Dodaj do ulubionych

diastasis - do ćwiczących młodych mam

25.08.12, 16:46
Przeczytałam o tym niedawno i chciałam wrzucić na matkujące, ale tam nie wszystkie mają dostęp. Nie znam się za bardzo na okresie ciąży i połogu, ale o diastasis nigdy wcześniej nie słyszałam, a wydaje mi się to ważne:
niebieskoszara.blogspot.com/2012/05/31-jak-zmienio-sie-moje-ciao-po-ciazy.html
W skrócie, jeśli dobrze rozumiem, to rozejście mięśni brzucha, zdarzające się po ciąży. Z tego powodu nie powinno się w zaawansowanej ciąży wstawać z leżenia, tylko przewracać się najpierw na bok. Jeśli wystąpi, należy unikać prostych brzuszków. W tym wpisie, który podałam, jest dużo linków do informacji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • maggianna Re: diastasis - do ćwiczących młodych mam 25.08.12, 23:22
      Jedna uwaga - najpier diastasis powinen ocenic lekarz bo w niektorych przypadkach cwiczyc nie wolno i leczy sie to operacyjnie a nie cwiczac (mialam 2 kolezanki ktore mialy operacje).
    • zawsze_zielona Re: diastasis - do ćwiczących młodych mam 26.08.12, 12:57
      Fajnie, ze to wrzucasz. Z tego co pamietam, to w zaawansowanej ciazy nie da sie podniesc inaczej, niz z boku;) Punkt ciezkosci jest tak przesuniety, ze dla mnie bylo to praktycznie niemozliwe.
      • pinupgirl_dg Re: diastasis - do ćwiczących młodych mam 27.08.12, 21:36
        > Fajnie, ze to wrzucasz. Z tego co pamietam, to w zaawansowanej ciazy nie da sie
        > podniesc inaczej, niz z boku;) Punkt ciezkosci jest tak przesuniety, ze dla mn
        > ie bylo to praktycznie niemozliwe.

Ja tam się nie znam, jak na razie jestem jedynie teoretykiem ;). A wrzuciłam, bo klasyczne brzuszki w tej kwestii podobno mogą pogorszyć sprawę, żeby sobie ktoś niechcący nie zaszkodził.
    • ciociazlarada Re: diastasis - do ćwiczących młodych mam 27.08.12, 22:43
      Tego się podobno nie czuje (w sensie nie jest to bolesne rozerwanie, a powolny proces), a widać dopiero po ciąży, kiedy można wyczuć wyraźny dołek na brzuchu pomiędzy mięśniami. Podobno zdarza się dość często.
      Od początku ciąży ćwiczę pilates i taniec brzucha dla ciężarnych, żadnych nienormalności brzuchowych nie zauważyłam, oprócz tego, że w pewnym momencie przy napinaniu mięśnie zaczynają układać się "w daszek" - być może jest to owo rozejście, ale na dotyk go nie czuję. Działają tak samo.
    • kasienka.body diastasis - ćwiczenia 28.08.12, 10:55
      Bardzo dobry zestaw ćwiczeń na zamknięcie diastasis jest na SFD.

O, doczytałam w zalinkowanym artykule, że autorka poleca właśnie te ćwiczenia z SFD :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka