Dodaj do ulubionych

[LWW] Sukulenty mi żółkną

13.07.13, 09:22
Pytałam Wujka G, ale dostałam pełne spektrum diagnoz, tj. za jasno i za ciemno, oraz za sucho i za mokro. Jestem okrutnym i bezwzględnym właścicielem roślin (moje motto to "jak przeżyjesz, możesz zostać", tj. dobieram doniczkowce metodą darwinizmu), ale akurat te dwa kolesie lubię i jeśli nie będzie to się wiązało z jakimś upiornym nakładem pracy, nie chcę ich zabiedzić.

No więc mam dwa sukulenty, drzewko szczęścia (że niby grubosz się wabi?) i aloesa, i oba mi trochu żółkną na południowym parapecie. Drzewko bardziej, i w sumie ono jest powodem mego posta. Podlewam raczej bardzo rzadko, chyba że stwierdzę, że na pewno żółknie z zasuszenia, wtedy trochę częściej. Parę tygodni poza południowym parapetem nie zmieniło dostatecznie dużo w kwestii żółknięcia drzewko, więc wróciło na parapet. Aha, i aloes mieszka od 10 lat w nieco już za ciasnej doniczce, ale bardzo mi się nie chce go przesadzać, i skoro wytrzymał 10 lat, to kolejne 10 mu przecież nie zaszkodzi, nie?

Co robić, drogie Bravo?
Obserwuj wątek
    • mniickhiateal Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 12.02.14, 20:46
      Dla porządku, bo a nuż ktosia będzie kiedyś miała podobny problem: chodziło im o nadmiar słońca w lecie. Zmieniła się pora roku i są znowu zieloniutkie aż miło.
    • teresa104 Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 14.02.14, 18:03
      Ciężko stwierdzić bez oględzin. Za sucho, za mokro, za ciemno. Może coś je żre? Nie latają przy ziemi muszki? Ziemia nie spleśniała?
      • kk345 Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 14.02.14, 20:06
        Tereso,a masz jakiś skuteczny sposób na te muszki? bo wprowadziły mi się do cebuli, zasadzonej dla szczypiorku...
        • teresa104 Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 14.02.14, 20:29
          Mam taki rozcieńczany środek przeciw robalom, kupiłam z zamykanej na kłódkę szafy w Praktikerze. Ale na rośliny do jedzenia się nie nadaje, a raczej rośliny do jedzenia się potem nie nadają.
          • kk345 Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 14.02.14, 21:56
            Czyli najpierw zabije muszki, a potem cebula mnie? ale jeśli mozesz, podaj nazwę, gdyby muszki sie przeprowadziły...
            • teresa104 Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 15.02.14, 07:05
              Na tekturce jest napis Substral - środek owadobójczy, Długo Działa. Żadna to nazwa, bo Substral to chyba marka firmy produkującej różne rzeczy, ziemię, nawozy. Ale nie ma problemu - przy szafie dyżuruje człowiek, samemu trutki nie wolno sobie wziąć, i to on mi doradził, wysłuchawszy opisu problemów. Środek działa na wiele gatunków robactwa. Kosztował kilka złotych, rozcieńcza się zakrętkę na pół litra.
              Wiele robaków nie lubi ponoć czosnku (ale lubi cebulę?). Możesz wetknąć kilka ząbków do ziemi cebuli, co Ci szkodzi. Ale takich "ekologicznych" sposobów typu kwasek cytrynowy, herbatka, wyciąg z pokrzywy nie znam, nie stosowałam. Sposób z czosnkiem ktoś polecał w TV, żeby go sadzić wśród ziół i na rabatach kwiatowych.
              • kk345 Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 15.02.14, 20:31
                Dziekuję, zajrzę do Praktikera a cebuli dosadzę czosnek:)
      • mniickhiateal Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 18.02.14, 20:28
        Miały za dużo ekspozycji na sroneczko, jak się okazało po zmianie pory roku na właściwszą. Insekty mimo ogólnej abnegacji roślinnej już jednak zauważam; tutaj ich brak, ziemia w porząsiu.
    • kulka_kulkowa Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 15.02.14, 14:16
      mniickhiateal napisała:

> Jestem okrutnym i bezwzględnym właścicielem roślin (
      > moje motto to "jak przeżyjesz, możesz zostać", tj. dobieram doniczkowce metodą
      > darwinizmu)
      Też tak mam. Mogłabym sobie to zdanie na drzwiach wywiesić zamiast wizytówki.

> Aha, i aloes mieszka od 10 lat w nieco już za ciasn
      > ej doniczce, ale bardzo mi się nie chce go przesadzać, i skoro wytrzymał 10 lat
      > , to kolejne 10 mu przecież nie zaszkodzi, nie?
      Z moich doświadczeń wynika, że przy antytalencie do uprawy roślin przesadzanie może spowodować, że kwiat padnie (mama tak polepszyła byt staremu kaktusowi). Jak przestał zółknąć, to go nie ruszaj.
      • felisdomestica Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 15.02.14, 14:29
        ja bym przesadziła, tylko że do ziemi kupionej w sklepie dodałabym drugie tyle piasku. Można ukraść z piaskownicy. I drenaż na dno. I trzeba pamiętac, że sukulentów, w przeciwieństwie do zwykłych roślin nie podlewamy po przesadzeniu, tylko z tydzień później.
        • mniickhiateal Re: [LWW] Sukulenty mi żółkną 18.02.14, 20:29
          felisdomestica napisała:

> ja bym przesadziła, tylko że do ziemi kupionej w sklepie dodałabym drugie tyle
          > piasku. Można ukraść z piaskownicy. I drenaż na dno. I trzeba pamiętac, że suku
          > lentów, w przeciwieństwie do zwykłych roślin nie podlewamy po przesadzeniu, tyl
          > ko z tydzień później.

Dziękuję za wskazówki, rozważę być może taką akcję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka