się pobyczyć to lećcie na tydzień do Egiptu, w miejsce gdzie mają fajne rafy przy hotelu.
      • kukulka1000 Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 23.05.12, 19:25
        Nawet nie wiedziałam że tak można - tzn. wykupić tylko sam przelot. W sumie bardzo fajna sprawa, a rezydentka z Itaki rzeczywiście bardzo miło się zachowała.
        Słuszna kwestia z tą plażą. Oglądajcie w katalogach i na google maps czy hotel jest nad samym morzem jeśli nie, to zobaczcie jaka to odległość, żeby się nie okazało że cały czas będziecie musieli przesiedzieć nad basenem, bo do plaży jest daleko.
        • inez69 Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 23.05.12, 23:30
          Ja kupiłam bilety na stronei przewoźnika, ale oczywiście biura też oferuja sprzedaż tylko biletów.
    • akna Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 18.05.12, 21:20
      A haczyki mi się takie nasunęły:
      - w krajach typu Hiszpania, Chorwacja, Grecja możesz mieć parasole na plaży dodatkowo płatne.
      - przy nie korzystaniu z all inclusive, a częściowego wyżywienia bardzo często napoje do kolacji są płatne
      W Egipcie będą naciągać na napiwki :) ale w sumie nie trzeba brać na nie jakieś wielkiej kasy.
    • prasujaca Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 23.07.16, 21:08
      Da się tanio znaleźć wakacje, ale to przede wszystkim musi być znane i zaufane biuro podróży, istniejące długo na rynku oraz transparentne! Inaczej istnieje duże prawdopodobieństwo że ta tania wycieczka okaże się byle jaka.
      • giewoja Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 25.07.16, 18:24
        O to to! W pełni się z Tobą zgadzam. P.S. Jednak wyjazdy za 700 zł w laście się zdarzają, ale ciężko jest trafić, niemniej jednak obniżki cenowe rzędu 30% zdarzają się i takie są już przyjemne dla portfela czy konta.
        • prasujaca Re: Urlop w ofercie last minute - korzystałyście? 25.07.16, 21:45
          Jasne, wszystko się może zdarzyć, trzeba tylko dobrze szukać i nie ulegać chwili, w sensie zobaczyłam cenę i już kupuję, trzeba też zwrócić uwagę kto oferuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka