Dodaj do ulubionych

[LWW] Termometr bezdotykowy

10.10.13, 19:57
Stanęłam przed koniecznością dokonania zakupu i wybór mnie przerasta. Z przeglądu oferty wywnioskowałam, że termometr powinien pokazywać pomiar z dokładnością do 0,1 stopnia. W pozostałych parametrach w ogóle nie wiem, na co zwracać uwagę. Na pewno mile widziany będzie brak pisków i komunikatów głosowych albo przynajmniej możliwość ich wyłączenia.

Macie takie termometry? Możecie polecić albo odradzić konkretny model czy producenta?
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: [LWW] Termometr bezdotykowy 12.10.13, 17:59
      Kiedyś chciałam kupić (dla niemowlęcia), radziłam się mądrzejszego ode mnie, odradzono mi takie całkiem bezdotykowe. Zaakceptowany został natomiast model wkładany na chwilkę do ucha. Wybrałam Brauna, ponoć bardzo dobry wybór - popsuł się bardzo szybko. Przeprosiłam się zatem ze staromodnym termometrem rtęciowym i takiego używam w swoim domu.
      • azymut17 Re: [LWW] Termometr bezdotykowy 12.10.13, 21:25
        A mnie właśnie lekarze odradzali takie wkładane do ucha :-) Argumentowali, że przy infekcji ucha pokazują fałszywie zawyżoną temperaturę. Polecano za to takie, jakie stosuje się obecnie w szpitalach, na podczerwień. Kupiłam Micorolife nc 120, przetestowałam go kilkakrotnie wg instrukcji z innym termometrem i nauczyłam się mierzyć. Niestety piszczy, nie wiem, czy da się wyłączyć tę funkcję, dlatego Fanaberii się chyba nie przyda..?

P.S. Nie mogę wyjść z podziwu, że ktoś jeszcze ma taki rtęciowy termometr. Ja je zawsze tłukłam, jeszcze zanim je wycofali kupiłam sobie elektroniczny i zdążyłam na szczęście przetestować dokładność, zanim ostatni szklany mi się zbił.
        • teresa104 Re: [LWW] Termometr bezdotykowy 12.10.13, 23:17
          Ja też mam rtęciowy:) Niestety ma wartość jedynie muzealną, nie da się go strząsnąć, rtęć jest przerwana.

Takim bezdotykowym pistoletem mierzono mi temperaturę w szpitalu. Technologia jest w moich oczach skompromitowana - nie udało mi się przekroczyć 34 stopni. Za to widok piguły o piątej rano mierzącej do człowieka na łóżku godzien jest Hitchcocka.
          • dar61 Termometr bezbudzeniowy 14.10.13, 12:48
            {Teresa104}:

...widok piguły o piątej rano mierzącej do człowieka na łóżku godzien jest Hitchcocka ...

{100krotna}:
            ... czoło musi być w czasie pomiaru czyste i suche - bez makijażu, bez wody, kremu, oliwki, talku, potu, z odsłoniętymi włosami ...

O rrrany, więc już dziś się o 5 nie budzi szpitalnych pacjentów?! I pacjentek?
            Nie pyta się skoro świt, gdzie ma się 1-razową osobistą nakładkę do termometru, wręczoną przy 1. pomiarze? Nie wali szprycą światła po oczach?!
            Cudo!
            Taż to nadgrody Nobla warte [byłoby]!
    • 100krotna Re: [LWW] Termometr bezdotykowy - organiczenia 13.10.13, 12:22
      Trzeba również pamiętać, że taki termometr ma swoją dolną granicę temperatury otoczenia w której będzie działał - 16, 17, 18 st Celsjusza, w zależności od modelu. Jeśli termometr będzie używany w pomieszczeniu w którym jest temperatura bliska tej granicy, to może się okazać, że nie będzie pokazywać nigdy temperatury prawidłowo.
      Kolejnym ograniczeniem jest to, że przy zmianie baterii, każdorazowo termometr musi "odleżeć" przynajmniej piętnaście minut w pomieszczeniu, gdzie będzie wykonywany pomiar - żeby dostosować się i "przeliczyć" temperaturę otoczenia. W przypadku, kiedy przenosimy go między pomieszczeniami z dużą różnicą temperatur (np samochód-dom) czas może się wydłużyć.

Poza tym, czoło musi być w czasie pomiaru czyste i suche - bez makijażu, bez wody, kremu, oliwki, talku, potu, z odsłoniętymi włosami... czasami konieczność przetarcia/umycia czoła psuje ideę bezdotykowości ;)
      Za to wydzielina w uchu może zaburzać pomiar w termometrze wkładanym do ucha, podobnie wszelkie infekcje ucha.

Poza tym, po rozmowie z przedstawicielem w branży, zacytuję: "termometr do użytku domowego ma za zadanie pokazać czy jest gorączka czy jej nie ma, i mniej-więcej określić przedział tej gorączki. Różnica kilku kresek nie przeszkadza przy pomiarze w warunkach domowych". Osobiście się nie zgadzam, dla mnie różnica kilku kresek miedzy 36,6 a 37st C jest już kluczowa, przy 37st jestem bardzo chora ;)
    • fanaberia.fanaberia Re: [LWW] Termometr bezdotykowy 13.10.13, 16:26
      Dzięki za odzew. Poczytałam o Microlife polecanym przez Azymut i pewnie na niego się zdecyduję - dziękuję. Pipanie mają chyba wszystkie, które oglądałam, więc skoro się nie da uniknąć, to się nie da - trudno.

Zaskakuje mnie trudność obsługi tych termometrów. Widziałam "pistolety" w szpitalu i nikt tam się nie przejmował odgarnianiem włosów, wycieraniem potu itd. Pomiary, na ile byłam w stanie ocenić, były zgodne z rzeczywistością. No ale może to był jakiś ultragórnopółkowy sprzęt.

A jeszcze z głupia frania - jeśli nie bezdotykowy i nie szklany, to co? Mam jeden elektroniczny, który nigdy nie był wiarygodny, i niechęć przeniosła mi się na całą kategorię. Dopuszczam jednak, że w ciągu mniej więcej 20 lat od zakupu tamtego branża termometrów mogła się nieco rozwinąć ;) Nie wiem nawet, czy te współczesne się przytyka, czy wsadza, czy co. Wykluczam tylko wtykanie sobie czegokolwiek do ucha, względem innych lokalizacji mogę negocjować ;) Wolałabym jednak przykładanie, ponieważ głównie nie sobie będę mierzyć i tak byłoby znacznie łatwiej.
    • marikooo Re: [LWW] Termometr bezdotykowy 17.10.13, 21:17
      Ja mam thermoflash i jestem zadowolona. Wymaga odrobiny wprawy, bo temperatura różni się w zależności od miejsca na czole. No i spocone czoło jest zimne, więc automatycznie odczyt jest błędny. Jak już go opanowałam, to jest OK.
    • medansklep Re: [LWW] Termometr bezdotykowy 29.10.13, 09:21
      Jeśli wybór padł na termometr bezkontaktowy, to jednym z wyborów są produkty firmy Microlife.
      Termometr bezkontaktowy NC150, to najnowszy model tej firmy. Oprócz standardowych cech ma możliwość wyłączenia sygnału dźwiękowego oraz szeroki zakres pomiaru temperatury (do 100st.C).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka