Dodaj do ulubionych

Aparat słuchowy

26.05.12, 09:13
Podpowiedzcie proszę, jak zabrać się za kupno aparatu słuchowego dla starszej niedosłyszącej osoby (w jednym zakładzie już byliśmy, zaproponowano aparat za 4 tys., co jest ceną przekraczającą możliwości). Poczytałam o różnicach między typami aparatów, podejrzewam, że zainteresowana chciałaby aparat zauszny z wkładką wewnątrzuszną. Jaki jest koszt takiego aparatu? Wiem o dopłatach z NFZ, te wynoszą 560zł, myślę, że 1-1,5tys. można dołożyć. Czy taka suma wystarczy na aparat? Wiem, że ważny jest rodzaj i poziom niedosłuchu (tak?). Na razie wiem tylko, że niedosłuch jest na granicy między umiarkowanym a znacznym (70dB), ale wykresu nie widziałam.
Podpowiecie? Może polecicie jakiś zakład w Warszawie.
Dziękuję z góry :)
Obserwuj wątek
    • anirat Re: Aparat słuchowy 26.05.12, 19:22
      Po dobór apartau najlepiej zgłosić się do laryngologa, tam zostanie wykonany audiogram (badanie słuchu) i na tej podstawie dobiera się aparat, także stronę na która taki aparat u starszej osoby się zakłada, potem jest robiona wkładka wewnątrzuszna. Aparaty sa bardzo róznę, specjalisci potrafią doradzic na podstawie stopnia upośledzenia słuchu i środowiska w jakim ten aparta ma służyc, cena jest od ponad 1000 do kilku. Wszystko zależy od osoby noszącej. Można jeszcze pózniej ustawiac parametry, więc proponuje zakup w miejscu, gdzie ktos serwisuje, umawia sie na kontrole na poczatku noszenia.
      Koszt spory, NFZ dopłaca tak jak pisałaś, można jeszcze ubiegac się o dofinansowanie w Powiatowym Centrum Pomocy rodzinie, oni tez jakąs kwotę mogą dopłacić do aparatu słuchowego, ale jest troszkę papierów.
      Jakby co pytaj, odpowiem na ile wiem.
      Tak serio to czy aparat dobry czy gorszy to jednak zalezy od stopnia i rodzaju ubytku słuchu.
    • anulla1974 Re: Aparat słuchowy 28.05.12, 08:35
      Są i tańsze aparaty. Parę lat temu korzystaliśmy z usług Fonikona, bo mieli swój punkt obok gabinetu laryngologa. Mają punkty w różnych miejscach w Warszawie. Aparat zauszny Oticon Go Pro, działa do tej pory, jest prosty w obsłudze - kupowany też był dla osoby starszej i niedowidzącej ze znacznym ubytkiem słuchu. Kosztował wtedy ok. 2500 zł.
    • yennka85 Re: Aparat słuchowy 29.05.12, 15:06
      Jeżeli ta osoba ma orzeczenie o niepełnosprawności, to może dodatkowo starać się o dofinansowanie z PFRON'u - warunkiem jest jednak wysokość dochodów.
      Rodzaj aparatu faktycznie zależy przede wszystkim od głębokości ubytku. Tu sprawa jest prosta - większy ubytek = "mocniejszy" aparat = droższy aparat. Jednak równie ważny jest charakter ubytku, tzn. czy niedosłuch jest wynikiem podeszłego wieku, czy stanów chorobowych, czy urazu.
      Najprostsze aparaty poradzą sobie dobrze w przypadku niedosłuchu przewodzeniowego (tzn. że droga słuchowa jest uszkodzone gdzieś między początkiem kanału słuchowego, a ślimakiem). Wtedy wystarczy wzmocnić wszystkie dźwięki i będzie ok.
      Problemy pojawiają się ww przypadku ubytku odbiorczego (uszkodzone są dalsze elementy drogi słuchowej - ślimak, nerw słuchowy, ośrodki słuchu). Wówczas aparat musi być znacznie bardziej złożony.
      Ubytek na poziomie 70dB to już poważna sprawa, nie wiemy jednak czy te 70dB dotyczy całego pasma, czy może tylko najwyższych częstotliwości. W kwocie do 2000zł można kupić dobry aparat, jednakże bez audiogramu i innych testów nie da się określić czy dany aparat będzie wystarczający, czy nie.
      Jedyne rozwiązanie, to znaleźć dobrego i sprawdzonego protetyka słuchu - aktualnie roi się od "sprzedawców aparatów słuchowych", którzy niestety niezbyt duży nacisk kładą na poprawną diagnozę.
    • danuta_kk Re: Aparat słuchowy 29.08.12, 12:18
      Jezeli aparat ma słuzyc osobie przebywajacej w spokojnym otoczeniu,a technologia sprzetu nie jest zbyt skompliowana, to można kupic parat nie za 4 tys a za ok 1 tys złotych. Ja korzystam z salonu geersa sama potrzebowałam bardziej zaawansowanego apartu, ale wim z maja w ofercie równiez tańsze modele. Dofianansowanie NFZ to 560 zł, ale jest jeszcze dofinansowanie z PFRON, o które mozna sie starac. Mysle ze warto sie tym zaintersowac,wtedy koszt zakupy bedzie duzo nizszy.
      • ank_ap Re: Aparat słuchowy 29.04.13, 11:25
        a jak jest z jakością i gwarancja tych geersowych aparatów?? standardowo czy maja jakies opcje do wyboru? kupuja apart chciałam miec jakas pozdana gwarancje jakby odpukac cos sie stało. bede wdzieczna za kazde info.
        • 24-you Re: Aparat słuchowy 08.11.13, 14:24
          Gwarancja standardowa 36-mc jak u wszystkich sprzedawców aparatów słuchowych - wymóg NFZ. Ale w Geersie to przepłacasz i to sporo czasem dostaniesz ten sam aparat w innym mniejszym punkcie taniej i gwarancja ta sama. Geers jest drogi bo to korporacja maja aparaty większości popularnych producentów pod zmienionymi nazwami no i oczywiście personel. ja bym nie zaufał komuś kto po 3-mc kursie dobiera i reguluje aparat słuchowy!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka