kis-moho 27.07.13, 22:32 Jaka włóczka będzie niedrapiąca, nie będzie (potencjalnie) uczulać, i da się łatwo wyprać? Szukam czegoś na kocyk (niekoniecznie musi być bardzo ciepły) dla niemowlaka, i nie bardzo wiem, co by się najlepiej nadało... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bear80 Re: Pytanie do dziergających 27.07.13, 22:37 Tu jest cały dział włóczek dziecięcych www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=80&Itemid=2 jeżeli to ma być ciepłe to Baby Merino Drops, jak na lato to może bawełna. Odpowiedz Link
kis-moho Re: Pytanie do dziergających 27.07.13, 22:44 Ja wiem, że są "wełny dziecięce", ale zastanawiam się, jak to się w praktyce sprawdza. Bo jak patrzę na te merynosy do prania ręcznego w 30 stopniach, to jakoś nie jestem pewna czy przyszli rodzice w ogóle skorzystają z takiego kocyka :o) A z kolei mieszanki też widzę są bardzo różne, z akrylem, bez, i w ogóle nie wiem na co patrzeć. Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: Pytanie do dziergających 27.07.13, 23:52 no to z punktu widzenia alergika: merynos też może uczulać, akryl dzieciowy jest mięciutki i łatwy do prania w pralce. można w ogóle zrobić kocyk z włóczki bawełnianej, wtedy juz nic nie powinno uczulać :-) akryl jest potliwy. jeśli dzieć jest nieuczulony to wybrałabym merynosa, bo wełna to wełna, jeśli uczulony, to bawełnę. Odpowiedz Link
kis-moho Re: Pytanie do dziergających 28.07.13, 12:11 O dzieciu na razie jeszcze nic nie wiadomo poza tym, ze wybiera sie na swiat w pazdzierniku :o) Chyba faktycznie nie bede w takim razie ryzykowac welny, szczegolnie, ze nie wiem, jak dobrze sie pierze... Nie wiedzialam, ze sa wloczki bawelniane, to chyba najlepszy pomysl - dzieki! Odpowiedz Link
tfu.tfu Re: Pytanie do dziergających 28.07.13, 14:35 machine washable się pierze dobrze w 30 Celsjuszach na programie na delikatne. mój patent na wełnę w ogóle to pranie w pralce ale w zimnej wodzie (niestety nie każda pralka ma taki program). wirowanie takie średnie raczej, ja zwykle wrzucam na 800 obrotów i jest luz. a włóczki? no cóż... :-D każda chora na włóczkozę Ci będzie mogła godzinami opowiadać. są bawełniane, są jedwabne, są lniane i cała masa innych. popatrz po sklepach internetowych, w każdym włóczkowym jest dział "dziecioprzyjaznych" włóczek :-) Odpowiedz Link
kis-moho Re: Pytanie do dziergających 29.07.13, 09:57 > machine washable się pierze dobrze w 30 Celsjuszach na programie na delikatne. No wlasnie, jak mysle, czym dzieci lubia uszczesliwiac otoczenie, wydaje mi sie, ze lepiej znalezc cos mniej klopotliwego w praniu :o) Odpowiedz Link
slotna Re: Pytanie do dziergających 28.07.13, 20:28 Mozna wziac mieszanke bawelny albo bambusa z akrylem, sama bawelna jest zazwyczaj dosc sztywna, a akryl z kolei sie szybko mechaci. Odpowiedz Link
slotna Re: Pytanie do dziergających 29.07.13, 11:52 Ta jest calkiem spoko (i ekonomicznie wychodzi): www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=386&Itemid=2 Odpowiedz Link