Dodaj do ulubionych

Konto bankowe

15.03.15, 16:18
Szukam nowego konta osobistego. Mieszkam zagranicą, ale konto polskie muszę mieć. Preferuję dostęp do konta wyłącznie online, nie mam polskiego telefonu, więc obsługa przelewów nie może być sms-owa. Jakiś przyjemny procent na koncie oszczędnościowym też by nie zaszkodził. Odpadają konta gdzie jest wymóg iluś tam transakcji kartą miesięcznie. Regularne wpływy na konto mam, ale nie jest to pensja/emerytura etc.

W tej chwili mam konto w Multibanku, ale opłata za konto + marne oprocentowanie na lokatach/rachunkach skłoniło mnie ku poszukiwaniom lepszej opcji.

Będę wdzięczna za wszelkie pomysły.
Obserwuj wątek
    • bebe.lapin Re: Konto bankowe 15.03.15, 17:58
      Mam koto w mBanku, jeszcze z dawnych czasow, obecie bez karty (ale chyba moza miec gratisowa, tyle ile trzeba do poeracji internetowych). Konto jest darmowe, sms-y do potwierdzania operacji przesylaja a moj francuski numer telefonu. Mam je na wszelki wypadek, nic nie kosztuje a sie przydaje. O oprocentowaniach oszczednosci w tym banku pewie magdalena bedzie mogla powiedziec cos wiecej. :)
      • neiti89 Re: Konto bankowe 15.03.15, 21:05
        Ja też mam w mBanku i raczej bym odradzała. Konto generalnie jest darmowe, karta też (gdy zrobisz miesięcznie operacji na 100 czy 200 zyla, więc nie tak dużo), ale, w moim odczuciu, co chwila wymyślają jakąś upierdliwość. Zmiany regulaminu i opłat przychodzą w zasadzie raz w tygodniu, jak nie częściej, więc nagle się okazuje, że za głupie sprawdzenie stanu konta w bankomacie trzeba zabulić piątaka, a kiedyś było darmowe. Opłaty są za dziwne rzeczy, takie, które w zasadzie robisz samodzielnie bez udziału żadnego pracownika (właśnie sprawdzenie konta w bankomacie, zmiana nr pin zrobiona przez stronę www). Ostatnio dostęp do tego "internetowego" banku został mi przez internet zablokowany (okazało się, że po 50 błędnych wpisaniach hasła konto się blokuje bez żadnego ostrzeżenia, a przez 6 lat się 50 literówek trafiło), załatwienie sprawy przez telefon okazało się niemożliwe i musiałam tak czy tak drałować pieszo do punktu. Nie znam się specjalnie na kontach, może te zmiany regulaminu i opłaty za pierdoły są wszędzie. Obecnie przeniosłam się do BGŻ, który daje mi faktycznie darmowe konto i kartę do 26 roku życia, więc jeszcze chwilę się nim pocieszę ;) Ale tutaj nie mam pojęcia jak by to było zza granicy.
      • magdalaena1977 Re: Konto bankowe 16.03.15, 07:55
        Ostatnio obraziłam się na mBank - poszedł w udziwnienia systemu transakcyjnego, znaczki jak dla przedszkolaków itp. a jednocześnie wprowadza kolejne opłaty.
        Założyłam sobie konto z kartami w citi (wszystko za darmo), kazałam przelewać wynagrodzenie, a w mBanku pewnie zostawię sobie samo łyse konto.
        • kasiamat00 Re: Konto bankowe 16.03.15, 18:34
          mBank ma w regulaminie, że konto u nich może mieć tylko polski rezydent i co więcej zaczął ostatnio przy potwierdzaniu transakcji w systemie transakcyjnym dodawać checkbox "jestem polskim rezydentem". Multibank (w sumie Multi i m to jedna cholera) chyba też, bo o tym "ficzerze" usłyszałam najpierw od siostry, która ma konto w Multi.
    • mmoni Re: Konto bankowe 16.03.15, 17:17
      Jeśli potwierdzenia przelewów nie będą SMSowe, to pozostaje karta zdrapka, a tej też mogą Ci za granicę nie wysłać. Chyba że znajdziesz bank z jakimś ustrojstwem typu token.

Ja chwalę sobie T-Mobile Bankowe - żadnych wymagań co do ilości transakcji kartą czy przelewu wynagrodzenia, wszystkie przelewy internetowe za darmo, podobnie wypłaty z bankomatów w Polsce. Ktoś pisał wyżej, że jej SMSy na francuski nr przychodzą, więc może w T-Mobile też to jest możliwe. Ostatecznie możesz kupić w Polsce jakiś starter na kartę (poszukać takiego z długim terminem ważności bez doładowywania) i ten numer podawać do komunikacji z bankiem.
    • maggianna Re: Konto bankowe 16.03.15, 18:26
      Citi - zeby konto było darmowe wymagają regularnych wpływów ale nie musi to byc pensja. Maja bezpłatny lokalny numer do polskiego Citiphone ze wszystkich krajów w których maja oddziały, wypłata z ich bankomatów za granica jest darmowa, nie pamietam jak to było rozwiązane ale przez pare lat korzystałam bez problemu przez internet z konta w Citi mieszkając zagranica.

Najlepsza opcja jest CitiGold (nie dosc ze wszystko za darmo to maja sporo dodatków np dla podróżujących) ale maja wymogi kwotowe zeby nie było opłaty za prowadzenie rachunku.

Jedynym minusem jest słabe oprocentowanie.
      • sylwiastka Re: Konto bankowe 16.03.15, 19:34
        Ja jeszcze dopiszę, że nie muszą być wpływy wystarczy odpowiednia suma trzymana na koncie ( także na rachunkach walutowych lub inwestycyjnych). Oprocentowanie słabe, ale jeśli kogoś nie boli, że pieniądze leżą, a nie chce mu się robić cyklicznych przelewów to jest to OK. Mieszkam za granicą i korzystam z ich konta, ale smsy z kodami mam przesyłane na polskl numer.
        • pierwszalitera Re: Konto bankowe 16.03.15, 20:39
          sylwiastka napisała:

> Ja jeszcze dopiszę, że nie muszą być wpływy wystarczy odpowiednia suma trzymana
          > na koncie ( także na rachunkach walutowych lub inwestycyjnych). Oprocentowanie
          > słabe, ale jeśli kogoś nie boli, że pieniądze leżą, a nie chce mu się robić cy
          > klicznych przelewów to jest to OK.

Ale to wtedy nie jest konto za darmo, bo zamrożone na dłuższy czas pieniądze na koncie rachunkowym bez oprocentowania wyrównującego inflację, to praktycznie strata gotówki.
          • kk345 Re: Konto bankowe 17.03.15, 00:19
            > Ale to wtedy nie jest konto za darmo, bo zamrożone na dłuższy czas pieniądze na
            > koncie rachunkowym bez oprocentowania wyrównującego inflację, to praktycznie s
            > trata gotówki.

Aktualne wskaźniki:
            Inflacja m/m -0,10% II 2015
            Inflacja r/r -1,60% II 2015
            • pierwszalitera Re: Konto bankowe 17.03.15, 11:24
              kk345 napisała:

> Aktualne wskaźniki:

Inflacja to nie jest wartość stała, zapisana raz na zawsze.
          • sylwiastka Re: Konto bankowe 17.03.15, 08:48
            Napisałam, że liczą się też rachunki inwestycyjne. Teraz dopisze, ze także lokaty, konta oszczędnościowe. Fakt mają słabsze warunki niż konkurencja. Konto jest prowadzone za darmo czyli nie ma opłaty. Inflacja teraz jest ujenma (patrz post niżej) więc nie traci się na tym, że pieniądze leżą, można je też lokować w inny sposób. To chyba proste, bank nie pobiera opłat, jeśli lokuję w nim pieniądze.
            • yaga7 Re: Konto bankowe 17.03.15, 13:19
              Słabsze warunki w sensie oprocentowania?

Bo pamiętam, jak kiedyś szukałam konta, żebym ewentualnie mogła się przenieść ze wszystkim, to nie znalazłam niczego, co dla mnie by było lepsze niż Citi. Zawsze były jakieś haczyki, albo czegoś tam nie spełniałam, albo trzeba było za coś płacić.
              • sylwiastka Re: Konto bankowe 17.03.15, 17:04
                Tak, mialam na mysli oprocentowanie i ewentualnie kursy walut, nie sa w tym najbardziej konkurencyjni. jednak dla mnie inne zalety znacznie przewazaja nad tymi procentami. I tez sie zgadzam, ze mnie iti odpowiada najbardziej.
    • ja_joanna Re: Konto bankowe 16.03.15, 19:19
      Jak mieszkałam w Berlinie, miałam konto w polskim Deutsche Banku. Nie było problemu z przesyłaniem mi wszystkiego, z kartami włącznie, do Niemiec. Ale dokładnych warunków nie pamiętam, bo już to konto zamknęłam, mogło się też coś zmienić. Przelewy zatwierdzałam kodami ze zdrapki.
    • sbarazzina Re: Konto bankowe 16.03.15, 22:17
      Odpowiem zbiorczo :)

Na karcie płatniczej mi nie zależy, nie mam też potrzeby wypłacania pieniędzy z tego konta zagranicą. Konta używam w zasadzie tylko do przelewów (wychodzących i przychodzących). A że gotówka się zbiera i leży nieużywana to chciałabym jakiś przyzwoity procent na koncie oszczędnościowym.

Polski nr telefonu trzymałam bardzo długo, ale doszłam do wniosku, że to bez sensu płacić za to tylko po to żeby zrobić przelew i dlatego szukam innych opcji.

Może faktycznie powinnam dopytać w Multibanku o te smsy na zagraniczny numer, jeszcze jakiś czas temu się nie dało. Mnie jeszcze nigdy Multibank nie pytał o to gdzie rezyduję...
      • kk345 Re: Konto bankowe 17.03.15, 00:12
        > A że gotówka się zbiera i leży nieużywana to chciałabym jak
        > iś przyzwoity procent na koncie oszczędnościowym.

Tylko zdefiniuj może "przyzwoitość" procentów. Generalnie lokaty na 3,5-4% są teraz obtrąbione jako super_wyjątkowa_okazja_tylko_dla_najlepszych_klientów:D
        • sbarazzina Re: Konto bankowe 17.03.15, 09:04
          kk345 napisała:

> > A że gotówka się zbiera i leży nieużywana to chciałabym jak
          > > iś przyzwoity procent na koncie oszczędnościowym.
          >
          > Tylko zdefiniuj może "przyzwoitość" procentów. Generalnie lokaty na 3,5-4% są t
          > eraz obtrąbione jako super_wyjątkowa_okazja_tylko_dla_najlepszych_klientów:D

Powyżej 2% na koncie oszczędnościowym mi się marzy :)
    • zarin Re: Konto bankowe 16.03.15, 23:15
      To nie jest do końca odpowiedź na pytanie, ale ja w tej sytuacji zatrzymałam sobie polski numer do kodów. Nie doładowuję go jak nie mam potrzeby, w Nju np. doładowanie za 5 zł wystarcza do końca świata, a numer się czasami przydaje.
      Nie miałam wyboru tak czy siak, bo im spłacam kredyt, ale dobre jest, że przelew Sparkasse - mBank idzie jeden dzień i nic nie kosztuje, a kurs jest bliski realnemu. Np. w WBK było dużo gorzej.
      No i coś za to płacę, ale realnie darmowych przy nieużywaniu kont chyba już nie ma?

A tak przyszłościowo, ktoś próbował zakładać konto w Polsce bez meldunku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka