Dodaj do ulubionych

Plecak czy walizka?

24.07.15, 10:54
Pytanie do osób podróżujących samotnie - co bierzecie na tygodniowy wakacyjny wypad w stylu samodzielnego zwiedzania różnych miast, podróżowanie pociąg/autobus (bez samolotu) + przemieszczanie się po miescie z bagażem?

Obie rzeczy mam wygodne - w sensie mam fajną małą walizkę i fajny wojskowy plecak Lubego, obie rzeczy pomieszczą mniej więcej tyle samo, może walizka trochę więcej.
Ale zastanawiam się, co jest wygodniejsze w czasie przemieszczania się po mieście typu z hotelu na dworzec, bo będę to robić kilka razy. Gdybym jechała tylko w jedno miejsce, to nie zaprzątałabym sobie aż tak głowy, no ale będę się przemieszczać.

Wszelkie rady mile widziane :)
Obserwuj wątek
    • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 11:42
      Ja mam też fajną małą walizkę na rolkach, która ujdzie nawet jako bagaż podręczny w samolotach, więc biorę walizkę. Wygodniejsza niż plecak i do tego można w nią włożyć mniejszy zapasowy plecak, który przydaje się podczas biegania po mieście i służy jako dodatkowe miejsce do transportowania pamiątek, dla których nie uwzględniło się przed wyjazdem miejsca w głównym bagażu. Walizka także dlatego, że lepiej chroni ubrania przed zgnieceniem i w razie nagłego deszczu. Poza tym, w mieście lepiej mieć walizkę, wielkim plecakiem w zbiorowej komunikacji będziesz ciągle kogoś potrącała. Ja jeżdżę codziennie miejską komunikacją i wiem, że nawet mniejsze plecaki młodzieży szkolnej są w ścisku wyjątkowo upierdliwe. Już nie raz dostałam przy nagłym hamowaniu takim w łeb (kandydat z plecakiem stojąc, ja siedząc). Na duże plecaki nie ma też w godzinach szczytu często po prostu miejsca, a walizkę pomiędzy nogami zawsze jakoś upchniesz nie narażając się na wrogie spojrzenia innych. ;-)
      • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 11:54
        Doskonale rozumiem wadę plecaków w zbiorkomie i dla mnie to jest główna wada plecaka :(
        Zgniecionych ubrań się nie boję, nie będę brać żadnych wyjściowych ciuchów, więc wszystko może się zgnieść ;)

Z walizką obawiam się sytuacji typu kupowanie biletów w automatach, gdzie muszę mieć obie ręce wolne - w sensie boję się, że ktoś mi ją może ukraść, z plecakiem nie ma tego problemu.
        • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:16
          Berlin to nie Chicago. Ja bym powiedziała, że to nawet dosyć prowincjalne, przyjazne i przytulne miasto, w którym nie musisz liczyć się tym, że ktoś ukradnie ci walizkę. Przynajmniej w turystyczno- centralnej części. No chyba, że zostawisz ją całkiem samopas, ale wtedy też prawdopodobne, że zainteresuje się nią raczej policja, a nie złodziej, samotne walizki w dużych miastach europejskich źle się ludziom kojarzą. Bilety kupuj też na dworcach, zwykle ludzie nie pchają ci się wtedy na plecy, tylko zostawiają pewną odległość, a walizkę możesz postawić sobie między nogami. Już bardziej bałabym się małych kieszonkowców korzystających właśnie z plecaków.
          • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:24
            Dodam jeszcze, że moim zdaniem Berlin jest o wiele bezpieczniejszym miastem od Warszawy, ale możliwe, że to subiektywne spojrzenie. W Berlinie bowiem nic nigdy złego mnie nie spotkało i mam przyjemne doświadczenia z pomocnymi i wyluzowanymi Berlińczykami.
            • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:25
              Mój mąż przyznałby Ci rację, do Wawy boi się mnie puścić samej, przed Berlinem nie protestował ;)
          • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:26
            Tak, o kieszonkowcach plecakowych też myślałam.

Hmm, czyli więcej plusów walizki :)
            • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:29
              hehe, i co, majtki wyciągną? Przecież ani do walizki, ani do plecaka nie schowasz dokumentów, pieniędzy ani innych kosztownych rzeczy.
              • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:42
                Też prawda ;)

Zresztą w ogóle nie planuję brania żadnych kosztownych rzeczy z drugiej strony ;)
        • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:18
          A ja nie rozumiem. Przecież plecak można zdjąć i - podobnie jak walizkę - postawić między nogami...

Sporo zależy od tego, gdzie jedziesz. Na zachód - pewnie walizka wygodniejsza. Na wschód - gorzej, bo kółeczka nie przejadą np. po lwowskich chodnikach.
          • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:24
            jul-kaa napisała:

> A ja nie rozumiem. Przecież plecak można zdjąć i - podobnie jak walizkę - posta
            > wić między nogami...

Można, tylko to wymaga więcej wysiłku logistycznego przed wejście i po wyjściu np. z zatłoczonego metra.

> Sporo zależy od tego, gdzie jedziesz. Na zachód - pewnie walizka wygodniejsza.
            > Na wschód - gorzej, bo kółeczka nie przejadą np. po lwowskich chodnikach.

Na wschód sama bym się nie pchała, bojaźliwa jestem :)
            • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:28
              yaga7 napisała:
              > Można, tylko to wymaga więcej wysiłku logistycznego przed wejście i po wyjściu
              > np. z zatłoczonego metra.

Jasne, tylko po prostu ten argument nie jest przekonywający.

> Na wschód sama bym się nie pchała, bojaźliwa jestem :)

Ach te mity o dzikim wschodzie ;)
              • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:44
                To był taki argument na siłę, żeby coś znaleźć ;)
            • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:39
              yaga7 napisała:

> Można, tylko to wymaga więcej wysiłku logistycznego przed wejście i po wyjściu
              > np. z zatłoczonego metra.

Jeżeli nie będziesz planowała wszystkiego na styk, to nie masz czego się obawiać. Zbiorkom w Berlinie funkcjonuje bardzo dobrze i możesz zachować spokój, jak nie wejdziesz do jednego metra, to za kilka minut przyjdzie następne, nie musisz się pchać. Ja wspomnienia z Berlina mam raczej takie w typie: " o jakie fajne stare i romantyczne metro" i tłumów sobie też nie przypominam, a byłam tam ostatnio podczas dosyć dużej imprezy. Kilka dni temu dosyć znana niemiecka aktorka Heike Makatsch żyjąca dłuższy czas w Londynie mówiła, że jak wróciła po dłuższym czasie do Berlina, to nie mogła się nadziwić, że ludzie chodzą po ulicach tak wolno i nigdzie się nie śpieszą. Berlin, to wprawdzie stolica, ale ze względu na położenie miasto zachowało sobie coś z przyjemnej prowincjonalności.
              • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:45
                Poza Berlinem mam do uwzględnienia jeszcze Drezno (ale tu idę na piechotę z dworca do hotelu) i Pragę (w której byłam i w miarę kojarzę, gdzie co jest i jak wygląda).
                • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 17:45
                  yaga7 napisała:

> Poza Berlinem mam do uwzględnienia jeszcze Drezno

Najprościej jest skorzystać z funkcji Street View w Google Maps. Będziesz wiedziała, czy twoja droga do hotelu to cywilizowana ulica z chodnikiem, czy księżycowe wykopki z poboczem, na którym znajdziesz co najwyżej przemysłowe złomowiska.
                • besame.mucho Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 20:22
                  Nie znam dobrze Berlina ani Drezna, ale jeśli w Pradze miałabyś zamiar zatrzymać się w hotelu na starym mieście i iść do niego spacerem, a nie jechać taryfą, to odradzam walizkę, pękłaby mi zapewne głowa przy ciągnięciu terkoczącej walizki na twardych kółkach po tamtejszym bruku.
                  • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 20:48
                    Podejrzewam, że ani na hotel na starym mieście, ani na taryfę raczej mnie nie będzie stać i pojadę sobie normalnie metrem ;)

Akurat z Pragą mam najmniejszy problem, bo byłam tam parę razy, więc w miarę ogarniam, gdzie, co i jak, więc w samym centrum nie muszę mieszkać.
                    • besame.mucho Re: Plecak czy walizka? 25.07.15, 08:37
                      E, w większości turystycznych miast da się znaleźć tanie hostele w świetnych lokalizacjach, np. na starym mieście :).
                      • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 25.07.15, 10:37
                        Pewnie tak :)

Ale ja nie chcę spać w pokoju wieloosobowym i muszę mieć własną łazienkę ;)

Na bookingu czasem coś można znaleźć fajnego, więc może znajdę. Poza tym w Pradze nie wiem, czy nie wolałabym coś na Małej Stranie akurat, nie w centrum. Tylko wtedy będę mieć dalej do dworca.
                        • klymenystra Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 11:30
                          Mala Strana to dalej centrum ;) Ale co do dworca, nie ma problemu, wsiadasz w zielone metro, jedziesz 3 stacje, potem w czerwone i jestes na dworcu, jakies 15 minut w sumie.

• yaga7 Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 11:40
                            No, dla mnie to już mniejsze centrum ;)

Ale nie wiem, czy nie będę szukać jednak czegoś w pobliżu dworca autobusowego - zobaczymy, co znajdę na bookingu.
                • klymenystra Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 11:28
                  Masz ochotę na kawę/piwo w Pradze? :)

Tu zdecydowanie lepszy będzie plecak - kocie łby, wąskie ulice, na stacjach metra na ruchomych schodach plecak jest wygoniejszy.
                  • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 11:42
                    > Masz ochotę na kawę/piwo w Pradze? :)

No pewnie :)

> Tu zdecydowanie lepszy będzie plecak - kocie łby, wąskie ulice, na stacjach met
                    > ra na ruchomych schodach plecak jest wygoniejszy.

Pewnie tak, ale to też zależy od tego, ile faktycznie z plecakiem/walizką będę łazić, czyli gdzie będę mieć hotel.
                    • klymenystra Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 11:53
                      Napisz do mnie na gazetowy, w takim razie :) (i daj mi znac tutaj, ze napisalas, bo raczej tam nie wchodze). Jesli chcesz byc bylisko dworca autobusowego, to zastanow sie nad Karlinem (sa tu hotele Adeba, Carlinno, Olympik i chyba cos jeszcze) - moja dzielnia! Bardzo spokojna, tramwajem jest pare minut na dworzec. Ewentualnie Zizkov, ale tam moze byc glosno, bo to imprezowa okolica. Na Rynek spokojnie mozna przejsc pieszo z obu tych dzielnic, jest bliziutko.

Na linii Drezno-Praga polecam Student Agency - przyzwoite ceny, spory wybor filmow i muzyki (nawet stary dobry rock maja :))
                      • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 12:07
                        To się odezwę bliżej września, jak już będę wiedzieć, jaki mam hotel :)

To Adebo wyskakuje na bookingu z jakąś giga obniżką, właśnie się nad nim zastanawiałam.

> Na linii Drezno-Praga polecam Student Agency - przyzwoite ceny, spory wybor fil
                        > mow i muzyki (nawet stary dobry rock maja :))

Dzięki, sprawdzę sobie.
                        Widzę, że ogólnie tych zagranicznych połączeń autobusowych poza Polską jest mnóstwo, a u nas mega posucha.
                        • klymenystra Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 12:11
                          Z tym sie zgadzam - tu jest o wiele latwiej. A propos Drezna jeszcze - akurat jak ja tam bylam (w okresie swiatecznym), SA nie mialo juz miejsc na powrot - kupilsmy wiec bilety na polaczenie oblsugiwane przez Metro (taka nazwa :)) - parenascie koron tansze niz SA. Okazalo sie, to jest to autobus laczacy Berlin z Sofia - standard jak w SA, darmowa woda, filmy, muzyka itd. Wiec w razie czego istnieja alternatywy. W ogole to pisz, jesli potrzebujesz pomocy albo porady, kocham Prage z wzajemnoscia i chetnie sluze pomoca :)
                          • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 12:18
                            Z tymi autobusami świetne jest to, że mogę kupić bilet przez internet - rewelka. Więc myślę, że nie będę mieć problemów, jeżeli kupię odpowiednio wcześnie.

Za chęć pomocy dzięki, pewnie się odezwę, bo na razie nie mam jeszcze konkretnych planów zwiedzania, muszę wykombinować coś mnie turystycznego, bo wszystkie typowe atrakcje praskie zaliczyłam w czasie poprzednich pobytów. Na pewno chcę wrócić do muzeum Muchy i na cmentarz olszański.
                            • klymenystra Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 12:26
                              Wystawa Muchy jest także przy Rynku, a jego Słowiańska Epopeja jest do obejrzenia w Veletrznim Palacu (kawaleczek od centrum tramwajem). A jeśli lubisz secesję - do końca roku w Obecnim Domie jest rewelacyjna wystawa, polecam bardzo! www.obecnidum.cz/en/vital-art-noveau-1900-1404044031.html

Pierwsze pięć miesięcy w Pradze mieszkałam naprzeciw Olszańskich Cmentarzy, miałam grób Kafki pod nosem...

Powiedz, co Cię interesuje, co lubisz, może będę mogła Ci coś podsunąć.

• yaga7 Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 13:17
                                Dzięki za info, to na pewno tę wystawę chcę zobaczyć :)

>
                                > Powiedz, co Cię interesuje, co lubisz, może będę mogła Ci coś podsunąć.
                                >

Trudne pytanie, bo nie mam aż tak sprecyzowanych zainteresowań, lubię oglądać/zwiedzać różne rzeczy.
                                Zastanawiałam się jeszcze nad Muzeum Narodowym, bo tu nie byłam, ale to podejrzewam, że wyprawa na cały dzień, a już nie będę mieć tyle czasu, musiałabym sobie pobyt wydłużyć o kolejny dzień :)
                                Zresztą po Pradze lubię po prostu łazić, to jedno z tych miast, do których chętnie wracam.
                                • kasiamat00 Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 15:49
                                  Sprawdź czy to muzeum jest czynne, coś mi kołacze, że w ubiegłym roku był remont.
                                  • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 26.07.15, 17:09
                                    Nie no, na pewno na necie sobie wszystko posprawdzam, zanim tam pojadę ;)
                      • yaga7 Mail :) 02.09.15, 17:53
                        Napisałam do Ciebie na gazetowego w sprawie piwa :)
          • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:32
            Ja podejmuję decyzję biorąc pod uwagę to, jaki jest ciężar bagażu i ile będę musiała go nosić. Jeśli wiem, ze będzie możliwość ciągnięcia walizki i rzadko będę musiała ją przenosić (schody, bruk, krawężniki itp.), a w dodatku bagaż będzie dość ciężki, biorę walizkę.
            Ale jeśli często muszę tatałajstwo przenosić i dźwiganie walizki co chwila będzie uciążliwe, biorę plecak.
            • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:44
              jul-kaa napisała:

> Ale jeśli często muszę tatałajstwo przenosić i dźwiganie walizki co chwila będz
              > ie uciążliwe, biorę plecak.

Ma tu rozmawiamy o Berlinie. A to oznacza chodniki, schody ruchome, windy i rampy dla niepełnosprawnych. Bruki, schody i krawężniki są może problemem na Wschodzie.
              • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 13:40
                Ty rozmawiasz o Berlinie. Post założycielski nie wspomina o kierunku, a z treści wątku wynika, że jednak nie tylko Berlin wchodzi w grę.
          • kasica_k Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 14:10
            jul-kaa napisała:

> A ja nie rozumiem. Przecież plecak można zdjąć i - podobnie jak walizkę - posta
            > wić między nogami...

Można, ale zakładanie i zdejmowanie ciężkiego plecaka co chwila wymaga sporego wysiłku i na kręgosłup szkodzi. Całe życie jeździłam wszędzie z plecakiem, ostatnio przestawiłam się na walizkę na kółkach nawet po polskich wiochach i jestem bardzo zadowolona :) Plecak jest dobry na wędrówkę, ale na wojaże między wielkimi miastami walizka lepsza.
            • kasica_k Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 14:12
              A i jeszcze plecak trzeba mieć gdzie postawić - czasem masz do dyspozycji tylko brudny chodnik, czasem mokry, jak na przykład stoisz gdzieś na przystanku czy stacji. A potem musisz założyć toto na plecy... w rezultacie często stoisz jak głupia z plecakiem na plecach i się męczysz. Z walizką problem nie istnieje.
              • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 14:13
                kasica_k napisała:
                > A i jeszcze plecak trzeba mieć gdzie postawić - czasem masz do dyspozycji tylko
                > brudny chodnik, czasem mokry

W Berlinie? Niemożliwe!
                • zarin Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 15:26
                  :D
                • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 17:37
                  jul-kaa napisała:

> W Berlinie? Niemożliwe!

Pod koniec września mokre chodniki mogą być w Dreźnie albo w Pradze. Czasem o tej porze roku tam pada. Taki klimat.
              • ananke666 Re: Plecak czy walizka? 25.07.15, 19:28
                Wyznam, że mając do dyspozycji tylko mokry chodnik plecak stawiam na własnej stopie i trzymam górę jedną ręką.
                W miejsca bardziej cywilizowane wybrałabym chyba walizkę na kółkach. W mniej - plecak.
            • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 14:14
              Dokładnie, na mój kręgosłup i barki noszenie plecaka jest średnio zdrowe, niestety.
              • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 14:21
                Ej, to po co pytasz? :P
                • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 14:41
                  No bo przejść tam i z powrotem z plecakiem mogę, ale już zdejmowanie, zakładanie, zdejmowanie, zakładanie itp. byłoby trochę gorsze.
                  • jul-kaa Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 14:47
                    To do rozkminek dodaj liczbę założeń i zdjęć.
                  • kasica_k Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 15:06
                    No więc ja wszędzie tam, gdzie nie planuję dłuższych przejść po wyboistych drogach, gdzie nie można prowadzić walizki na kółkach (a takie akurat ostatnio mi się nie zdarzają), jadę z walizką. Tylko musi mieć solidne, nie za małe kółka, najlepiej 4. Błogosławię ten pomysł zwłaszcza na urlopach z mamą, która chodzi wolno, co skazywało mnie na spędzanie masy czasu z garbem na plecach przy każdym przejściu dokądś z bagażem, podczas gdy ona sobie spokojnie ciągnęła walizeczkę nie czując żadnego ciężaru.
            • zarin Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 15:25
              Tylko pytanie, czy to rzeczywiście będzie ciężki plecak na tygodniowy wyjazd bez żadnego sprzętu. Dla mnie to byłby zwykły miejski plecaczek jak na co dzień, albo nawet wzięłabym zwykłą torbę na ramię. Zależy jak się kto pakuje.

Windy są wszędzie w turystycznych miejscach (poza nimi bardzo różnie - u mnie na najbliższą stację S-Bahnhof osoba na wózku się nie dostanie), ale nieraz trzeba trochę się naszukać i nadrobić drogi. W Dreznie czy Pradze nie byłabym pewna.
              • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 15:31
                Torba na ramię na tygodniowy wyjazd? Serio?

A czy możesz mi napisać, co byś wzięła na taki wyjazd? Chętnie przeczytam, bo w sumie w tym też nie mam doświadczenia :) Aha, wyjazd koniec września, może się robić zimno.

Poza tym tak sobie myślę, że to też kwestia wymiarów danej osoby - w sensie ciuchy w rozmiarze 36 będą ważyć mniej niż w 42, podobnie buty w rozmiarze 36 są lżejsze niż 41. No nie da się ukryć :)
                • zarin Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 16:01
                  Ja nie jestem mała i rozmiar stopy mam 40 :). W zeszłym roku: no standardowo majtki, skarpetki, koszulki (nic z długim rękawem), chemia luzem bez kosmetyczki w tym jeden płyn do mycia wszystkiego - do higieny intymnej, bo najbardziej uniwersalny (w połowie pobytu w racji mycia tymże i braku odżywki odpuściłam próby rozczesywania włosów i robiłam jakiś kok, no po powrocie pożałowałam :D) albo używanie hotelowych płynów jeśli są, jeden mały krem do wszystkiego. Nie brałam drugich butów. Jeśli masz swoją łazienkę, nie brałabym klapek. Ręczniki są w hotelach. Raz byłam w pralni samoobsługowej - nie trzeba tam siedzieć i czekać, można iść coś zjeść, wypić, zrobić zakupy w okolicy, suszy się od razu i jest gotowe - ale przy tygodniowym pobycie odpuściłabym. To była jesień, dżinsy, bluzę i jakiś szalik miałam na sobie, w plecaku drugi cieńki sweter i cieńsze spodnie np. legginsy. Na tydzień nie brałabym drugiego swetra, jeśli to lato to może nawet nie brałabym spodni, a pojechała w długiej spódnicy. Nie biorę przewodników, czytam wcześniej i mam ułożone w głowie, co chcę zobaczyć. Ostatnio miałam jeszcze dosyć zbędny tablet no i aparat, ładowarki. Upchnąć kolanem, dopiąć na chama ;). Jeszcze po drodze ładuję kupione rzeczy i zakładam, że musi się zmieścić i już.

Ostatnio na weekend nad morze brałam swoją zwykłą miejską torbę, co prawda to tylko weekend, ale władowałam wielki ręcznik kąpielowy, kostum, więcej kosmetyków siłą rzeczy i też weszło. Może niedelikatne obchodzenie się z pakunkiem jest kluczem :).
                  • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 16:14
                    No tak, to na pewno się różnimy butami, nie wyobrażam sobie jechać na tydzień w jednych butach. Nawet sprawdzone i przetestowane buty mogą mnie obetrzeć, lubię mieć coś na zmianę i muszę mieć klapki pod prysznic.

Ale na kosmetykach faktycznie mogę obciąć bagaż.

Z drugiej strony rozważam wzięcie lustrzanki, a ona sporo waży, więc sama nie wiem.

> Ostatnio na weekend nad morze brałam swoją zwykłą miejską torbę, co prawda to t
                    > ylko weekend, ale władowałam wielki ręcznik kąpielowy, kostum, więcej kosmetykó
                    > w siłą rzeczy i też weszło. Może niedelikatne obchodzenie się z pakunkiem jest
                    > kluczem :).

Masz albo dużą torbę, albo mały ręcznik :) Nie mam takiej miejskiej torby, żebym zmieściła i ręcznik kąpielowy, i cokolwiek jeszcze.
                    • zarin Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 16:39
                      I dużą torebkę, i duży ręcznik, i silne ręce, żeby to jeszcze zapiąć ;).
        • zarin Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:34
          Ja bym wzięła plecak. Walizka to na stacjonalny pobyt prędzej.

Nigdy nie myślałam o ryzyku kradzieży walizki, nawet zostawiając ją kawałek dalej :). Wątpię, gdyby ktoś miał kraść to raczej małą torebkę, w walizce zazwyczaj trzyma się głównie ubrania.

Tak w ogóle to zależy też, jak się pakujesz. Byłam w zeszłym roku na 2 tyg. objazdówce, jesienią, i udało mi się spakować w normalny miejski plecak. W takiej sytuacji nie brałam nawet pod uwagę innej opcji.

Z walizką jest problem, kiedy musisz się o 11 wymeldować, a masz jeszcze dzień zwiedzania przed sobą. Są przechowalnie, ale ja się na tym przejechałam we Wiedniu - wydawało mi się logiczne, że w takim mieście będzie, ale na głównym dworcu nie działała, na innym, na który nas pokierowano, były wszystkie szafki zajęte plus tłum oczekujących aż się zwolnią koczujących z torbami na ziemi. Z plecakiem w tej sytuacji było mi trochę ciężko, z walizką w ogóle nie widzę zwiedzania.
          • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:50
            zarin napisała:

> Ja bym wzięła plecak. Walizka to na stacjonalny pobyt prędzej.

No właśnie, też początkowo tak myślałam. A potem zaczęłam się głębiej zastanawiać nad tematem,

> Tak w ogóle to zależy też, jak się pakujesz. Byłam w zeszłym roku na 2 tyg. obj
            > azdówce, jesienią, i udało mi się spakować w normalny miejski plecak. W takiej
            > sytuacji nie brałam nawet pod uwagę innej opcji.

Nie mam pojęcia, jak się pakuję, bo od dobrych paru lat nie jechałam nigdzie sama.
            Jak ostatnio (znaczy parę lat temu) jechałam sama, był to wyjazd na festiwal, gdzie miałam mega ciężką walizkę, której nie mogłam podnieść ;)))
            Teraz planuję minimalne pakowanie, więc zakładam, że bagaż nie będzie ciężki.

> Z walizką jest problem, kiedy musisz się o 11 wymeldować, a masz jeszcze dzień
            > zwiedzania przed sobą.

Tego raczej nie planuję, bo po wymeldowaniu się będę jechać do kolejnego miejsca, a podroż trochę będzie trwać, do tego nie chcę nigdzie przyjechać wieczorem.
          • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:56
            zarin napisała:

> Z walizką jest problem, kiedy musisz się o 11 wymeldować, a masz jeszcze dzień
            > zwiedzania przed sobą. Są przechowalnie, ale ja się na tym przejechałam we Wied
            > niu -

Zdarzało mi się w takim przypadku zostawić walizkę na recepcji w hotelu, nigdy nie odmawiano.
            A opcję schowków na dworcu można sprawdzić zaraz po przyjeździe. Według strony internetowej berlin.de schowki (Gepäckaufbewahrung und Schließfächer) znajdują się w wielu miejscach w centrum (Alexanderplatz, S-Bahnhof Friedrichstraße in der Dorotheenstraße 30), na każdym większym dworcu (dworce Hauptbahnhof, Alexanderplatz, Ostbahnhof, Friedrichstraße, Potsdamer Platz, Gesundbrunnen, Zoologischer Garten, Südkreuz und Spandau), także autobusowym ZOB. Na głównym dworcu (Hbf) schowki znajdują się ze względu bezpieczeństwa nie w hali głównej a w budynku parkingu wielopoziomowego (Bereich C , Ebene 1, 2 und 3).
            • yaga7 Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 12:57
              Akurat w Berlinie to na pewno mi nie będzie potrzebne, bo o 9 rano mam powrotny autobus :)
          • roza_am Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 18:20
            > Ja bym wzięła plecak. Walizka to na stacjonalny pobyt prędzej.
            >

Raczej odwrotnie :) W walizce się łatwo dostaniesz do każdej rzeczy, z plecaka trudno wyjąć to, co jest schowane na samym dnie. Dlatego plecak imo jest wygodniejszy tam, gdzie masz jakąś szafę, do której przekładasz rzeczy. Przy częstych przeprowadzkach nie opłaca się wykładać rzeczy do szafy. Szkoda czasu i myślunku (pamiętania o zgarnięciu wszystkiego z powrotem itp.).
        • yaal Re: Plecak czy walizka? 27.07.15, 12:08
          https://www.walkingmama.com/wp-content/uploads/wrist-strap.jpg

Kupujesz coś takiego i przyczepiasz do rączki od walizki. Jak potrzebujesz obu rąk, nakładasz pętlę na nadgarstek i spokojnie sięgasz do bankomatu/automatu/kasy itp, a nikt już ci w przelocie nie wyrwie.
      • anne_stesia Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 17:15
        Byłam pewna, że zdejmowanie plecaka i trzymanie go nisko jest oczywistym zwyczajem w zbiorkomie i się mocno zdziwiłam. Czyli jednak Polska się pozytywnie wyróżnia.
        • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 17:41
          anne_stesia napisała:

anne_stesia napisała:

> Byłam pewna, że zdejmowanie plecaka i trzymanie go nisko jest oczywistym zwycza
          > jem w zbiorkomie i się mocno zdziwiłam. Czyli jednak Polska się pozytywnie wyró
          > żnia.

Ale trzymanie dużego plecaka nisko jest niewygodne, a na podłodze niekiedy nie chce się plecaka położyć, nie o dobre obyczaje tu chodzi.
          • anne_stesia Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 17:48
            pierwszalitera napisała:

> anne_stesia napisała:
            >
            > anne_stesia napisała:
            >
            > > Byłam pewna, że zdejmowanie plecaka i trzymanie go nisko jest oczywistym
            > zwycza
            > > jem w zbiorkomie i się mocno zdziwiłam. Czyli jednak Polska się pozytywni
            > e wyró
            > > żnia.
            >
            > Ale trzymanie dużego plecaka nisko jest niewygodne, a na podłodze niekiedy nie
            > chce się plecaka położyć, nie o dobre obyczaje tu chodzi.

Z dużym plecakiem to już w ogóle nie widzę opcji stania w zbiorkomie. Naprawdę można wpaść na pomysł, żeby stać i tym wielgachnym garbem kogoś szturchać i zajmować miejsce dwóch osób, bo mniej wygodniej jest go trzymać nisko? Co do tego, że się nie chce - nie miałam nigdy takich oporów, jednak poczucie przyzwoitości wobec innych użytkowników zawsze wygrywało. Są też specjalne miejsca na bagaże w komunikacji zbiorowej i można się tam właśnie udać.
            • roza_am Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 18:23
              > Z dużym plecakiem to już w ogóle nie widzę opcji stania w zbiorkomie.

Jeśli plecak jest zbyt ciężki, żeby go zdjąć, to najlepiej usiąść z nim na plecach. Nikogo wtedy nie poobijasz, ramiona ci nie odpadną i łatwiej wstaniesz niż podniesiesz go z podłogi.
              • anne_stesia Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 18:43
                roza_am napisała:

> > Z dużym plecakiem to już w ogóle nie widzę opcji stania w zbiorkomie.
                >
                > Jeśli plecak jest zbyt ciężki, żeby go zdjąć, to najlepiej usiąść z nim na plec
                > ach. Nikogo wtedy nie poobijasz, ramiona ci nie odpadną i łatwiej wstaniesz niż
                > podniesiesz go z podłogi.

Raczej nie pakuję plecaka tak, żebym go nie mogła potem zdjąć :P Ale tak, z cięższym plecakiem czasem siadam jeśli mogę albo opieram go o poręcz stojąc tak, żeby był z tyłu przy ścianie/oknie.

> Od wielu, wielu lat jeżdżę komunikacją zbiorową i różne rzeczy widziałam. Ludzi
                > e czasem myślą, że z plecakiem się zmieszczą, przecież nie zawsze jest tłok, al
                > bo ten tłok nie jest od początku. I tu najgorsza, bo czasem zupełnie bezmyślna
                > jest właśnie młodzież, która nie ma na tyle życiowego doświadczenia, by wyobr
                > azić sobie, że z plecakiem zajmują jednak większą powierzchnię.

pierwszalitera napisała:

To prawda, bo też młodzież najczęściej plecaki nosi. Ja plecak zdejmuję zawsze wtedy, gdy nie mogę stanąć pod ścianą i wtedy, gdy jest tłoczniej albo za chwilę będzie. Plecak przeszkadza też osobom niższym, dzieciom i osobom siedzącym, które tym plecakiem dostają brutalnie w twarz. Miejsca na bagaż są też w autobusach, często są to półki za siedzeniami, nie da się tam wstawić roweru, a idealnie pasują do torby czy plecaka. Korzystam, gdy mam ciężkie zakupy i wtedy specjalnie ich szukam :)
                • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 18:57
                  anne_stesia napisała:

Miejsca na bagaż są też w autobus
                  > ach, często są to półki za siedzeniami, nie da się tam wstawić roweru, a idealn
                  > ie pasują do torby czy plecaka.

Starałam się właśnie przypomnieć sobie, jak wyglądają niemieckie autobusy w komunikacji miejskiej, przed godziną wróciłam takim z basenu (z plecakiem) i półek na bagaż raczej nie mają. Te nowe mają więcej miejsca na wózki dziecięce i te dla niepełnosprawnych. Są też specjalnie poszerzane siedzenia dla ludzi z dużą nadwagą, ale półek na bagaż za siedzeniami nie ma. Jeżeli mam ze sobą jakiś bagaż, to muszę go trzymać na kolanach.
            • pierwszalitera Re: Plecak czy walizka? 24.07.15, 18:34
              anne_stesia napisała:

> Z dużym plecakiem to już w ogóle nie widzę opcji stania w zbiorkomie. Naprawdę
              > można wpaść na pomysł, żeby stać i tym wielgachnym garbem kogoś szturchać i zaj
              > mować miejsce dwóch osób, bo mniej wygodniej jest go trzymać nisko?

Od wielu, wielu lat jeżdżę komunikacją zbiorową i różne rzeczy widziałam. Ludzie czasem myślą, że z plecakiem się zmieszczą, przecież nie zawsze jest tłok, albo ten tłok nie jest od początku. I tu najgorsza, bo czasem zupełnie bezmyślna jest właśnie młodzież, która nie ma na tyle życiowego doświadczenia, by wyobrazić sobie, że z plecakiem zajmują jednak większą powierzchnię.

Są też specjalne miejsca na bagaż
              > e w komunikacji zbiorowej i można się tam właśnie udać.

Masz pewno na myśli specjalne wagony z większą ilością miejsca na bagaż. Takie bywają w S-Bahnie, ale niekoniecznie w liniach metra. No i u mnie te wagony zawsze zapchane są rowerami (albo i pasażerami) i często nie ma szans się tam dostać.
    • ananke666 Plecak na kółkach 25.07.15, 21:56
      Znalazłam wyjście salomonowe. Otóż należy nabyć sobie... plecak na kółkach. Są w całkiem przyzwoitym wyborze. Problem z głowy, a raczej z grzbietu.
      • yaga7 Re: Plecak na kółkach 26.07.15, 11:42
        Też wyjście ;)

Ale obawiam się, że nie mam miejsca w chałupie na przechowywanie kolejnego bagażu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka