Dodaj do ulubionych

Muszę odszczekać

29.07.16, 12:34
Nie mogę znaleźć wątku, a wyszukiwanie mi pisze, że nie mam uprawnień do szukania na tym forum, musiałam zatem założyć nowy wątek z założenia krótki. No chyba że ktoś jeszcze ma coś do odszczekania i chciałby skorzystać.

Otóż pisałam o wyremontowanych szpitalach, że nie ma już syfu. Faktycznie takie miałam obserwacje, także całkiem niedawne, sprzed miesiąca, w kolejnym łódzkim szpitalu.
A dziś odwiozłam ojca do sanatorium (tak się nazywa, formalnie jest oddziałem szpitalnym) i dobrze, że się nie spawiowałam, choć chyba tylko dzięki temu, że nie zdążyłam nic rano zjeść.
I jeszcze długo nic nie zjem. Ble.

Ojciec twierdzi, że nie jest tak źle, ale on pamięta, jak po wojnie spali z braćmi w jednym łóżku, wygódka była w podwórku, w sobotę szło się do łaźni, szczaw i mirabelki były rarytasem i wszyscy byli szczęśliwi. Kupiłam mu repelent i poradziłam całe dnie spędzać w sanatoryjnym lesie. Może go jakoś wypiszą wcześniej, nie wiem, żeby się liczyło, że był, a żeby się nie utytłał, na wskroś nie prześmierdł.
Człowiek garnitur wziął jasny letni, paski dwa, spodnie w kant, koszule na spinki na niedzielę, a tu folia na dupę chyba jest potrzebna, żeby usiąść gdziekolwiek.

Hau, hau, hau!
Obserwuj wątek
    • kaga9 Re: Muszę odszczekać 29.07.16, 23:58
      To łun, ten wątek jest (pamiętam go, bom Ci była oponentką):
      forum.gazeta.pl/forum/w,86228,160135251,160135251,Jak_kupic_mieszkanie_i_nie_zwariowac.html#p161527567
      Przykro mi, ale potrafię sobie wyobrazić. XXI wiek po polsku. Ano. Tata niech się trzyma i stara nie paczać. A zdradzisz choć, w jakim to uzdrowisku?
      Darz bór.
      • teresa104 Re: Muszę odszczekać 30.07.16, 08:33
        Ul. Popioły, Łódź. Miejsce poza tym fantastyczne, malownicze, piękny las, niesamowita architektura w pobliżu, nie miałam pojęcia, że tak czarowne miejsce jest w moim mieście.
        Ojciec miał przeszczep zastawki, rana jest jeszcze świeża, a budynki sanatorium, zwłaszcza ustępy, właściwie sracze, moim zdaniem zagrażają zdrowiu.
        Rozmawiałam z nim wieczorem, życzy sobie żarówkę, bo w pokoju brak a administracja zareaguje (lub nie) w poniedziałek, oraz jabłko.
        • teresa104 Re: Muszę odszczekać 30.07.16, 08:35
          widzialam.pl/lodzkie-skarby-cz-3-wille-popioly/
        • kaga9 Re: Muszę odszczekać 30.07.16, 11:01
          Architektura z linka piękności, fakt. Uwielbiam takie cuda. No, ale co z tego, skoro...

Może by tacie wymienić garderobę? Ile musi tam być? Wyraźnie bardziej przydałyby się robocze drelichy i dresy.

• teresa104 Re: Muszę odszczekać 30.07.16, 12:54
            Te zdjęcia nie do końca oddają urodę tego miejsca, bo ten czarny gęsty las tam jeszcze gra.
            Na pewno tam jeszcze się udam w innych okolicznościach. Myślę, że jesienią będzie fantastycznie.
            Ojciec zesłany został na 24 dni bez prawa do przepustki, może skrobać na ścianie kreski.
        • akna Re: Muszę odszczekać 01.08.16, 14:26
          A jakby tak sanepidem ich?
          • teresa104 Re: Muszę odszczekać 01.08.16, 20:51
            Jak się szczuje sanepid, "uprzejmie donoszę, iż placówka"?

Ostatecznie postanowiłam się nie wtrącać, ojciec jest kumaty, ma swoje przemyślenia, skoro zdecydował, że chce zostać i że nie może tej rehabilitacji odbyć w inny sposób, to widocznie tak jest. Być może po prostu chciał dać drapaka od wszystkiego.
            • fanaberia.fanaberia Re: Muszę odszczekać 03.08.16, 10:01
              teresa104 napisała:

> Jak się szczuje sanepid, "uprzejmie donoszę, iż placówka"?

Tu nie mam dobrej rady, bo nigdy nie szczułam. Teoretycznie uprzejme doniesienie powinno wystarczyć, ale po kontroli może się okazać, że w szpitalu jest czysto, a pacjentom nic nie grozi. W tym szpitalu. Więc dla pewności, że się sprawie całkiem łba nie ukręci, może warto też dać cynk lokalnym mediom z aspiracjami śledczymi?

Tacie serdecznie współczuję. Może zaopatrzcie go w coś do szybkiej a skutecznej dezynfekcji? Używam czasem takiego środka, ma szerokie spektrum ubijania i wygodny sprej z rozpylaczem i strumieniem. Kupiłam w aptece.
              Ekstremalnego problemu nie rozwiąże, ale chociaż klamek da dotknąć.
              • teresa104 Re: Muszę odszczekać 03.08.16, 11:04
                Podobno ośrodek mają remontować, dlatego nie robią w nim żadnych poprawek. Przy okazji odpuszczają także zwykłą higienę...

Jabłka znaleźli z kolegami na obiekcie;)

Dzięki za pomysł sprayu, pewnie nie przejdzie, ale można próbować.

• fanaberia.fanaberia Re: Muszę odszczekać 03.08.16, 12:34
                  teresa104 napisała:

> Jabłka znaleźli z kolegami na obiekcie;)

Boję się pytać, czy w taki sam sposób, jak pani w Pile grzyby.
                  No ale patrz, że ludziom to nie dogodzi. Gratisowy owoc, grzybobranie pod dachem - i niezadowoleni.
                  Dobrze, że chociaż pacjent w krawacie, to mniej awanturujący się ;)
                  • 100krotna Re: Muszę odszczekać 03.08.16, 22:46
                    kibel aerodesinem psikać i krany można i klamki. I jeszcze dać coś do rąk, takie do wcierania, po skorzystaniu z ustępu na przykład (np spirigel, velodes soft, skinman soft, skinsept pur - np skinsept pur występuje: 1. w butelce ze spryskiwaczem 2. w aptece). Przekazać szanownemu pacjentowi, żeby nalegał na zmianę rękawiczek u personelu medycznego przed zmianą opatrunku. Bo zwykle odbywa się to na zasadzie: jedna sala - jedna zmiana rękawiczek - czterech pacjentów. Niestety nie żartuję.

Rękawiczki sterylne, którymi można obdarować personel medyczny będą kosztować 1-2 zł za parę. Warto mieć na zapas w szufladzie przy łóżku (też nie żartuję, chociaż to głupie, nieprawdopodobne i żałosne).
    • teresa104 Dom poprawczy 19.08.16, 10:11
      Dowiedziałam się właśnie, że w ośrodku będzie kręcony film o domu poprawczym. Widać współczesne placówki tego typu wyglądają już za dobrze, lokalizacji trzeba szukać po szpitalach;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka