Dodaj do ulubionych

[LWW] Problem z FB

16.12.12, 16:34
Problem mojej córki :-(
Córka próbuje się zalogować na FB i dowiaduje się, że podała stare hasło. Ma kliknąć w link, żeby wysłano jej na maila kod odblokowujący konto. Okazuje się, że do poczty też nie można się dostać, bo podaje złe hasło. Dobrze, że zakładając pocztę, podała mojego maila jako alternatywę - udaje się odzyskać pocztę, a potem FB.
Po kilku dniach sytuacja się powtarza.
Hasło było zmieniane o godzinie 2.30. Pierwszy raz - kiedy nikogo nie było w domu.
Moja teoria była taka, że to przez logowanie przez telefon (mieszkamy w strefie darmowego miejskiego internetu, więc młoda korzysta do bólu przez telefon, bo na domowym bluconneccie mały limit). Dlaczego taka teoria? Bo ja nigdy nie miałam takiego problemu z FB, a loguję się tylko w domu lub w pracy. Jednak mądrale, których pytałam, mówili, że to bez znaczenia czy przez telefon czy nie.
No więc o co chodzi....?
Pisałam do FB - nie doczekałam się odpowiedzi :-(
Obserwuj wątek
    • agafka88 Re: [LWW] Problem z FB 16.12.12, 16:55
      Niech córka poszuka swojego maila na liście w podanym artykule, ostatnio był wyciek haseł:
      niebezpiecznik.pl/post/od-wycieku-prawie-20-000-hasel-do-wrzucania-nagich-zdjec-ofiar-na-facebooka/
      Co do bezpiecznego logowania: ja mam na fejsie zapisane urządzenia, z których mogę się logować. Jeżeli ktoś spróbuje zalogować się z innego urządzenia, to ja dostanę powiadomienie na maila.

Czy Twoja córka miała takie samo hasło na facebooka i maila? Jeżeli tak, to niech zmieni na dwa różne.
      • agafka88 Re: [LWW] Problem z FB 16.12.12, 16:58
        i sprawdźcie, czy ktoś, kto włamał jej się na pocztę nie dodał swojego maila w ustawieniach i czy kopia całej poczty nie leci do tego ktosia na prywatnego maila. Jeżeltak, to możecie się tak bawić w nieskończoność, dopóki tego nie usuniecie.
      • monika3411 Re: [LWW] Problem z FB 17.12.12, 15:11
        Nie ma jej na tej liście. Dzięki za rady. Wieczorem jej przekażę, niech naprawia ;-)
        Myślałam, żeby założyła inną pocztę specjalnie dla FB. A to logowanie przez miejski internet przez telefon może być niebezpieczne? czy to nie to?
        • smallfemme Re: [LWW] Problem z FB 17.12.12, 18:35
          Każde połączenie ze stroną, które nie używa https może być potencjalnie niebezpieczne - jest dosyć łatwe do podsłuchania, tylko na szczęście mało komu chce się bawić w takie podsłuchiwanie. Czasem jednak trafi się ktoś z nadmiarem czasu i może robić takie psikusy. Hasło mogło zostać wykradzione także w szkole, w kafejce internetowej czy u znajomych, jeśli ktoś wpadł na "cudowny" pomysł użycia keyloggera, który rejestruje wprowadzany na klawiaturze tekst. Możliwości jest wiele, żeby się nad tym zabezpieczyć nie należy stosować tego samego hasła w różnych miejscach i stosować dwuetapowe uwierzytelnienie tam gdzie się da - na facebooku jest opcja potwierdzenia toższamości przez telefon.
          • monika3411 Re: [LWW] Problem z FB 18.12.12, 08:39
            Nic z tego nie rozumiem ;) toż to abstrakcja w najczystszej postaci :) ale bardzo dziękuję :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka