Dodaj do ulubionych

[LWW] Blogger - zmiana danych

27.07.14, 13:49
Drogie Blogowiczki, używające Bloggera. Jak zmienia się główny adres e-mail i nazwę użytkownika? Założyłam sobie wieki temu próbnie blog na dane prywatne. A teraz chciałabym zmienić je na bardziej oficjalne.

Próbowałam przez ustawienia Bloggera - nie da się, można tylko ustawić pomocniczy adres e-mail. W ustawieniach konta - mam tylko opcję usunięcia konta e-mail, na które zakładałam blog, a tego nie chcę. Próbowałam dodać nowego autora, ale wtedy wyświetla mi się dwóch autorów i mogę usunąć tego dodanego, a założyciela nie. Próbowałam nawet usunąć blog i założyć na nowy adres e-mail blog z tą samą nazwą, ale tu znowu adres jest uznany za zajęty. Wszelkie ustawienia, jakie znalazłam, pozwalają mi tylko edytować konto w google+, dodawać dane typu ukończone szkoły i liczba dzieci albo usuwać konto e-mail. Ewentualnie włączyć przesyłanie reklam od bloggera. Pomoc Google też mi nie wyjaśnia sprawy, bo pisze tylko o koncie Google i dodaniu nowego adresu email. Tyle że ja nie mogę dodać, bo założycielski jest prywatny, a nowy - firmowy, do którego nie tylko ja będę miała dostęp.

Pomóżcie, proszę...
Obserwuj wątek
    • ja_joanna Re: [LWW] Blogger - zmiana danych 28.07.14, 22:22
      Obawiam się, że w Bloggerze jak we wszystkich usługach Googla – Twój mail jest Twoim loginem/kontem i nie możesz z tym nic zrobić. I już. Denerwujące, ale tak jest.
      • nomina Re: [LWW] Blogger - zmiana danych 28.07.14, 22:50
        Przeboleję to, tylko chciałam ten mail zmienić. No bo gdybym na przykład straciła ten adres e-mail, to co - tracę blog? W każdym normalnym serwisie można zmienić dane, a tu nie? Chodzi mi tylko o zmianę adresu na inny...
    • mniickhiateal Re: [LWW] Blogger - zmiana danych 28.07.14, 23:04
      Nie opiszę Ci tego krok po kroku, bo ja taką zmianę robiłam kiedyś, bardzo dawno, oraz od tego czasu się coś mogło zmienić dodatkowo. Tym niemniej wydaje mi się, że jak już masz tych dwóch autorów, to tego nowego możesz przestawić na głównego w ustawieniach bloga, i potem ponownie się logując z nowego konta, możesz usunąć stare. Jakoś tak mi się kojarzy, ale naprawdę nie obiecuję, że dobrze. A jak help gugla nie pomaga, to możesz spróbować jeszcze wyszukać po reszcie internetu, najlepiej po angielskich słowach kluczowych oczywiście.
      • nomina Re: [LWW] Blogger - zmiana danych 30.07.14, 12:10
        Dzięki za odpowiedź. Tylko że ja próbowałam tak zrobić i nie mogłam usunąć starego konta, mogłam tylko swoje. Żeby było śmieszniej, jak logowałam się na stare, to tego już nie mogłam usunąć, mogłam tylko to nowe. Niby w necie gdzieś znalazłam instrukcję, jak przekazać nowemu kontu uprawnienia administracyjne, tylko że na swoim koncie w ogóle nie widzę takich funkcji/poleceń. A z angielskimi słowami kluczowymi mam problem, bo nie jestem biegła w języku.
    • bathilda Re: [LWW] Blogger - zmiana danych 30.07.14, 12:55
      Podepnę się :). A da się przekazać adres bloga? Interesuje mnie konkretny adres na blospocie. Ktoś założył na nim bloga 5 lat temu i napisał 1 wpis. No i nie wiem czy da się go jakoś przechwycić ;).
    • bathilda Re: [LWW] Blogger - zmiana danych 18.08.14, 21:18
      Tutaj jest opisane

support.google.com/blogger/answer/41448?hl=en&ref_topic=12454
      Tutaj tłumaczenie googlowe bardzo śmieszne (zamiast "rachunek" powinno być "konto" oczywiście")

translate.google.com/translate?sl=en&tl=pl&js=y&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&u=https%3A%2F%2Fsupport.google.com%2Fblogger%2Fanswer%2F41448%3Fhl%3Den%26ref_topic%3D12454&edit-text=
      zasadniczo tak jak mniickhiateal opisywała to powyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka