Dodaj do ulubionych

[LWW] Mrożąca lodówka

06.07.12, 14:05
Otwieram dziś lodówkę, a w środku zamrożone melony, jajka i rzodkiewki, a tył lodówki cały pokryty lodem... Co zrobić z taką lodówką, która postanowiła być zamrażarką? Domyślam się, że rozmrozić, a potem? Czy to jest oznaka nieszczelnych drzwi, nawalających czujników? Nigdy mi się to nie zdarzyło, szanse na wymianę lodówki mam na razie małe, więc będę wdzięczna za wszystkie rady.
Przez ostatni tydzień lodówka być może była często otwierana przez gościa-dwulatka, czy to może być powód?
Obserwuj wątek
    • ansil Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 14:16
      a pokretlo do ustawiania temperatury jest? moze przekrecil na maksa mrozenie..

ja w skali 1-10 mam ustawione na 4, na 10 tez by mrozilo..
      • kk345 Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 15:24
        N0 i jeśli przy takiej pogodzie była często otwierana, to mogła zgłupieć i zacząć się szronić. Człowiek głupieje, z co dopiero maszyna:)
      • kis-moho Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 21:35
        > a pokretlo do ustawiania temperatury jest? moze przekrecil na maksa mrozenie..

Na szczęście jest za wysoko, ustawione jest jak było.
    • kaga9 Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 18:01
      U mnie się zaczęło właśnie od mrożenia, zwłaszcza tylnej ścianki...Potem zdiagnozowano wyciek substancji chłodzącej i lodówka została zezłomowana. Życzę pomyślniejszego obrotu sprawy;)
    • kasiadj07 Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 21:29
      Znowu Ci się pomądrzę:) Przyczyną może być częste otwieranie, gorące powietrze skrapla się w środku i osadza jako szron. Może młodzieniec nie domknął za którymś razem dobrze drzwi. Ja bym nie panikowała, tylko rozmroziła i sprawdziła, czy jej przeszło:)
      • kis-moho Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 21:37
        > Znowu Ci się pomądrzę:) Przyczyną może być częste otwieranie, gorące powietrze
        > skrapla się w środku i osadza jako szron. Może młodzieniec nie domknął za który
        > mś razem dobrze drzwi.

Mam taką nadzieję... Nie chciałabym musieć molestować właściciela, żeby wymienił lodówkę :o( Szron mniej mnie martwi niż te zamarznięte rzodkiewki, myślisz, że to też może być od otwierania?
        • kasiadj07 Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 22:09
          Nie wiem, szczerze mówiąc. Mi rzodkiewki zamarzły kiedyś, jak zostały dopchnięte czymś innym do tylnej ścianki. Ale może faktycznie, jak miała przez dłuższy czas dopływ ciepłego powietrza, to jej się poprzestawiało i zaczęła bardziej mrozić? W każdym razie, życzę, aby to było tylko to:)
    • greylin Re: [LWW] Mrożąca lodówka 06.07.12, 22:38
      W mojej lodówce jak się często otwiera albo źle domknie (np. jak wtyczka od słuchawek zsunie się z lodówki i przeszkadza - wyjaśniam: trzymanie słuchawek jest na lodówce jest zupełnie normalne, natomiast dziwne jest to, że osoba mająca 1,65m nie wie co się dzieje na wysokiej lodówce i co z niej zwisa ;) ).
      Przez ostatnie kilka dni miałam oszronioną tylną ścianę. Zamarznięte rzeczy, które były w bezpośrednim sąsiedztwie tej ściany. Przyczynę (wymienione wcześniej słuchawki) dopiero co odkryłam ;)
      • marta_monika Re: [LWW] Mrożąca lodówka 07.07.12, 11:12
        U mnie tez sie tak robi gdy drzwi nie domykaja sie super szczelnie bo np sa za bardzo obciazone butelkami, mlekiem, sokami itp.
    • maggianna Re: [LWW] Mrożąca lodówka 07.07.12, 22:58
      Mialam tak samo, okazalo sie ze jest zepsuty czujnik temperatury i lodowka ciagle mrozila. Po wymianie przez serwisanta czujnika, lodowka wrocila do normy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka