Dodaj do ulubionych

Nordic walking - wątek ogólny

13.01.15, 11:25
Nordic walking przewinęło się już w kilku wątkach, więc wiem, że uprawiacie. Podzielcie się swoimi wrażeniami i wiedzą. Jak chodzicie i gdzie? Czy to aktywność dla emerytów czy można się przy tym porządnie zmęczyć? Warto inwestować w dobre kije?

Ja jestem na etapie wybierania kijków. Powiedzcie mi, warto dopłacać do odpinanej rękawiczki?
Obserwuj wątek
    • felisdomestica Re: Nordic walking - wątek ogólny 13.01.15, 13:30
      Chodzimy w parku. Dwa razy w tygodniu, 10 km. Kije wymuszają dość dużą prędkość, to wcale nie jest powolne dreptanie, można się zasapać. Co do kijów, to sądzę, że nie jest taki sport, w którym efekt zależy od jakości sprzętu. Kup nieskładane, bo wszystko co składane, jest bardziej nietrwałe.
      ja mam takie z odpinaną "uprzężą" na dłoń, wygodne, kiedy nie ma gdzie odstawić kija, a dzwoni telefon :-).
    • joankara Re: Nordic walking - wątek ogólny 13.01.15, 21:35
      Treningowo chodzę po ok. 10 km po Lasku Wolskim, Sikorniku i Wałach Rudawy. Lasek i Sikornik, żeby było trochę podejść i zejść, na Wałach trenuję prędkość. Parę razy w roku startuję w zawodach, ale rewelacyjnych wyników nie robię, zwykle jestem gdzieś w środku stawki, może poprawię w tym roku. Zmęczyć się można, jeszcze jak! Po zwykłym treningu jestem cała mokra, a po zawodach, albo po bardziej intensywnym treningu wszystko mnie boli.
      To jest taka sama aktywność dla emerytów jak bieganie maratonów. Też w każdych zawodach paru emerytów startuje. Wiadomo - emeryt w sprincie wyniku nie zrobi, ale na dystansie da radę.
      Kije warto mieć porządne, lekkie, karbonowe, a odpinana rękawiczka znacznie zwiększa komfort użytkowania. I ważny jest dobór długości kijów i - najważniejsze, żeby rękawiczka dobrze się układała po wypuszczeniu kija. Koleżanka przyjechała na obóz nordikowy z jakimiś tanimi kijami, okazało się, że po wypuszczeniu kij nie układa się w dłoni - nie wiem, jak to opisać, w każdym razie, miała takie rękawiczki, że nie dało się chodzić z prawidłową techniką, po wypuszczeniu kijek nie opierał się na dłoni, tylko zwisał.
      Ja mam kije Leki Amero, 60% karbonu. Proste, bez regulacji. Regulowane są droższe i jest możliwość awarii, chociaż faktem jest, że szansa na awarię regulacji w dobrych markowych kijach jest niewielka. Regulowane kije mają sens, jeżeli chcesz je używać nie tylko do chodzenia, ale też do biegania - do biegania potrzebne są dłuższe kije niż do chodzenia, a trudno jest iść na trening z dwiema parami.
      Są jeszcze kije wyginane, ludzie sobie chwalą, chodzi na takich Tomek Brzeski - aktualny mistrz Polski, a wcześniej mistrz świata, ja nie próbowałam.
      Pamiętaj, że zakup kijów to jednorazowy wydatek, a będzie Ci służył lata, warto wydać więcej na komfort użytkowania, w końcu nie kupujesz kijów co tydzień.
      A druga ważna rzecz to buty - są specjalne do nordiku, ale ciężko dostać, przeważnie ludzie chodzą w trailówkach. Buty muszą mieć dobrze amortyzowaną piętę i dość agresywny bieżnik, zwłaszcza jeśli chodzisz po terenie (a co to za przyjemność po asfalcie?), takie cechy mają buty trailowe. Trekkingowe nie nadają się do intensywnego chodzenia, są za delikatne, zwłaszcza pięta - ja zaczynałam chodzić w trekkingowych i bardzo szybko je zniszczyłam.
      I oczywiście - naucz się techniki - na początek warto wziąć parę lekcji z instruktorem.
      • kis-moho Re: Nordic walking - wątek ogólny 14.01.15, 09:11
        > A druga ważna rzecz to buty - są specjalne do nordiku, ale ciężko dostać, przew
        > ażnie ludzie chodzą w trailówkach. Buty muszą mieć dobrze amortyzowaną piętę i
        > dość agresywny bieżnik, zwłaszcza jeśli chodzisz po terenie (a co to za przyjem
        > ność po asfalcie?), takie cechy mają buty trailowe.

Ja bym na początek nie przesadzała, w zeszłym roku chodziłam trochę z kijkami (w okolicach godzina-dwie na raz, wyjście raz na tydzień albo dwa), i bardzo dobrze u mnie się sprawdzały zwykłe tanie buty do biegania. Jak ktoś chce potem startować w zawodach, to się wyposaży z czasem w lepszy sprzęt (jeżeli będzie potrzebny).
        • joankara Re: Nordic walking - wątek ogólny 15.01.15, 01:12
          Jasne, na małą intensywność tanie buty do biegania wystarczą, na mistrzostwach Polski widziałam parę osób w najtańszych decathlonowych. A przy intensywności ok. 30-40 km tygodniowo dość szybko się rozpadną, ale tanich nie będzie szkoda, nie jest problem kupić następne. Buty do biegania zwykle mają dobrą amortyzację na pięcie. Ale jak się rozwali przyzwoite buty trekkingowe, to już boli. No i może się okazać, że w sumie na częste wymiany tanich butów wyda się więcej niż na porządne markowe buty.
      • teresa104 To jest program maksymalny 14.01.15, 09:58
        Na drugim biegunie jest wariant taki, żeby kupić, a najlepiej pożyczyć, jakiekolwiek tanie kije i w zwykłych butach chodzić i sprawdzać, czy człowieka to w ogóle na dłużej zaabsorbuje.

Bo na przykład ja bardzo się cieszę, że miałam komu oddać swoje kije.
        • joankara Re: To jest program maksymalny 15.01.15, 01:16
          Wiesz, pęcherze i otarcia na stopach potrafią szybko i skutecznie zniechęcić do jakiegokolwiek chodzenia.
          • teresa104 Tym bardziej 15.01.15, 05:59
            nie warto kupować nowych butów, tylko zacząć w starych, które pęcherzy nie robią.
    • yo_anka Prośba o wskazówki dla początkujących 14.01.15, 07:43
      Się podepnę: kije sztywne dopasowane w decathlonie zanabyłam, buty do biegania też;
      towarzyszka do chodzenia wyczajona :)
      Czas zacząć: pogoda sprzyja i zobowiązania noworoczne mobilizują :)

Pytania:

- warto zainwestować w profrsjoaną naukę chodzenia z trenerem, koszt 100zł /2h?

- czy wystarczą poradniki z YouToube

- jeśli tak to macie jakieś godne polecania strony, filmiki dla zupełnie zielonej?

Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki! :)
      • kis-moho Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 14.01.15, 09:13
        Mi wszystko pokazała znajoma, która chodzi od dawna, na poziomie hobbystycznym wydało mi się to wystarczające. Zmęczyłam się ile chciałam, kontuzji brak. Nie wiem, czy to jest aż tak niesamowicie skomplikowany sport żeby się uczyć od instruktora?
        • teresa104 Kursa 14.01.15, 10:02
          W Łodzi można się uczyć bezpłatnie, zakładam zatem, że w innych miastach też się da. Są spotkania w środy i pamiętam, że były też w soboty. Jak ktoś potrzebuje oka fachowego, to może skorzystać.
          www.zielonalodz.info/index.php?id=13&cid=2048&date=2015-01-28&single
          • teresa104 Tekst 14.03.15, 12:29
            lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,17566941,Nordic_walking___najpopularniejszy_sport_wsrod_seniorow.html#BoxLokLodzLink
            • joankara Re: Tekst 15.03.15, 16:11
              Szkoda tylko, że na załączonych fotkach nie widać, żeby kto szedł prawidłową techniką, albo chociaż miał kije do nordic walking. Nie każde noszenie kijów (zwłaszcza trekkingowych) to nordic walking.
              • teresa104 Re: Tekst 16.03.15, 08:05
                I jakie buty mają niedopasowane.
        • yaga7 Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 14.01.15, 11:43
          Pewnie zależy od osobnika.
          Luby miał na wyjeździe integracyjnym szkolenie z kijków i mówił, że były osoby, które załapały od razu o co chodzi, a były takie, że po 2 godzinach nadal radziły sobie średnio.
      • joankara Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 15.01.15, 00:59
        100 zł za 2 h? To dziwnie drogo. W Krakowie są dwugodzinne treningi z instruktorem co niedziela na Błoniach i kosztują 15 zł. Uczą od podstaw, a grupowy trening jest równie skuteczny co indywidualny.
        Inna sprawa, jeśli to trening indywidualny, to musi kosztować więcej niż grupowy. Na te treningi na Błoniach to różnie, od kilku do kilkunastu osób przychodzi, to średnio pewnie podobnie instruktorki zarabiają, bo raz przyjdzie 4 a raz 14 osób.
        Mam koleżankę, która nauczyła się z filmików i widziałam jak chodzi, całkiem nieźle, ma prawidłową technikę. Da się.
        • yo_anka Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 15.01.15, 11:36
          To cena za indywidualne, też mi wąż w kieszeni uaktywnił słysząc tą ceną
          A z drugiej strony, koleżanka, która chodzi bardzo gorąco polecała mi wzięcie trenera aby załapać od razu poprawnie i nie popełniać potem błędów
          • virgaaurea Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 15.01.15, 15:01
            Joanka, nie wiem, skad jestes, ale np. w Wwie, podobnie do tego, co pisze Teresa o Łodzi, treningi sa za darmo i jest ich duzo. Tzn. na pewno sa takie, gdzie instruktorom placi osir, treningi sa w 6 miejscach w Wwie, przez caly "sezon kijkowy" raz w tygodniu w kazdej lokalizacji, prowadzi te zajecia fundacja bieganie, inne zajecia ma fundacja trzy kroki (tez finansowane przez miasto) i sa pewnie jeszcze inne, o ktorych nie wiem; wiec w innych miastach tez musza byc :)
            Czasem takie grupy i grupki zawiazuja sie tez lokalnie, w moich okolicach co najmniej 2 takie dzialaja, chodza sobie panie razem i gadaja :D wiec pewnie warto rozejzrec sie tez po wlasnym osiedlu. Zaleta tez taka, ze od takich osob latwo pozyczyc sprzet i zobaczyc, czy Ci to podchodzi.
            NW to nie moja bajka, ale widze grupy kijkowe czasem, kiedy biegam po Polu Mokotowskim - rzeczywiscie instruktor jest i cos tam dziala, koryguje itd. wiekowo raczej starsze niz mlodsze towarzystwo (ale na pewno mlode duchem:) nic nie szkodzi sie przejsc :)
          • joankara Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 15.01.15, 18:59
            Koleżanka ma sporo racji. To jest sport techniczny i łatwo narobić sobie złych nawyków, a potem trudno się ich pozbyć. A jak już chodzić, to lepiej prawidłowo, tak żeby te mięśnie, co mają pracować, pracowały. Zwykle widzi się ludzi (głównie w wieku emeryckim), którzy te kije noszą i sami nie wiedzą, po co i dlaczego. Albo się nimi podpierają, a przecież kij nie do tego służy. Ale może udałoby się znaleźć jakieś tanie kursy/treningi grupowe? Albo znajomego, który umie prawidłowo chodzić i zechce parę razy przejść się z Tobą, pokazać o co chodzi, popatrzeć, skorygować.
          • yo_anka Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 19.01.15, 15:00
            A jestem z Poznania, chyba słabo szukałam, ale to co znalazłam, po kontakcie okazało się ze mają płatne kursa :(
            Nic to trzeba poszukać lepiej!
            • joankara Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 19.01.15, 17:25
              Płatne, ale dla mnie centusia cena przystępna www.arenaruchu.com.pl/zajecia-regularne-nordic-walking-2.html
              Wy tam w Poznaniu jeszcze gorsze centusie niż u nas w Krakowie?:)
              • joankara Re: Prośba o wskazówki dla początkujących 19.01.15, 17:37
                I tu też - nie ma tragedii www.centrumurodyifitnessu.eu/nordic_walking_cennik.html
                I tu jeszcze więcej powinnaś znaleźć forumnordicwalking.pl/viewforum.php?f=13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka